Stranica 242 od 298 PrviPrvi ... 142192232240241242243244252292 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 12,051 do 12,100 od 14861

Tema: Gimnazije i srednje škole

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ne postoji direktan upis, postoje predupisi sa svojom rang listom i dijete se može upisati ako ulazi u tu kvotu.

Koja je kvota za školu, pojma nemam. Nisam nigdje vidjela da se to objavljuje. Nemam pojma kako se to određuje - možda po max broju učenika s IP po razredu (3) ? PA 3xbroj razreda?

Ili 1xbroj razreda, jer se tad ne mora smanjivati broj učenika u razredu? Stvarno ne znam, to je totalno netransparentno.

Uglavnom, kad se moja kći upisivala ja nisam primijetila toliki broj "direktno" upisanih. Bilo je par djece po školi.
    Da, tako nekako obicno budu kvote . 2-3 mjesta za ucenike sa poteskocama na predupisima po razredu. Toliko ih obicno statisticki bude i u razredima u osnovnoj skoli.
    Jasno, ne moraju se popuniti sva mjesta u svim skolama. Ovisi o preporukama , interesima ucenika i ocjenama.
    Obicno puno vise djece NE upise prvi izbor zeljeni smjer unatoc preporukama , jer je puno kandidata.
    Posljednje uređivanje od sirius : 09.09.2022. at 12:03

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    hvala ti.

a kako ova preporuka HZZ funcionira kod djece s poteškoćama u razvoju gdje isto ima navedene zdravstvene poteškoće (računam da njen tumor upada u tu kategoriju)? tu se ostvaruje pravo na direktan upis u škole iz preporuke, ako prelazi prag?
    Ne, ona ulazi u kvotu djece s poteskocama.
    I onda se natjece s njima.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, ona ulazi u kvotu djece s poteskocama.
    I onda se natjece s njima.
    hvala ti. sad mi je jasnije. s tim što ako dobije preporuku od hzz kao dijete s poteškoćama onda se prijavljuje samo za predupise za preporučene škole i konkurira za vrlo malo mjesta? pretpostavljam da se ne može prijaviti i za redovne upise za taj isti program?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

hvala ti. sad mi je jasnije. s tim što ako dobije preporuku od hzz kao dijete s poteškoćama onda se prijavljuje samo za predupise za preporučene škole i konkurira za vrlo malo mjesta? pretpostavljam da se ne može prijaviti i za redovne upise za taj isti program?
    Ako sam dobro shvatila kad sam proucavala i zalila se na pravilnik prosle godine , prednost kao zadnja na listi ima iskljucivo na predupisima.
    Na redovitim upisima ne. Ali ako izade na predupise i ne upise zeljenu skolu ( paziti samo da navede iskljucivo zeljenu skolu, a ne sve preporucene ako joj nisu izbor) moze normalno na redovite upise . Jasno, bez prednosti.
    Ali ako ima dovoljan broj bodova kad pogledas liste od prijasnjih godina, ne bi trebala imati problema ni na redovitim upisima.
    Posljednje uređivanje od sirius : 09.09.2022. at 12:57

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moj stariji nije upao u zeljene skole na predupisima, nije upisao nista i isao je normalni na redovite upise.
    ( skolu koju je upsao nije naveo u predupisima jer nije dobio preporuku za nju jer psihologica nije znala dobro tumaciti pravilnik o kontraindikacijama za upis. Ima alergiju.)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Može se prijaviti na redovne upise i to na isti program ALI morate paziti na začkoljicu kod upisa na predupisima:

prvo: ako na predupisima upadne u bilo koji od svojih izbora onda je upisana u srednju školu i nema izlaza na redovne upise

drugo: na predupisima NEMA zamjene prioriteta za škole kako to ima na redovnim upisima. Znači ako upada u školu koju je stavila na prvo mjesto to je to, nema predomišljanja kasnije.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Može se prijaviti na redovne upise i to na isti program ALI morate paziti na začkoljicu kod upisa na predupisima:

prvo: ako na predupisima upadne u bilo koji od svojih izbora onda je upisana u srednju školu i nema izlaza na redovne upise

drugo: na predupisima NEMA zamjene prioriteta za škole kako to ima na redovnim upisima. Znači ako upada u školu koju je stavila na prvo mjesto to je to, nema predomišljanja kasnije.
    Ako ide na prijemni pise isti prijemni ili promjene brojeve?
    Pretpostavljam da ispit nije isti, ali je jednake tezine.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ako ide na prijemni pise isti prijemni ili promjene brojeve?
    Pretpostavljam da ispit nije isti, ali je jednake tezine.
    Mo gleda primijenjenu i dizajn pa je neće dopasti drugi brojevi. Pretpostavljam da će testovi biti isti i na redovnim upisima i predupisima.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

E pa tu su dakle definitivno isti testovi + prema riječima profesora iz ŠPUD-a ponekad je teže upisati na predupisima nego na redovnim upisima jer sve ovisi zapravo o drugim kandidatima: u ovisnosti od toga kakvi su drugi formira se neki kriterij bodovanja - nije to matematika pa da postoje točni odgovori.

Znači, ako recimo stavi Primijenjenu na prvo mjesto, padne na prijemnom na predupisima, na drugo mjesto stavi neku drugu školu i u tu je primljena, onda nema više pokušavanja u Primijenjenoj na redovnim upisima.
    Posljednje uređivanje od Mima : 09.09.2022. at 13:56

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mo gleda primijenjenu i dizajn pa je neće dopasti drugi brojevi. Pretpostavljam da će testovi biti isti i na redovnim upisima i predupisima.
    To da, ispit je isti.
    Ali pazi na ono sto pise Mima. HZZ ce predloziti vise skola, kad idete u Ured za skolstvo morate navesti samo onu koju bas zeli. Ne sve sto oni navedu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

E pa tu su dakle definitivno isti testovi + prema riječima profesora iz ŠPUD-a ponekad je teže upisati na predupisima nego na redovnim upisima jer sve ovisi zapravo o drugim kandidatima: u ovisnosti od toga kakvi su drugi formira se neki kriterij bodovanja - nije to matematika pa da postoje točni odgovori.

Znači, ako recimo stavi Primijenjenu na prvo mjesto, padne na prijemnom na predupisima, na drugo mjesto stavi neku drugu školu i u tu je primljena, onda nema više pokušavanja u Primijenjenoj na redovnim upisima.
    A kad se odlučuje koliko njih smiju na predroku Max upisati?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    A kad se odlučuje koliko njih smiju na predroku Max upisati?
    Pa odlucuje se prije predupisa po kvotama , vise manje je po razredima isti broj svake godine. Na predupisma se vidi koliko slobodnih mjesta ima i koliko je kanditata na ta mjesta.
    Znati koliko mjesta opcenito ima ne znaci puno prije nego se formiraju liste jer nitko nema pojma tko ce dobiti preporuku za odredeni smjer i da li ce tu preporuku uopce navesti kao izbor .

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    I, kakvi su dojmovi nakon dva-tri dana srednje? Jesu svi zadovoljni i sretni?
    Evo nakon prvog tjedna, baš danas mi je rekla da je jako sretna i da se osjeća da pripada baš u tu školu. Melem za moje uši! O prirodoslovnom gimnaziji (Prelogu) je riječ.
    U razredu ih je pola-pola cure/dečki, upoznaju se pomalo, idu na kave, u školsku kantinu i tako.
    Što se profesora tiče, prvi dojmovi su pozitivni osim kod prof iz geografije, navodno je cijeli razred bio revoltirani nakon njenog sata, da je prezahtjevna.
    Bitnije od toga joj je što je dojam o profesorima iz kemije, fizike, mat i hrvatskog super, to su predmeti koje ona najviše voli i bilo bi mi drago da ima dobre profesore.
    E, da, oduševio ju je Stić prvi dan kada im se obratio, da je odličan govor održano i da ima dojam da nema što mi može promaknuti u vezi škole, učenika, profa...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj ekica prvotno napisa Vidi poruku
    Što se profesora tiče, prvi dojmovi su pozitivni osim kod prof iz geografije, navodno je cijeli razred bio revoltirani nakon njenog sata, da je prezahtjevna.
    Je li neki profesor prezahtjevan, definitivno ne mogu znati nakon prvog sata. Vjerojatno im prof nije bila simpatična na prvu, ali to nije razlog za kolektivni revolt.
    Imao je i moj sličnih izjava pa znam o čemu govorim. Ja ga obično nastojim neutralizirati i uputiti ga da ne brza sa zaključcima (jest da pritom dobijem odgovor "što ti sad nju braniš" ali nema veze). Dosta tih prvih dojmova se izmijeni nakon nekog vremena, a s nekim profesorima su se nakon 2-3 godine baš lijepo našli, iako se u početku činilo da su prezahtjevni.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Je li neki profesor prezahtjevan, definitivno ne mogu znati nakon prvog sata. Vjerojatno im prof nije bila simpatična na prvu, ali to nije razlog za kolektivni revolt.
    točno, da je prošlo neko vrijeme, bar mjesec dana, ali nakon jednog sata se doista ne može procijeniti kakav je profesor.

