Citiraj Emsina mala prvotno napisa Vidi poruku
Da, zloba, "sto bi drugome bilo lakse nego meni".
Sjecam se komentara jednog poljskog ginekologa vezanog za zabranu pobacaja zeni kojoj je prijetila sljepoca ukoliko se trudnoca nastavi.
Lakonski je utvrdio da se "patnja ne moze izbjegavati, i da zasto ljudi misle da se ne treba patiti..".
Na slicne komentare ponekad naidem i na forumima. Patnja i zrtva su ocito jedini nacin da se ugodi nebeskoj administraciji. Ali da ne ispadne tako metafizicki, ajmo tvrditi da su embriji "male osobe" i pitati medicinski fakultet nesto o tome .
Je baš, zloba i profit Pa sigurna sam ja da je "lakše" tako kako vi radite odnosno podržavate. Ako se nađete u neplaniranoj situaciji, jednostavno odstranite onog koji vam ugrožava ugodnost vašeg života (ne mislim pri tome kad je stvarno ugroženo zdravlje žene, a takvih situacija na sreću nema puno), da ne kažem parazita, i problem je riješen. Nema govora o preuzimanju odgovornosti za nastalu situaciju. Jok. Maknemo uzročnika i sve 5.
Meni liči da takve osobe u svim životnim situacijama se tako postavljaju. Bježe od nje, zagnjure glavu u pijesak ili na neki bezbolni način eskiviraju svoje odgovornosti i/ili ih prebace na drugoga. Za razliku od takvih, meni je hrabra ona žena (i muškarac) koji će se suočiti s nastalom životnom situacijom. Prihvatiti ju takvu kakva je (ako se ne može popraviti na uštrb drugoga), bez obzira što ju mi nismo tako zamišljali, što smo imali drukčije želje i vizije. Izvući iz nje najbolje što možemo, da ne kažem prihvatiti križ koji nam je dan (makar znam da ne volite tu riječ, nije popularna, u današnje vrijeme sve mora biti lagodno i ugodno). (-i to sve gledano u svjetlu podataka da većinu abortusa naprave zdrave žene u najboljim godinama za trudnoću: 20-40) Jer život je takav, ne ide uvijek sve po špagi i često nas iznenadi. A naš takav odgovoran i požrtvovan pristup donijeti će nam sigurno unutarnji mir i božji blagoslov. I to je vjerojatno ono što je taj poljski ginekolog htio naglasiti, da ne treba patnju izbjegavati pod svaku cijenu, jer se ona u životu niti ne može izbjeći, naročito ne neke prognoze sa malom vjerojatnosti da će se dogoditi. Kao da je išta u životu 100% sigurno.