Tanči, žao mi je jako zbog vaše situacije, ali par zar ti misliš da se u mojoj izjavi mogao naći ijedan onkološki bolesnik na ovoj planeti ili bilo tko tko ne smije primit cjepivo.
Bliska osoba mi je trenutno na kemo i jako teško je podnosi tako da su mi ovakvi zaključci i izjave ... :/![]()
Posljednje uređivanje od Lili75 : 08.11.2021. at 08:29
Cula sam neki dan na radiju poziv za cijepljenje od strane splitske onkologije - to je bio najbolji poziv na cijepljenje koji sam cula, konkretan, smislen, nimalo agresivan, i takav da ti je odmah jasno da je najpametnije cijepit se, ako si onkoloski bolesnik ili clan obitelji/prijatelj.
Tanči, bas teska iskustva oko tebe. Nadam se da ce supruga cuvat njegovo i vasa cjepiva.
Meni se ipak cini da, ako je kucni test negativan, da je onda i koncentracija virusa tako mala da osoba nije narocito zarazna - narocito, ako je rijec o nekakvom zajednickom rucku odraslih ljudi. Vjerojatno je ipak drugacije, kad ljudi zive skupa, ljube se, grle, spavaju skupa.
Al meni je i dalje nejasno kako se virus moze zaustaviti pored djece i mladih koji se jako blisko druze - i s pravom, ja bih rekla, pa nece se suzdrzavati godinama. Kad ja njih vidim u vrticu, glavica na glavici, grljenje i tuce, drzanje za ruke, ma nema sanse da virus ne "skace" s jednog na drugog...
Inace, ne znam kako je kod vas?, al ove godine su masovno bolesni po vrticu, nedostaje ih po 2/3 - iako,tko god se testira, redovito je negativan. Isto tako, znam gomilu odraslih koji su bili bolesni zadnjih tjedana, jaki kasalj, fibra, slina - negativni redom. Imam dojam da je ova jesen carstvo viroza.
Možda ja ne čitam pazljivo, ali ne vidim vrijeđanje u Freyinim postovima. Ima mišljenje s kojim se ne moramo ili se mozemo složiti.
Usput, stvarno sam mislila da ti se, Freya, sviđa Pfizerova reklama, jer djeca i roditelji koji riskiraju pri ispitivanju lijekova da bi mnogima na svijetu bilo boje, i jesu superheroji. Tako da, mozda ja ipak čitam sa svog ružičastog oblačića i ne prepoznajem loše namjere.
Doduše kod nekih drugih forumašica ih prepoznam i osjetim se kao maljem opaljena kad shvatim.
I Freyya, meni ne smeta tvoje pitanje. Niti mislim da si trol. Samo da postavljas pitanja koja te zanimaju i muce. A ja zaista znam jako puno osoba koje postavljaju ista takva pitanja. I znam ih, vjerujem da je to razlog, jos dvoje koji se ne zele cijepiti iz istog razloga zbog kojeg se ti ne zelis cijepiti, jer im smeta postupak proizvodnje cjepiva. No, oboje su jako odgovorni, i cuvaju se, nose maske, i po potrebi testiraju. Zapravo, jedno od njih je i prebolilo covid nedavno. Srecom, bez nekih simptoma.
Nadopuna nakon Beti. Ni ja ne "cujem" vrijedanje u Freyyinim postovima.
Posljednje uređivanje od Jadranka : 08.11.2021. at 08:42
X
A propos vlaka jutros, ovaj put su svi nosili maske za razliku otprije 10ak dana (tad je bilo užas živi). I tako pričam s frendicom na udaljenosti 10 cm s maskom of course (sardina mode u kasnijem vlaku), kad ona meni kaže da je bila u autu s našom zajedničkom frendicom u petak i druženju poslije, kojoj je službeno potvrđena korona i već tad je imala simptome. Kaže ne daju im rad od doma, radi u open spaceu i sad kao direktni kontakt ide sjedit s tim ljudima satima. Meni to zaista nema nikakve logike da ženi ne mogu odobrit rad od doma (prije je radila od doma i ima sve uvjete za posao od doma), pogotovo sad kad znamo da uz necijepljene itekako zarazu prenose i cjepljeni.
Ranije sam spomenula da mi nema logike ni to da ukućani, članovi kućanstva pozitivne osobe ne mogu otići na PCR, ako nemaju simptome jer se često pokazalo kasnijim serološkim tersitranjem da su ipak prebolili. Pričam naravno o situacijama iz svog okruženja.
Mislim da samo te 2 stvari uvedu da bi se ipak dobrim dijelom širenje zaraze smanjilo.
Imam pitanje, ako je netko naišao na informaciju:
s obzirom na to da se spominjalo da injekcije solumedrola djeci mogu oslabiti srčani mišić, jesu li djeca (ili konkretno dječaci) u povećanom riziku od miokarditisa ili perikarditisa ako su primili više takvih injekcija ili to nema nikakve veze?
Lili, ne znam zakaj se referiraš na mene.
Ne stignem pozorno pratiti raspravu, ali me speklo što je netko napisao :”stari prdonje”.
Zašto?
Jesu onda mladi seronje ili…ne znam, meni je ovo grozno.
Grozno mi je i što Freya piše Kaee, a još groznije što neki tu ne vide vrijeđanje.
Dakle, mnogi smo blizu 60 ili preko 60 pa smo onda prdonje, smetnja, trebamo umrijeti, nije nas šteta…?
Evo, ja to ne kužim.
Isto kao što ne kužim puno toga na ovom topiku, ali, ponavljam, ne stignem pratiti i secirati.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne znam ti točno odgovoriti, sumnjam da bi par injekcija sad moglo dovesti u ne znam kakvu opasnost, mislim da je sve do količina i ne znam tko je to spominjao - netko na forumu, neki dr, neki medij. Znam konkretno (informacija od pulmologa) da se kod astmatičara izbjegava prečesto posezanje za ventolinom (više od jednom u 3 mjeseca) jer nije dobro za srce i da se rađe ide na manje količine trajne terapije inhalacijskim kortikosteriodima da bi se izbjegla prečesta upotreba ventolina. Sastav ventolina je salbutamolsulfat, sastav inhalacijskih kortikosteroida npr. flixotide je flutikazonpropionat.
Istina, a od ove 3 terapije (solumedrol, venroline, nešto kao flixotide) solumedrol je, navodno, najviše trebalo izbjegavati
kli_kli, žao mi je, drži se
Ja u zadnje vrijeme stalno djecu testiram, prehlađeni su, kašlju, šmrću, ništa neobično za ovo godišnje doda ali jednostavno ne znaš kako se ponašati u vezi toga. Ne mogu ih pustiti da idu okolo i ev. šire zarazu ali ne mogu ni baskrajno testirati svako malo... prebolili smo svi ali opet ALI...
Opet, primala je moja i injekciju(e?) u dobi od 3 godine kod prve hospitalizacije zbog bronhoopartukcije i uzimala 'velike' (po komentaru lom) doze oralno kod jednog kasnijeg napada, u 11. godini. Srce (koje je ekstenzivno kontrolirano jer je bila sportasica, a na sportskom se cuo nekakav, pokazalo se, inocentni sum), je zasad ok, tj bez osobitosti.
Al zapravo je ideja menadzmenta astme (ako o tome pricamo) ta da se ne dolazi uopce u priliku ic na injejcije kortica i na oralni kortic, po mogucnosti. Ako je stani-pani, boze moj, normalno da necemo pustit da se gusi, dr ce posegnut i za tim, al to, ajmo rec, nije idealno, bolje blazi lijekovi onda kontinuirano, nego nista nista pa takva 'barazna vatra'.
Posljednje uređivanje od ina33 : 08.11.2021. at 11:02
Sve to pitam radi mogućeg cijepljenja, da ne mislite da sam promašila temu
Evo, ne bi ni ja ovako bljedjusnu crticu uopce vidjela, kao i to je pozitivno:
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...adimo-20211108
Meni bi za sliku br 2 u clanku trebala pomoc mladje osobe i izlazak na sunce jer ja na toj slici nista ne vidim.
Je da je crta ovdje blijeda, ali se fino vidi. Moja frendica je imala takvu.
Inače, oko mene je ogroman broj pozitivnih i cijepljenih i necijepljenih.
Oko svih je, samo sto necijepljeni svima nama krce zdravstvo i onemogucavaju nastavak zivota, bojim se da nam slijedi i kljucanje jer se time suska u sloveniji. Nisam mislila da ce do toga doci, ali sad mislim.
Ja isla na 3.dozu.
Samo jaka rukobolja nuspojava.
I srednje jaki umor.
Nije me bolila glava ni bila prisutna mucnina kao kod 2.doze.
Cijepljeni mm i ja dobili od troje pozitivne djece, u d koje dvoje asimptomatske. Ja sam nakon dva dana bila pozitivna na kućnom testu s blagim simptomima, opća praksa mi nije htjela dati uputnicu, ali dezurni epidemiolog je. Ja sam ipak razvila malo teži oblik i nakon antibiotikq i kortikosteroida sam dobro. Muž je pozitivan na kućnom testu bio osmi dan, potvrdio pcr dan iza. Nije razvio težu kliničku sliku. I iako antivakseri uzimaju primjer naše obitelji za opravdanje vlastitih stavova, nakon svog iskustva da bez ikakvih kroničnih bolesti ne mogu udahnuti ja zahvaljujem svim ljudima koji su sudjelovali u pronalasku cjepiva i njegovoj dostupnosti. Sustav je iz mog iskustva manjkav u tisuću stvari, ali je i omogućio da lijekove dobijem i da mi pomognu. Svim protivnicima cijepljenja se divim na hrabrosti kojom nastupaju i zadiru u tuđa medicinska stanja. Osobno sam čvrsta stava da cijepljeni trebaju imati jasnu prednost pri liječenju kako covida tako i svih ostalih stanja. Zbog svih onih bolesnih koji su na čekanju.
Ja sam se izvježbala gledajući crte na testovima za trudnoćui ovdje vidim da postoji
Mojoj prijateljici brzi test tek nakon sat vremena pokazao blijedu crticu.
Isla je na pcr i bila je pozitivna.
Ja se isto spremam, za deset dana bit ce mi 6 mjeseci od druge doze. Ne namjeravam na velesajam, malo cu istraziti je li manja guzva na ostalim punktovima koje su otvorili:
https://www.zagreb.hr/novi-punktovi-...zagrebu/174703
Evo da i ja podijelim naše iskustvo. Sin, 12 g. pozitivan doma na kućnom testu, odmah nakon valjda minute, a za 4 dana (koliko smo čekali za PCR testiranje), negativan na PCR-u. Taj dan kad je stigao negativan nalaz još sam mu 2 kućna testa napravila i bili su negativni. Od simptoma, evo već 2 tjedna od pojave prvog, i dalje nema osjet mirisa, a okus mu se pomalo vraća. Nekako sam prilično sigurna da je to bio covid i žao mi je da nemamo pozitivan nalaz, kako bi izbjegao buduće moguće samoizolacije. Napravila sam mu i antitijela nakon 10-tak dana i lagano su prisutna (1.4, a pozitivno je sve preko 1). Možda sam se požurila pa se još nisu razvila...
I meni je slijedeći tjedan 6 mjeseci od druge doze. Ima netko savjet što uzeti nakon 2 doze AZ? Opet AZ ili se preporuča miješanje?
Mislim da niti ne možeš dobiti 3. dozu AZ.
Ovo su novi punktovi po kvartovima, koliko vidim po mjesnim odborima.
btw. MM se danas cijepio protiv gripe pa mu je dr rekao da će ga zvati za treću dozu (cijepio s eprve dve kod svog dr. )
Tako da tko se cijepio kod LOM-a može očekivati da se i s trećom cijepi kod LOM
U pravu si, vidjela sam da nema baš puno ljekarni koje nude tu uslugu. Ovdje je popis: https://www.hljk.hr/novosti/popis-lj...-covid-19-n230
Mislim da ću najprije provjeriti DZ Zagreb Istok - lokacija Resnički put ili Sesvete, a ako bude gužva, naručit ću se u ljekarnu.
Blago vam svima koji imate lom-ove koji na sebe preuzimaju cijepljenje protiv gripe za kronicne bolesnike (ne muljaju da cjepivo ne mogu dobiti), a tek na onima koji na sebe prruzimaju covid cijepljenje...cuvajte ih ko oko u glavi. Ako netko ima loma koji nije koncesionar i s kojim je zadovoljan, pls posaljite mi info u inbox.
Pepi, hvala na infou za apoteke, al bojim se nista od toga - jednu sam dobila, ne zapisuju, sto ako se dr razboli i slicno. Druge ne mogu dobiti.
Posljednje uređivanje od ina33 : 08.11.2021. at 14:09
Evo mene ko vidoviti Milan
Jutros napisem kako nema logike da ne rade od doma ljudi ciji je clan kucanstva pozitivan, kad ono odjednom nam stize mail usred dana kojim upucuju na rad od doma zaposlenike čiji su ukućani pozitivni.
Ajde barem netko malo promislja.![]()
Kod nas danas vrtić poslao doma dijete koje je dovedeno, a član kućanstva ima koronu.
Mislim da je riječ o baki ili djedu, možda se živi stari prizemlje / mladi kat, ali eto
Doduše ne znam kako je to vrtić znao, osim što možda teta ili netko zna osobnu tu obitelj (selo jelte)
Citam cijelu temu svaki dan, ali se do sad nisam javljala.
Potpuno se slazem s Beti u citiranom postu.
Trenutno muz ima covid - dan 8.
Temp do 39 svaki da.
Jucer izgubio okus, miris.
Potpuno je izoliran. Ja sam do sad testirana 2 puta. Jednom doma, jednom u bolnici.
Oba puta minus.
Danas treci test (kucni) pokazao pozitivan nalaz.
Od simptoma trenutno potpuno zacepljen nos gubitak mirisa, od okusa ostalo slano. (I sve je preslano).
I tako, dan po dan,... cekamo.
Ima AZ, jučer sam čitala da cijepe sa tim i tim, tu i tu, između ostalog i AZ.