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Naravno da nakon jednog sata nema govora o konkretnom dojmu, ali govorim o prvom dojmu ne samo mog djeteta nego nekolicine djece iz razreda.
    I opet taj dojam se može potvrditi ili skroz na drugu stranu otići protekom vremena, sve jasno.
    Angie je pitala, a ja pisala o prvim dojmovima što same škole, razredne ekipe, profesora itd. I drago mi je da su kod moje ti prvi utisci dobri i kamo sreće da i ostanu takvi. Konkretnije mogu (na)pisati nakon par mjeseci ako koga zanima

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ti prvi tjedni u srednjoj školi su neka vrsta "medenog mjeseca" učenika i profesora pravi zahtjevi i potencijalni problemi isplivaju kasnije. Naravno, dojam ovisi i o tome kako im se pojedini profesori predstave na početku.
    Svakako, ovogodišnjoj generaciji srednjoškolaca želim da nikad nemaju situacije kao što su dugotrajna online nastava ili onaj nesretni štrajk, koji su obilježili generacije 3-4 godine ispred njih. Srednjoškolsko razdoblje je posebna faza u životu i školovanju, a projuri jako brzo, mene još uvijek boli kad vidim kako je mojem prošlo pola srednje škole, preko Zooma i WhatsAppa

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ti prvi tjedni u srednjoj školi su neka vrsta "medenog mjeseca" učenika i profesora pravi zahtjevi i potencijalni problemi isplivaju kasnije. Naravno, dojam ovisi i o tome kako im se pojedini profesori predstave na početku.
    Svakako, ovogodišnjoj generaciji srednjoškolaca želim da nikad nemaju situacije kao što su dugotrajna online nastava ili onaj nesretni štrajk, koji su obilježili generacije 3-4 godine ispred njih. Srednjoškolsko razdoblje je posebna faza u životu i školovanju, a projuri jako brzo, mene još uvijek boli kad vidim kako je mojem prošlo pola srednje škole, preko Zooma i WhatsAppa
    I ja im želim isto.
    Što se tiče starijeg, ti dojmovi su se od početka 1. razreda do danas (početak 3.) - jako promijenili. Učitelje koji mu se na prvu nisu svidjeli je sad jako zavolio, to mi je baš drago.
    A mali pak svaki dan dođe s nekom novom pričom, baš ću ga nakon nekog vremena podsjetiti na prve dojmove

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Moj je super zadovoljan školom i razredom, ravno su pola-pola (MIOC).
    A propos njemačkog, u OŠ je išao na izborni i onda odustao prije osmog razreda, udovoljila sam mu želji kad sam vidjela da dijete, koje nominalno ima 5, nakon 4 godine učenja, jedva da zna reći Ich bin... und ich wohne (ovo drugo nisam ni sigurna).
    S nastavom njemačkog jezika isti je probelm još od mog vlastitog školovanja (ja sam ga učila 9 godina), vokabular vrlo ograničen, ali i dan danas znam nabrojati koji prijedlozi idu uz dativ, a koji uz akuzativ
    Tako da su mi Peterlinina iskustva totalni SF.

