Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
Ja nisam zbilja mislila da treba mijenjati naslov teme. Samo mi se sad taj rizik čini značajno većim. Npr. rezervirala sam let za zemlju u kojoj računam da bi se u slučaju eskalacije država pobrinula za turiste. Sofija mi nije ni u malom mozgu da idem tamo. Ne (samo) zbog blizine Ukrajine, nego zbog nepovjerenja u bugarsku državu.

Ako se sve ovo razvuče, moguće je da će i kod biranja destinacija za ljetovanje turista iz zapadne Europe, biti dio ljudi sa sličnim razmišljanjem, pa će radije u Francusku, nego u Hrvatsku. Možda i spuste cijene u nekim last minute aranžmanima.

Inače sam jedne godine bila jedan dan u Saint Tropezu. Meni je to katastrofa. A k tome nisam niti jednu zvijezdu srela. Totalni promašaj

Razumijem Vrci s malom djecom, da joj se ne ide baš u neko veliko razgledavanje.
Jelena, znam, zato sam i napisala da sam svjesna da to nikom nije bila namjera...

Čak bih se složila s tobom i za Sofiju ili Bugarsku općenito, ako govorimo o ljetu i boravku dužem od par dana, iako kažu da ima dobrih ljetnih destinacija. Mislim da je za ljeto i vremenski duža putovanja (pa samim tim i skuplja) sada teže promišljati o nekim "rizičnijim" destinacijama (u što bih ja sad stavila i Tursku, koja je također blizu Ukrajine, ali i razne druge destinacije u kojima povremeno vrije, a koje su se tu spominjale, poput Egipta, Tunisa itd; kad je negdje rat, bojim se da je puno toga nesigurno svugdje), Mi smo se sad odlučili za Sofiju jer je a) to putovanje od samo četiri dana, koje je i jeftino, pa je lakše i odustati od njega, neće te puno "zaboljeti" po džepu (a i uvijek biram smještaj s besplatnim otkazivanjem, a karte isto možeš promijeniti za drugo vrijeme ili destinaciju); b) događa se doslovno za par dana pa možemo relativno dobro procijeniti što se trenutno događa i što bi se moglo dogoditi u neposrednoj budućnosti (što je puno teže ako planiraš putovanje za ljeto); c) što bi reklo jedno moje dijete, dok su me nagovarali : "pa pao je dron na Zagreb, ne trebaš ići uokolo da bi ti se nešto dogodilo, možeš ostati i tu ", a bila je i opservacija " sjeti se, radijaciju su od Černobila prvo očitali Skandinavci, tko zna gdje vjetar puše ".

Malo humora, ali hoću reći da zapravo ne znamo što nas čeka, možemo samo manje ili više uspješno nagađati. Mi smo jedne godine bili u Londonu kad je bio teroristički napad...naravno da nismo to planirali. Prijatelji su mi bili u Njemačkoj kad su bile katastrofalne poplave, drugi su bili u Španjolskoj kad je tamo bio napad... stvari se odjednom promijene, koliko god mi planirali. Nitko od nas nije prije par godina mislio da će brinuti o pandemiji, potresu, ratu u Ukrajini... da ne idemo sad 30 godina unatrag, u naše ratove.
Ja sam vrlo oprezan tip po prirodi, nisam baš "preper", ali uvijek imam svoju "Sport Billy" torbicu i slično, i na putu i svugdje. A pandemija me je naučila da se u slučaju eskalacije svaka država prvo brine za SVOJE državljane (sjeti se lockdowna i kakve su sve probleme imali naši ljudi za vratiti se iz "uljuđenih" država). Nisu te države slale svoje avione da bi izvukle strane turiste iz svoje države, nego da bi vratile svoje državljane kući, a strani državljani (i to ne samo turisti, nego i studenti, radnici itd. ) su se snalazili svakako za vratiti se kući i iz UK, i iz Njemačke... od bilo kud. Tako da ti se meni čini da bih se lakše (i jeftinije) vratila iz Sofije do npr. Cavtata i Dubrovnika cestovnim putem, nego iz nekih drugih destinacija.

Za Saint Tropez i slične destinacije ni ja nisam. Možda u proljeće ili jesen, ljeti nikako ne. Meni je i Poreč i Rovinj ljeti previše...o Dubrovniku da ne govorim. Najluđe je što smo jedne godine bili na ljeto u Dubrovniku, i sad djeca više ne žele ni čuti . Proljeće, jesen - može. Zimi im je hladno, a od prvog svibnja nadalje- jok. Ja jako volim našu obalu, naročito manja mjesta. Ali moram priznati da zadnjih godina sve više žudim za ljetovanjem u planinama ili u nekim drugim državama gdje nije toliko vruće i gužvovito. Još ako ima i kakvo jezero ili slično, raj. No, znam da sam tu privilegirana, jer imam mjesto na našoj obali na koje mogu ljeti otići i nauživati se mora, a da mi je besplatno, pa je onda lakše sanjati i planirati druge putove. Da moram svake godine ostaviti tisuće kuna za par dana mora, jako bih dobro odvagnula gdje idem.

A da ima ljudi koji nam neće dolaziti na ljeto jer i nas percipiraju blizu ratu, to je istina, pisala sam o tome na drugoj temi već pri početku rata. Tako da zaista postoji i šansa da se smanje cijene kod nas (ako se može čekati last minute). No, bojim se i da postoji šansa da se zbog toga i još više dignu cijene, pa je to svakako nešto što ćemo jednostavno morati čekati i vidjeti.