Jelena, Jadrankin post govori zapravo u korist vakcinacije (iako ne znam nemačke brojeve).
Tj. ona kaže da među vakcinisanima ima verovatno puno više obolelih a netestiranih jer su im simptomi vrlo blagi ili su asimptomatski.
To bi značilo da je među vakcinisanima obolelih znatno više od zvaničnog broja, a to čini proporciju hospitalizovanih među vakcinisanima još nekoliko puta manjom (jer deliš br.hospitalizovanih sa još većim ukupnim brojem).
Što je argument više da vakcinisanje smanjuje stopu hospitalizacije.
I da, cjepiva mogu biti potencijalno jako opasna.
Mislim da je u ovoj rečenici lapsus, jer brojevi koje je Jadranka navela znače obrnuto, oboleli nevakcinisani ima 4 puta veću šansu da završi u bolnici.
Pri tome ima, po Jadrankinom mišljenju, puno više vakcinisanih pozitivnih nego što je zvanično potvrđeno, što samo znači da je proporcija hospitalizovanih vakcinisanih još manja od zvanične.
Posljednje uređivanje od pulinka : 14.11.2021. at 11:22
https://www.vecernji.hr/premium/jesu...privid-1538556
O besmislu covid passa. Slazem se a moje cjepivo je na 13% buuuuuaaaaaa
Da se dopunim. U sličnim novinskim "analizama" često nedostaje starosna struktura hospitalizovanih. Ne ističe se dovoljno činjenica da su među vakcinisanim hospitalizovanima uglavnom stariji od 50 ili 60 godina. I generalno, nema još dovoljno novinarskih članaka (ili ja ne pratim), gde se upoređuje efikasnost vakcina po starosnim grupama i šta to zapravo znači. Pa je svakom ostavljeno da zaključuje šta hoće iz parcijalnih podataka.
Recimo, ako je smrtnost od kovida za starije od 80 godina 1 od 10, a za vakcinisane istog životnog doba bude 1 od 100, tada je vakcina smanjila smrtnost svih 10 puta - a opet će ukupan broj umrlih u tom životnom dobu biti veoma velik.
Deo ljudi će iz toga izvući zaključak da vakcinisani osamdesetogodišnjaci i dalje treba da se drže ostalih epidemioloških mera, a deo ljudi će zaključiti da vakcina ničemu i ne služi, jer nije svemoguća kako su očekivali.
Je, taj bloger je i obicno netko cije misljenje jest jako vazno i mudro.
https://m-blog.vecernji.hr/borislav-ristic
Ali odlican izbor teme i tona teksta. Vjerojatno mu je citanost u zadnje vrijeme jako pala.
Posljednje uređivanje od sirius : 14.11.2021. at 11:55
Magriz, samo mi, molim te, odgovori na jedno pitanje: Misliš li da je u redu da tu obitelj prozivaju za antivakserstvo (ako si pročitala cijeli status) i nameću im neke ograničavajuće mjere? Znaš da im nameću, je li tako?
Misliš li da im nije već dovoljno teško?
Onda možemo spomenuti osobu koja je preminula od covida, a nije se cijepila. Pa opet dr. Almu Demirović čije je dijete također stradalo od cjepiva. Pa onda opet jednu priču o stradalima od covida...
I tu, čini mi se, počinje priča o slobodi izbora. Ali o tome se većina ovdje već izjasnila (je li tako?) pa te pitam samo za njihovu obitelj.
A ti mene isto slobodno pitaj za nekoga konkretno, bez poopćavanja.
o toj obitelji ne znam nista osim da je dijete imalo operaciju kuka. sve drugo mi je nepoznato pa ne mogu o njima konkretno.
ali mjere se moraju postaviti za sve i svi ih moraju postivati. ako netko ne smije primit cjepivo, postoji medicinska dokumentacija i moze se brisati
a usluge se ogranicavaju, i jos vise ce jer je zdravstvo ne pred kolapsom nego mrtvo
Posljednje uređivanje od magriz : 14.11.2021. at 12:09
Freya draga, pa s kim se ti raspravljaš, pa te iskompleksirane zmijetine tipa magriž i kae treba samo poslati u pičku materinu.
Toliko zloće, pokvarenosti I jednostavno odsustvo elementarnih ljudskih kvaliteta se rijetko vidi..na ovom forumu im prešutno odobravaju da maltretiraju ljude godinama..ah, da, to je jedan tolerantan i fin, roditeljski forum..
Šteta, Dijana, da si tako izgubila živce. Jučer si mi napisala da ne gubim ovdje vrijeme, a s tim se ne mogu složiti jer gubljenje vremena bi bilo kad bi forum čitale samo osobe koje na njemu i tipkaju.
I ja mislim da su određene osobe STRAŠNO licemjerne i da imaju dvostruke kriterije, ali nije lijek maknuti se. Dokazano u životu. Kažu da si sad pokazala pravo lice. Ponavljam, meni je žao što si tako poludjela. Više od 6000 postova štošta pokazuje.
Ali i one su pokazale pravo lice, mnogo puta, nemoj misliti da nisu.
Spominje se nemogucnost rehabilitacije.
Uz djelomicno spominjanje da je trenutno stanje nastalo zbog mozdanog udara na koji sumnjaju da se dogodio nakon cijepiva 5u1. Na koje ih je nagovarao lijecnik ( sto mi bas nije jasno, cjepivo 5u1 je obavezno, nije nesto na sto se nagovara) . Obzirom da o djetetu znamo samo ono sto pise u postu pise otac ne znam tko bi ozbiljan mogao bilo sto reci osim da nam je zao djeteta i nemogucnost i da dobije adekvatnu rehabilitaciju.
Evo mene s još jednom opomenom. Očito nisam pazila na satu.
Nitko ozbiljan to ne bi mogao reci nakon 5 recenica statusa na FB.
Ljudi koji imaju bolesnu djecu , ili djecu sa ostecenjima ili djecu rodenu sa ostecenjima, ili ostecenu na porodu uvijek se pitaju -zasto. Neki dobiku odgovore, neki ih nikad ne dobiju. Neki odluce vjerovati sami u neke moguce odgovore , neki odluce vjerovati da su izabrani da trpe, neki odluce vjerojati da su upali u losu statistiku.
Svatko se nosi kako zna i kako mu je lakse.
Meni osobno je malo neukusno izvlaciti price ocajnih roditelja kojima cesto preostaje jedino da se zale "prijateljima" na FB ( jer u stvarnom zivotu nema nikoga u blizini) onda kad nama to pase da bi tjerali vodu na svoj mlin.
I pokusavali nesto dokazati iz jednog statusa od 5 recenica.
Freya, mislim da smo loop o postotcima ucinkovitosti cjepiva, za koronu ili drugih, sazvakali jedno 4848499422730 puta.
Jedino mi je na kraju zaao da je dijete zavrsilo na javnom forumu.
Strašno je teško imati dijete s posebnim potrebama. Mnogi roditelji u takvoj situaciji imaju potrebu pronaći neki uzrok, vanjski razlog za to stanje. Nekima to postane životna misija.
Ja isto ne razumijem do kraja što je s ovim djetetom, ono što je već svakome jasno je da bolnice pune covid pacijenata najviše štete bolesnima koji inače trebaju bolničke usluge.
Posljednje uređivanje od Mima : 14.11.2021. at 13:02
I Sirius, ponavljam pitanje vezano za Kaae, kome mogu prijaviti uvrede za koje nije dobila nijednu opomenu, potpuno sam ozbiljna kada to pitam?
Izravno vašem Upravnom odboru ili na neko konkretno "ime"?
Možeš prijaviti post u kojem pišu uvrede. U donjem lijevom kutu postoji trokutić s uskličnikom koji tome služi.
Draga Freya, priznajem, nisam čitala sve postove, pa isprike ako si to već napisala, ali mene stvarno intetesira koji je tvoj stav oko riješavanja ove pandemije? Kako bi ti posložila stvari? Kako bi svi trebali reagirati i raditi da se ovo više napokon riješi?
Molim te samo konkretne prijedloge.
Evo, stvarno me iskreno interesira tvoj stav, bez ikakve ljutnje i zloće.
Hvala.
ps. samo da znaš, i ja mislim da su neke forumašice bile bezobrazne prema tebi, bez da su bile kažnjene ( i nije važno jesu li samo odgovarale na tvoj bezobrazluk, jer svaki oblik bi se trebao kažnjavati).
Meni je stvarno jako žao te curice, žao mi je svakog bolesnog djeteta. I jasno mi je da svako cjepivo može izazvati nuspojave, zapravo mislim da ovdje nikad nismo ni imali tako ekstremnu osobu koja je tvrdila da nema nuspojava cjepiva, bilo kojeg.
Ali razmišljam u smjeru da imamo i nuspojave života. Teško je imati dijete s posebnim potrebama i dobro je Mima rekla da roditelji imaju potrebu pronaći uzrok. Moje najmlađe dijete je iz savršene trudnoće izašlo teško nagluho. Bez cjepiva ikakvih, bez problema, bez bolesti, bez komplikacija. Tako se dogodilo. Nema garancije. Ja sam si, da bi mi bilo lakše, uzela neku verziju priče da je on izabrao nas za roditelje jer mu možemo pomoći. Znam da zvuči glupo, ali briga me.
Svi znate što se dogodilo kod nas sa koronom i sa T. Još uvijek nije dobro. Samo što nisam odabrala otvarati oči javnosti na način da pozivam na cijepljenje djece, to nije moj put ni zadatak, imamo hvala Bogu osobe koje imaju znanja da istraže je li cijepljenje djece poželjno ili ne. U situaciji tog čovjeka očito da nije. U mojoj situaciji jeste. Jer i on i ja gledamo svoju djecu. Poanta za čovječanstvo, bez osobnih situacija njega i mene, je valjda otkriti jesu li veći rizici od virusa ili od cjepiva, a to je već otkriveno.
Pa evo ovako - osobno mislim da bi se trebale cijepiti starije osobe, bolesne, pretile. Ne moram naglašavati da bi sve to trebalo biti dobrovoljno, tu si ne mogu pomoći. Mislim da su oni covidom zaista mnogo ugroženiji. Ostale skupine prema vlastitom nahođenju i savjesti. Iako mislim da je puno bolje da većina nas prirodno preboli bolest i tako stekne imunitet (osim već spomenutih skupina), mislim da je to puno jače jamstvo za stjecanje imuniteta krda od cjepiva. Bez imalo pretjerivanja, ali zaista poznajem puno ljudi koji su cijepljeni, ali zaraženi. Naravno, uzimajući u obzir i long covid...koji također nema svatko...
Ja bih prva na to pristala. Nije to, umiljata, neko rješenje, ali je na tragu onog Lauceva videa koji sam jučer linkala, a s kojim se slažem.
Nemojte me sada napadati jer je to moje mišljenje.
I naravno - apsolutno sam za mjere poput distance, maski, pranja ruku, provjetravanja prostorija...čega se strogo pridržavam, ali čemu ako se dosad još nisam zarazila?![]()
Pogledala sam spisak punktova za testiranje u PGŽ. Navozit će se naši državni službenici koji žive i rade u manjim mjestima. Testiranja su samo u većim središtima.
Oni bez auta će se morati vraški dovijati.