Uglavnom, prilikom upisa pažljivo je izbjegao njemački i odabrao C program
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 12.09.2022. at 12:39

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Mudar odabir i moj je u C programu, kad je upisivao srednju pitala sam se je li taj program zaista za njega (odnosno, je li on dovoljno dobar za taj smjer), ali sad vidim da bolje nije mogao odlučiti.
    Vidim i da je razrednik u tom smjeru ove godine izvrstan profesor, omiljen kod učenika i sjajan predavač.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I ja sam za svoga mislila isto, pa o tome i pisala ovdje (to je i dodatno svjetlo na ovu priču s njemačkim, on je IZRAZITO talentiran za jezike, engleski rastura).
    Razrednika obožava od prvog susreta

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Cure, C program je matematički ili informatički?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Matematički

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Lili B je sa dodatnim jezikom

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nije, nego A. B je ekstra informatika

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A sve to smo već pisali, evo s one druge, "specijalne" teme, da citiram samu sebe

Najtočniji pregled smjerova je na stranici škole:

Nastavni program – XV. gimnazija (mioc.hr)

U pravilu, A smjerova bude po generaciji jedan i pol razred, C smjer jedan razred, a većina učenika bira B smjer. Ima i iznimki od generacije do generacije, nije uvijek baš točno ovakva raspodjela.

Za smjer se odlučuje prilikom upisa, dakle nakon prijemnog.
    Da, razred ima dva kombinirana programa, npr. A i B. Obično bude jedan takav kombinirani razred po generaciji. Sve ovisi koliko se učenika odluči za koji program.

A smjer - 2. strani jezik (njemački, samo nastavljači) dva sata tjedno
    B smjer - sat više matematike i sat više informatike
    C smjer - dva sata više matematike
    I, da ne bude da se piše samo o jednoj školi, slična raspodjela smjerova je i u V. gimnaziji

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Jel ima netko friški čije je dijete u V. ili je nedavno završilo tu školu?

Kakvo je iskustvo?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Moj je super zadovoljan školom i razredom, ravno su pola-pola (MIOC).
    A propos njemačkog, u OŠ je išao na izborni i onda odustao prije osmog razreda, udovoljila sam mu želji kad sam vidjela da dijete, koje nominalno ima 5, nakon 4 godine učenja, jedva da zna reći Ich bin... und ich wohne (ovo drugo nisam ni sigurna).
    S nastavom njemačkog jezika isti je probelm još od mog vlastitog školovanja (ja sam ga učila 9 godina), vokabular vrlo ograničen, ali i dan danas znam nabrojati koji prijedlozi idu uz dativ, a koji uz akuzativ
    Tako da su mi Peterlinina iskustva totalni SF.

Moji oboje su završili C smjer i bome nastavili u istom smjeru dalje. Vidjet ćemo kako će ići dalje, odnosno jednom već ide dobro, druga je brucošica.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    Jel ima netko friški čije je dijete u V. ili je nedavno završilo tu školu?

Kakvo je iskustvo?
    Moje dijete je završilo 2020. I djevojka mu. On je bio matematički smjer, ona onaj opći ili kako god. Jako su zadovoljni oboje, upisali su bez problema fakultete koje su željeli. Što te zanima?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moj veliki je bio u x s dodatnim njemačkim, voli ga još i sad na faksu, x ima suradnju s Goethe institutom rade projekte u Pash programu, dobio je stipendiju ( i još troje ljudi iz njegovog razreda) iza prve gidine tri tjedna tečaja u Njemačkoj . Profa iz njemačkog se jako trudila, klinci su cijenili taj trud i svi više manje bili jako dobri, bilo je tu i još raznih natjecanja koji su povezivali razne predmete ali s naglaskom na njemački.

Curka je u sličnom programu u Lucijanki, nema u redovnoj nastavi tolike mogućnosti u svezi njemačkog , ima i program DSD , ( taj program ima i XVIII, xvi, v), ali je nakon godine odustala, bar po njenom jer je bio prenatrpan raspored
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 12.09.2022. at 15:36

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

[QUOTE=tanja_b;3247440]A sve to smo već pisali, evo s one druge, "specijalne" teme, da citiram samu sebe

hvala ti tanja_b, znam da imaju te info po forumu, al nemam vremena surfat pa mi jednostavnije pitat mame koji je to smjer

Teme srednjih škola pratim onako površno jer mi se čini da mi to još nije aktualno, iako će postat aktualno zapravo vrlo brzo

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku

hvala ti tanja_b, znam da imaju te info po forumu, al nemam vremena surfat pa mi jednostavnije pitat mame koji je to smjer

Teme srednjih škola pratim onako površno jer mi se čini da mi to još nije aktualno, iako će postat aktualno zapravo vrlo brzo
    Bogme zaista ih površno pratiš jer si sama prije pet mjeseci otvorila temu o MIOCu i raspitivala se o smjerovima, a ja sam ti tada odgovorila isto što sam sad citirala

Možda bolje da djetetu prepustiš odabir škole i smjera, oni se obično jako dobro sami informiraju o tim finesama

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Zato površno i pratim jer će to sve dijete vidjet oko odabira gimnazija.

Pošaljem joj link na ove teme vezane uz gimnazije. A tebi hvala na trudu
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 12.09.2022. at 18:22

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ako joj pošalješ link na ovu temu, dijete će izgubiti volju za ikakvom srednjom školom

Kad sam rekla da se oni i sami dobro informiraju, mislila sam na njihove komunikacijske kanale kojima se već služe u toj dobi. Moj sin zbilja nije oličenje društvenosti, ali već dovoljno prije upisa prikupio je dovoljno informacija koje su ga zanimale putem svojih krugova, od glazbene škole nadalje. Forum je za nas fosile, a ne za tinejdžere

Svakako, za početak je zgodno pogledati službene web stranice škola koje dolaze u obzir.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    Moje dijete je završilo 2020. I djevojka mu. On je bio matematički smjer, ona onaj opći ili kako god. Jako su zadovoljni oboje, upisali su bez problema fakultete koje su željeli. Što te zanima?
    Atmosfera u skoli, odnos profesora prema klincima i sve ono sto se ne moze naci na stranicama skole.
    Ona je do sad samo uspjela skupit ocajne komentare djece, tipa ne upisuj V. zavrsit ces na psihijatriji i sl. a zapravo joj je prvi izbor pa se sva isprepadala.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

moga svi počeli pitati - "u koju ćeš srednju" i on uredno odgovara "ne znam"
    i sad ga ja pitam, pa kako ne znaš, zar nisi rekao da bi u neku tehničku,
    odgovor je "pa da, ali kako da znam u koju ću upasti"

tako da, lili i ostali, polako, negdje će upasti
    Posljednje uređivanje od Willow : 12.09.2022. at 21:22

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj buba klara prvotno napisa Vidi poruku
    Atmosfera u skoli, odnos profesora prema klincima i sve ono sto se ne moze naci na stranicama skole.
    Ona je do sad samo uspjela skupit ocajne komentare djece, tipa ne upisuj V. zavrsit ces na psihijatriji i sl. a zapravo joj je prvi izbor pa se sva isprepadala.
    Naradit će se, ali neće završiti na psihijatriji. To su i mome hovorili, ali on je tvrdoglav i nije dolazilo u obzir ništa drugo. I nije se razočarao. Ja preporučam otići na dane otvorenih vrata
    Profesori puno traže, ali se puno i dobije, čak dapače, kažu da je peta najbolja moguća priprema za arhitekturu i filozofski, unatoč tome što je stem škola.

Najveća mana je ustvari nedostatak adekvatne sportske dvorane.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I, da ne bude da se piše samo o jednoj školi, slična raspodjela smjerova je i u V. gimnaziji
    A slična je raspodjela i u XIII. , samo su ti smjerovi raspoređeni unutar jednog PM razreda. Kod D. je bilo par učenika koji su imali njemački, on je bio u skupini koja je imala dodatna dva sata matematike, a druga polovica razreda imala je dva dodatna sata informatike.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

buba klara, očajne komentare pišu djeca koja nisu stekla radne navike. Ostali ne... S druge strane, VEĆINA bistre djece prisiljena je steći radne navike i otkriti najbolji sustav učenja upravo tijekom srednje škole. Rijetki su oni koji to moraju prije (moji dečki su bili iz te vreće, zbog specifičnih teškoća) pa im je u srednjoj bilo donekle lakše. Objasni kćeri da se u gimnaziji/srednjoj školi stječu vještine učenja bitne za kasnije. Ni jedna nije takva da se možeš prošetati s 15 minuta prelistavanja bilježnice (a ne udžbenika) prije testa. Što se tiče V. gimnazije, sin moje poznanice (bistri kampanjac) završio ju je praktično bez pol muke s istim takvim prosjekom kakav je moj stariji sin imao u miocu (imam peticu s prosjekom 4.5 , ali ni trunčicu preko toga) i bez drame upisao željeni PMF, gdje mu isto dobro ide. Ja sam imala doma situaciju da je moj mlađi kategorički odbio bilo kakvu gimnaziju, iako je na HZZ dobio preporuku i za to. Dijete je znalo bolje. On nije tip koji bi se volio puno baviti općim predmetima i trošiti vrijeme na čitanje golemih količina gradiva iz povijesti i geografije. Više ga je zanimala struka i odabir strukovne tehničke škole za njega je bio pravi pogodak. Čak je državnu maturu napisao mrvicu bolje od brata koji je završio mioc (i nije završio na psihijatriji, nego je to izveo s prosjekom 4,5 uz trud koji je bio zadovoljavajući, a ne opet pretjeran). Na kraju je sve dobro ispalo. Nikakva psihijatrija.... Samo se trebaju pomiriti s tim da ne mogu dobiti 5.0 bez ulaganja proporcionalnog truda. Moji klipani su si čak procjenjivali koliko im treba i na temelju toga odlučivali kako će rasporediti snage: iz kemije mi je dovoljna četvorka, jer ne upisujem faks na kojem se to traži i boduje... Čovječe, razvili su strategije o kojima ja u toj dobi nisam pojma imala. Osim toga, imaju tehniku i logistiku (društvene mreže) koja im znatno olakšava savladavanje gradiva čak ako i propuste koje predavanje, aliiii trebaju naučiti da u školi paziš i slušaš, da bi doma imao manje posla. Bit će sve u redu. Sretno!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Offt. Nemam pojma zašto mi forum "pojede" svaki prored, pa post izgleda nečitljivo. Nešto mi se u postavkama razdesilo... Sorry

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Peterlin. To za psihijatriju ti isključivo za petu vrijedi. I mom su to govorila uglavnom djeca sa jako dobro izgrađenim radnim navikama jer im je raspored obaveza bio takav da nisu imali izbora a svi su bili odlikaši.

Nitko nije na psihijatriji završio, škola je zahtjevna ali u nju idu djeca ko i sva druga. Profesora ima dobrih i loših. Sudjeluju u erasmusu, iz njemačkog su uključeni u dnd ili kako već se zove taj program. Imaju dodatnu iz astronomije koja je koliko sam čula super. Sve ostalo je kako ti grah padne.

Meni je slabo, to se već i na temi zna, od glorificiranja mioca i još dvije tri gimnazije. Moje dijete je pametno i vrijedno i završilo je hoh srednju sa čijim svjedodžbama može dupe obrisati ako ne završi faks. Ako će život provesti u dućanu ili na traci kod mene u pogonu đabe im V i Mioc. A ima ih u mojoj firmi preko nekoliko takvih. Jer se nekad dogodi život i ne ide sve po planu.

Moje drugo dijete je jednako bistro i vrijedno i pametno dijete, ali obzirom da ide u tehničku školu, perspektiva mu je posve drukčija, kao i tvom E.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Naradit će se, ali neće završiti na psihijatriji. To su i mome hovorili, ali on je tvrdoglav i nije dolazilo u obzir ništa drugo. I nije se razočarao. Ja preporučam otići na dane otvorenih vrata
    Profesori puno traže, ali se puno i dobije, čak dapače, kažu da je peta najbolja moguća priprema za arhitekturu i filozofski, unatoč tome što je stem škola.

Najveća mana je ustvari nedostatak adekvatne sportske dvorane.
    Hvala!

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja bih rekla da se radne navike itekako trebaju steći već u osnovnoj školi a ne čekati srednju školu za to. Naravno ovisi i o tome koliko su zahtjevni profesori u višim razredima osnovne škole uz to koliko je dijete po prirodi bistro i brzo pohvata. Zadaća i projekata je more. U svakom slučaju učiti se treba i kod kuće jer se na nastavi ne može proći i uvježbati svo gradivo, pogotovo ne ako želiš biti čisti odlikaš.

Što naravno ne žele svi, niti ne trebaju.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Hm, mislim da ste s povezivanjem priča o "završavanju na psihijatriji" i razvijenim/nerazvijenim radnim navikama otišli malo u krivom smjeru

Da, istina je da netko ranije stekne te famozne radne navike, netko kasnije, nekom je to šok u srednjoj školi, netko se lako prilagodi, ali takav je manje-više prosječan razvoj većine srednjoškolaca. Ove priče o psihijatriji vuku porijeklo iz druge krajnosti, a to je inzistiranje na izvrsnosti, savršenstvu i fami "mi smo/želimo biti najbolja škola u Zagrebu", pa se u tom žaru učenike ponekad i jače optereti, a osjetljivija djeca to teže prihvaćaju. Pa onda ako se poklopi i kompetitivna atmosfera unutar razreda (a u top gimnazijama to je dosta česta pojava), eto razloga više da se kod nekih pojave određeni problemi. Koji se mogu ili ne moraju rješavati kod psihijatra (kojim ih straše).

Da se razumijemo, V. gimnazija je dosta dugo gurala taj elitistički stav, još od predšuvarovskih vremena, a i u vrijeme dok sam i sama išla u tu školu (meni nije smetalo, ali kad vrtim film unatrag, vidim da je to itekako bilo prisutno). Ne znam kakva je atmosfera sad, otkako imaju novog ravnatelja (od prije 3 godine). Vjerujem da je bolje, već samim tim što vidim na popisu dosta mladih profesora koji, nadam se, nisu naslijedili taj elitistički gard od starijih kolega. Ali isto tako, nije V. jedina s takvim stavom. U konkurentskoj joj XV. gimnaziji taj pritisak je možda suptilniji, ali ipak postoji, gledam ga iz dana u dan već četvrtu godinu. I kod svog sina sam u jednom periodu (2. razred) primijetila određene pojave koje mi se nisu svidjele, i u razgovoru s tadašnjom razrednicom saznala sam da upravo mnoga djeca u toj školi dožive pritisak vlastitih i tuđih očekivanja i da se s time nose na različite načine. Ovisi ne samo o školi, nego i o karakteru djeteta. Na sreću, on je tu fazu prevladao, ili bar mislim da jest (školska godina je tek počela, ne znam što me sve čeka kad krene utrka za maturom ). Pritom za njega mirne duše mogu reći da je imao savršeno razvijene radne navike u osnovnoj školi, nemam jednu riječ zamjerke na njegovo učenje. A pritisak je ipak postojao. U stvari, njemu je pomoglo kad je malo-pomalo sam sebe otpustio od forsiranja svakog testa, kad je zaključio da ne mora svaki put dobiti 5 da bi imao zaključno 5, i da nije katastrofa ako neki put nešto i ne stigne do kraja naučiti.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Samo se trebaju pomiriti s tim da ne mogu dobiti 5.0 bez ulaganja proporcionalnog truda.
    Zašto bi trebalo prolaziti s 5.0 u srednjoj školi ili se pomiriti da neće imati takav prosjek, zar je 4.5 loš prosjek? Većina učenika upiše studij nakon završene gimnazije bez prosjeka 5.0.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Lili, djeca ne steknu radne navike prije nego im to zatreba. Ima ih puno koji sasvim ležerno prolaze s 5.0 u osnovnoj školi i nema ŠANSE da im roditelji ili nastavnici objasne potrebu za učenjem dok ih pamet služi toliko da mogu bez štreberaja. Ne pitaj kako znam, iz iskustva. Mene je satrlo tek na drugoj godini faksa, ne prije U osnovnoj školi radne navike nula bodova, a u srednjoj minimalno i to samo iz matematike. Planiranje koliko vremena treba za savladavanje gradiva došlo je puuuuno kasnije. Hoću reći, bistra pamet i dobra memorija dugoročno nije prednost. Studij završava uporan student, ne nužno najpametniji.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto bi trebalo prolaziti s 5.0 u srednjoj školi ili se pomiriti da neće imati takav prosjek, zar je 4.5 loš prosjek? Većina učenika upiše studij nakon završene gimnazije bez prosjeka 5.0.
    Baš tako, ali mnogi odlikaši tako ne misle.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 13.09.2022. at 16:47

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moje dijete je pametno i vrijedno i završilo je hoh srednju sa čijim svjedodžbama može dupe obrisati ako ne završi faks.
    Točno! :/

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

To je za sve gimnazije točno

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    To je za sve gimnazije točno
    Tako je i zato su strukovne škole odličan odabir za djecu koja nisu sigurna žele li u budućnosti studirati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •