U svezi glede putra - ja sam se s kolegicom dogovorila da mi nabavi frišku domaČu mast za medenjake i sitne kolače. Treba je manje nego maslaca, a okus je savršen.
U svezi glede putra - ja sam se s kolegicom dogovorila da mi nabavi frišku domaČu mast za medenjake i sitne kolače. Treba je manje nego maslaca, a okus je savršen.
Inače, postoji neki postupak ispiranja svinjske masti da se izgubi njezin karakterističan miris. Mora se potapati nekoliko puta. Moram to potražiti ako stignem...
Evo još jednog recepta u koji ide svinjska mast: https://www.coolinarika.com/recept/k...c-0242ac12004d
Mislim da ga moja mama ima zapisanog pod imenom "ratni lopovi"
Evo ga ovdje - post #180 http://forum.roda.hr/threads/90958-B...aci-2016/page4
Mast stavljam i u tijesto za pitu od jabuka (količinu mjerim 2/3 u odnosu na maslac). Dalmatinski recept za pitu od jabuka isto ima domaću mast za tijesto. Probat ću to naći, isto je fino prhko tijesto.
Evo ga:
40 dag brašna
15 dag masnoće (svinjska mast)
14 dag šećera + 1 vanilija
1 pzp
korica limuna
1 jaje
6 žl mlijeka
pinku soli (da ne bude gluvo)
umijestiti tijesto po standardnom postupku (brašno + pzp, umiješati šećer, naribati limun, u rupicu u sredini ubaciti ostale sastojke)... kod ovakvih tijesta dobro vam je sve sastojke pustit da se malo opuste na sobnoj temperaturi....
podijeliti u dva dijela... donji dio mora biti pinku veći od gornjeg - razvalja se i stavi na namašćenu tepsiju da pokrije dno i da ima uzdignute rubove... na to uvaliti naribane i ocijeđene jabuke sa cimetom (ako su kiselkaste može se ubaciti malo vanilijinog šećera, ako su suhe i slatke malo soka od limuna, ako ima previše soka malo krušnih mrvica...) pa prekriti gornjom korom i slijepiti rubove... zatim nabockati kolač vilicom i staviti u toplu pećnicu 20-25 minuta na 200 °C... gotovo je kad dobije onu zlatnosmeđu boju... može se posuti šećerom u prahu....