Evo pitala moju GenZ stariju ima li igde people with penis?
Kaže ona sva u čudu: Neeee, a što bi pisalo taaako? Piše MEN, kako drugačije?
Pa, srećo, ako piše people with uterus, valjda su ovi drugi with penis?
Ostavila sam je da se malo češka po glavi oko toga, a i ja sa njom- je li samo slučajno nije naletela ili su stvarno men uvek men, a žurka samo kod osoba sa matericom?
Ajme meni, meni je ovo trenutno puno teže od pet do frtalj do pola tri - raspetljat na kog se što odnosi, jednostavno nisam fluentna na tom jeziku. Pokušavam se lagano probijati kroz ovo - ali, da zašto mora i pisati "cisgender women"? Valjda jer niže piše samo "men", a to se valjda ne odnosi na cisgender men?Znači - "tradicionalna" riječ "woman" se zapravo "prevodi" kao "cisgendered woman", ali ako piše "woman" samo - kao niže "man", to može značiti cijeli dijapazon.
Da uzmem logiku onog Jeninog prvog intervjua (neku brošuru zapravo nisam ni skužila, vjerojatno sam to preskočila) - ja se kao women tu ne bih osjećala welcome - ono... ne bih se predstaviti znala kao prvo - tko sam ja od sveg ponuđenog - "cisgenered women" valjda?
Zašto, emso, ovaj u njemačkoj ne sjedi unutar trans kvote? On ne želi bit trans, hoće baš bit žena bez tih nekih prefiksa? Ili je to neki konzervativni aktivist pa se sprda sa svime?
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.07.2022. at 22:37
Aha, shvaćam, on je "transgender women" upao u žensku (ex cis) kvotu.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.07.2022. at 22:38
Ovaj clanak je pisan za ciljanu publiku, sto se vidi vec u samom naslovu (LGBTQ+ health: Easing fears of seeking care). Znaci skroz je logicno da je pisan jezikom koji govori/razumije/zeli populacija/publika kojoj je namijenjen.
Nemrem si pomoc'. Technical communicator typing here.
Ne znam je li lakši ili si se samo navikla. Da se ovdje napiše "muškarci", a, da se pritom misli na ex bio žene ili još uvijek bio žene koje se osjećaju muškarcima (valjda se misli), isto bi bilo zbunjujuće. Kod vas su se ti pojmovi "woman", "man" valjda ispraznili od originalnog značenja, kod nas nisu (još) u toj mjeri da nam ne bi probijalo uši "ljudi s uterusom" - nije to na engl. nešto elegantnije npr., samo se normaliziralo.
Posljednje uređivanje od ina33 : 19.07.2022. at 22:46
To je na web stranici Mayo Clinic Health System klinike, ali rijec je o clanku koji je nesto poput bloga, upucen odredjenoj publici (toga ima puno). Npr. ovdje, MCHS se obraca zenama kad govori o trudnoci: https://www.mayoclinichealthsystem.o.../prenatal-care, odnosno ovdje, kad pricaju o menstrualnim casicama: https://www.mayoclinichealthsystem.o...-about-the-cup.
S druge strane, lako je pronaci informacije koje bi mogle zanimati LGBTQ+ populaciju: https://www.mayoclinichealthsystem.o...lts?term=LGBTQ
Pisala sam vec da imamo mogucnost navesti kako zelimo da nam se provideri obracaju (legal name vs. preferred name), odnosno pronouns, gender assigned at birth.. itd. To postoji za svakog pacijenta, ukljucujuci i djecu, ako se dobro sjecam.
Pa da, o tome je ina i pisala, da postoji zbirni izraz people with uterus, ali slabo nalazi people with penis, pa smo konsultovali mlade nade, šta kaže njihov jezik o tome.
U principu inina je teza da se izraz woman isuviše zamenjuje inkluzivnijim people with, dok man nekako ne dobija taj vid inkluzivnosti, eto, sad je taj predstavnik žena ali je očigledno i person with penis- samo ga ne zovu person with penis nego žena.
U principu meni svejedno, što kažu svakom ću kazati onako kako želi, ali ostajem pri tome da je zbog težnje inkluzivnosti neke tekstove očajno teško čitati, recimo ovaj odlomak što je Kaae stavila je meni nečitljiv totalno, stilsko ubistvo, pokopčala sam poentu samo zato što mi je materija inače poznata. Čini mi se da bi se moglo i ostati inkluzivan ali i puno jasniji.
Aha, sad vidim da je tekst za ciljanu publiku, valjda ja samo nisam uvežbana na isti način.
(a onda su cisgender žene i muškarci na spisku samo zbog inkluzivnosti? Pa opet je to nekako blesavo...)
Cisgender zena i cisgender muskarac mogu biti pripadnici LGBTQ+ populacije.
Što samo govori o tome koliko mene terminologija zbunjuje, nije da je ne znam, ali moram aktivno da svrstavam ljude u jako mnogo kategorija.
zato jer je zeleni. tj. iz stranke zelenih. oni su prije nekoliko godina promijenili svoj statut o ženama i naveli da svatko tko se definira kao žena - žena (ne mora se "osjećati kao žena", niti mora biti u tranziciji - dovoljno je da samo izjavi da je žena) i samim tim se može prijaviti na žensku kvotu u stranci. iako to pravilo ne važi za bundestag, preko te stranke je ušao u bundestag (žene u bundestagu su se pobunile, ali tko sluša žene.). btw, jedan drugi muškarac, također iz stranke, je htio pokazati apsurdnost cijele situacije i pokušao se kao žena kandidirati na mjesto za žensku kvotu (u nekoj pokrajini) i nakon toga je dobio otkaz (radio je u stranci). zeleni guraju tzv. Self-ID zakon u njemačkoj, zakon po kojem svatko može otići do matičara i promijeniti svoj spol u dokumentima. da, spol, ne rod.
https://www.emma.de/artikel/gruener-...tlassen-338959
pa on smatra da penis nije samo muški spolni organ. mnoge trans žene sebe nazivaju i lezbejkama i smatraju da su lezbejke koje samo vole "persons with vagina" transfobne. jer lezbejke trebaju voljeti i žene s penisom. agresivna mizoginija, lezbo- i homofobija je široko rasprostranjena u tim krugovima.U principu inina je teza da se izraz woman isuviše zamenjuje inkluzivnijim people with, dok man nekako ne dobija taj vid inkluzivnosti, eto, sad je taj predstavnik žena ali je očigledno i person with penis- samo ga ne zovu person with penis nego žena.
Stvarno ne znam šta će naročito dobro ispasti iz toga da sebi neko promeni pol u dokumentima ali radoznala sam o razlozima?
Lezbijke koje vole samo vagine su transfobne hahaha, pa dobro jel ti ljudi koji to izjavljuju sebe čuju.![]()
Znači nema više da te netko privlači ili ne privlači, odmah si -foban.
OK je to, ali bi ipak bilo ljepše da su koristili inkluzivniji jezik.
Emso, ja opet ovu ne kužim iz njem. parlamenta - on se stvarno osjeća ženom, ali ne želi biti pripadnik trans zajednice? Tj. je li to neka politička makinacija pa sam izjavljuje da je žena i nosi perike ili je genuine ili.... ne smije se pitat?
Evo ja cu ti napisat s mjesta dogadaja. Nosi perike, haljine i sminku, izjasnjava se kao zena i ne vidi potrebu za operacijom vanjskih genitalija. Kaze da ne vidi razlog zasto se penis ne bi smatrao zenskim organom. Zanimljive su te kombinacije stereotipnog odijevanja i izjasnjavanja u odredenom rodu, a s druge strane tretiranje genitalija kao neutralnog "asesoara".
ganserer se vidi kao pripadnik trans zajednice. pravno i fizički je muškarac - prema sadašnjem zakon o transseksualnosti nije službeno promijenio ime, niti je imao operaciju, nit koliko znam, namjerava. oženjen je (od 2001). otac (roditelj) dvoje djece. od 2018. za sebe će reći da je žena imenom tessa. 2021. se kandidirao na mjesto rezervirano za žene.
tu sad privatno postaje političko - da bi bio na toj poziciji (govorim o ženskoj kvoti u stranci zelenih) nije bitno kako se netko osjeća, niti je bitno je li je u tranziciji ili ne (uzima li hormone, sprema li se na operaciju ili ju je već obavio), ima li uopće disforiju, je li pravno promijenio ime itd. dovoljno je da se javno "definira" kao žena.
btw, u švicarskoj taj zakon o self-ID već važi od 2020. jedan muškarac se kod matičara izjasnio da je žena da bi ranije otišao u mirovinu. ne znam mu ime, ali ko da gledam, mora da je neki jaran s naših prostora.(smijem se, ali naravno da i ovo ide na štetu žena, jer u biti ako si do sada zarađivao kao muškarac, onda imaš i bolju mirovinu nego prosječna žena)
Ja sam ostala bez teksta, to se valjda nikad ne događa.![]()
Htjela sam zapravo pitati kolike su šanse da se tako nešto stvarno stavi u njemačke zakone pa da svatko to može raditi, pa vidim da si napisala da u Švicarskoj već postoji. Pa prestrašno, koliko prostora za razne manipulacije i zeleno svjetlo za tlačenje žena ako se nađe netko tko poželi, a mogu se kladiti da će se naći.
Emso, a kolika je ta ženska kvota? 50%, 45%? Koliko je to brojčano zastupnica, i ako mi možeš objasniti kako točno žene ugrožava ta jedna trans osoba (koju si nam jasno objasnila da ti doživljavaš kao muškarca, ma kako se izjašnjavala)?
Ugrožava li žene više ta zelena trans žena od npr cis strejt žene ala Vidović Krišto, Petir, Markić?
Pa ja isto ne razumijem, jer živim očito u paralelnom svemiru, gdje je izjasniti se kao trans osoba ogromna stigma i puno veći problem od privilegija tipa ranije mirovine. Teško mi je zamisliti taj scenarij u kojem se muškarci izjašnjavaju kao žene samo da bi ušli u zastupnička tijela (jer im je to kao muškarcima valjda nedostupno?) , da u značajnoj mjeri istisnu žene. Ne vidim tko bi živio kao trans osoba ako nije zaista trans osoba, ni u najtolerantnijim kulturama trenutno. Također, ako je ideja reprezentacije u odlučujućim tijelima ta da će zastupnice štititi prava žena, ukazujem da to nerijetko bude i upravo obrnuto.
Što se tiče ovog s penzijom, kako mi znamo da je on kao muškarac imao veću plaću i ima veću penziju, uopće to ne znamo, to je emsino nagađanje, i kako uopće oštećuje žene tim potezom?
ne znam, ne mogu na sve gledati blagonaklono poput tebe jer je svijet pun ljudi koji ne prezaju ni pred čim da se okoriste
a ovo s penzijom, nebitno je li veća ili manja, ostvario je pravo da u nju stupi ranije izjavom da je žena, dakle, okoristio se
Mene sve ovo podseća na onog što je imao valjda 62 godine a hteo pravno sebi da upiše (hm, koliko?) valjda 25, jer se on osećao kao da ima 25 i smatrao je da treba da mu u dokumentima pišu godine u skladu sa njegovim osećajem.
Ne znam da li se još neko seća te vesti od pre par godina, mislim da nije uspeo da ostvari svoj zahtev?
E mislim da sam našla, malo sam preterala, nije baš 25
https://www.npr.org/2018/11/08/66559...egal-age-to-49
Pregenijalno i uopće nije bzvze. Promijeniš dob na -25 godina i nisi u korporacijama target za headcount reduction i targetiraš još jednu bitnu diskriminaciju modernog doba, živu jednako kao i sexsims - ageism. Ne ćeraju te da odeš fino pristojno umrijet na planinu, nego ono... još se možda možeš prijaviti i za neke edukacije za mlade talente.
Znam da postoji gender pay gap, ali znam i šta je statistika, pričamo o jednoj osobi i ne znamo s koje strane statistike se nalazi, kao što ni ne znamo da li je zaista motiv izjašnjavanja o spolu taj koji emsa kaže ili je autentičan, nego učitavamo svoje pretpostavke (koje svašta govore).
Nisam ekspert za njemačku politiku, ali isto mi se nekako čini da postoji konzervativna stranka, pa ako želiš ograničavat prava žena možda ti je to sigurniji put, nego učlanit se u zelene, promijenit komplet način života, da ti cijela obitelj prolazi kroz to (jeste googlale tu zastupnicu, vi mislite da je to fake?), a da bi kao zastupnica zelenih glasala protiv abortusa ili šta?
N. Grace, kažeš blagonaklono, ne bih upotrijebila tu riječ.
Ja vidim ovdje priču o tome da se pojavila JEDNA zastupnica trans žena, i reakcija je: uništit će nas. Ne znam kako drugačije to nazvati nego transfobija.
Ali ustvari imam rješenje s kojim bi nadam se bile zadovoljne i emsa i ina i jalijepo uvedu posebnu kvotu za TIRV osobe, pa kvota žena ostane netaknuta, a lijepo se onda svako zastupničko tijelo ima dokopat tog jednog ili dva TIRVa
To će biti taj dan!
"Još držeći", što rekla moja pokojna baka
Ali da, iz takvih egzibicija može da potekne niz jako čudnih posledica, ako već ništa drugo meni to obesmišljava koncept godina- slično kao što mi ova priča o polu malkice liči na obesmišljavanje i pola i roda kao kategorije.
Ono, rodova može biti n+1, a ni pol ti više ne određuju genitalije- pa, ono, i jedna i druga reč postaju prilično besmislene za upotrebu u jeziku.
Jednom kao neka reč izgubi značenje, stvarno mislim da je jednostavnije da ne postoji.
Zamišljam kako unucima objašnjavam:
"U moje vreme, sve je bilo jednostavno- muški pol je imao mušku pišu, ženski žensku..."
Osećam se vrlo staro i neadekvatno kad čitam ponešto sa teme...
ženska kvota je 37%, koliko znam. i ima svoju svrhu, koliko znam(o).
nemam što doživljavati ili ne doživljavati ganserera. prema zakonu koji vrijedi za bundestag ganserer nema pravo na mjesto u bundestagu.
kao što feminizacija politike ne znači feminističku politiku, tako ni činjenica da se netko izjašnjava kao žena ne znači da vodi politiku za žene, tj. da ne ugrožava prava žena.Ugrožava li žene više ta zelena trans žena od npr cis strejt žene ala Vidović Krišto, Petir, Markić?
Mislim da na to ide Tomašević u ZG jer je preporučio da se u neka gradska tijela mladeži (nemojte me uzimat za točne riječi, ne pratim to baš pozorno) obavezno uključuju pripadnici TIRV-a. Jedan je komentirao koji to vrag pak čini osobama 18+ koje možda još nisu ni same dokučile svoj identitet, tjera ih u određeni put zbog tih kvota. Tomašević je prvi krenuo u RH s "osobama s uterusom" (barem je prvi high-level političar, ne neki relativno nišni portal).
danas je ionako sve transfobija. i uopće nije bitno je li jedna ili 10. (btw, nije jedna. dvije su). radi se o kršenju zakona i ustava, na način da je pravni akt koji vrijedi samo za jednu stranku iskorišten da se zaobiđe postojeći zakon.Ja vidim ovdje priču o tome da se pojavila JEDNA zastupnica trans žena, i reakcija je: uništit će nas. Ne znam kako drugačije to nazvati nego transfobija.
točno, u hrvatskoj je biti trans osoba (kao uostalom i biti lezbejka ili gej) stigma. u drugim zemljama trans aktivisti (bilo da su oni sami trans osobe ili njihovi podržavatelji) postaju sve agresivniji i nasilniji prema ženama (posebno lezbejkama). to je odavno prešlo granicu gaslightinga, verbalnog napada ili govora mržnje na socijalnim mrežama. tu su fizički napadi na prajdovima, osmomartovskim maršovima, prijetnje otkazom, pa čak i sudskim procesima itd.gdje je izjasniti se kao trans osoba ogromna stigma