Stranica 45 od 60 PrviPrvi ... 35434445464755 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,201 do 2,250 od 2952

Tema: Što nam se to događa?

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    To mi je potpuno jasno. Poznata je stvar da postoji vrlo jasan Zakon o pravima pacijenata , ali da nitko nikad nije bio kaznjen za njegovo krsenje.
    Niti nece, dokle god se los odnos prema pacijentima, osobito zenama u segmentu reproduktivne skrbi, tretira kao dio folklora na koji pokoji zdravstveni djelatnik ima pravo da se malo ispuse od zahtjevnog posla ili uvodi svoja pravila jer je tako jednostavnije, ili jer to tako radi oduvijek ili od 1975. Dok se kod ljudi ne uvrijezi misao da imaju pravo na uslugu koju placaju, a netko od vladajucih ne osigura mogucnost da se prituzbe tretiraju kao ozbiljna krsenja, ne samo zakona o pravima pacijenata, vec i kaznenog zakona- sve ce ostati isto.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Marija prvotno napisa Vidi poruku
    Vezano uz nedostupnost i nemogućnost, u Hrvatskoj je 2020. napravljeno >2500 pobačaja (gotovo 50 tjedno). >80% pobačaja napravljeno je kod žena u dobi 20-40 godina.
    Ne znam odakle su podaci, ali da li su to samo elektivni ili i prekidi patoloških trudnoća?

Uzmimo da su elektivni, to je 7-8 pobačaja dnevno na celu državu. Neka su 3 dnevno u Zg, 2 u St i još po jedan u nekom manjem gradu. Ako veće bolnice imaju dva- tri dežurna ginekologa dnevno, jedan ginekolog dnevno uradi jedan ili nijedan abortus za ceo velegrad. S obzirom na radno mesto, ja ne vidim neki snažan pritisak na bilo čiju savest, ako su podaci bar blizu tačnih.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Elektivni, podaci su iz ljetopisa HZJZ. Meni se to svejedno čini jako velik broj i nisam stekla dojam da je pobačaj nedostupan.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Elektivni, podaci su iz ljetopisa HZJZ. Meni se to svejedno čini jako velik broj i nisam stekla dojam da je pobačaj nedostupan.
    Nacelo dostupnosti je jako upitno ako u odredenim bolnicama i cijeloj regiji koja gravitira toj bolnici ( npr. split posve sigurno , a ima podataka i za ostale)nije moguce uopce obaviti takvu vrstu zdravstvene usluge

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

Ako zenu telefonski odbije sestra koja je trenutno dezurna iako se pobacaji obavljaju- toj zeni je pobacaj nedostupan.
    Ako ti ne zele obaviti prethodno neuspio pobacaj tvrdeci da je zakonski rok 10 tjedana gestacije- toj zeni je pobacaj nedostupan.
    Ako moras otici u drugi grad jer bolnica uopce ne obavlja pobacaj i time krsi zakon- pobacaj je toj zeni nedostupan.
    Ako ti na pregledima ne daju termin za pobacaj otezuci zakonski rok - pobacaj je nedostupan.
    Drugim rijecima, broj obavljenih pobacaja nam ne moze sluziti kao pokazatelj dostupnosti. On samo donekle pokazuje broj pobacaja koji je klasificiran ! kao elektivni pobacaj.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni se 7-8 dnevno ne čini neki stravičan broj, a da je teško dostupan je fakt. Gro toga vjerojatno radi KB Rijeka, Vinogradska u ZG, možda Šibenik, prije 10 godina su ih radili većina, nije bilo masovne poplave priziva. Ako je tim ljetopisima uopće za vjerovati, ja ne vjerujem statiskima vezano za pobačaje u Hrvatskoj - baš zato što su teško dostupni, mulja se, provlači kroz druge dg, vjerojatno bezpapirno kanalizira i privatnicima.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.07.2022. at 23:13

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

"Keep in mind that no doctor is required to perform an elective abortion and that in some states there are certain legal requirements and waiting periods you must follow before having an elective abortion. If you're having an abortion procedure for a miscarriage, there are no special legal requirements or waiting periods required."

Kaze Mayo Clinic tu kod mene (Minnesota).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se 7-8 dnevno ne čini neki stravičan broj, a da je teško dostupan je fakt. Gro toga vjerojatno radi KB Rijeka, Vinogradska u ZG, možda Šibenik, prije 10 godina su ih radili većina, nije bilo masovne poplave priziva. Ako je tim ljetopisima uopće za vjerovati, ja ne vjerujem statiskima vezano za pobačaje u Hrvatskoj - baš zato što su teško dostupni, mulja se, provlači kroz druge dg, vjerojatno bezpapirno kanalizira i privatnicima.
    "Primjerice, nevjerojatno je da medicinska zajednica ne reagira na vitalnostatističke podatke koje objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo i iz kojih je vidljivo da je broj određene vrste spontanih pobačaja u dvadeset godina (1994.-2014.) porastao s 11% na 48.4% (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2014.)!" link
    Posljednje uređivanje od mama courage : 19.07.2022. at 00:05

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Emsina mala prvotno napisa Vidi poruku
    Niti nece, dokle god se los odnos prema pacijentima, osobito zenama u segmentu reproduktivne skrbi, tretira kao dio folklora na koji pokoji zdravstveni djelatnik ima pravo da se malo ispuse od zahtjevnog posla ili uvodi svoja pravila jer je tako jednostavnije, ili jer to tako radi oduvijek ili od 1975. Dok se kod ljudi ne uvrijezi misao da imaju pravo na uslugu koju placaju, a netko od vladajucih ne osigura mogucnost da se prituzbe tretiraju kao ozbiljna krsenja, ne samo zakona o pravima pacijenata, vec i kaznenog zakona- sve ce ostati isto.
    Dokle god ćete ovako pristupati ljudima koji se pozivaju na priziv savjesti i tretirati ih kao nižu vrstu (znate za svakoga ponaosob da je loš čovjek i da je neiskren po tom pitanju? kao i za mene? to su vaše metode?), ne očekujte promjene nabolje.
    Dokle god ćete tvrditi, kao emsa, da žena može biti neodgovorna koliko god puta želi i isto toliko puta pobaciti i nikome ništa (a savjetovanja su vic kako se to vidjelo iz vašeg webinara), ne očekujte da će vas itko na drugoj strani početi shvaćati imalo ozbiljno. Jer - kako kaže dr. Grujić - žena ima pravo na seksualni užitak i ok, ima, (a sad pišem samo o ženama sa zdravim trudnoćama i višestrukim pobačajima) ali očito je taj seksualni užitak iznad svega - iznad vlastite odgovornosti, priziva savjesti i života nerođenog djeteta. I dva, i tri, i pet puta zaredom. Sramota.
    Da budem vulgarna, žena može koliko joj se hoće, bez ikakve odgovornosti, a liječnik ne bi trebao imati pravo na priziv savjesti - žene, koji je vama?
    A onda kada promijenite svoju licemjernu retoriku, možete početi očekivati promjene - da vas se sasluša, uvaže neki argumenti i da - prije svega - kao nakon slučaja Mirele Čavajde - ne budu uvjereni kako preko te žene zapravo vrlo ciljano provodite svoju agendu - opravdavate sve oblike pobačaja i upućujete na veliku nepravdu za žene na području reproduktivnih prava. Samo žena doživljava veliku nepravdu?
    Ma u konačnici - možete vi zaista i vjerovati u te svoje bajke, ali vrlo dobro znate koliko su nepomirljiva stajališta vas i onih drugih. I slijedom toga - zar zaista očekujete da će im ikad postati normalno ono gore napisano?

Pa se nakon svega pitam pokušavate li vi zaista ostvariti neka svoja prava ili je riječ o nečemu drugome? Jer ako to pokušavate na ovaj način, onda ste vrlo naivni.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Meni se 7-8 dnevno ne čini neki stravičan broj.
    A koji bi broj za tebe bio stravičan?

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

Mene iskreno cudi da si "los odnos prema pacijentu u segmentu reproduktivne skrbi" uspjela povezati samo s prizivom savjesti.
    Svaki los odnos, ponizavanje trudnica, rodilja, zena koje traze pobacaj ili su pak u MPO postupku spada u taj bold. Svaka intervencija bez pristanka, uskracivanje prava na informacije, uvida u vlastitu medicinsku dokumentaciju, cak i fizicko nasilje u kontekstu poroda je dio tog folklora. Sasvim je drugi par rukava sto ti vidis samo pobacaj i ni ne povezujes ove navedene stavke kao nasilje nad zenama sa uvijek istim prapocelom- uvjerenjem da se radi o bicu kojim se upravlja, koje se podreduje tudim potrebama i zeljama i cijim se zivotima ima pravo upravljati prema zeljama drustva ili pojedinaca.

Meni je ova tvoja ideja o "losim pojedincima" krajnje strana i suvise binarna. Ako cu biti iskrena, uopce me ti ljudi ne zanimaju, ni njihovi motivi jer se, bar prema zakonskom stanju stvari, time uopce ne bih trebala baviti.
    Oni se mogu prizivati, ali mi moraju i osigurati dostupnost zdravstvene usluge na koju polazem pravo. Bolnica je jednostavno duzna raspolagati kadrom koji ce mi to omoguciti. Jednostavno. Sve ostalo je kibidabi,sto rece negdasnji Titin general .

Pravo na pobacaj ili imas, ili nemas. Jedanput, deset puta, sto puta.
    Zene u RH ga imaju, ne trebaju nikog da ih saslusa ili uvazava. U te svrhe su Hrabre Sestre tu.

Koji bi to bili "svi oblici pobacaja koje opravdavamo"?
    Zanimljiv mi je i ovaj spin s M. Cavajdom, kao valjda najeklatantniji i najodbojniji primjer ociglednog narusavanja i izigravanja necijeg prava. Od ministra preko svi onih iz Petrove koji su u stanju otvoreno se sluziti neistinama, izvrdavati jasno kodificirane norme na cijem kraju ti utvrdis da je njezina situacija " zloupotrebljena", a zna se da nije prva ni zadnja, da su citave bolnice u prizivu i sustavno krse zakone. Onako, kog ti pravis ludim?

Nismo mi naivne, nego ti iz nekog razloga tesko podnosis "konkurenciju", ali to smo vec utvrdile. Najbolje da cemo tebe pitati kako i cime da se bavimo. Malo morgen.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Meni je ova tvoja ideja o "losim pojedincima" krajnje strana i suvise binarna. Ako cu biti iskrena, uopce me ti ljudi ne zanimaju, ni njihovi motivi jer se, bar prema zakonskom stanju stvari, time uopce ne bih trebala baviti.
    Oni se mogu prizivati, ali mi moraju i osigurati dostupnost zdravstvene usluge na koju polazem pravo. Bolnica je jednostavno duzna raspolagati kadrom koji ce mi to omoguciti. Jednostavno.
    Oni ti to moraju osigurati? Ne, ako imaju priziv savjesti. Država vam to mora omogućiti, javite se na pravu adresu.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pravo na pobacaj ili imas, ili nemas. Jedanput, deset puta, sto puta.
    Ma sve pet. Ali s takvim načinom razmišljanja ne očekujte da ćete puno postići. I nemate se razloga čuditi tome što ste tu gdje jeste.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Zene u RH ga imaju, ne trebaju nikog da ih saslusa ili uvazava. U te svrhe su Hrabre Sestre tu.

Pa evo, djelujte i borite se, i nadam se da ćete nastaviti onako kako ste i počeli.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Nismo mi naivne, nego ti iz nekog razloga tesko podnosis "konkurenciju", ali to smo vec utvrdile. Najbolje da cemo tebe pitati kako i cime da se bavimo. Malo morgen.
    Nisam baš sigurna da ovoga trenutka virtualno komuniciram s punoljetnom osobom.

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa Vidi poruku
    Ma sve pet. Ali s takvim načinom razmišljanja ne očekujte da ćete puno postići. I nemate se razloga čuditi tome što ste tu gdje jeste.
    Odlicno stojimo, sto i nije za pohvalu sustavu, samo nama.

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

Oni ti to moraju osigurati? Ne, ako imaju priziv savjesti. Država vam to mora omogućiti, javite se na pravu adresu.
    A gdje radi taj kadar nego u drzavnoj, javnoj bolnici? Pobrkala si zdravstveni sustav s privatnom prcijom pojedinaca, cini se.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

uvjerenjem da se radi o bicu kojim se upravlja, koje se podreduje tudim potrebama i zeljama i cijim se zivotima ima pravo upravljati prema zeljama drustva ili pojedinaca.
    Ovo je činjenica. A to što je ti stalno iskrivljavaš, tvoj je problem. Ti si na mjesto tog bića stavila samo ženu pa otuda i greške u koracima. Kad sagledaš obje strane, možda i shvatiš svoju zabludu.
    Ali ponavljam, svojom isključivosti radite samo sebi štetu.

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

Nisam baš sigurna da ovoga trenutka virtualno komuniciram s punoljetnom osobom.
    To ti je zato sto se previse bavis osobama s kojima komuniciras, a manje temom o kojoj komuniciras.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

A gdje radi taj kadar nego u drzavnoj, javnoj bolnici? Pobrkala si zdravstveni sustav s privatnom prcijom pojedinaca, cini se.
    Ne, ništa nisam pobrkala. Ali mi je drago da se cijelo vrijema zabavljaš. Iz toga se i vidi koliko si ozbiljno shvatila cijelu ovu problematiku.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

To ti je zato sto se previse bavis osobama s kojima komuniciras, a manje temom o kojoj komuniciras.
    Vjerojatno. Hvala na savjetu. Laku noć, idem još malo odspavati. Pozdrav.

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

Ne, ništa nisam pobrkala. Ali mi je drago da se cijelo vrijema zabavljaš. Iz toga se i vidi koliko si ozbiljno shvatila cijelu ovu problematiku.
    Jesi, provjeri u zakonu o lijecnistvu. Silno me zabavljaju tvoje interpretacije. Tvoji formuski komentari ne spadaju u "ozbiljnost problematike"

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ako nema osobe koja će se pobrinuti za to da je u njoj dovoljno liječnika koji će obaviti pobačaj, tj. ako je to sav liječnički kadar (kao u slučaju Mirele Čavajde), tko rješava taj problem? (https://hr.n1info.com/vijesti/u-sest...iziv-savjesti/)
    Isti ti liječnici koji se prizivaju na savjest? Je li tako u praksi? Pa zašto se onda zaziva osnivanje registra liječnika s prizivom savjesti ili onih bez njega? Da stvari funkcioniraju u praksi onako kako si navela, ne bi bilo potrebe za ovime.
    A i da razumiješ s čime se osoba koja se poziva na priziv savjesti (i to ne ona licemjerna, koja pobačaje obavlja privatno, a ničije konkretno ime ovdje još nije navedeno, nakon silnih Tančinih optužbi i sl.) suočava u svojoj moralnoj dvojbi, razumjela bi zašto ne može pacijenta uputiti drugom liječniku (jer je i to upućivanje za takvu osobu također sudjelovanje u činu pobačaja). Smijte se tome, ali da, to je tako. I moja je prijateljica dala svojoj novac za pobačaj (dok su bile studentice) pa se danas itekako smatra sudionikom u pobačaju. Ali jasno mi je da vi to ne možete razumjeti. I ne želite. Pa se vrati na moj ranojutarnji post u kojem sam konstatirala zašto, između ostalog, nikad neće doći do promjena u ovom društvu.

Što se pozivanja na Zakon o liječništvu tiče (ne znam bih li se smijala ili plakala zbog toga), primjerice, bivši branitelj Josip Rožić, koji je odbio cjepivo i zbog toga nije dobio potrebnu terapiju, uskoro je preminuo (pod Ćorušićevom paskom). 21-godišnji Ivica Žolek skinut je transplantacijske liste, a preduvjet za vraćanje na nju bio je da se svi članovi njegove obitelji cijepe. Dok je trajala ta tarapana, i on je u međuvremenu preminuo. Što su odvratni mediji iskonstruirali iz njihovih priča, znaju samo njihove obitelji i mi koji smo osobno upoznati s njihovim pričama. U kojem ti bajkovitom svijetu živiš? Pozivaš se na taj smrdljivi zakon?

A otkaz je dobio medicinski tehničar Kristijan Višak, dobitnik nagrade Ponos Hrvatske, kao i Marija Dunđer Penava, medicinska sestra koja je sa životno ugroženom djecom radila u smjenama od 12 sati. I Patricia Perković., koja je godinu prije dobila priznanje za svoj herojski rad u doba potresa. Sve zbog odbijanja cjepiva. Hoćeš da nastavim? Vi se borite i za ove ljude? A Zakon o liječništvu se poštovao?
    Ne, vi ne da se ne borite za njih, vi nikad niste ni čuli za njih.
    A navest ćeš mi do u detalj na koje su sve načine ugrožena ženina reproduktivna prava?

Gle, svatko neka se bori za ono što mu je važno, ali nemoj mi prodavati te jeftine fore. I da, zaista smatram da se zabavljaš pišući o svemu ovome, a ovo je posljednja tema na svijetu koja bi trebala biti zabavna.

I Riri, što se molitelja tiče, nekako sam stekla dojam ovdje na forumu, kako se misli da je molitva jedini način djelovanja. Ja kao javni nemolitelj mogu istaknuti da je to sasvim usputni način djelovanja, koji traje samo 40 dana, i to u vrijeme korizme.
    Rad udruge (čiji nisam član /mislim da ih je trenutačno 5 ili 6 stalno zaposlenih/ već povremeno volontiram(o)) svoj rad prije svega temelji na edukaciji i nabavljanju svega potrebnoga. Udruzi se javljaju žene koje su u potrebi ili članovi njihovih obitelji, a tu onda uskaču volonteri - briga za smještaj, hranu, odjeću, opremu za bebe, čak i za mogući posao i sl. Posla je preko glave, u svakom slučaju. Udruga djeluje vrlo konkretno i vrlo korisno. Nekako sam stekla dojam da se sva krivnja prebacuje na molitelje i da je to jedini modus operandi te udruge, a zapravo je sporedni.
    Mislim i da je to bilo namjerno, što je ekipa ovdje isticala stalno jedno te isto, uopće ne želeći vidjeti čime se udruga zapravo bavi.

Pa kad MM-a netko u radno vrijeme nazove da nabavi kinderbet ili nešto mnogo ozbiljnije, ne ostaje baš mnogo vremena za molitvu, već samo za konkretno djelovanje.

Emsina mala, jesmo li gotove nas dvije?

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ma ne, pa ne mislim da se samo mole.
    Ja sam već napisala da mislim da je dobro da postoje udruge na obje strane, za žene koje trebaju pomoć, nek se imaju gdje obratiti. Ali ovaj dio djelovanja udruge ne mogu podržati, meni je toliko protivan mojim uvjerenjima da zaista ne mogu.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Slažem se, to država treba omogućiti, ili institucija, koja bi jednostavno u kolektivni ugovor mogla dodati stavku dodatka na plaću, pa bismo jasno vidjeli kod koga je zaista savjest u pitanju

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ako nema osobe koja će se pobrinuti za to da je u njoj dovoljno liječnika koji će obaviti pobačaj, tj. ako je to sav liječnički kadar (kao u slučaju Mirele Čavajde), tko rješava taj problem? (https://hr.n1info.com/vijesti/u-sest...iziv-savjesti/)
    Isti ti liječnici koji se prizivaju na savjest? Je li tako u praksi? Pa zašto se onda zaziva osnivanje registra liječnika s prizivom savjesti ili onih bez njega? Da stvari funkcioniraju u praksi onako kako si navela, ne bi bilo potrebe za ovime.
    A i da razumiješ s čime se osoba koja se poziva na priziv savjesti (i to ne ona licemjerna, koja pobačaje obavlja privatno, a ničije konkretno ime ovdje još nije navedeno, nakon silnih Tančinih optužbi i sl.) suočava u svojoj moralnoj dvojbi, razumjela bi zašto ne može pacijenta uputiti drugom liječniku (jer je i to upućivanje za takvu osobu također sudjelovanje u činu pobačaja). Smijte se tome, ali da, to je tako. I moja je prijateljica dala svojoj novac za pobačaj (dok su bile studentice) pa se danas itekako smatra sudionikom u pobačaju. Ali jasno mi je da vi to ne možete razumjeti. I ne želite. Pa se vrati na moj ranojutarnji post u kojem sam konstatirala zašto, između ostalog, nikad neće doći do promjena u ovom društvu.

Što se pozivanja na Zakon o liječništvu tiče (ne znam bih li se smijala ili plakala zbog toga), primjerice, bivši branitelj Josip Rožić, koji je odbio cjepivo i zbog toga nije dobio potrebnu terapiju, uskoro je preminuo (pod Ćorušićevom paskom). 21-godišnji Ivica Žolek skinut je transplantacijske liste, a preduvjet za vraćanje na nju bio je da se svi članovi njegove obitelji cijepe. Dok je trajala ta tarapana, i on je u međuvremenu preminuo. Što su odvratni mediji iskonstruirali iz njihovih priča, znaju samo njihove obitelji i mi koji smo osobno upoznati s njihovim pričama. U kojem ti bajkovitom svijetu živiš? Pozivaš se na taj smrdljivi zakon?

A otkaz je dobio medicinski tehničar Kristijan Višak, dobitnik nagrade Ponos Hrvatske, kao i Marija Dunđer Penava, medicinska sestra koja je sa životno ugroženom djecom radila u smjenama od 12 sati. I Patricia Perković., koja je godinu prije dobila priznanje za svoj herojski rad u doba potresa. Sve zbog odbijanja cjepiva. Hoćeš da nastavim? Vi se borite i za ove ljude? A Zakon o liječništvu se poštovao?
    A navest ćeš mi do u detalj na koje su sve načine ugrožena ženina reproduktivna prava?

Gle, svatko neka se bori za ono što mu je važno, ali nemoj mi prodavati te jeftine fore. I da, zaista smatram da se zabavljaš pišući o svemu ovome, a ovo je posljednja tema na svijetu koja bi trebala biti zabavna.

I Riri, što se molitelja tiče, nekako sam stekla dojam ovdje na forumu, kako se misli da je molitva jedini način djelovanja. Ja kao javni nemolitelj mogu istaknuti da je to sasvim usputni način djelovanja, koji traje samo 40 dana, i to u vrijeme korizme.
    Rad udruge (čiji nisam član /mislim da ih je trenutačno 5 ili 6 stalno zaposlenih/ već povremeno volontiram(o)) svoj rad prije svega temelji na edukaciji i nabavljanju svega potrebnoga. Udruzi se javljaju žene koje su u potrebi ili članovi njihovih obitelji, a tu onda uskaču volonteri - briga za smještaj, hranu, odjeću, opremu za bebe, čak i za mogući posao i sl. Posla je preko glave, u svakom slučaju. Udruga djeluje vrlo konkretno i vrlo korisno. Nekako sam stekla dojam da se sva krivnja prebacuje na molitelje i da je to jedini modus operandi te udruge, a zapravo je sporedni.
    Mislim i da je to bilo namjerno, što je ekipa ovdje isticala stalno jedno te isto, uopće ne želeći vidjeti čime se udruga zapravo bavi.

Pa kad MM-a netko u radno vrijeme nazove da nabavi kinderbet ili nešto mnogo ozbiljnije, ne ostaje baš mnogo vremena za molitvu, već samo za konkretno djelovanje.

Emsina mala, jesmo li gotove nas dvije?
    Ne odbijanja cjepiva , nego odbijanja testiranja.
    Dobili su otkaz zbog odbijanja testiranja 2x obzirom da nisu cijepljeni. Nemojmo brkati pojmove. Prilicno sam upucena u to.

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Vezano uz nedostupnost i nemogućnost, u Hrvatskoj je 2020. napravljeno >2500 pobačaja (gotovo 50 tjedno). >80% pobačaja napravljeno je kod žena u dobi 20-40 godina.
    Publikacija iz koje su ovi podaci je ovdje .
    Izvješće HZJZ "POBAČAJI U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA U HRVATSKOJ 2020. GODINE" na str. 13 ima ima i podatke o broju hospitalizacija zbog komplikacija pobačaja od 2005. do 2020. ukupno 156 i broju umrlih od posljedica pobačaja od 2005. do 2020. - ukupno 2 umrle žene. Ovo sve nakon pobačaja u bolnicama, dakle stručan i legalan zahvat.

Pouzdanost podataka o broju pobačaja na zahtjev žene koje prijavljuju bolnice i objavljuje HZJZ upitna je. Tu se radi o pukom zadovoljavanju obveze izvještavanja i radi se na temelju nepouzdanih podataka koje šalju bolnice.

Poznata praksa da se u bolnicama vrše pobačaji na zahtjev žena s urednim trudnoćama koji se prijavljuju kao spontani pobačaji i li druge vrste pobačaja. O tome čak postoji i presuda u slučaju "Ordinacija"

Jasno je da je broj pobačaja na zahtjev žene u Hrvatskoj veći od službenih brojki.

Ako bi se ostvarile nakane zagovaratelja zakonske zabrane pobačaja, evo pitanje za članice ovdje koje podržavaju tu zabranu- koliko hospitalizacija i smrti žena radi ilegalnog i nestručnog obavljanja pobačaja radi zakonske zaštite svetosti života embrija i fetusa je za vas prihvatljivo?

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Postoje zakoni i prava pacijenata.
    Nema veze s abortusom, ali ima s još jednim velikim problemom: postupanje s pacijentima u terminalnoj fazi bolesti:
    Dakle:
    Šaljem ja mail za supruga da mu onkolog prepiše nutritivnu potporu jer ništa više ne jede.
    Bez preporuke onkolga LOM ne može napisati recept.
    Uputnica A5 za online savjetovanje je u sustavu.
    Odgovora nema.
    Drugi, treći… dan uporno šaljem mailove i konačno dobijem odgovor od neke sestre, citiram:”Poštovana,
    Proslijedili smo vaš upit/narudžbu i jučer i danas u našu Internističko onkološku ambulantu.
    Liječnici onkolozi rade trijažu i naručuju pacijente .
    Službeni rok za odgovor je 5 radnih dana , a obzirom na veliki broj pacijenta i dulje .
    Kontakt broj ambulante, za slučaj potrebe, je 01 3783 554 .
    Lp
    I to je to.
    I opet muk.
    Dani prolaze i fućka se njima.
    Opet šaljem mail:

Poštovani,
    Meni se uistinu ne prepucava.
    Ne tražim operaciju mozga.
    Tražim onkologa da napiše doslovno jednu prostu rečenicu, a to je da preporučuje nutritivnu potporu.
    I ništa više!
    Maksimalno pet minuta posla što može napisati usput uz kavu.
    I to tražim za UMIRUĆEG koji nema vremena čekati 5 dana.
    Je li to Vama jasno?
    Nigdje, ali doslovno nigdje nisam imala problema. Osim kod vas. Svi drugi su sve rješavali promptno.
    Naš obiteljski liječnik, patronaža, palijativni tim… svi, baš svi su izuzetno brzi i profesionalni.
    I onda zapne na Klinici za tumore.
    Nevjerojatno.
    Ne bude li danas traženi nalaz napisan i meni dostavljen da mogu organizirati nabavu shakeova prije vikenda, bit ću prisiljena ovaj problem eskalirati na bijeli telefon, ministarstvo, medije…svuda pa se nadam da ćete onda postati ažurniji i prije svega humaniji.
    Lp,
    Supruga

Odgovora nema.
    Ok
    Uzimam telefon i zovem.
    Sve redom, uključujući odjel za lijekove u Ministarstvu zdravstva i tamo mi vrlo ljubazna gospođa isto kaže kao i svi prethodni da mi ne može pomoći, ali mi daje direktni broj od ministrovog kabineta.
    Opa!!!
    Nazvala sam, ispričala sve i nakon niti sat vremena stiže mi mail s Instituta:

Poštovana,
    u privitku je Povijest bolesti s uputama za enteralni pripravak. Ista Povijest bolesti Vam je poslana poštom na kućnu adresu 15.03.2022., drugi dan nakon Vašeg upita. Žao nam je što ste bili u iščekivanju odgovora. , no isto tako naglašavam da smo mi na Vaš upit odgovorili. Zahvaljujemo na razumijevanju,i na raspolaganju smo za sve upite.
    lp

I došla je poštom i datum na njoj nije bio 15.03. već 22.03. Kad je i mail stigao, a ne bi stigao nikad da nisam razgovarala s ministrovom tajnicom i sve u detalj joj ispričala.

Sramotan je odnos spram umirućih.
    “Sve smo mu dali. Što hoćete? Njemu spasa nema…” sam se naslušala itekako. Kao da ja to ne znam.
    Ali zar nema pravo dostojanstveno umrijeti?
    Gdje su tu molitelji?
    Zašto ih nema ispred onkoloških bolnica?
    Nije im dovoljno atraktivno?
    Ili ti životi nisu važni?
    Pričam o živim ljudima koji pate i umiru bolno i polako.
    Mnogi su sami jer nemaju nikoga.
    Gdje ste molitelji?
    Gdje?
    Za to vas ne plaćaju?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

U vezi pacijenta na listi za transplantaciju, već se o tome sto puta pisalo: srca, jetre i bubrezi ne rastu na grani. Ako pacijent i njegova obitelj nisu spremni na suradnju s liječnicima i na pridržavanje postojećih uputa, o čemu govorimo? Podsjećam, radilo se o razdoblju kad je cjepivo bilo itekako djelotvorno, prije mutacije u omikron.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A koji bi broj za tebe bio stravičan?
    Ne znam, al ovaj je debelo ispod tog mog percepfivnog praga "uzasa". I nikad mi akcija ne bi isla u smjeru otezavanja ppbacaja nego olaksavanja pristupa kontracepciji i edukacija u skolama.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I nikad mi akcija ne bi isla u smjeru otezavanja ppbacaja nego olaksavanja pristupa kontracepciji i edukacija u skolama.
    X. Također, učinkovite politike za olakšavanje roditeljstva, pogotovo u prvim godinama. Negdje sam bila naišla na usporedbu američkih država koje jesu i nisu donijele zakonsku zabranu pobačaja s obzirom na dužinu trajanja prava na plaćeni rodiljni dopust i visinu rodiljnih naknada - gotovo u pravilu, države sa zakonskom zabranom pobačaja upadaju u skupinu s najnepovoljniji ovim regulativama.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

https://portalnovosti.com/prepusteni-slucaju

Olja Savicevic Ivancevic o spolnom odgpju i pobacaju Ti isti koji su tada bili protiv uvodjenja spolnog odgoja sad zdvajaju o broju pobacaja. Jedino sto nema sanse da bi olji u 47 trebao pobacaj ako bi i ostala trudna, sanse su ogromne da bi to bio spontani enivej, a da bi to bila vitalna trudnoca mi imalne.

Ono sfo ne mogu razumjeti je da se ne vidi poveznica jednog i drugog - spolnog odgoja i pobacaja, kao i to da zabrana/otezavanje nece rijesit nista dapace, dovest ce do novih problema.

Ne mogu vjerovat da su motivi zloca, al da se tako ne povezivat 1 i 1, uzrok i posljedica....ja to ne razumijem.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.07.2022. at 12:09

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

https://portalnovosti.com/prepusteni-slucaju

Olja Savicevic Ivancevic o spolnom odgpju i pobacaju Ti isti koji su tada bili protiv uvodjenja spolnog odgoja sad zdvajaju o broju pobacaja. Jedino sto nema sanse da bi olji u 47 trebao pobacaj ako bi i ostala trudna, sanse su ogromne da bi to bio spontani enivej, a da bi to bila vitalna trudnoca mi imalne.

Ono sfo ne mogu razumjeti je da se ne vidi poveznica jednog i drugog - spolnog odgoja i pobacaja, kao i to da zabrana/otezavanje nece rijesit nista dapace, dovest ce do novih problema.

Ne mogu vjerovat da su motivi zloca, al da se tako ne povezivat 1 i 1, uzrok i posljedica....ja to ne razumijem.
    Ma nikad ne znas, netko ostane trudan i sa 47 godina.
    Iako potpuno isto razmisljam sa 46 . sve isto, samo su mi trudnoce bile problematicne i imam dijete sa poteskocama i da , dva spontana u 11 tj . Da mi kontracepcija zakaze ne bih se ni u ludilu dvoumila oko prekida trudnoce. Zaista nemam kapaciteta za nikakve rizike .

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja verujem da je jedan od motiva i zloća, maskirana u samoispravnost. Uz profit naravno.

Žene koje žele trudnoću i bebu, i muče se da je ostvare kroz MPO, njima treba otežati maksimalno i sprečiti ih.

E ali žene koje trudnoću ne žele i muče se da je ne ostvare, pa- i njima treba otežati maksimalno.

A ni seksualno obrazovanje ne treba uvesti, da ne bi žene imale kontrolu nad svojim životom i začećem i ne daj bože uživale u seksu više a ne manje.

Pri tome bi rezultat takvih inicijativa bilo manje željenih i voljenih beba, a više neželjenih. I generalno više mizernih ljudi a manje srećnih.

Kako čovek uopšte da vidi dobre namere u celokupnom delovanju?

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

Ne vidim u kojoj su vezi tvoji primjeri s pridrzavanjem Zakona o lijecnistvu. Sirius je objasnila, a ja bih, onako osobno, otisla i korak dalje.
    S kojim pravom osoba koja odbija testiranje i cijepljenje misli da joj se uopce treba dozvoliti da radi sa onkoloskim pacijentima?
    Zanimljivo je da se obrusavas na zene boreci se za svaki embrij, a tu se zgrazas nad direktno ugrozenom bolesnom djecom stavljajuci necije narcisoidne ispade u prvi plan i jos pitas borim li se "za te ljude".
    Sup karta, brajko.Nije pristojno napisati sto bih takvoj orepini uputila. Srecom, sustav je ipak ispravno odreagirao.

Postoji jedan generalni drustveni, a time i forumski problem- svak si zeli zakonske norme i obaveze protumaciti kako mu se svida. Mene uopce ne zanima, niti me treba zanimati, niti ostale zene treba zanimati sto neki lijecnik zeli sebi priskrbiti mogucnost koja mu zakonski ne pripada.
    Iz istog razloga ne osjecam potrebu da ti iznova objasnjavam da pojedinci nisu kraljevi Sunca da bi upravljali sustavom prema vlastitim potrebama.
    Promjene se obicno jave kad vladajuci prestanu tolerirati samovolju pojedinaca i pobrinu se da se ozakonjeno pocne i provoditi. Zivim u svijetu hiperregulacije kojecega, u kojem se konstantno o necemu i raspravlja, zato sto ima i love i volje da se raspravlja. Pa se nekog lupi po dzepu, jednom, dvaput, pa ti nakon toga naprave rusvaj i onda po svome mozes svirati samo kod kuce.
    Ako ne zelis vratiti dug drustvu koje te skolovalo, posalju te u bolnicu vjerskog predznaka da tamo izvodis gevere i to se jos smatra vrlo tolerantnim s obzirom na to da i takvo financiranje slijedi iz dzepova svih nas.
    Rezultati su takvi da se ljudi svojevoljno odjavljuju iz posebne porezne rubrike financiranja vjerskih zajednica.

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja verujem da je jedan od motiva i zloća, maskirana u samoispravnost. Uz profit naravno.

Žene koje žele trudnoću i bebu, i muče se da je ostvare kroz MPO, njima treba otežati maksimalno i sprečiti ih.

E ali žene koje trudnoću ne žele i muče se da je ne ostvare, pa- i njima treba otežati maksimalno.

Pri tome bi rezultat takvih inicijativa bilo manje željenih i voljenih beba, a više neželjenih. I generalno više mizernih ljudi a manje srećnih.

Kako čovek uopšte da vidi dobre namere u celokupnom delovanju?
    Da, zloba, "sto bi drugome bilo lakse nego meni".
    Sjecam se komentara jednog poljskog ginekologa vezanog za zabranu pobacaja zeni kojoj je prijetila sljepoca ukoliko se trudnoca nastavi.
    Lakonski je utvrdio da se "patnja ne moze izbjegavati, i da zasto ljudi misle da se ne treba patiti..".
    Na slicne komentare ponekad naidem i na forumima. Patnja i zrtva su ocito jedini nacin da se ugodi nebeskoj administraciji. Ali da ne ispadne tako metafizicki, ajmo tvrditi da su embriji "male osobe" i pitati medicinski fakultet nesto o tome .

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Slažem se, to država treba omogućiti, ili institucija, koja bi jednostavno u kolektivni ugovor mogla dodati stavku dodatka na plaću, pa bismo jasno vidjeli kod koga je zaista savjest u pitanju
    Pa može i tako, što se mene tiče.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ali vrlo dobro znate koliko su nepomirljiva stajališta vas i onih drugih. I slijedom toga - zar zaista očekujete da će im ikad postati normalno ono gore napisano?
    stav anti-aborcionista (nam) je sasvim jasan. samo valjda tebi nije.
    za njih ne postoji argument koji bi opravdao pobačaj. potpuno su nevažne ženine godine, način na koji je zatrudnila, njeno zdravlje, okolnosti (i mogućnosti) u kojima živi, potpuno su nebitne njene želje i odluke, pa i u trenucima prekida željene trudnoće radi malformacije fetusa ili radi opasnosti po zdravlje žene. potpuno je nebitan broj pobačaja, kojeg žena napravi ili namjerava napraviti.
    od trenutka začeća žena prestaje biti osoba, postaje živući inkubator.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Ma ne, pa ne mislim da se samo mole.
    Ja sam već napisala da mislim da je dobro da postoje udruge na obje strane, za žene koje trebaju pomoć, nek se imaju gdje obratiti. Ali ovaj dio djelovanja udruge ne mogu podržati, meni je toliko protivan mojim uvjerenjima da zaista ne mogu.
    Dapače, niti ja imam problem s tim. Ali opet se samo isticalo samo jedno, a nikako i ova druga strana djelovanja udruge.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ne odbijanja cjepiva , nego odbijanja testiranja.
    Dobili su otkaz zbog odbijanja testiranja 2x obzirom da nisu cijepljeni. Nemojmo brkati pojmove. Prilicno sam upucena u to.
    Slažem se, Sirius, to sam zaboravila dodati. Ono dvoje je preminulo zbog odbijanja cjepiva, a oni se nisu željeli testirati te dobili otkaz. Što također spada u Zakon o liječništvu.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    U vezi pacijenta na listi za transplantaciju, već se o tome sto puta pisalo: srca, jetre i bubrezi ne rastu na grani. Ako pacijent i njegova obitelj nisu spremni na suradnju s liječnicima i na pridržavanje postojećih uputa, o čemu govorimo? Podsjećam, radilo se o razdoblju kad je cjepivo bilo itekako djelotvorno, prije mutacije u omikron.
    Molim te, čokolada, ljudi su umrli. Zbog čega? Zbog spasonosnog cjepiva? Nisu bili spremni na suradnju? Misliš na ucjenu, valjda? Teško mi je povjerovati da to možeš pravdati, zaista.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Oni umrli, netko drugi se spasio.

Pa prva si kojoj se to svidja.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Daj, Freyja, otvori sebi temu ili podigni opet onu baksuznu, prestani sa spinovanjem. Za trenutak sam pomislila da sam na pogrešnoj temi.

Kakve blage veze ima sad sve ovo sa zakonskom regulacijom prava na pobačaj i prava na priziv savesti?

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Srecom, sustav je ipak ispravno odreagirao.
    Svjesna si što si napisala? Svaki daljnji komentar je potpuno suvišan.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Moram priznati da uopće, ali uopće, ne vjerujem u to. Papir (i internet) stvarno trpi sve.

Primalja koja je odbila sudjelovati u abortusu dobila je otkaz, tužila se i vraćena na posao, jer su zaključili da i primalje, kao i liječnici, imaju pravo na prigovor savjesti oko pobačaja.

I sad najednom svaka osma primalja, mrtva-hladna, bez ikakvih sankcija, ne želi sudjelovati u porodu djece iz MPO? Ma dajte najte.
    I meni ovo zvuci nevjerojatno.

A moram i pitat, kako Emsinoj maloj tako brzo prolaze postovi, a nova je sudinica foruma? A neka druga nova korisnica s npr. poteskocama s dojenjem nekad treba cekat danima da joj se objavi post?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Molim te, čokolada, ljudi su umrli. Zbog čega? Zbog spasonosnog cjepiva? Nisu bili spremni na suradnju? Misliš na ucjenu, valjda? Teško mi je povjerovati da to možeš pravdati, zaista.
    Meni je npr.zaista tesko povjerovati da obitelj ne zeli poduzeti sve preporucene korake da bi se zastitilo zdravlje clana obitelji koje uzima lijekove protiv odbacivanja organa koji mu potpuno ruse imunitet. Apsolutno mi je neshvatljivo da uopce podrzavaju takav ozbiljan zahvat , a u isto vrijeme ne vjeruju lijecnicima koji predlazu potrebne korake da bi zastitili najosjetljivijeg clana obitelji nakon transplantacije.
    Vec sam davno na toj temi napisala da bih svom djetetu dala bubreg, krv ili pojela govno ako bi lijecnici kojima vjerujem preporucili to za njezinu zastitu.
    Isto tako sam medu prvima uzela cijepivo primarno iz tog razloga. Pa ako je razlog bio taj sto obitelj s kojom zivi ne zeli cijepivo sokirana sam da je obitelj tako odlucila.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Svaki dan nam dođe nekoliko prijava sa ove teme.
    Nas više baš i nema ovdje, a vi se vrijeđate i tužakate kao mala djeca.

Dajte se uozbiljite; i vi koje vrijeđate i vi koje nas pozivate da riješimo.

Naprosto nas nema
    Posljednje uređivanje od apricot : 19.07.2022. at 15:22

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    I meni ovo zvuci nevjerojatno.

A moram i pitat, kako Emsinoj maloj tako brzo prolaze postovi, a nova je sudinica foruma? A neka druga nova korisnica s npr. poteskocama s dojenjem nekad treba cekat danima da joj se objavi post?
    Slucajno moderatorica sudjeluje u ovoj temi , ako nisi primjetila. Pa joj postovi iskacu dok otvori temu. Mozda bi voljela neku teoriju zavjere, ali nje nema. Slucajno sam aktivna na temi dok je imala mali broj postova koji trebaju odobravanje.
    Posljednje uređivanje od sirius : 19.07.2022. at 15:24

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    da ne bude da je to nekakva masonsko-sotonska zavjera. kad smo pokrenule žensku mrežu registrirala sam se pod imenom "hrabra sestra" i htjela objaviti post o nama na podforumu za druge udruge. pretpostavljala sam da se mora odobriti, ali taj post nikad nije objavljen.

Datum pristupanja
    Jul 2022

Početno

Svjesna si što si napisala? Svaki daljnji komentar je potpuno suvišan.
    Sto te navodi na misao da nisam? Ali ocito nije suvisan, s obzirom na to da si ipak osjetila potrebu da se jos jednom samo zgrozis. Odlika fanatizma je potpuna nesposobnost za racionalno promisljanje. O bilo cemu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •