Stranica 256 od 383 PrviPrvi ... 156206246254255256257258266306356 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 12,751 do 12,800 od 19127

Tema: Korona virus, panika ili?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se slažem s tobom da je kampanja protiv onih koji se ne žele cijepit jako agresivna, i da zaista nema mjesta raspravi.

Ja sam se cijepila; sutra ću primiti i drugu dozu. Ali i uz to ne shvaćam napade na ljude koji se ne žele cijepiti, odnosno mogu shvatiti neke od razloga, a i strahova.

Al recimo, prije par mjeseci se napadalo i one koji se ne žele cijepiti Astra Zenecom, a sad se, koliko znam, više nitko u EU neće cijepiti tim cjepivom... Očito je ispalo da cjepivo ipak nije dovoljno dobro.
    Koja kampanja? Trenutno ne vidim niti jedno podrucje u kojem se ljude diskriminira ako nisu cijepljeni.
    Svi nose ( ili ne nose ) maske. Imaju placeno bolovanje. Jednak pristup zdravstvenom sustavu ili bilo cemu drugom.
    Nitko nije rekao ni rijec osobama zaposlenima u bolnici koje su se odbile cijepiti pa su se zarazire u 3 valu. Bolovanje im je bilo placeno, kao i kolegama koji nisu cijepljeni , a bili su u kontaktu.
    Zapravo su oni prosli bolje od cijepljenih koji su morali raditi i jos potegnuti za njih pod onim koma debelim maskama sa filterima. Jer cijepljeni u kontaktu rade samo saj jos dodatnim opremom. I apsolutno nikoga ne zanima da li ti cijepljeni slucajno prenose svojima kod kuce zarazu. To je nebitno. Propisana su pravila da posao ne trpi.
    U ovom trenutku meni se cini da svi imaju veca prava imati stav . Osim cijepljenih koji rade u sustavu zdravstva. Oni su vjerojatno magarci koji su dali da se eksperiment vrsi na njima, a onda jos da ih se ubije poslom jer je sustav preopterecen.
    Pa ako jos zbog kolege da stavom moram nositi dodatnu opremu pod kojojm jedva disem i jos strepim hocu li rizicnim djetetu donjeti virus doma...rekla bih da sam moguce malo iziritirana .
    Posljednje uređivanje od sirius : 14.06.2021. at 12:53

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Lili čitaj pažljivo i analiziraj mi značenje podebljanih rečenica.

Moje iskustvo je da se previše olako shvaćaju nus pojave- znači svi doktori sa kojima je ella došla u dodir olako shvataju sve nuspojave svih vakcina sa kojima je ona imala iskustva?
    Da li to ubraja sva iskustva njene porodice, njene dece, prijatelja, poznanika, šta obuhvata sintagma "moje iskustvo"?
    Ili je to slučaj jedne osobe kod koje je jedan ključni doktor u jednom slučaju olako shvatio nuspojave jedne jedine vakcine?
    Da li ella na osnovu tog jednog jedinog svog jako lošeg iskustva sa jednom vakcinom, jednom osobom i jednim doktorom, formira sve svoje buduće odluke o vakcinama?
    Da li je to uobičajen način odlučivanja?
    Nisu svi doktori shvaćali olako, ali previše puta sam čula da mi mame samo pretjerujemo. Ima ih i divnih koji su odvojili vrijeme i sve objasnili. I što mi se sviđalo i što ne

Citiraj pulinka;3210846[B prvotno napisa
    pa si dajem za pravo da nedam više eksperimentirat na sebi i djeci- [/B]znači li ovo "više" da je svaka vakcina koju su njena (a sigurno i naša) deca dobila do sada zapravo bila deo nekog eksperimenta? Da su sve dosadašnje vakcine neproverene, nedovoljno sigurne, da doktori zapravo nemaju pojma šta rade?

Ti shvataš, Lili, da ona govori o istim onim vakcinama koje su dobila i tvoja deca?
    Da li ti misliš da su tvoja deca deo eksperimenta i da su dobila nedovoljno proverene vakcine?
    Ako se slažeš, zašto si ti, Lili, koju poznajem kao savesnu osobu, dopustila da ti deca prime neke sumnjive vakcine?
    Ako se ne slažeš sa njom, zašto jednostavno ne izneseš svoje mišljenje slično kao i ja?
    Jer njeno mišljenje nije samo mišljenje o njoj i njenoj deci i nekim tamo vakcinama i jednom doktoru, to je mišljenje o svim našim vakcinama i svim doktorima koji ih prave i daju svoj našoj deci.
    Tako da ne vidim šta sam ja tačno ovde izvrnula?
    Da ja to shvaćam kao eksperiment jer oni promjene upotrebu nekog cjepiva jer su shvatili da nije dobro i išli probat sa drugim,
    Za svaki lijek dobijete upute i obavezno čitanje o nuspojavama, traže da se savjetujete sa liječnikom ili ljekarnikom, a kad pitate za cijepivo pošalju vas na internet i naravno da ne upozore na nus pojave.
    Svatko od nas je odrasla osoba za koje smatram da imamo dobar pristup informacijama te možemo donijeti ispravnu odluku za sebe.
    Nametanje svog izbora ili volje nekom nije uredu.
    Ja ovdje nisam nikome rekla da njegov izbor nije dobar, samo to nije moj izbor i ne želim prisilu.
    Iz iskustva za veliku većinu toga što unosim u tijelo ili nanosim provjeravam i čitam upute.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Tako sam uglavnom i ja procitala.

A i prica se, u principu, ni po cemu ne razlikuje od klasicne postavke prosjecnog antivaksera (s raznih drustvenih mreza). Nekome se nesto dogodilo, ---> ijecnici nisu htjeli priznati da je od cjepiva. ---> cjepiva su zlo; lijecnici su zlikovci ---> dosta je bilo eksperimenata!

I naravno da imamo razlicito misljenje.
    naj žalosnije je što su rekli da je od toga, ali nije bitno moje.
    Bitno je da ne treba uvijek sve slijepo vjerovati. Potrebno je i preispitivanje kako, zašto.
    Nije sve crno/bijelo puno je sivih zona.
    Niti u jednom djelu nisam rekla da bilo tko treba složiti sa mnom. Ali da ne može postojati drugo mišljenje i stajalište da ga se ne razapne, stvarno u kakovom onda društvu živimo.
    Ja volim konstruktivne dijaloge ako imaš drugačije mišljenje/stajalište od mene neću te pokušavat promijeniti,
    Ako je ovo samo za istomišljenike i postoji samo jedno razmišljanje onda smo u problemu.
    Ako pogledate sve smo tu sa različitih svjetonazora, odgoja, godina i šta svi se baš u svemu trebamo slagati?
    Realno niti sa svojim najbližima se ne slažete baš u svemu.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Freya, ne znam da li si antivakcer. I stvarno, da li je važno?
    Većina osoba koje se kod nas etiketiraju kao antivakceri su zapravo primili sve vakcine. I dali ih svojoj deci. I pričaju da su vakcine zlo. Ili da je bar ova protiv korone zlo, zavisi od pristupa.
    Tim pre smo zbunjeniji mi koji smo primili i ovu. Jer su naši dosadašnji dragi prijatelji i istomišljenici odjednom postali neko drugi.
    I ovo o čemu piše sirius, ne možemo se mi osećati neutralno kada vaš izbor utiče negativno na nas, zar ne? MM je zamenjivao ove godine masu svojih kolega koji su "imali pravo na bolest". Spao je sa nogu i radio je i tri puta više nekim danima. Iako zdrav, padao je od umora i obaveza.
    Pri tome se kolege nisu niti vakcinisale niti nosile masku, stalno je bio nečiji kontakt samo se to u prosveti guralo pod tepih jer bi sve stalo.
    Ono, iskreno, ko ne bi bio ogorčen.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Muz i ja dobili drugu dozu Pfizera. On je ok, ja imam 37.1temperaturu i bol u misicima.

I jedva cekam da izvadim tu covid putovnicu i odem na catez na kupanje s klincima

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku
    Ma, Nevena je samo prokomentirala ono što sam i ja zapravo napisala. Isto smo mislile, ali malo smo se drukčije izrazile, ako ne griješim.
    Osobno ne želim raspravljati o ovoj temi, znam i zašto. Ali eto, da se ne preskače moje pitanje - jesam li ja antivakser?
    Pojma nemam jesi li antivakser, ali, ako odbijas cijepljenje protiv korone (i to tako da ti "ne pada na pamet") onda si u mojim ocima dio problema. Skroz je nebitno koje "ime" ce ti tko pripisati.

Riri i mima su objasnile sve ostalo sto mi pada na pamet.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ella prvotno napisa Vidi poruku
    naj žalosnije je što su rekli da je od toga, ali nije bitno moje.
    Bitno je da ne treba uvijek sve slijepo vjerovati. Potrebno je i preispitivanje kako, zašto.
    Nije sve crno/bijelo puno je sivih zona.
    Niti u jednom djelu nisam rekla da bilo tko treba složiti sa mnom. Ali da ne može postojati drugo mišljenje i stajalište da ga se ne razapne, stvarno u kakovom onda društvu živimo.
    Ja volim konstruktivne dijaloge ako imaš drugačije mišljenje/stajalište od mene neću te pokušavat promijeniti,
    Ako je ovo samo za istomišljenike i postoji samo jedno razmišljanje onda smo u problemu.
    Ako pogledate sve smo tu sa različitih svjetonazora, odgoja, godina i šta svi se baš u svemu trebamo slagati?
    Realno niti sa svojim najbližima se ne slažete baš u svemu.
    Zao mi je sto se osjecas razapetom kad/ako ti netko propitkuje ili secira stavove. Dogadja se svakome, obicno kad smo nesigurni oko onoga sto tvrdimo. A ponekad je netko i samo prirodno osjetljiv.

Ovo sto sam boldala, to je opet jedan od glavnih argumenata "antivaksera" (da upotrijebim etiketu). Neizbjezno se mora istaknuti da osobe koje koriste i primaju cjepiva slijepo vjeruju svima, nista ne preispituju i, zapravo, glavna karakteristika im je da su bezglave ovce. Presmijesno, ali sto ces. U nedostatku drugih argumenata, jasno mi je da se mora ispljunuti nesto bezvezno.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mi smo primili vakcine protiv covida, a moj stav je da je podela na dva tabora generalno nije pozitivan trend u drustvu. Freya, za mene nisi antivakser, niti sam ja iskljucivo uverena u apsolutnu dobrobit bilo cega, pa ni covid vakcine. Mozda ces odluciti da primis vakcinu za recimo 4-5 meseci, pa ces i dalje biti Freya.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A ocigledno sam ti i dala novo ime
    Sorry, Freyja.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Zao mi je sto se osjecas razapetom kad/ako ti netko propitkuje ili secira stavove. Dogadja se svakome, obicno kad smo nesigurni oko onoga sto tvrdimo. A ponekad je netko i samo prirodno osjetljiv.

Ovo sto sam boldala, to je opet jedan od glavnih argumenata "antivaksera" (da upotrijebim etiketu). Neizbjezno se mora istaknuti da osobe koje koriste i primaju cjepiva slijepo vjeruju svima, nista ne preispituju i, zapravo, glavna karakteristika im je da su bezglave ovce. Presmijesno, ali sto ces. U nedostatku drugih argumenata, jasno mi je da se mora ispljunuti nesto bezvezno.
    zašto antivaxer zato što pitam sastav cjepiva, ili kako djeluje, da li ima kontradikcija za upotrebu?
    To su tebi bez argumenata. Imam ja puno argumenata , ali ne želim vas opterećivati sa detaljima koje vas ne zanimaju.
    Meni je smješno kad čujem da su se išli cijepiti i čak bili na svoje doktore koji su ih iz razloga jer imaju uvid u njihove medicinske kartone odgodili cijepit dok ne vide kako će se situacija razvijat i dok cjepiva ne budu stabilnija. A oni poskriveči išli na punktove za cijepljenje.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa Vidi poruku
    Mi smo primili vakcine protiv covida, a moj stav je da je podela na dva tabora generalno nije pozitivan trend u drustvu. Freya, za mene nisi antivakser, niti sam ja iskljucivo uverena u apsolutnu dobrobit bilo cega, pa ni covid vakcine. Mozda ces odluciti da primis vakcinu za recimo 4-5 meseci, pa ces i dalje biti Freya.
    Ne ulazi mi se u ove rasprave, ali imam snage potpisati.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ne ulazi mi se u ove rasprave, ali imam snage potpisati.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Meni je na tu temu ovo https://m.imgur.com/gallery/W2L9p06 super sjelo

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ella, pa ne vjerujem da itko misli da je antivakser onaj koji pita kakav je sastav cjepiva i kako djeluje. Većina ljudi će to pitati i proučiti. To je upravo ovo što Kaae kaže, ne znači da se cijepljene osobe nisu pitale kakvo je to cjepivo i kako djeluje. Niti da su slijepo vjerovale svima. Pa koliko stranica smo na ovoj temi samo ispisale o cjepivima. I uspoređivale nuspojave, stavljale članke i istraživanja, razmjenjivale iskustva...

Znam ja da nije ugodno biti s druge strane mišljenja većine jer sam bila nekoliko puta. Normalno da nije ugodno iskustvo kad napišeš nešto pa te drugih 50 napadne i rascjepka ti svaku riječ na komadiće.

Samo što sad imamo i specifičnu situaciju u kojoj vlada globalna nervoza oko svega i u kojoj se stalno nadamo da će sve proći. Vjerojatno bi bilo više razumijevanja za drugu stranu da nemamo trenutno taj virus i da samo onako usputno pričamo o cjepivima, ne znam. Ali u ovoj situaciji, gdje nam je cjepivo JEDINI trenutno dostupan alat da ovo prođe, ta nervoza na antivaksere je poprilično očekivana i realna.

Što ne znači da ne trebamo biti pristojni. Ja se stvarno trudim u 99% slučajeva biti pristojna i ne uvrijediti nikoga (nadam se da i uspijem) ali razumijem tu frustraciju ljudi generalno kad antivakseri (ili osobe koje se ne žele cijepiti) dođu sa stavovima da je cjepivo zlo.

Uvijek sam i za razmjenu argumenata, samo je malo slab argument 'ja poznajem nekoga tko je imao nuspojavu', jer sumnjam da postoji osoba u 2021. godini koja nije svjesna da je moguće imati nuspojave pa ono, to smo riješili, to više nije argument.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Ella,

Uvijek sam i za razmjenu argumenata, samo je malo slab argument 'ja poznajem nekoga tko je imao nuspojavu', jer sumnjam da postoji osoba u 2021. godini koja nije svjesna da je moguće imati nuspojave pa ono, to smo riješili, to više nije argument.
    ja ne da poznajem osobe sa reakcijom na cijepovi, imam osobno iskustvo sa reakcijom i posljedicom. ,

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Moj brat koronu zove “prehlada”.
    Cjepivo nije dovoljno istraženo, smrtnost je zanemariva, stari i bolesni bi ionako uskoro umrli od gripe ili neke druge prehlade. Informira se na alternativnim izvorima, najdraži mu je logicno.hr, mi ostali smo ovce.
    Inače je dosad cijepljen svim obaveznim cjepivima, a i mnogim dodatnim, budući da puno putuje.
    Da li ga mi svi ostali u obitelji zovemo “antivakser”?
    Da.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

ja ne da poznajem osobe sa reakcijom na cijepovi, imam osobno iskustvo sa reakcijom i posljedicom. ,
    Razumijem i stvarno mi je žao što si to prošla. Ali kako sam i rekla, nuspojave kod nekih ljudi su slab argument, jer smo svi svjesni da se one mogu dogoditi. Nisu nuspojave nikakvo novo otkriće, kao ni posljedice nažalost.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Cjepivo nije dovoljno istraženo, smrtnost je zanemariva, stari i bolesni bi ionako uskoro umrli od gripe ili neke druge prehlade. Informira se na alternativnim izvorima, najdraži mu je logicno.hr, mi ostali smo ovce.
    Inače je dosad cijepljen svim obaveznim cjepivima, a i mnogim dodatnim, budući da puno putuje.
    Da.

Inače zaista puno antivaksera čita logicno.hr, pa možda da onda to uđe u definiciju.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Super mi je naziv portala, logično
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 14.06.2021. at 18:47

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja ne da poznajem osobe kojima je dijete umrlo tokom poroda, nego imam osobno iskustvo da mi je kći umrla dok sam ju rađala.
    I sto sad? Da kažem svim ženama neka ne rađaju jer bebe ponekad, statistički u izuzetno malom postotku, umru.
    Logično?
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 14.06.2021. at 19:03

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja pomalo ne razumem šta želiš da čuješ na temi, niti baš razumem šta želiš da na temu preneseš?

Evo, ne znam kako da napišem a da se ne naljutiš, idem direktno kao i uvek:
    jednom je jedna vakcina bila (i ostala) tvoje izuzetno loše iskustvo, koje ti je obeležilo dobar deo života. Kao i svima, i meni je žao što to čujem, niko ne želi nikome zlo.
    I većina nas ovde ima iskustva sa nekim iznenadnim zlom koje nas je u životu snašlo a da ga nismo očekivali sa te strane, ili nas je medicina izneverila kada smo bili sigurni da će pomoći. Nažalost dešava se.

Možda zaista genetski nijedna vakcina nije za tebe zbog nekog tvog genetskog sklopa, otkud znam. Možda čak ni za tvoju decu, ali tek to je nagađanje.

Ali ljudi kao ti su zaista vrlo vrlo retki. A ljudi koji su izgubili nekog bliskog ili bili teško bolesni od korone nisu ni blizu toliko retki.
    I zato tvoje insinuacije nisu u redu. Doktori nisu čudovišta, vakcina nije "eksperiment" u smislu igre sa ljudskim životima zabave radi. A korona je itekako stvarna.
    Ne razumem šta želiš da postigneš- da spaseš ljude od posledica vakcine? Plemenito, ali ostavljaš ih ranjivim na opasnost od korone. Znači veruješ da je opasnost od vakcina veća od opasnosti od korone? Shvataš da ne postoje podaci koji potkrepljuju tvoje shvatanje?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Riri me pretekla, sve je lijepo objasnila.

Stvarno mi je svejedno jesi li antivakser ili nisi, ella (i svaka druga osoba koja nije primila korona cjepivo, ili neko drugo). Nije da postoji neko partijsko clanstvo pa da ces mi dokazati jesi li ili nisi, a i sigurno je situacija cesce siva nego crno bijela jer je gotovo svaka osoba koja je protiv cjepiva (nekih ili svih) primila neko (ili sva), a onda u nekom trenutku odlucila da to vise nije za njih iz ovog ili onog razloga.

Reagirala sam na ono sto si napisala, a to je da zovem(o) one koji propitkuju i provjeravaju (o sastavu, kontraindikacijama, nuspojavama, cemu god) antivakserima jer [iscitava se] da oni koji cijeple to ne rade, vec stanu u red i prime sto im tko da (a da citaju i pitaju, to zlo nikako ne bi primili, podrazumijeva se).

Sto se posljedica i reakcija tice, vjerujem da vecina cijepljenih ljudi (bilo kojim cjepivom) ima iskustva s reakcijama na neko ili sva cjepiva koja su primili. S obzirom na statistike (ne mogu si nikako pomoci, vjerujem statistici, sto cu), vecina tih ljudi je imala uglavnom bezazlene (no ponekad (vrlo) neugodne reakcije). Neki su imali i komplicirane, teske, cak i pogubne reakcije. Njih je vrlo malen broj. Dakle, logika govori da vecina ljudi koji su primili (bilo koje) cjepivo spada u kategoriju gdje ce sami zakljuciti jesu li prethodne reakcije kontrandikacija buducim cijepljenjima. I tu mnogi prave od muhe slona.

(Mogla bih imenovati ljude, doslovno imenom i prezimenom, koji ne cijepe djecu jer su nakon tog-i-tog cjepiva imali: a) crvenilo na ruci, b) temperaturu 38 pola dana; c) bili iritabilnog ponasanja i plakali nekoliko sati; d) dobili dan danas nedijagnosticirani autizam, itd. (Cijepljenje je cesta tema na lokalnoj razini i ovaj popis nisam izmislila, vec se moze lako povezati sa stvarnim osobama iz juzne Minnesote.)

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa Vidi poruku
    I ja se slazem s ovim.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da dodam, ne znam sto ti se dogodilo, ella (niti te trazim da objasnis) pa samim time te ne svrstavam u muha-slon kategoriju.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ono što sam "tražila" je da niste isključivi i da ne smatrate ljude koji se neće cijepiti iz bilo kojih razloga zločincima. Kako imate svoje razloge zašto vi to za sebe želite imajte toliko razumijevanja za one koji to ne žele. Postavimo pilu naopako i provjerimo teoriju na način da se vas prisiljava da ne koristite lijekove i cjepiva i sve ostale blagodati medicine za koje vjerujete da pomažu jer vaš susjed smatra da njega ugrožava to što vi koristite modernu medicinu. Ja mislim da vam se nebi svidjelo, jer realno on "vaš bližnji ". Naravno i za to ste apsolutno upravu.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Naravno da će te napraviti ono što smatrate da je najbolje za vas i vašu obitelj.
    A za susjeda će te reči da vaš pusti da radite za sebe ono što vi smatrate najboljim.

Nekad davno je ovdje postojao topic o cijepivima odnosno antivaxeri , nema više sve je obrisano topic je bio aktualan prije 10-14g
    Posljednje uređivanje od ella : 14.06.2021. at 20:21

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ono što sam "tražila" je da niste isključivi i da ne smatrate ljude koji se neće cijepiti iz bilo kojih razloga zločincima. Kako imate svoje razloge zašto vi to za sebe želite imajte toliko razumijevanja za one koji to ne žele. Postavimo pilu naopako i provjerimo teoriju na način da se vas prisiljava da ne koristite lijekove i cjepiva i sve ostale blagodati medicine za koje vjerujete da pomažu jer vaš susjed smatra da njega ugrožava to što vi koristite modernu medicinu. Ja mislim da vam se nebi svidjelo, jer realno on "vaš bližnji ". Naravno i za to ste apsolutno upravu.
    Stvar je u tome da to što ću se ja cijepiti, tebi apsolutno ništa loše ne može donijeti. S druge strane, to što se ti nećeš cijepiti, meni može donijeti nešto loše.

S tim da ne smatram ljude koji se neće cijepiti zločincima, niti bih htjela da se ikoga prisiljava na nešto, ali ajde da ipak nazovemo stvari pravim imenom pa definiramo i da ta pila nema jednako opasnu oštricu za obje strane.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

I da napomenem da ne mislim doslovno ti i ja, jer dvije osobe sigurno ne čine razliku, mislim na pojam cijepljenih i necijepljenih.
    Posljednje uređivanje od Riri92 : 14.06.2021. at 20:25

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne bih rekla da je itko napisao da su zlocinci.

Osobe koje se, prema trenutno poznatim kriterijima, mogu cijepiti, a odlucile su to ne uciniti, osobno smatram dijelom problema. Nije zlocin, ali niti ne podrzavam njihov izbor, sto god to znacilo, s obzirom da im ionako nista ne mogu.

Na primjer, u praksi iliti svakodnevnom zivotu, kad god mogu, zaobilazim osobe ciji stavovi oko pandemije se ne slazu s mojima pa, izmedju ostalog, trosim novac negje drugdje. Njihovi izbori potencijalno ugrozavaju moj zivot (i zivot mojih bliznjih) pa ih ne drzim na popisu osoba s kojima zelim imati posla.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Stvar je u tome da to što ću se ja cijepiti, tebi apsolutno ništa loše ne može donijeti. S druge strane, to što se ti nećeš cijepiti, meni može donijeti nešto loše.

S tim da ne smatram ljude koji se neće cijepiti zločincima, niti bih htjela da se ikoga prisiljava na nešto, ali ajde da ipak nazovemo stvari pravim imenom pa definiramo i da ta pila nema jednako opasnu oštricu za obje strane.
    Tu nisi upravu, jer meni može štetiti moje cijepljenje a tebi nemože osim tvoje psihološke sigurnosti ja nemam koristi od toga. A ako si se ti cjepiva ti si zaštićena i kako te onda ne cijepljeni ugrožava?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Osim što potpisujem Riri u svemu, meni smeta i ovo "iz bilo kojih razloga". Postoje opravdani medicinski razlozi i postoje "razlozi", tj. ono što ta osoba smatra relevantnim razlogom. A do sada sam kao "relevantne" čula stvarno najčudnije razloge, i ne, nisu svi ni blizu relevantni.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Tu nisi upravu, jer meni može štetiti moje cijepljenje a tebi nemože osim tvoje psihološke sigurnosti ja nemam koristi od toga. A ako si se ti cjepiva ti si zaštićena i kako te onda ne cijepljeni ugrožava?

I ti kažeš da si čitala i puno proučavala vakcine?

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Freya, ne znam da li si antivakcer. I stvarno, da li je važno?
    Pa ne znam ni ja?! Dosad sam mislila da nisam. Važno mi je, da. Eto.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Naravno da će te napraviti ono što smatrate da je najbolje za vas i vašu obitelj.
    A za susjeda će te reči da vaš pusti da radite za sebe ono što vi smatrate najboljim.

Nekad davno je ovdje postojao topic o cijepivima odnosno antivaxeri , nema više sve je obrisano topic je bio aktualan prije 10-14g
    Nije obrisan. Nego se forum selio na novi server pa je dio tema nestao u bespucima interneta.
    Iako bi se jako iznenadila kad bi oni koji su bili aktivni na toj temi danas pisali na forumu.
    Neki i pisu , ali vecina vise nije na forumu.
    ( vecina je cijepljena protiv covida , medu prvima. I njihova djeca vec punoljetna djeca takoder . )

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa ne znam ni ja?! Dosad sam mislila da nisam. Važno mi je, da. Eto.
    Pa uvek možeš da nazoveš sebe opreznom...što nije neistina, samo jbg, ostavlja malo gorak ukus onima koji su eto bili neoprezni radi nečega što smatraju i svojim i opštim dobrom. Jer smo mi vrlo svesno preuzeli rizik u nadi da će sve krenuti na bolje za sve.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Onda hoćeš reči da cjepivo ne štiti ako nismo svi ?

Jesam čitala sam i razgovarala sa puno stručnjaka na području imunologije, dobila sam od njih odgovore na pitanja koja sam postavila, a ne prođu pitanje ili izbjegavanje odgovora.

Nisam tu da nikoga uvjerim u svoje stajalište ili zašto su to odluke koje su dobre za mene, niti mi je namjera. I dalje stojim kod onog što sam rekla , a to je da još uvijek sami donosimo odluke o svome zdravlju i medicinskim zahvatima koje želimo ili ne.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Da.
    Da, tvoj brat je sa svojim načinom razmišljanja u nekakvim kalupima, barem za one koji misle da se većina onih koji se ne žele cijepiti informira na nekim sumnjivim izvorima, poput logicno.hr. Ali što se tu može pametno dodati?! Baš ništa.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

I kad kažem rizik, najmanje mislim na rizik od nuspojava. Meni lično je najveća bojazan bila da negde nije ispoštovan hladni lanac i da vakcina neće biti ispravna, ili da je negde fabrički neko u toj silnoj masovki od proizvodnje nešto pogrešno odmerio od sastojaka. I taj rizik je prilično isti za svaku vakcinu do sada, pa opet smo ih primili...

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ella, ja sam već rekla da u ovu kategoriju ne ubrajam ljude koji se ne smiju cijepiti. Kao što nikad ne bih rekla da čovjek koji ne smije piti neki lijek ne vjeruje u medicinu, tako nikad ne bih nazvala osobu koja se ne smije cijepiti antivakserom. I to sam već napisala na ovu temu, prije dan, dva, ne sjećam se.

Što se tiče osoba koje se smiju cijepiti, ali ne žele, ugrožavaju me (sve nas) puno više nego samo na razini psihološke sigurnosti. Moguće je da ja nejasno prenosim svoje misli u pisani tekst, pa ću pisati još jednom o tome. Ako broj necijepljenih bude veći od broja cijepljenih, pandemija se neće zaustaviti. To me osobno ugrožava na nekoliko načina. Ugrožava moju djecu zdravstveno, jer su moja djeca jako malena dječica i pitanje je kad će za njih odobriti cijepljenje. Dakle, svi ti necijepljeni, potencijalno zaraženi, ugrožavaju moju obitelj. Ugrožava me na razini osobne slobode, jer zaista ne želim živjeti više u ovakvoj situaciji. Ugrožava me financijski, jer mi muž ima neopisivo manje posla nego ikad prije. Usput, da ne ispadne da živim na muževoj grbači, iako bi to svakako bio isključivo naš problem, na porodiljnom sam, inače radim. Tako da, ja imam nekoliko razina na kojima me to osobno ugrožava, ali još je važnije (iz kolektivne perspektive) to što veliki broj necijepljenih ugrožava cijeli svijet i sve nas.

Ako broj cijepljenih bude dovoljan za zaustavljanje pandemije: korist za necijepljene - 1, korist za cijepljene - 1
    Ako broj cijepljenih ne bude dovoljan za zaustavljanje pandemije: korist za necijepljene - 0, korist za cijepljene - 0

Dakle, cijepljeni mogu i ne moraju imati korist od svog cijepljenja (ovisno o stavovima drugih), ali mogu imati štetu od necijepljenih (zdravstvenu, društvenu, financijsku). Necijepljeni također mogu imati ili ne imati korist od tuđeg cijepljenja, dok štetu ne mogu imati apsolutno nikakvu.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Možda zvuči grubo, ali ovo je u stvari reakcija čuđenja.
    Stvarno ne verujem da je neko slučajno propustio razloge zašto su nevakcinisani opasnost za vakcinisane kada se danima i nedeljama o tome pisalo i objašnjavalo po svim medijima od žute štampe pa do onih najuglađenijih, od fb-a do TV-a itd...
    Kako onda čovek da ne zaključi da se neko informiše isključivo po portalima teoretičara zavere, ako je taj propustio udarne vesti sa svih mogućih strana?

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pa uvek možeš da nazoveš sebe opreznom...što nije neistina, samo jbg, ostavlja malo gorak ukus onima koji su eto bili neoprezni radi nečega što smatraju i svojim i opštim dobrom. Jer smo mi vrlo svesno preuzeli rizik u nadi da će sve krenuti na bolje za sve.
    Ne, ja nisam ni oprezna ni neoprezna. Ja ne dvojim, nimalo. Ako me razumiješ. A rečenica u kojoj napominješ da su svi svjesno preuzeli rizik u nadi da .... je onako malo pretjerana. Jer neki to nisu napravili zbog toga, već zato što žele putovati, živjeti kao prije, ne imati neka veća ograničenja. A pritom uopće nisu ni mislili da su preuzeli neki rizik.
    Ne vjerujem previše u to da to ljudi rade zbog općeg dobra. Pa znam u kakvom svijetu živim.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Al evo npr. ova tvrdnja "ako broj necijepljenih ne bude veci od broja cijepljenih, pandemija se nece zaustaviti", kako to mozes znati? Na cemu se to temelji? Mozda je to tako, no mozda i nije. Evo u Hrv je broj cijepljenih manji od broja necijepljenih pa se stopa zaraze drasticno smanjila...sad jer zbog ljeta ili zbog toga sto je dovoljno ljudi prebolilo/cijepljeno/imuno... to isto sad ne znamo.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Onda hoćeš reči da cjepivo ne štiti ako nismo svi ?

Jesam čitala sam i razgovarala sa puno stručnjaka na području imunologije, dobila sam od njih odgovore na pitanja koja sam postavila, a ne prođu pitanje ili izbjegavanje odgovora.

Nisam tu da nikoga uvjerim u svoje stajalište ili zašto su to odluke koje su dobre za mene, niti mi je namjera. I dalje stojim kod onog što sam rekla , a to je da još uvijek sami donosimo odluke o svome zdravlju i medicinskim zahvatima koje želimo ili ne.
    Na tvoje prvo pitanje odgovor daju epidemiolozi a ne imunolozi. I dali su ga već bezbroj puta samo ljudi biraju da im se ne sviđa odgovor.

A na tvoju poslednju rečenicu dodala bih samo: da, ali bi odluka trebala da bude utemeljena na čvrstim razlozima, ako od te odluke zavisi ne samo tvoje zdravlje.

A svakako je neumesno diskreditovati vakcine kao metod sprečavanja bolesti nazivajući ih eksperimentom, u procesu obrazlaganja svojih odluka.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Al evo npr. ova tvrdnja "ako broj necijepljenih ne bude veci od broja cijepljenih, pandemija se nece zaustaviti", kako to mozes znati? Na cemu se to temelji? Mozda je to tako, no mozda i nije. Evo u Hrv je broj cijepljenih manji od broja necijepljenih pa se stopa zaraze drasticno smanjila...sad jer zbog ljeta ili zbog toga sto je dovoljno ljudi prebolilo/cijepljeno/imuno... to isto sad ne znamo.
    Ne mogu znati, ali s obzirom na to da smo već imali dva proljeća, jedno ljeto, jednu jesen i jednu zimu u pandemiji, pretpostavljam da godišnja doba nemaju utjecaj na zaustavljanje pandemije. Vidimo skoro svakodnevno na vijestima situaciju u zemljama gdje postoji dovoljan broj cijepljenih. Očito da to cjepivo onda ipak nešto radi. Moguće je da se dogodi da ni cjepivo ne zaustavi pandemiju, ali opet ne vidim kako bi to ugrozilo necijepljene, pa njima bi bilo isto. S druge strane, vidim nekoliko perspektiva iz kojih nedovoljan broj cijepljenih može ugroziti sve ostale AKO cjepivo djeluje.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ne mogu znati, ali s obzirom na to da smo već imali dva proljeća, jedno ljeto, jednu jesen i jednu zimu u pandemiji, pretpostavljam da godišnja doba nemaju utjecaj na zaustavljanje pandemije. Vidimo skoro svakodnevno na vijestima situaciju u zemljama gdje postoji dovoljan broj cijepljenih. Očito da to cjepivo onda ipak nešto radi. Moguće je da se dogodi da ni cjepivo ne zaustavi pandemiju, ali opet ne vidim kako bi to ugrozilo necijepljene, pa njima bi bilo isto. S druge strane, vidim nekoliko perspektiva iz kojih nedovoljan broj cijepljenih može ugroziti sve ostale AKO cjepivo djeluje.
    Vidimo i nase dvije zemlje, gdje nema (?) dovoljan broj cijepljenih pa novo-oboljelih ima zaista malo... a sjecam se i proslog proljeca kad je bio skoro pa zlocin prosetat s djetetom po zraku, a kamoli s prijateljima. Sad to vise nitko ne smatra i ne preoprucuje. Ja bih rekla da je jos nepoznato kako ce se korona ponasati na jesen, i hoce li se, i kojom snagom vratiti. Kamo srece da se svi koji se ne zele cijepiti, nikad ni ne zatrebaju cijepiti, tj. prestanu bit tema

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ne, ja nisam ni oprezna ni neoprezna. Ja ne dvojim, nimalo. Ako me razumiješ. A rečenica u kojoj napominješ da su svi svjesno preuzeli rizik u nadi da .... je onako malo pretjerana. Jer neki to nisu napravili zbog toga, već zato što žele putovati, živjeti kao prije, ne imati neka veća ograničenja. A pritom uopće nisu ni mislili da su preuzeli neki rizik.
    Ne vjerujem previše u to da to ljudi rade zbog općeg dobra. Pa znam u kakvom svijetu živim.
    Nisam napisala SVI, napisala sam ONI, tj. mi. Jer ja itekako jesam razmišljala o riziku, i delom o tuđem dobru, kao i mnogi drugi.
    Ne kažem da sam ja neki posebni altruista, niti da je svet jako altruističan, ali verujem da postoji dovoljan broj ljudi koji umnogome razmišljaju i o tuđem dobru.
    Šta su tuđi motivi, pa...eto Butan ima stopu vakcinisanih od 80% u mesec dana jer su sveštenici procenili da je konstelacija zvezda povoljna i ljudi poverovali, ili već neku sličnu priču...
    Ako nemaš nedoumice onda zašto ti je važna etiketa antivakcer ili ne? U pogledu korone onda definitivno jesi antivakcer, jer si onda definitivno protiv te vakcine, iz razloga koji su tebi dovoljno čvrsti. Možda bi "korona antivakcer" bio tačan kompromis?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Vidimo i nase dvije zemlje, gdje nema (?) dovoljan broj cijepljenih pa novo-oboljelih ima zaista malo... a sjecam se i proslog proljeca kad je bio skoro pa zlocin prosetat s djetetom po zraku, a kamoli s prijateljima. Sad to vise nitko ne smatra i ne preoprucuje. Ja bih rekla da je jos nepoznato kako ce se korona ponasati na jesen, i hoce li se, i kojom snagom vratiti. Kamo srece da se svi koji se ne zele cijepiti, nikad ni ne zatrebaju cijepiti, tj. prestanu bit tema
    Ali postoji ogroman broj onih sa prirodnim imunitetom nakon preboljevanja plus ovi vakcinisani, to možda čini i svih 70% populacije sa imunitetom. Ljudi su više napolju nego zimi, bolja je svest (i iskustvo, nažalost) koje ponašanje je rizičnije a koje uopšte nije, (kao ta šetnja napolju).
    I zaboravljaš da smo mi takođe zemlje sa podužom istorijom "štimanja" i ulepšavanja podataka. I zemlje dosetljivih Balkanaca. To što ima malo novoobolelih- šta, misliš da će blagi slučajevi ići da se testiraju i rizikuju dve nedelje samoizolacije? Naravno da neće (među njima sigurno ima i ovih vakcinisanih). A ako se poneki oboleli baš malkice i izostavi iz statistike- pa dešava se...

Sve u svemu ne bih se ja baš kladila da će idila trajati do jeseni, daj bože da silno grešim...

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Naravno da se preporuke mijenjaju u skladu s većim saznanjima o virusu. Prošle godine je bilo puno straha od novog i nepoznatog.
    I slažem se da je jesenska situacija još nepoznata, ali ako ove godine bude bolja nego prošle, valjda će nam onda i to pokazati da cjepivo djeluje, s obzirom na to da ga za prošlu jesen nismo imali. Gledajući druge države (koje su imale povoljniju situaciju i prije ljeta), stvarno sumnjam da će se dogoditi da broj cijepljenih bude dovoljan, a da situacija opet bude onako loša. Vidjet ćemo.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa naravno da ljudi to rade i zbog opceg dobra. Mozda ne svi , ali rade. Ja sam napravila. Prvenstveno da zastitim svoje vlastito rizicni dijete, a posljedicni i sve rizicne pacijente s kojima sam u kontaktu svaki dan. Korist od toga imaju i moje kolege koje se ne zele cijepiti jer im ne mogu predstavljati rizik.
    Svakako ni po cemu nisam rizicna. Imam relativno malo godina, a nemam kronicnih bolesti.
    Moj sin koji ima 19 godina cijepio se prvenstveno da zastiti sestru. Jer je bio svo ovo vrijeme pod pritiskom da slucajno ne pokupi virus i donese ga kuci.
    Ok, nije razmisljao o ostatku svijeta, ali posljedicno njegove kolege u razredu su zasticene od njega.
    Ne putujemi nigdje izvan drzave. Nemamo love. Nismo ni prije covida. Tako da taj motiv otpada.
    Iako je meni svaki motiv dobar jer sigurno okolini cinis dobro.
    Posljednje uređivanje od sirius : 14.06.2021. at 21:41

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

I da budem korisna, evo po milioniti put: čime nevakcinisani ugrožavaju vakcinisane https://medium.com/science-in-serbia...a-d42aceeb84aa

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •