Stranica 16 od 44 PrviPrvi ... 6141516171826 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 751 do 800 od 2184

Tema: Cijepljeni protiv COVID-a i oni koji to žele postati, informacije o testiranjima....

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj ekica prvotno napisa Vidi poruku
    Ako pomaže info od prije dva dana tj. od 02.01.- prijatelji prijepodne, oko 10-11 bili na Velesajmu, nisu čekali uopće. Mama popodne išla u Runjaninovu i čekala cca pola sata i to zato što je došla odmah na početku radnog vremena, kada je izlazila kaže da je bilo možda 5 ljudi koji su čekali.
    Hvala za info!

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Sve ove anegdotalne pričice o tome tko se, kako i koliko zarazio/ razbolio/ prebolio; kako je kome bilo; tko je zakleti antivakser, tko nevoljni vakser, tko "pobožni" "dajsve" vakser; tko je rizičan, tko je star, tko je nadčovjek i u osamdesetoj; koga će maraton ili kiseli kupus ili život bez stresa (kao da to postoji ) spasiti, a koga neće; tko bi trebao ovo ili ono, a tko ne bi; tko je "slobodan", a tko "nije"; tko je "vuk", a tko "ovca"... sve su to pričice, pojedinačna iskustva, obojana našim "oblačičima" znanja, stavova, predrasuda, nadanja, mentaliteta, karaktera...čega god. Koliko god se trudili dati im značenje više i veće od pojedinačnog, ipak ostaju pojedinačna iskustva, ostaju NAŠE pričice, a ne kolektivna istina.

Nema tu puno mudrosti.
    Odabereš brinuti o sebi. Pa odabereš brinuti o svojima. Pa odabereš brinuti i o malo širim "svojima". I, eventualno, još malo dalje - odabereš brinuti i o onima koji nisu "tvoji", koji su, dapače, "ne-tvoji", "tuđi" čak.

Možemo to primjeniti na sve, doslovno na sve u životu.
    Pa i na Covid, na pandemiju, na cijepljenje, na nošenje maske, na distancu...na svekrve, tetke, strine, bratiće....kolege, prijatelje ... trkače, debeljuce, "kaučare" i planinare ...vaksere i antivaksere... stare i mlade...rizične i nerizične ...
    Odabiremo. Neki brinu o sebi. Neki o sebi i svojima. Neki i o malo širim "svojima".
    A ima i onih koji brinu i o "tuđima".

Nagradno pitanje - za svaki od ovih anegdotalnih primjera-glasi: O kome brineš?
    Mene jedino ovaj odgovor zanima kod svakog od nas.
    Sve ostalo su nijanse.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Stavljala sam prije link, ako se ne varam, ali evo ga opet: https://www.health.state.mn.us/disea...stats/vbt.html Otprilike na polovici stranice se nalazi mali widget pod podnaslovom "Cases, Hospitalizations, and Deaths Over Time" Nema padanja graha, vec je na vrlo jednostavan, interaktivan nacin prikazan odnos izmedju cijepljenih (zelena krivulja) i necijepljenih (plava krivulja) medju stanovnistvom Minnesote. Uopce nema trunka dvojbe koja skupina bolje prolazi.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ne kužim ovaj napad na "grah". Uvijek je padanje graha, samo je pitanje vjerojatnosti kako će grah pasti. Ja se trudim da je veća šansa da mi grah padne dobro ali i dalje znam da u konačnici je ipak kak ti grah padne. Nema 100% u životu (osim onog na kraju)

Uostalom to je suština statistike, imamo ovakvih i onakvih individualnih slučajeva (="grah") i imamo zbirno što je vjerojatnije.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 05.01.2022. at 08:36

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Statistika je dobrano na strani cijepljenja. Ali daleko je to od pravila pa i od izuzetka koji potvrdjuje pravilo.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pa ja mislim da statistika pokazuje da je za sve ispod 60g cijepljenje u smislu smrtnog ishoda itekako u rangu iznimka koje potvrđuju pravilo odnosno reda veličine 1:milijun. Otprilike u rangu smrtnih ishoda cijepljenja.

Kao ono kad netko nevezan ispadne iz auta i preživi, a vezani umre. Desi se. Ja se i dalje vežem.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 05.01.2022. at 08:53

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

U Minnesoti je do 3. sijecnja 2022. Od kovida umrlo ukupno 10,600 ljudi. Od toga je 1,100 bilo mladje od 60 godina.

Nije to bas tako maleni postotak.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mislila sam na smrtni ishod cijepljenih ispod 60g. Ovih starijih od 60 i cijepljenih ima vise, ali naravno i dalje puno manje nego necijepljenih.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Koji lab radi pcr bez uputnice i koliko kosta?
    Ne mislim na F.Mihaljevic, Stampar i druge uobicajene punktove za testiranje. Kod njih se trenutno predugo ceka.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Nalazim ovo: https://poliklinika-analiza.hr/zagreb/

PCR test na SARS CoV-2 iz nazofarinegealnog brisa (COVID-19) 392.00kn

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

I mislim da je to najjeftinije što se nudi

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

hvala Jurana!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Smrtnost nam je visoka, a s druge strane, kad vidimo enormnu razliku smrtnosti po bolnicama, to stvarno zove na daljnje istraživanje uzroka.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Ina, kad mi pisemo da na zdravlje utjece zdrava prehrana, sport, san, prirodni pripravci za imunitet ( ovaj je ppsebno tvoj), manja izlozenost stresu/bolje podnosenje stresa, ti to sve fino otfikaris u stilu:
    Sve ovisi kako ti je pao grah.

A statistika govori drugacije da ovi faktori ipak utjecu na opce zdravlje pojedinca. No ne priznajes tu statistiku.

Ali priznajes statistiku u ovom slucaju od Peterlin (sorry sto si u kontekstu).
    Mozemo svi napravit statistikupo svojim firmama, hoces ih jednako priznat? Sumnjam.
    Nema statistike za prirodne pripravke da je u cochraine bazi. Ima za san i zdravu hranu, i za cijepljenje, to ima najvise. Al, gle, bas za to biras ne vidjet uz diple - nema pravila. Bas si cherry picker i onda meni to imputiras.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 05.01.2022. at 12:09

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ne kužim ovaj napad na "grah". Uvijek je padanje graha, samo je pitanje vjerojatnosti kako će grah pasti. Ja se trudim da je veća šansa da mi grah padne dobro ali i dalje znam da u konačnici je ipak kak ti grah padne. Nema 100% u životu (osim onog na kraju)

Uostalom to je suština statistike, imamo ovakvih i onakvih individualnih slučajeva (="grah") i imamo zbirno što je vjerojatnije.

Yep

Betty blue,
    MM je išao nedavno na PCR u Mirogojsku i preko aplikacije dobio termin odmah sutradan, možda da probaš.
    Vjerojatno si već probala pa zato pitaš za privatne labove. Sretno i da nije covid!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Betty išla sam ti provjeriti na aplikaciju za PCR bez uputnice, uf.. tek je 10.1. prvi termin za PCR (preko drive-ina-a). Strava koliko se to čeka.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.01.2022. at 12:55

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

velika je razlika u čekanju na termin PCR-a prošli tjedan i ovaj tjedan
    i svakim danom je sve gore

znamo da je covid, samo bismo htjeli pcr potvrdu

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    velika je razlika u čekanju na termin PCR-a prošli tjedan i ovaj tjedan
    i svakim danom je sve gore

znamo da je covid, samo bismo htjeli pcr potvrdu

Da vidim, razlika je enormna, strahovito se puno čeka jer je puno zaraženih.
    Onda držim fige da bude neki blaži oblik i što brži oporavak!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ko su ti necijepljeni - stvarno porazavajuce za stozer i cijelu drzavu - svaki 4-ti u dobi od plus 60 je necijepljen:

https://www.tportal.hr/vijesti/clana...i-val-20220105

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Čini se da je stav mog svekra prevladavajući. ‘ Djeca su kriva, oni šire’. Na jedvite jade je ipak cijepljen.
    Kako znamo koliko smo procijepljeni ako ne znamo koliko imamo ljudi u državi?

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Vidim da po Izraelu, Turskoj.... Daju 4.dozu cak i 5.

Tko od vas ce ici dalje na x doza?

Evo mi svi doma pričali i svi kazu da im nije normalno tako cesto se bockati, ono po 4-5puta u godini

I ja sam bila korona panicar, cijepljena s 3 doze,ali iskreno mi se čini da tu povlačim crtu.
    Osim ako ne budu nova cjepiva koja bolje djeluju na nove sojeve.

I moji roditelji rekli da im ovo za sad dosta. Pogotovo mama koja eto sad slucajno il ne vuce probleme

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja sam preboljela, pa cijepljena dvaput, pa sam sad opet zaražena
    s tim da me sad baš skršilo s temperaturom, simptomi su mi značajni, dok prvi put nije bilo gotovo ništa
    pričekat ću par mjeseci i ići se opet cijepiti, pa četvrti put i peti put i tako sve dok ne završi pandemija
    jer si ne mogu priuštiti ova bolovanja i da sam van stroja
    da se nisu pojavile ove nove varijante kojima cjepivo (za zarazu) ništa ne znači, vjerojatno bih se pouzdala u imunitet stečen preboljevanjem i cijepljenjem
    ovako je očito potrebno stalno bustat

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ajme, betty, vibram da brzo prođe

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Drži se betty!
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 05.01.2022. at 15:22

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jao, betty, drzi se!

Uk ce priznavat samo brze antigenske (nije mi se dalo citat jel i kucne, a zapravo bi trebali i kucne) ako su bili pozitivni, nece opterecivat sustav jos i s pcr-om:

https://lm.facebook.com/l.php?u=http...VoJquPeVRpuC3w

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne bi trebali kucne, koliko bi to laganja i muljanja potaklo

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Betty, ajme! Drzim foge da brzo prodje!

Ina, vjerojatno ce priznati i kucne. U Skotskoj skolska djeca i zaposlenici u skolama i vrticima, npr., dobivaju kucne testove u nekoj kolicini, tipa tjedno, ako se ne varam. Sumnjam da se to nece brojati.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kod nas za sad ne ubrajaju nista osim PCR testova u sluzbenu statistiku, iako se antigenski rade i po apotekama i nekim ambulantama. Nama potvrda u principu ne znaci nista, tako da dio ljudi sigurno odradi kovid samo uz kucne testove (uz naravno one koji se nikako ne testiraju jer sto ce kome to).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovdje avaksi iscekuju koronu za ostvarenje prava...barem ovi moji. Sad je panika jer je st na rubu pcr kapaciteta i nesto kao imat ce necijepljeni prednost jer je njima frka za potvrde.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 05.01.2022. at 15:39

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

hvala svima!
    ma joj užas
    u svom mikrookruženju slovim kao najveći provakser
    a osim što sam najveći provakser u uredu, ja sam jedina koja je ikad imala kovid i sad ga baš ja dobijem drugi put

oko mene je gomila zaraženih, baš se naočigled širi zaraza
    roditelji su mi također zaraženi, al srećom s blagim simptomima, iako se nisu bustali

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovdje avaksi iscekuju koronu za ostvarenje prava...barem ovi moji. Sad je panika jer je st na rubu pcr kapaciteta i nesto kao imat ce necijepljeni prednost jer je njima frka za potvrde.
    https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/buba...-slike-4507693

Ovo je jučer rekla dr.sc. Bubaš:" Oni koji nisu cijepljeni bi po meni trebali imati prioritet zato što su podložni razvoju teže kliničke slike, samim time su potencijalni kandidati za hospitalizaciju i respirator. Cijepljeni su s druge strane mislili na druge kad su se cijepili, i oslobodili su svoje mjesto na respiratoru u bolnici upravo za necijepljene. Malo sam to grubo rekla, ali ispada da je upravo tako u gotovo 75 do 80 posto slučajeva, rekla je prim. dr. sc. Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Dnevnik HTV-a.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Betty, sretno! Dvoje mojih poznatih je imalo Covid dvaput, drugi put nakon cijepljenja i isto ih je skršilo više drugi put, ali je i brže prošlo...nakon dva-tri dana su bili ok. Nadam se da će tako biti i tebi.
    Trenutno ih je isto puno zaraženih oko mene i vidim dva uzorka: ili nešto poput prehlade ili ovo tvoje. Čini mi se da je u punom jeku u opticaju u HR i omikron i delta. U zadnjih par mjeseci dijete mi je imalo Covid, koji je bio sličan tvome, pa mislim da je to delta i sada suprug, kod kojeg je više tipična prehlada, pa sumnjam na omikron (no, on je dvaput cijepljen plus vjerojatni Covid ranije, pa moguće i da jednostavno sada ima slabije simptome, srećom). S tim da su njemu dva brza testa bila negativna, samo PCR pozitivan, pa i to uzmite u obzir ako sumnjate. Ako imate simptome (on je imao), provjerite više puta jer navodno brzi testovi slabije detektiraju omikron.
    Mi ostali smo svi zasad ok. Ali i pazimo jako, iako smo svi cijepljeni/preboljeli.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je 67 posto testiranih pozitivno!
    https://slobodnadalmacija.hr/split/t...solinu-1156879

A evo i stanja u splitskoj bolnici: https://slobodnadalmacija.hr/split/d...i-malo-1156828

I 10 trenutnih saznanja o omikronu: https://slobodnadalmacija.hr/vijesti...-njemu-1156700

Munkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2016

Početno

Drzi se, Betty! Zelim ti brz i sto bezbolniji oporavak.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

U nasoj zupaniji je stanje takvo da test od jucer ujutro uopce nije obradjen jos

Betty drzi se

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Evo i našeg omiljenog dr. Trbonjače:
    https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...-kraj-15142303
    Naglasci:
    "Imunolog Trobonjača kaže kako je 10 dana samoizolacije sasvim dovoljno jer su cijepljeni zarazni oko pet dana, a necijepljeni oko osam."
    "Ako se ne pojavi neki opasan soj, možemo očekivati da će omikron imunizirati one ljude koje može imunizirati. Doći će do endemizacije virusa."
    "Ne, ne vjerujem da strože mjere mogu zaustaviti kolanje omikrona. Zarazniji je od delte, ima kratko vrijeme razmnožavanja, bilo bi ga teško zaustaviti, moguće je samo smanjivati dinamiku priljeva bolesnika u zdravstveni sustav. "

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Znate li koliki je propisani/preporuceni razmak izmedu 2 doze Pfizera za 16 godisnjake? Gdje bi to bilo regulirano?

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Citiraj Kora prvotno napisa Vidi poruku
    Znate li koliki je propisani/preporuceni razmak izmedu 2 doze Pfizera za 16 godisnjake? Gdje bi to bilo regulirano?
    Moje dijete je cijepljeno s razmakom od 4 tjedna ove jeseni (tada je imalo 15 godina i 9 mjeseci).

Sad sam malo "kopala" i našla sam ove upute i tablicu: https://www.koronavirus.hr/uploads/S...c781aa0c9e.pdf

Sažetak je od 20. 12. 2021. pa pretpostavljam da su to najnovije upute. Po njima, za Pfizer i te godine, minimalno 3 tjedna.

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Zapravo me pozitivno začudilo da sam naišla na preglednu tablicu, a ne na nepregledne "plahte" odluka. Eppur si muove

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

21 dan, za svaku osobu koja prima Pfizer cjepivo (od 5 godina navise), u SAD-u. U HR je to kako gdje i kako kod koga.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Dota i Kaae, hvala na odgovorima.
    Nadam se da tih 21 dan nije prerano, u smislu nekih nuspojava i komplikacija.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Oprostite, slucajno sam poslala dva puta isto

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se zaraza omikronom čini potencijalnim rješenjem, relativno je bezazlen u odnosu na druge sojeve, a jako zarazan, spominju da bi se tako mogao čak steći kolektivni imunitet.

Ne znam kako vi, al mi smo se dosta testirali sad tijekom i nakon božićnih i novogodišnjih druženja čisto za svaki slučaj zbog izloženosti većem broju ljudi s kojima smo bili.
    Ja sam i dalje na tragu toga da ce zaraza omikronom dovesti do izlaska iz pandemije.
    Mislim da cemo se svi s njim zarazit, srecom pa je manje opasan od dosadasnjih sojeva (barem za cjepljene).

Gdje god se okrenem oko mene su zarazeni, neki po drugi put.
    Betty blue drzi se!

Brojke vrtoglavo rastu, bojim se da ne prebace skolu na on-line, dok s druge strane imamo toliko starije populacije necjepljene. Na kraj pameti mi nije bio scenarij on-line skole al kako vrijeme odmice....
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 06.01.2022. at 12:58

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Svima bolesnim želim što blaži tok i što brži oporavak!

Naši srednjoškolci u Vojvodini kreću on line od ponedeljka. Ostali su svakako na raspustu još jednu nedelju. I ova odluka je doneta naglo i bez najave. Biće da je sve u popriličnom rasulu kao i u ostatku Evrope, samo zbog praznika još nismo svesni razmera.

I da nepatriotski dodam kako mi je izuzetno drago što Australija nije popustila Đokoviću.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Htela sam da pitam Kaae i ostale koji prate, ja nisam uspela da nađem ništa pametno - koliko su testovi na antitela posle preležavanja osetljivi i pouzdani na omikron soj - s obzirom da su antigenski ipak nešto smanjene osetljivosti, ako sam dobro shvatila?

Kod nas i dalje niz ljudi ima slične simptome kakve smo i mi imali, otprilike pola ih bude pozitivno na brzim testovima, pola negativno...
    Htela sam da proverim sebi IgG sada nakon 4 nedelje od te naše misteriozne prehlade, ali šta ako ni ovi testovi nisu dovoljno osetljivi ?

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Kora, sad sam detaljnije pogledala onu gore tablicu koju sam linkala i malo sam zbunjena (a mislim da su to zadnje upute kod nas). Piše: minimalno 3 tjedna ispod stupca 12 godina i stariji, a onda ispod toga napišu - 18 godina i stariji. Pa onda ispod stupca 5-11 godina napišu - minimalno 3 tjedna, a preporučljivo 8 tjedana, a stave uputu 5-17 godina. Ja sam sad zbunjena, ne znam je li to neki lapsus calami ili nije, pa ti savjetujem da provjeriš, ako ti se žuri da što prije dobije.
    Već sam pisala ranije, postoji Savjetovalište za cijepljenje https://www.hzjz.hr/priopcenja-medij...otiv-covid-19/ , a svakako možeš pitati i na punktu ili eventualno poslati mail HZJZ.

Moje najstarije dijete je dobilo drugo cjepivo točno nakon 21 dan, ovog ljeta (ali je starije gotovo dvije godine od tvoga). Sve je bilo ok, osim što je ruka boljela koji dan.
    Drugo, mlađe (sličnih godina kao tvoje) je dobilo nakon 4 tjedna, prošlo je ok, nije ni ruka nešto boljela.
    Nisam shvatila je li ti bitno da baš bude nakon 21 dan ili može i malo kasnije. Ako nije bitno, onda svakako možeš i nešto kasnije.
    Posljednje uređivanje od Dota : 06.01.2022. at 15:46

Datum pristupanja
    Nov 2021

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Htela sam da pitam Kaae i ostale koji prate, ja nisam uspela da nađem ništa pametno - koliko su testovi na antitela posle preležavanja osetljivi i pouzdani na omikron soj - s obzirom da su antigenski ipak nešto smanjene osetljivosti, ako sam dobro shvatila?

Kod nas i dalje niz ljudi ima slične simptome kakve smo i mi imali, otprilike pola ih bude pozitivno na brzim testovima, pola negativno...
    Htela sam da proverim sebi IgG sada nakon 4 nedelje od te naše misteriozne prehlade, ali šta ako ni ovi testovi nisu dovoljno osetljivi ?
    Postoji dio ljudi koji ni ne razvije antiijela, a bio je bolestan, uzmi i to u obzir.
    A ovo za omikron i osjetljivost antigenskih testova, nemam pojma.
    Naš primjer doma sad : dva brza negativna, PCR pozitivan.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Moja ce se cijepiti 24 dana od 1. doze, zbog putovanja, ali nisam najsretnija s objavom naseg Hzjz-a. Sto znaci moze nakon 3 tjedna, a preporuka je 8 tjedana?! Sto ce se dogoditi ako se docijepe nakon 3 tjedna?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •