Stranica 273 od 383 PrviPrvi ... 173223263271272273274275283323373 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 13,601 do 13,650 od 19127

Tema: Korona virus, panika ili?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne vidim nikakvu paralelu s voznjom i cijepljenjem. Uopce mi nije jasno sto si htjela napisati.
    A i ne stoji da ako se nisi vezao i nastradas ne ugrozavas druge, jer ako te netko pukne autom, a ti pogines, a ne bi da si vezan, posljedice za vozaca s prekrsajem su znacajno drugacije.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Pa nije baš drugačije, isto tako i za cjepivo te upozori na nus pojave i postoje upute kome da se javiš na šta, mene je prije druge doze doktorica koja me cijepila pitala za reakciju na prvu dozu, i onda dala neke preporuke na osnovu toga
    ustvari slično kao i sa obaveznim cijepljenjima djece
    Drugačije je jer te ne šalje tvoj liječnik na osnovu općeg stanja /rizika nego te nagovaraju reklamom da ideš i ucjenama gdje sve nećeš moći ući ili ići ako se ne cijepiš

Ti si imala sreće pa si imala doktoricu koja te cijepila pa postavila koje pitanje , dala koju uputu.
    Nisu svi tako temeljiti

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ella prvotno napisa Vidi poruku
    Drugačije je jer te ne šalje tvoj liječnik na osnovu općeg stanja /rizika nego te nagovaraju reklamom da ideš i ucjenama gdje sve nećeš moći ući ili ići ako se ne cijepiš

Ti si imala sreće pa si imala doktoricu koja te cijepila pa postavila koje pitanje , dala koju uputu.
    Nisu svi tako temeljiti
    Pa ne bih se složila.... Mi smo imali organizirano cijepljenje u firmi. Prethodno smo uputili ljude da se konzultiraju sa svojim obiteljskim liječnicima oko mogućih kontraindikacija, a mladi liječnik je doslovce svakoga pojedinačno pitao sve to. Neke su i odbili iz raznih razloga (prekratak razmak od prebolijevanja i visok tlak su samo dva primjera koje sam zapamtila).

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nisu svi tako temeljiti
    kako naš kada se nisi cijepila?
    sa mnom su oba puta razgovarali liječnici, čak je i sestra koja je administrirala dozu davala dodatne upute

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Ono kad se cijepiš i na kraju pitaš doktoricu i med. sestru jesu li se one cijepile a one odgovore :ne.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ne vidim nikakvu paralelu s voznjom i cijepljenjem. Uopce mi nije jasno sto si htjela napisati.
    A i ne stoji da ako se nisi vezao i nastradas ne ugrozavas druge, jer ako te netko pukne autom, a ti pogines, a ne bi da si vezan, posljedice za vozaca s prekrsajem su znacajno drugacije.

Ako se cijepiš i posljedica bude smrt ili trajno oštećenje ne odgovara nitko.

Zato sam napisala slikovito, auto tvoj imuno sustav, pojas = cjepivo , ti upravljaš autom ali ti pomaže pojas za sigurnost. Promet je svakodnevni život.

Povučena je poveznica za rizik vožnje auta, sudjelovanje u prometu

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

i ne nagovaraju te reklamama nego je cijepljenje civilizacijski i medicinski doseg koje je više puta kroz povijest spasio milijune života
    i jedino je rješenje za ubrzanje kraja pandemije

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cipelica prvotno napisa Vidi poruku
    Ono kad se cijepiš i na kraju pitaš doktoricu i med. sestru jesu li se one cijepile a one odgovore :ne.
    Pa one isto imaju pravo na izbor kao i svi ljudi u ovoj drzavi.
    Mozda se i one informiraju na mjestima gdje se informira populacija koja se ne zeli cijepiti. Mozda ne vole wbinare i edukacije koje je organizirala struka
    Posljednje uređivanje od sirius : 29.07.2021. at 15:26

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    kako naš kada se nisi cijepila?
    sa mnom su oba puta razgovarali liječnici, čak je i sestra koja je administrirala dozu davala dodatne upute
    Baš mi je drago, ne znam kako su samo onda na velesajmu uspjeli sve tako temeljito ispitat kad su se hvalili kako sve ide jako brzo i da im je dosta 3-5 minuta po pacijentu od dolaska do samog čina cijepljenja.

Onda su oni lagali da su brzi ili lažu da provjeravaju kontradikcije za cijepljenje.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Baš mi je drago, ne znam kako su samo onda na velesajmu uspjeli sve tako temeljito ispitat kad su se hvalili kako sve ide jako brzo i da im je dosta 3-5 minuta po pacijentu od dolaska do samog čina cijepljenja.

Onda su oni lagali da su brzi ili lažu da provjeravaju kontradikcije za cijepljenje.
    ne znam kako ti to zamišljaš
    teško da će raditi sistematski pregled prije cijepljenja, to je naprosto neučinkovito
    dobiješ upitnik kojeg imaš vremena pregledati dok čekaš svoj red kod liječnika
    i onda ga s liječnikom prođeš, pitanje po pitanje
    zapravo je vrlo brzo i drago mi je da je brzo.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ne bih se složila.... Mi smo imali organizirano cijepljenje u firmi. Prethodno smo uputili ljude da se konzultiraju sa svojim obiteljskim liječnicima oko mogućih kontraindikacija, a mladi liječnik je doslovce svakoga pojedinačno pitao sve to. Neke su i odbili iz raznih razloga (prekratak razmak od prebolijevanja i visok tlak su samo dva primjera koje sam zapamtila).
    Točno, ja sam bila na takozvanom masovnom cijepljenju

a što se tiče "ucjene", ona je puno blaža nego za obavezna cjepiva, upravo zato što nije obavezno
    ne znam da li postoji neki događaj na koji necijepljene osobe uopće ne mogu doći. Mogu, ali moraju imati negativan test ili potvrdu o prebolijevanju.

S druge strane, djeca koja nisu primila obavezna cjepiva ne mogu se uopće upisati u vrtić, a mislim da liječnici i prijavljuju te slučajeve socijalnoj službi. To je ucjena i obveza.

A razlog zašto se to radi je zato što covid nije samo problem pojedinca, nego globalni problem za koji cijelo društvo plaća cijenu.
    Ako Hrvatska "postane crvena", to znači ostajanje bez značajnih sredstava za život za ogroman broj ljudi u našoj zemlji, bili oni cijepljeni ili ne, i cijepljeni iznajmivač će ostat bez svojih gostiju jednako kao necijepljen. Zato se jedni drugima toliko pačamo u život, a ne pačamo hoćeš li popit antibiotik za upalu grla ili ne.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ina jel, imaš na PCR nalazu CT broj naveden?
    Sta je to ct? Nisam ja radila taj nalaz, nit ga imam pri ruci, nego izvjestavam za slucaj koji sam slucajno ubrala.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 29.07.2021. at 15:37

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Sta je to ct? Nisam ja radila taj nalaz, nit ga imam pri ruci, nego izvjestavam za slucaj koji sam slucajno ubrala.
    https://www.dw.com/bs/korona-test-%C...8Di/a-56126302

evo
    moj je bio 38,86, zapravo sam skoro negativna bila
    ali, kako se ne mogu dobiti konzistentne vrijednosti, jer rezultati mogu varirati od laba do laba, ne koristi se kao vrijednost koja pokazuje koliko je netko zarazan, odnosno koliki mu je viral load (iako bi teoretski moglo)

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ma zaista, nisam znala da se seizmolozi bave građevinom i projektiranjem, zaista je ovo edukativan forum
    ne moraš biti bezobrazna

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

A sad, hoce li Hrvatska postati crvena ili nece, to cini se i nema previse veze s brojem cijepljenih - Izrael procijepljen Pfizerom je vjerojatno crven (novozarazenih imaju i po vise od 2000 zadnjih dana) - tako da cjepivo i nije tolika zastita od crvenila. Od opasnijih oblika bolesti je, bar zasad.
    1

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam se izgubila u ovom mudrovanju oko verovatnoća i rizika i informisanju/neinformisanju.
    Koliko moje medicinsko i biološko znanje dopire, ne mogu da se setim nijedne vakcine koja ima gore posledice od same bolesti protiv koje štiti, niti mogu da se dosetim biološkog mehanizma kojim bi se omogućilo da vakcina bude gora i opasnija od bolesti.
    Jer izazivač bolesti ima niz raznih molekula kojima može da provocira imuni odgovor, i ti molekuli su živi i funkcionalni u izazivanju bolesti umnožavanjem uzročnika i produktima njegovog metabolizma.
    Klasična vakcina ima sve te molekule ali u onesposobljenom obliku. Vektorske imaju samo deo molekula izazivača bolesti i nosač od drugog virusa. mRna su najprečišćenije moguće i nose samo jedan tip molekula izazivača bolesti.
    Nema nikakvog načina da vakcina bude gora nego sama bolest.
    Niti će informisanje pacijenta smanjiti objektivne rizike od nuspojava, niti neinformisanje može taj rizik da poveća. A ako je neko već stao u red za vakcine, pretpostavlja se da mu je kao odrasloj mentalno i radno sposobnoj osobi jasno da u medicini, kao i u životu, ne postoji ni lek, ni zahvat, ni procedura, ni vakcina, kod koje je rizik jednak čistoj nuli. I kad kažemo da je nešto "bezbedno", to znači da je rizik procenjen na jako mali, a ne nepostojeći.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    ali zar nije smrt i neke druge ozbiljne stvari moguća nuspojava mora lijekova koji se propisuju, preporučuju, koriste?
    Kolegina žena umrla nakon anestezije kod zubarskog zahvata. Znači doslovce sve nam može uzrokovati smrt

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

"The irony of antivaxers saying they “don’t want to be part of an experiment” without realising they are now the control group."
    (izvor: Twitter)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    "The irony of antivaxers saying they “don’t want to be part of an experiment” without realising they are now the control group."
    Da, to nekako stalno zaboravimo.
    Ali valjda je ok ako je iz prirode.

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    zapravo ovo mi ne smeta da sam kontrolna skupina, ubite me sad

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ali si istovremeno i eksperimentalna grupa za proučavanje delovanja isključivo prirodne selekcije .
    A sa te tačke gledišta mi vakcinisani smo kontrola .

Naravno da ti ne smeta jer si procenila da je za tebe vakcina opasnija od bolesti, to mi je jasno.
    Samo mi nije jasno zašto nastavljaš da analiziraš dalje tuđe odluke, ako misliš da svako za sebe odlučuje. Očigledno jer smatraš da je za SVE vakcina gora od bolesti?

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

zapravo smatram da bi trebalo razmislit i provjerit prije nego pružiš ruku.

Kad dođem u dućan i odlučujem što ćemo kupit, pogledam sastav određenog proizvoda i tada donosim odluku da li ću koristit ili ne,

tako i sa ovime. Na temelju informacija i podataka do kojih sam došla sam donijela svoju odluku.(nadam se da je tako većina napravila)

Ne smatram da su svi u krivu što se tiče ovog cjepiva, ali smatram da se gleda u njega sa previše vjere da je jedino rješenje i čarobni štapić koji će kada se cjepi postotak ljudi koji su oni odredili biti kraj ovoga.

Vjerovatno kad riješimo ovaj "problem" već 3 nova čekaju iza ugla.

Tako da će uvijek biti nešto, povijest nas je naučila i nažalost doći ćemo opet u poziciju da najjači opstaju.
    A tko će među nama biti među njima vrijeme će pokazat.

Moje neko mišljenje je da će biti iz obje skupine dio, ali svakako neće biti samo jedni ili samo drugi.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Očigledno jer smatraš da je za SVE vakcina gora od bolesti?
    Ja nekako mislim da svaki antivakser, ukljucivo i ella, zele da se sto vise nas procijepi, da budu bolje zasticeni.

Piše za Izrael da je rizik od ozbiljnih posljedica zarazenih deltom, a starijih od 60, cijepljenih s Pf, pao s 97 na 81%.

https://www.haaretz.com/israel-news/...hot-1.10050533

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja nekako mislim da svaki antivakser, ukljucivo i ella, zele da se sto vise nas procijepi, da budu bolje zasticeni.

Piše za Izrael da je rizik od ozbiljnih posljedica zarazenih deltom, a starijih od 60, cijepljenih s Pf, pao s 97 na 81%.

https://www.haaretz.com/israel-news/...hot-1.10050533
    I ja mislim da bi cilj svakog tko se ne zeli cijepiti trebao biti taj da se sto vise drugoh cijepi ne bi li se mogucnist zaraze sve na sto nize postotke.

Sto se tice zastite... nazalost to je nekako i ocekivano Svaka nova mutacija snizava postotke.
    Ali to ne nesto sto nikoga ne treba veseliti, cak ni one koji se ne zele cijepiti. Svaka nova mutacija nisi vecu sansu ponivne zaraze i onih koji su preboljeli, ne samo cijepljenih.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Tako da će uvijek biti nešto, povijest nas je naučila i nažalost doći ćemo opet u poziciju da najjači opstaju.
    A tko će među nama biti među njima vrijeme će pokazat.

Moje neko mišljenje je da će biti iz obje skupine dio, ali svakako neće biti samo jedni ili samo drugi.
    To su sve uopštene istine što si napisala, ali ne znače puno za konkretan život.

Kako bi ti konkretno rešila ovu pandemiju, ostavila bi svakoga da umre kod svoje kuće pa bi ev. gužve bile samo za pogrebnike?
    Videlo se i to u Indiji pa nije ni to baš puno valjalo, veliko zagađenje i biohazard :/.
    Ja mislim da je osim vakcine svako rešenje već isprobano i nije bilo sasvim efikasno, a gde je i bilo efikasno nije dočekano sa oduševljenjem. A kao što svi kažu, ekonomske posledice su se videle i tek će se videti u svim državama, bez obzira na odabrani način borbe sa pandemijom.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

U tom slučaju zašto jednostavno ne ćute, nego konstantno kritikuju ?
    Posljednje uređivanje od pulinka : 29.07.2021. at 18:04

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

U tom slučaju zašto jednostavno ne ćute, nego konstantno kritikuju ?
    Pa jer ih mi totalitaristički šikaniramo i prisiljavamo da se cijepe, a oni nas demokratski uopće ne okrivljuju što se želimo cijepiti niti nas prisiljavaju da se ne cijepimo!

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A vala baš

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A ovo u Izraelu, kao što sam rekla, objašnjava zašto je naš krizni štab u 7 dana prošao faze od: treća doza za svakog ko hoće, Pfizera i Moderne naravno, preko- dobra je bilo koja vakcina kao treća doza, a i to ionako treba samo starijima; do današnjeg- kineska vakcina je ODLIČNA, pokazala neka neobjavljena studija iz Šri Lanke, a treću dozu svakako mogu dobiti samo pacijenti sa transplantatima, nakon hemoterapija, dijalize itd, i stariji od 70 a hroničari, ukupno, verujem, do 10% stanovništva.

Jer sposobnije i moćnije države neće biti raspoložene da dele okolo dragocene treće doze dok ne zaštite svoje stanovništvo, a mi ćemo našim starcima da prodajemo maglu po običaju.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Danas slucajno ( majke mi, trebala sam nesto sto stoji tamo) uletim u jednu sobu na poslu. I tamo kolegice protivnice cijepljenja opet sve uzrujane pricaju o mogucem obaveznom cijepljenju.
    ( ja cijepljena vec sam zaboravila da sam cijepljena, eto mi proslo 6 mj. , ne pricam o tome vec mjesecima)
    Dakle kolegica prica ako je Facebok i google uveo obavezu cijepljenja za svoje zaposlenike.
    Reko , sto se nerviras?! Ne radis tamo . Radis samo u hrvatskoj bolnici.
    ( nitko nista ni ne pita o cijepljenju niti ga nudi onima koji se nisu cijepili vec mjesecima)
    Druga ce na to...eto, ti si pametna( obraca se meni ) pa da li je to fer da bude obavezno? Pa svatko bi trebao odluciti za sebe, a ne da bude obavezno.
    Reko, kriva adresa ( ups ) mislim da bi trebalo biti obavezno za rizicne i one koji rade s rizicnim skupinama.
    ( ne mislim da treba, koga zapravo briga sto ja mislim? Ne propisujem ja. mislim sa ce biti obavezno kad cjepivo dobije stalno odobrenje)
    Uglavnom , zaista slaba korist od mene. Zavrsila sam u nemilosti nakon toga. Sreca da idem sutra na godisnji.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam jutros odlajala nešto u pekari kako sam već u petoj radnji ja jedina dodola sa maskom, pa verujem da me sutra čeka zagoreli lebac

Uglavnom, baš mi lepo legao ovaj tekst, malo je poduži i nema ništa revolucionarno u njemu, ali sumira deo razmišljanja na temu:
    https://pescanik.net/borba-za-zivot-nevakcinisanih/

Ne znam šta je psihologija rizika, ali upala mi je u oči rečenica iz članka, jer je identična ellinom stavu:

"Možda tu psihologija rizika igra neku ulogu: onima koji su čvrsto odlučili da se ne vakcinišu možda je lakše da prihvate rizik od zaraze koronom nego neverovatno male, ali nepoznate rizike od vakcinacije."

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ako od vode možeš umrijeti, ne bi me čudilo da se može umrijeti i od spavanja
    Mozes umrijeti od spavanja, odnosno u snu, a da je vezano prilicno direktno uz sam san. Potrebna ti je dodatna otegotna okolonost, sleep apnea, ali opet, umires zbog spavanja.

I to je u principu jednaka paradigma kao cjepivo. Od cjepiva umiru samo neki, koji imaju [neki problem zbog kojeg je cjepivo odabralo bas njih, a ponekad imamo ideju sto je to, ponekad ne]. Tako je i sa spavanjem. Ako uzmemo u obzir da vecina ljudi nema pojma da zapravo ima apneju, jako puno osoba spava svaki dan ne znajuci da time dovodi zivot u opasnost.

Problem nastane kad postanemo uvjereni da nam se ništa neće desit. Tako možemo slikovito predstavit. Za ovaj primjer uzmimo da je pojas u autu cjepivo.
    I onda dok se zavežu počnu misliti da ih pojas štiti i mogu se opustit u vožnji, ali činjenica je da kakav te sudar zadesi taj isti pojas ti može spasit život, ali isto tako te može koštati života. ( molim da se ne uzme sad da sam protivnik vezanja u autu , ovo je bilo samo da slikovito pokažem situaciju)Svaku situaciju treba gledati za sebe, kao što kad sjedaš za volan donosiš svjesnu odluku da li češ se vezati ili ne. U oba slučaja je odgovornost na tebi i ne ugrožavaš druge sa tim da li si vezan ili nisi.
    Ovakvo razmisljanje je, nazalost (ili na srecu?) jedan od glavnih razloga zbog cega je vezanje pojasom zakonska obaveza (kao i mnoge druge stvari koje jednostavno nisu ni priblizno funkcionirale kad su pojedinci mogli "razmisljati samo za sebe").

Tvoje vezanje pojasom utjece na sve sudionike u prometu. Ako nisi vezan, ugrozavas i ostale, a to su putnici u tvojem automobilu, pjesaci i biciklisti (npr. mozes izletjeti kroz vjetrobran i pogoditi me dok stojim na semaforu; mozes zbog nedostatka udariti glavom i ostati bez svijesti u manjem sudaru, umjesto da izbjegnes dodatne nezgodne/opasne situacije jer si pri svijesti i mozes upravljati automobilom; mozes izletjeti iz auta i na srecu ne ozlijediti ili ubiti nekog drugog, ali zbog tvojeg izlijetanja i nagle smrti ne mozes odvezati dijete koje je ostalo u zapaljenom (tvojem) autu....). Ono, ok, freak accident jedno za drugim, ali otprilike tako nekako zvuce i paralele o cjepivima koje dolaze iz usta nevjernih Toma (da ih sad ne zovem zagrizenim antivakserima, sto smatram da jesu).

Kad si se primila prometa kao odluke, svaka, ama bas svaka odluka i aktivnost koju napravis potencijalno ugrozava i tudji zivot. A tako je i kod zivota u zajednici, kakvoj god. Odlucujes samo za sebe (i osobe koje ovise o tebi) ali nikad, pa ni tad, ta odluka ne utjece samo i iskljucivo na tebe. I ako skocis s mosta i ubijes se, nedostatak tvoje osobe/zivota ce utjecati na druge.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    A sad, hoce li Hrvatska postati crvena ili nece, to cini se i nema previse veze s brojem cijepljenih - Izrael procijepljen Pfizerom je vjerojatno crven (novozarazenih imaju i po vise od 2000 zadnjih dana) - tako da cjepivo i nije tolika zastita od crvenila. Od opasnijih oblika bolesti je, bar zasad.
    1
    Stalno se izvlaci Izrael, a kod njih je procijepljenost ispod 60% za obje doze. Znaci 40% stanovnistva ima sve predispozicije da ih Delta (a i drugi sojevi) pokose koliko god zele, plus postotak cijepljenih koji bez problema mogu razviti (blaze oblike) bolesti. Nedavno sam stavljala link na ove brojke kad se tu po forumu razvlacila prica da su Izraelu cijepljeni gotovo svi (koji mogu primiti trenutno raspoloziva cjepiva).

U Minnesoti je cijepljeno 64% stanovnistva (12+) s obje doze ili jednim JJ-em, odnosno 67% stanovnistva jednom dozom (takodjer 12+). Maske nisu obavezne vec preko dva mjeseca, a od 1.7. nemamo nikakvih mandata vezanih uz pandemijske restrikcije. Maske su obavezne samo u medicinskim ustanovama koje to zele i po nekim drugim ustanovama/poslovnim prostorima koji zele dodatnu zastitu. Imamo povecanje broja oboljelih (s 1% na oko 3% dnevnih pozitivnih) zbog Delte, a bolest sire i uglavnom dobivaju uglavnom necijepljeni.

Prica se preokrenula u trenutku kad je cjepivo postalo dostupno sirokim masama iako se trend manjeg broja zarazenih poceo nazirati cim su poceli cijepiti staracke domove i medicinske radnike.

Imam osjecaj da je sve ovo nejasno samo i iskljucivo onima koji zele da to tako bude i zapravo uopce ne uzimaju u obzir nikakve informacije. Zemlja im je ravna ploca iako je sami kotrljaju kao kuglu.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Kaae, zaista nema potrebe za vrijeđanjem ikoga tko postavlja pitanja i razmislja drugacije.

A u Izraelu je cijepljeno vise od 90 posto odrasle populacije. Sad, druga je stvar sto im je oko trecine populacije mladje od 16 - no, je li ta trecina ona kod koje se sad biljezi porast broja slucajeva? Ili su to ipak ove dvije potpuno cijepljene trecine?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mozes li podijeliti izvor tih informacija?

Ja imam samo ovo: https://ourworldindata.org/grapher/i...e?country=~ISR i izgleda da je staro pet mjeseci.

Ne znam sto smatras vrijedjanjem. Pitanja su super, ali ne vidim da o tome uopce razgovaramo.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nasla sam clanak Businessinsidera (lipanj) koji kaze da je postotak cijepljenih odraslih osoba 80%.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kaae, zaista nema potrebe za vrijeđanjem ikoga tko postavlja pitanja i razmislja drugacije.

A u Izraelu je cijepljeno vise od 90 posto odrasle populacije. Sad, druga je stvar sto im je oko trecine populacije mladje od 16 - no, je li ta trecina ona kod koje se sad biljezi porast broja slucajeva? Ili su to ipak ove dvije potpuno cijepljene trecine?
    Tesko je raspravljati dok god se nabacujete bezveznim brojevima. U Izraelu je procijepljeno 90% starijih od 60 godina jednom dozom.

Isto oni izracuni vjerojatnosti od elle. Nema tu smisla raspravljati kad se svi zakljucci temelje na alternativnim cinjenicama.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nisam Kaae, ali ako se isto objašnjenje napiše nekoliko puta, u više navrata, od strane više osoba, pri tome stave linkovi na prilično edukativne i jednostavne tekstove sa dodatnim objašnjenjima, onda svako sledeće ponovljeno pitanje stvarno više ne zvuči kao pitanje radi saznanja i diskusije o drugačijem razmišljanju.

I nije svako "drugačije" razmišljanje baš ni vredno diskusije.
    Pisala sam na ovoj temi, o MM-u kome je čovek najozbiljnije objašnjavao da je Sunce bilo zamenjeno lažnim na više meseci pa vraćeno u januaru. Naizgled sasvim funkcionalan član zajednice, bar u tom kratkom susretu.
    Šta se tu ima reći njegovom "drugačijem" mišljenju, u pola sata slučajnog poznanstva, što bi ga navelo da promeni mišljenje?
    Tu su godine i godine neznanja i nedostatka obrazovanja, uz pogodan mentalni sklop.
    Naravno da su njegova pitanja i promišljanja vrlo originalna - ali da li imaju ikakvu vrednost osim kao predmet nečijeg stručnog procenjivanja radi eventualne terapije?

Ja isto mislim i o nekim od ovih "drugačijih razmišljanja" na temi: ako ja polazim od toga da korona postoji, da je virus izolovan, da pacijenti po bolnicama nisu plaćeni glumci a da su u kovčege zaista sahranjeni ljudi a ne lutke- elem, da je broj umrlih i obolelih od korone tačan a simptomi realnost; a druga strana polazi od suprotnih stavova- da je broj umrlih netačan, da se laže o broju obolelih, da se laže o broju teže bolesnih, da se laže o dužini i težini simptoma, da se laže o nuspojavama vakcina itd., onda je jedno od nas svakako u zabludi, jer naše kompletne stvarnosti nama izgledaju potpuno različito.

I čitava priča postaje puno dublja od "ja se bojim nuspojava vakcina". Ne, ti veruješ da je cela prethodna godina smišljeno režirana i odglumljena na globalnom ali i lokalnom nivou, i da u tom pretvaranju učestvuje ogroman deo ljudske populacije.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Al s druge strane, cim prihvacamo smrt kao mogucu nuspojavu cjepiva (a izgleda da je prihvacena), ma koliko rijetka bila, nagovaranje (a kamoli tjeranje) na cijepljenje postaje vrlo problematicno.
    Upravo tako.

Ovo i meni opcenito smeta i na drugim temama. Razliciti smo, imamo razlicita razmsljanja, no uz sve to mozemo uvazavati sugovornika, pogotovo onoga koji je spreman iznijeti svoje argumente i uci u raspravu.

Pulinka zaista karikiras i ides u pisanje o nekim ekstremima ajde priznaj

Takvih ovdje ipak nema.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 29.07.2021. at 22:53

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Evidentno je da je u Izraelu delta virus dominantan. I da su cjepiva manje ucinkovita na deltu. To nije nista novog. Niti je novost da se cijepljenju najvise odupiru ortodoksni Židovi i Arapi.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo tako.

Ovo i meni opcenito smeta i na drugim temama. Razliciti smo, imamo razlicita razmsljanja, no uz sve to mozemo uvazavati sugovornika, pogotovo onoga koji je spreman iznijeti svoje argumente i uci u raspravu.

Takvih ovdje ipak nema.
    Lili, kakvi argumenti? Iznose se pausalne procjene, i donose zakljucci na temelju potpuno krivih ulaznih podataka.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ni ja ne znam tačne brojeve, ali zašto su ti važna baš ova pitanja?
    Važan je broj smrti i teških slučajeva, što hospitalizacija što post kovid sindroma.
    Ako je broj smrti kod vakcinisanih izuzetno mali i obuhvata isključivo stare ljude jako narušenog imuniteta, a stopa hospitalizacija opala 20 puta, kao u Britaniji, onda je to puno važnije nego sam broj pozitivnih i njihova starost.
    Tj.ako korona vakcinisanih bude kratka i blaga bolest bez daljih komplikacija, ne bi ni bilo potrebe za testiranjem i izolacijama - da su vakcinisani svi ili skoro svi.
    Jer kratka i blaga bolest uglavnom znači i da se okolo prenosi manji viral load, i vreme u kom su uopšte zarazni je po svoj logici puno kraće, znači šanse da zaraziš druge vakcinisane su još manje itd. što bi trebalo da dovede do samoograničavanja epidemije tamo gde je velik % vakcinisanih. I smanjenja šanse za mutaciju virusa jer se smanjuje broj domaćina u kojima može da se umnožava.

U jednom momentu prošlog meseca Britanija i Rusija su imale skoro identičan dnevni broj novoobolelih. Ali je u Rusiji tog dana umrlo 737 ljudi, a u Britaniji 37. Razlika je naravno u % vakcinisanih u dve države.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Rizici zaraze deltom su toliko visoki da i Australia mijenja ploču s cijepite se Pfizerom, na cijepite se bilo čime jer ocekuju u nekim regijama da nece moci nabaviti dovoljno cjepiva kad krene boostanje trecom dozom.

Izrael ce ocito opet pokupiti cjepivo za trecu dozu starčadi, malo se raspravlja je l starcad od 60 ili 65 ili 70 godina. Pretpostavljam da ima veze s troskom. I po hitnom postupku cijepe svoju djecu (Arapi i ortodoksni se odupiru, posebno kod djece). Onda ce se EU malo kasnije sjetiti kako su im Židovi pokupili cjepivo. Kao i prviput. Mogla bi i nama opet AZ dobro doci.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Upravo tako.

Takvih ovdje ipak nema.
    Gdje se to castimo pogrdnim imenima i udaramo sakama pa da je jasno da smo stvarno spali na neke totalno primitivne nivoe?

Sto se rasprave o bilo cemu tice, osobno sam prilicno crno-bijela osoba kad je rijec o "toleranciji." Sto se odredjenih stvari tice, rijec je o tzv. zoni nulte tolerancije. Mozemo do prekosutra raspravljati o tome je li ljepsa plava boja od zelene, treba li uciti japanski jezik od treceg razreda, osmog ili nikad, je li dorucak zdraviji od rucka, je li bolje ici na godisnji odmor u srpnju ili studenom.... mozemo tako i o televizijskim serijama, namjestaju, u nekoj mjeri i o politici.

S druge strane, ne priznajem "razlicito misljenje" i ne uvazavam sugovornike, neovisno o njihovim argumentima, kad je rijec npr. o LGBTQ+, BIPOC, a i zdravom razumu vezanom uz pandemiju. Nece me niciji argument, na primjer, uvjeriti da je osoba nebijele boje koze manje vrijedna od bijelca ili da su clanovi istospolne veze samo malo bolesni ma koliko ljubazno oni razgovarali o tome i koliko god da argumenata izloze kako bi potkrijepili svoje tvrdnje.

Jednako tako i s pandemijom. Kad mi netko krene iznositi objasnjenja za (npr.) necijepljenje koja se svode na nepostojanje pandemije i izmisljene statistike, a kojeg vraga da tu postujem... osim postojanja ljudske gluposti? I to sam jos ljubazna.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Takvih ovdje ipak nema.
    Ja bih najviše volela da ti napišem da je tako, ali bih volela i da si pažljivo pratila temu pa bi videla da je bar ella sigurno napisala da ne smatra broj umrlih tačan, tj. po njoj "možda je tačan broj pozitivnih na pcr-u u trenutku smrti".

Znači po njoj možda, i samo možda, je tačno da su umrli ljudi zaista bili pozitivni na sars-cov-2, ali nisu umrli ni od ni zbog njega, nego pitaj boga zašto, valjda ih sve kolektivno pregazio onaj Brnabićkih autobus, jer je ona imala isti argument, da onaj koga pozitivnog na pcr-u pregazi autobus ne može biti žrtva covid-a.

A ako sumnja u broj umrlih ljudi, u sastav vakcine, u dobru nameru i znanje doktora koji su vakcine osmislili- šta je to nego jedno paralelno viđenje realnosti u odnosu na moje?

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Kaae,
    ti i dalje vrijedjas sugovornike koji imaju misljenje drugacije od tvoga.Procitaj jos jednom svoj post na koji je Jadranka reagirala i ja je potpisala.

Ja bih rekla da su se ella i elleonora itekako potrudile iznijeti svoje argumente i pojasnjenja zasto se ne zele cijepiti. Imaju pravo donijet takvu odluku za sebe i koliko vidim i pisu iskljucivo o svojoj odluci za sebe i svoju obitelj.

Smatras da na to nemaju pravo?
    Imaju itekako. Barem sada dok nije cjepljenje nije obvezno.

To sto bismo mi voljeli da je veci postotak procijepljenosti je jedna stvar, al ovakav nacin komunikacije prema ljudima koji se ne zele (jos) cijepiti ili dvoje oko toga samo ce ih jos ucvrstiti u njihovom uvjerenju.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 29.07.2021. at 23:23

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

I čitava priča postaje puno dublja od "ja se bojim nuspojava vakcina". Ne, ti veruješ da je cela prethodna godina smišljeno režirana i odglumljena na globalnom ali i lokalnom nivou, i da u tom pretvaranju učestvuje ogroman deo ljudske populacije.
    Tko, ja? Pitam jer mene citiraš, no ja to uopce ne mislim, a kamoli da vjerujem. No, uvijek zagovaram sto vise brojeva i cinjenica, kojoj god to tezi islo u prilog.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Kaae,
    ti i dalje vrijedjas sugovornike koji imaju misljenje drugacije od tvoga.Procitaj jos jednom svoj post na koji je Jadranka reagirala i ja je potpisala.

Ja bih rekla da su se ella i elleonora itekako potrudile iznijeti svoje argumente i pojasnjenja zasto se ne zele cijepiti. Imaju pravo donijet takvu odluku za sebe i koliko vidim i pisu iskljucivo o svojoj odluci za sebe i svoju obitelj.

Smatras da na to nemaju pravo?
    Imaju itekako. Barem sada dok nije cjepljenje nije obvezno.

To sto bismo mi voljeli da je veci postotak procijepljenosti je jedna stvar, al ovakav nacin komunikacije prema ljudima koji se ne zele (jos) cijepiti ili dvoje oko toga samo ce ih jos ucvrstiti u njihovom uvjerenju.
    Lili, mislim da nisi procitala sto pise. Nisu se potrudile iznijeti argumente jer iznose netocne podatke na temelju kojih donose zakljucke i stvaraju misljenje koje je opasno. Do kud ide tvoja tolerancija na tudje misljenje? To je pitanje koje je dignula Kaae.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Mozes li podijeliti izvor tih informacija?

Ja imam samo ovo: https://ourworldindata.org/grapher/i...e?country=~ISR i izgleda da je staro pet mjeseci.

Ne znam sto smatras vrijedjanjem. Pitanja su super, ali ne vidim da o tome uopce razgovaramo.
    https://datadashboard.health.gov.il/COVID-19/general

Evo, tu se vidi (uz dodatni podatak populacije za 2021) da je s dvije doze cijepljeno ~61% populacije. Ako je mlađih od 14 (taj podatak na brzinu nalazim) 28%; onda je mlađih od 16 vjerojatno 30% - ako su oni slabo zastupljeni u cijepljenima; onda se može izračunati da je od 16+ populacije cijepljeno i više od 90 posto građana.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja ne vidim da su Kaae i Pulinka nelog htjele uvrijediti, vec se trude obraniti zdrav razum. Eno Kaae odmah dize link kad hoce argumentirati. Dok ella pise da govori napamet brojke, da ne zna tocno, al eto ima pravo na temelju neznanja donijeti odluku koja se odnosi na cijelu zajednicu. Pri tome pere ruke od toga da svojom odlukom negativno utjece na opcu covid situaciju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •