Stranica 8 od 9 PrviPrvi ... 6789 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 409

Tema: Od ponedjeljka smo gradjani EU

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

meni ide na živce ta opsjednutost mesom općenito... zašto se ne radi na smanjivanju udjela mesa u prehrani, zašto bi se moralo svaki dan jesti meso (i to više puta)
    koliko se hrane nepotrebno proizvodi i baca?!? ili je opet neka financijska korist u igri?
    ja sam u timu - režite tanje šnite, manje jedite općenito, jedite zdravije (koliko ide) i prednost dajem neprocesuiranoj hrani a što je ovo brašno insekata ubačeno u brašno žitarica nego procesuiranje i to nepotrebno "obogaćivanje"?

iskreno ne bih kupila niti tjesteninu s udjelom teletine / piletine / kaj ja znam / dodatkom proteina
    čemu to? ne vidim smisao jednostavno u tome

blago se našim bakama

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Da, taj dio ni ja jos nisam shvatila. Cemu dodavanje cvrcka u krekere, brasno, itd?

Al ajd Willow, u eu, ako sam dobro shvatila, svakako ima zemalja koje podupiru sto manje mesa.

Osobno, ja bi najradije jela samo ribu, blitvu i fazolete to mi je od djetinjstva najdraza hrana.
    Posljednje uređivanje od Jadranka : 20.01.2023. at 10:58

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Osobno, ja bi najradije jela samo ribu, blitvu i fazolete to mi je od djetinjstva najdraza hrana.
    e to
    isti jelovnik potpisujem

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

A što ste vi svi poverovali u tu ideju ubacivanja buba u sve i svašta ?

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mislim, kupiš krekere sa ukusom slanine, ako hoćeš, realno nemaš pojma šta su u njih stavili ako ne čitaš etiketu.
    I one čipsi-flipsije-smokije sa ukusom sira što meni "mirišu" na neoprane noge (al ih povremeno pojedem :D).
    I poručiš pizzu za večeru, a u njoj salama sa sojom.
    I popiješ dodatke za sportiste u kojima nema šta nema.

I onda ti smeta što će neko drugi kupiti i prodati krekere sa bubama, i pričaš kako jedeš neprocesuirano.
    Ma nemojte baš preterivati .

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jel mi netko zna pouzdano i konkretno objasnit koji su razlozi zašto se dodaju sušeni zrikavci i sl u određene namirnice? Koji su plusevi toga?
    Pokušavam si u glavi posložiti cijelu priču logički jer neki razlozi postoje.

Na temi se pisalo sve i svašta, da je to povoljno i isplativo, onda da je takva hrana upravo suprotno skupa.

Mene zanima što je dovelo do toga, koji su razlozi posrijedi? Hvala na pojašnjenju.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Jel mi netko zna pouzdano i konkretno objasnit koji su razlozi zašto se dodaju sušeni zrikavci i sl u određene namirnice? Koji su plusevi toga?
    Pokušavam si u glavi posložiti cijelu priču logički jer neki razlozi postoje.

Na temi se pisalo sve i svašta, da je to povoljno i isplativo, onda da je takva hrana upravo suprotno skupa.

Mene zanima što je dovelo do toga, koji su razlozi posrijedi? Hvala na pojašnjenju.
    X.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    A što ste vi svi poverovali u tu ideju ubacivanja buba u sve i svašta ?
    pa evo prvo guglanje i vrište naslovi:
    Ursula von der Leyen odobrila kućne zrikavce u kruhu, tjestenini, čokoladi, pivu

http://www.imperijal.net/1/13/radar/...cnja-2023.html

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Koji užasni portal, žao mi je što sam kliknula link

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Koji užasni portal, žao mi je što sam kliknula link
    Pusti portal, taj prvi izbaci. Imaš ih još.

Znaš li razloge uvođenja zrikavaca? Ako da, pls podijeli.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne znam, mogu samo nagađati da je, kao i uvijek, riječ o profitu.
    Pročitala sam negdje da je prošle godine neka korporacija zatražila odobrenje, pa se pretpostavljam pristupilo istraživanjima o mogućoj koristi/štetnosti, utvrdilo se da je nutritivno ok i onda odobrilo.

Našla sam ovo:
    Autorità internazionali come la Fao considerano l'allevamento di insetti una valida alternativa sostenibile alla produzione di cibo per l'uomo e per gli animali d'allevamento. Sono ricchi di proteine, il grillo in particolare ne contiene dal 60 al 70%, di acidi grassi e sali minerali, hanno una maggiore efficienza di conversione del substrato alimentare rispetto al bestiame, possono essere allevati in piccoli spazi e su scarti e sottoprodotti organici che così vengono riciclati e convertiti, richiedono pochissima acqua per essere allevati, emettono meno gas serra e non danno rischi di zoonosi.
    U tekstu je svašta boldano, ja sam boldala "una valida alternativa" odnosno vrijedna alternativa u proizvodnji hrane za čovjeka i domaće životinje.
    Možda sam skroz u krivu, ali sam to shvatila upravo tako, kao alternativu.
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 20.01.2023. at 13:10

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

"Interes zapadnog civilizacijskog kruga za insektima temelji se na potrebi nalaženja alternativnih izvora proteina uslijed značajnog povećanja svjetske populacije. Osim kukaca tako su interesantne i alge, “lažno meso” proizvedeno u laboratoriju te biljni izvori proteina. Kukci privlače pažnju jer su iznimno bogati proteinima, energijom, brojnim nutrijentima, a prilikom uzgoja ne uzrokuju onečišćenja okoliša te bilježe niski ugljični otisak (slabu emisiju stakleničkih plinova). Ujedno, uzgoj kukaca za prehranu ljudi ili životinja zahtijeva znatno manje vode u usporedbi s potrebama za uzgoj stoke."

https://vitamini.hr/blog/jesu-li-kuk...ucnosti-14744/

Evo Lili prvo što sam našla ali vidim i da svi drugi portali prenose istu stvar.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Pusti portal, taj prvi izbaci. Imaš ih još.

Znaš li razloge uvođenja zrikavaca? Ako da, pls podijeli.
    Pa, Lili, znam da mene ne uzimaš za ozbiljno, ali stavila i Jelena i Vrijeska link, još je Vrijeska kopirala meni ćoravoj na temu prednosti insekata nad mesom.

Ako nešto ima prednosti, što se ne bi jelo?

Ako bude skupo i ružnog ukusa, neće niko jesti dok ne bude morao, i nema šta da se jediš, što si se toliko angažovala? Jel mene briga što neko negde jede puževe kod onako fine šnicle? Nije.

Jel tebi soja finog ukusa, onako neprocesuirana za grickanje? Meni nije nešto strašno fina, mogu pojesti ali ništa posebno.

Pa opet eto soje u svemu, i svi ćutite. A na šta liče te sojine ljuspice, i one lažne šnicle od soje, ni mirisa ni ukusa dok ne začiniš? I opet svi kupimo i fino platimo neku salamu, kobasicu, a ono trećina soja.

I niko ni reč.
    Što se sad soja jede? Od kad se kod nas soja jede, to nije naše i nije se nikad jelo?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Tako je. Samo što je prosječni građanin Hrvatske nepovjerljiv prema novinama, misli da Gretu Thunberg treba obrisati sa lica Zemlje, zabole ga za okoliš jer ima egzistencijalnih briga itd.

Ovu sam identičnu rečenicu već pisala na barem pet drugih tema.

Point je, rekla bih, da tamo gdje ljudi imaju za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, imaju i "luksuz" razmišljati o budućnosti Zemlje.
    Ali nedavno se je na nekoj od ovih tema linkao tekst Branimira Perkovića, koji je ustvrdio da je laž da ima previše ljudi na Zemlji u kontekstu dostupnih izvora hrane, pa samim time je pretpostavljam i njemu i mnogima drugima nejasno da se mora razmišljati o alternativi koja je održiva.
    Posebno nama koji se borimo s euro poskupljenjima i općenito nam je životni standard jadan, mi živimo od danas do sutra, a što će biti za 50 ili više godina, ah, poslije mene potop.
    Posljednje uređivanje od Svimbalo : 20.01.2023. at 13:22

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Pa opet eto soje u svemu, i svi ćutite. A na šta liče te sojine ljuspice, i one lažne šnicle od soje, ni mirisa ni ukusa dok ne začiniš? I opet svi kupimo i fino platimo neku salamu, kobasicu, a ono trećina soja.
    Stvarno? Pa zašto onda ja ne jedem to kad volim soju.

U biti, hrana je proizvod. Proizvođač proizvodi proizvod onako kako želi dok je legalno, a kukci očito jesu ili će biti, ne znam, nisam nešto angažirana. Ako su kukci jeftini, a smiju se staviti u brašno, logično mi je da će proizvođači sebi smanjivati trošak i ići za profitom.
    Imamo pravo kupiti ili ne kupiti i to je to.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nešto mi je neobično, Lili.
    Zar nisi nešto pisala da učestvuješ u procesu odobravanja evropskih regulativa, tako nekako?
    Ja sam to zamišljala tako da se oni koji učestvuju tim procesima prvo zvanično informišu šta je to o čemu će diskutovati i usvajati, mislila sam da bar ti znaš neku zvaničnu bazu podataka gde bi se moglo naći i o ovome?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku

Ovu sam identičnu rečenicu već pisala na barem pet drugih tema.

Point je, rekla bih, da tamo gdje ljudi imaju za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, imaju i "luksuz" razmišljati o budućnosti Zemlje.
    Ali nedavno se je na nekoj od ovih tema linkao tekst Branimira Perkovića, koji je ustvrdio da je laž da ima previše ljudi na Zemlji u kontekstu dostupnih izvora hrane, pa samim time je pretpostavljam i njemu i mnogima drugima nejasno da se mora razmišljati o alternativi koja je održiva.
    Posebno nama koji se borimo s euro poskupljenjima i općenito nam je životni standard jadan, mi živimo od danas do sutra, a što će biti za 50 ili više godina, ah, poslije mene potop.
    bogate zemlje i ljudi imaju vremena razmišljati, ali ne djeluju na pravilan način

neki dan sam dobila ovaj video, vjerujem da je možda došao i do vas
    problem i rješenje izrečeni vrlo jednostavno uz dozu humora
    Konstantin Kisin

https://nypost.com/2023/01/19/konsta...f-young-minds/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Link na kratak govor sa stranice Oxford Uniona (nisam gore mogla promijeniti)
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 20.01.2023. at 14:18

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    "Interes zapadnog civilizacijskog kruga za insektima temelji se na potrebi nalaženja alternativnih izvora proteina uslijed značajnog povećanja svjetske populacije. Osim kukaca tako su interesantne i alge, “lažno meso” proizvedeno u laboratoriju te biljni izvori proteina. Kukci privlače pažnju jer su iznimno bogati proteinima, energijom, brojnim nutrijentima, a prilikom uzgoja ne uzrokuju onečišćenja okoliša te bilježe niski ugljični otisak (slabu emisiju stakleničkih plinova). Ujedno, uzgoj kukaca za prehranu ljudi ili životinja zahtijeva znatno manje vode u usporedbi s potrebama za uzgoj stoke."

https://vitamini.hr/blog/jesu-li-kuk...ucnosti-14744/

Evo Lili prvo što sam našla ali vidim i da svi drugi portali prenose istu stvar.
    Ma ne pita to, nego zasto mljeveni/suseni/kakvi god kukci u pivi, brasnu, ovom-onom? Ovo nije odgovor - ovo bi bio odgovor na to pitanje kad bi trenutno u pivi, brasnu, cemi god bilo mljeveno/suseno meso.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Nešto mi je neobično, Lili.
    Zar nisi nešto pisala da učestvuješ u procesu odobravanja evropskih regulativa, tako nekako?
    Ja sam to zamišljala tako da se oni koji učestvuju tim procesima prvo zvanično informišu šta je to o čemu će diskutovati i usvajati, mislila sam da bar ti znaš neku zvaničnu bazu podataka gde bi se moglo naći i o ovome?
    Aaaaa... ja mislim da si skroz naivna :D da je sve to skupa cesto na razini ona 2 m koja je Freyya linkala... zvuci razumno, al je li je... (ok, 2 m moguce i jesu) ali... ne znaci da je i sve drugo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Fala lipa na ponudi. Ja sam staromodna konzerva, nije me sram priznati, što se tiče hrane. Najviše volim domaću hranu, što manje obrađenu, bez fensi šmensi karifeka. Jednostavna jela. Jednostavne začine. Domaće maslinovo, bućino. Što manje procesiranu hranu.
    Voće, povrće, riba, nešto mesa, jaja i sira, meni top! Onako kad vidiš tanjur da prostim okom znaš točno koje namirnice imaš ispred sebe. Meni je to naj, vrh

Imala sam stvarno prilike jesti po jako skupim i fensi restoranima širom Europe, al moje oči su najviše zasjajile kad mi je barba na južnoj strani otoka gdje nema skoro ni kuća (a krš okolo) ponudio svoj brudet od sipe i hobotnice, pripravljen od svježih namirnica na terasi njegovog skromnog kućerka. Neprocjenjivo!!! Pamtim to jelo još i danas. Svi galantni europski restorani su tad pali u zaborav, kakva punina okusa je bila u tom tanjuru.

Takav sličan brudet sam jela samo u Pojodi na Visu. Volim ja jest i te finjake po restoranima, al nema mi do jednostavnih jela pripravljenih od domaćih svježih namirnica. N e m a.
    Je, i meni je to super i svakom je to super. Al nema dovoljno toga za cijeli svijet. Hashtag Gorke suze Petre von Kant, tj koji put mi tvoji komentari izgledaju ko Marija Antoaneta. A kako vecina nema vremena imat svoje vrtove, skakvci, alge itd. vjerojatno dolaze. Il nam.se mora smanjit broj.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 20.01.2023. at 14:36

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Aaaaa... ja mislim da si skroz naivna :D da je sve to skupa cesto na razini ona 2 m koja je Freyya linkala... zvuci razumno, al je li je... (ok, 2 m moguce i jesu) ali... ne znaci da je i sve drugo.
    Tim gore... Al čekam hoće Lili potvrditi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo za lili još jednom kompilacija iz prethodnih postova i odgovor zašto se uvode kukci:

Prema FAO 14,5% stakleničkih plinova dolazi zbog uzgoja i konzumacije mesa, a raste populacija i to će biti još gore.
    Za proizvodnju 100 g prozivoda na bazi insekata troši se 0,15 kg ekvivalenta CO2. Perad troši 3x, a junetiina 20x više.
    Za proizvodnju 100 g insekata treba 0,15 m2 površine, za perad više nego dvostruko više.
    Kukci ne zahtijevaju energiju za grijanje jer su poikilotermne životinje i prilagođavaju se temperaturi okoliša.
    Kukci bolje iskorištavaju hranu.
    Kukci vole biti u velikim skupinama, za razliku od naguranih koka.
    Mogu se u kutijama uzgajati koje se mogu slagati jedne na druge pa se prostor i u visinu može koristiti.
    Mogu se svuda lokalno uzgajati i prerađivati, ne treba prijevoz na daleke lokacije, opet redukcija emisija.

Top 10 prednosti konzumiranja kukaca:
    1. Kukci imaju 20 puta više vitamina B12 od govedine.
    2. Sadrže više kalcija nego mlijeko.
    3. Imaju više željeza od špinata.
    4. Imaju pet puta više magnezija od govedine.
    5. Sadrže visok udio vlakana koja su dobra za crijeva.
    6. 40 % težine kukaca čine proteini i malo zasićenih masti.
    7. Imaju visok udio hitina za koji je dokazan pozitivan učinak protiv virusa, tumora i alergija.
    8. Sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina za izgradnju i oporavak mišića.
    9. Kukci ne sadrže šećere, pesticide i nisu GMO.
    10. Ne prenose zootomske bolesti.
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 20.01.2023. at 14:43

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Moze se naravno naci i lista zasto nije dobro jesti kukce :D

(Naravno, moze se naci za sve). Ali ovih top 10 prednosti bi se garant mogle napisati i na nacin "3. Spinat ima vise vitamina od kukaca; itd..."

Munkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2016

Početno

Evo, cvrcak ima vise zeljeza od spinata
    https://insightpest.com/bug-cricket-nutrition/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

(Naravno, moze se naci za sve). Ali ovih top 10 prednosti bi se garant mogle napisati i na nacin "3. Spinat ima vise vitamina od kukaca; itd..."
    Naravmo, al na kraju neki snapshot presjeka znanosti i preporuka nije emisija slikom na sliku. Ne mozemo svaki dan snicele, a ni ribe bas vise nema.. Maslina je nerodila, a riba se izlovila, a nas je prevsie. Dakle, helou, skakavci i alge, lol.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 20.01.2023. at 15:20

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Naravmo, al na kraju neki snapshot presjeka znanosti i preporuka nije emisija slikom na sliku. Ne mozemo svaki dan snicele, a ni ribe bas vise nema.. Maslina je nerodila, a riba se izlovila, a nas je prevsie. Dakle, helou, skakavci i alge, lol.
    Vala si sumirala pesnički
    Šalim se malo, ja se ubih od pisanja a tvoje je efektnije a jednako tačno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam ja sastavljala te prednosti, ipak o toj temi ne znam ništa i više vjerujem nekom s Agronomskog fakulteta, nego nepotpisanom i prepisanim članku s bilokojeg portala

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    nisam ja sastavljala te prednosti, ipak o toj temi ne znam ništa i više vjerujem nekom s Agronomskog fakulteta, nego nepotpisanom i prepisanim članku s bilokojeg portala
    Samo ti kazem da se prednosti mogu napisati i da su na strani ovog drugog, kukac je bolji u necem, a spinat u necem drugom, meso isto, itd...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo ti kazem da se prednosti mogu napisati i da su na strani ovog drugog, kukac je bolji u necem, a spinat u necem drugom, meso isto, itd...
    naravno da mogu, ali pitanje je bilo o prednostima i zašto je usvojeno odobrenje o kukcima kao prehrambenim proizvodima
    da je odbijen prijedlog, pisali bismo o negativnim stranama i isticali zašto nisu pogodni za prehranu, zar ne?
    Posljednje uređivanje od Vrijeska : 20.01.2023. at 15:40

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da, ja se slažem, ovakva lista je u najmanju ruku anegdotalna, kako volimo reći :D
    Nisam zgrožena konzumacijom kukaca, znam da se jedu u svijetu, a jasno mi je i da su nama većinom odbojni. Ok mi je da ih se razmatra zbog raznih njihovih dobrih svojstava tipa viskona nutririvnost/jeftin uzgoj. Skepsa mi također nije strana, jer se pod parolama održivosti i ekologije stvarno često provlači štošta, a najčešće nekakvo kačenje na subvencije i slično. Recimo, kad vidim brojne vjetroelektrane, više ne mislim o plemenitim pokušajima rješavanja problema čovječanstva, nego se samo pitam tko je od koga pokupio čije pare. Ali ne mislim samo na naše okruženje, mislim da je ti i u finom svijetu :D problem.
    Što se tiče nedostatka hrane u svijetu, mene je stvarno frapiralo da je to službena činjenica da se očekuje zaustavljanje rasta broja stanovnika na, koliko ono, 10 - 11 milijardi, a da ja nikad čula za to nisam.
    Posljednje uređivanje od vertex : 20.01.2023. at 15:45

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ja se slažem, ovakva lista je u najmanju ruku anegdotalna, kako volimo reći :D
    Kako je anegdotalna??
    Eno je Jelena stavila link koju stranicu ranije, na ozbiljan naučni rad iz koga je izvučen veći deo te liste.
    Možda si ga propustila, potraži, ali stvarno nije lepo reći da je anegdotalna.
    Pa listu su sastavili ljudi sa fakulteta, valjda znaju šta im iza liste stoji?
    I sve te cifre i podaci, valjda su ih izmislili za date potrebe?
    Gomila podataka sa te liste je toliko opštepoznata biološka činjenica da više ni referenca ne treba za njih.

Za ugrađivanje i agende se slažem samo donekle.
    Vetrogeneratori prave struju bez obzira šta ko muljao sa njima. Tako su sigurno i insekti hranljivi inače ljudi ne bi preživeli jedući ih.
    A šta će ko sa time muljati, to je pedeseta stvar.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pulinka, slažem se da da sam se loše izrazila. Ne mislim da to nisu činjenice, nego da su izdvojene neke prednosti koje ni izbliza ne čine cjelovitu sliku. A za vjetroelektrane nikako nije dovoljno samo to što ipak proizvode struju. Još najbolje da je uopće ne proizvode, to bi bilo stvarno previše
    edit: pod listom mislim na onih top 10 prednosti
    Posljednje uređivanje od vertex : 20.01.2023. at 16:05

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    pulinka, slažem se da da sam se loše izrazila. Ne mislim da to nisu činjenice, nego da su izdvojene neke prednosti koje ni izbliza ne čine cjelovitu sliku. A za vjetroelektrane nikako nije dovoljno samo to što ipak proizvode struju. Još najbolje da je uopće ne proizvode, to bi bilo stvarno previše
    edit: pod listom mislim na onih top 10 prednosti
    Pa da, to je lista za marketing, slažem se .
    Ali kad je prva mana to što nam se hrana gadi, i ja bih se potrudila da mi lista ZA izgleda što blistavije protiv takvog protivnika .

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mislim, koju god manu da navedeš, jača od nje je naše gađenje, pa nema potrebe truditi se.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Evo, od idućeg tjedna na našim policama. A.Gavrilović jd vlasnik prve tvornice buba i sve je spremno. https://www.glasistre.hr/gospodarstv...e-od-ku-841404

Ne deblja. Jaoooo, kukčevo brašno je naša budućnost. Ili se ipak kaže nekako drugačije nego "kukčevo"

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I niko ni reč.
    Što se sad soja jede? Od kad se kod nas soja jede, to nije naše i nije se nikad jelo?

?
    Soju jedem (tofu, tempeh, shoyu), kukce ne jedem.
    A na što liči meso dok ga ne začiniš? Jedeš li takvo meso?
    Hrpa stvari nije naše i nije se nikad jelo pa se sad jede, postoje ljudi koji ne jedu ni ono što se uobičajeno jede, a kamoli kukce :D

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Soju jedem (tofu, tempeh, shoyu), kukce ne jedem.
    A na što liči meso dok ga ne začiniš? Jedeš li takvo meso?
    Hrpa stvari nije naše i nije se nikad jelo pa se sad jede, postoje ljudi koji ne jedu ni ono što se uobičajeno jede, a kamoli kukce :D
    Daaa. To sam i pokušala da kažem sa sojom. Drago mi je što si razumela.
    Ništa od ovog ne mislim ironično, da ne bude šta sam htela ili mislila. Tačno to mislim što sam i napisala.
    Posljednje uređivanje od pulinka : 20.01.2023. at 21:54

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo me.
    Hvala svima na pojašnjenju, posebno Vrijeski.
    Iako moram priznat da sam na tragu razmišljanja Jadre i vertex.

Pulinka, zaboga pa toliko ima EU regulative i raznih područja, ja sam u području ekonomije i financija,pa čak ni u tom dijelu ne postoje tako lijepo uredjene jedinstvene baze kako si ih ti zamislila da mogu i tamo sve pronaći

Nije EU baš tako tip top kao na van.
    A vidim Oecd još manje.

Razmišljam koliko bi kukaca trebalo pojest da se čovjek najede npr. ko od jedne šnicle??

Soju ne konzumiram nakon one afere prije 10ak godina jer nisam sigurna u podrijetlo a nije mi tako neophodna. Inače mi nije loša.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja bas radila popis za ducan - banane, mango, pomelo, avokado, naranče domaće je domaće ajd stavila sam i jabuke na popis…
    Posljednje uređivanje od sillyme : 20.01.2023. at 23:06

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mango ti je 6 kn u Kauflandu

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bas radila popis za ducan - banane, mango, pomelo, avokado, naranče domaće je domaće ajd stavila sam i jabuke na popis…
    Imas dobrih zagorskih krusaka a i sipak je jos dobar. Vjerojatno je barski, al meni je i to domace.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

osobno izbjegavam soju, nisam u životu pojela sojin odrezak niti ću
    i to je ubačeno svuda - sojin lecitin i da, ima dosta onih koji se bore i protiv soje posvuda ali nisu glasni

a kaj vama nije zanimljivo da za to brašno insekata je dobila monopol u europi jedna kompanija ona cricet nešto ltd i to start up
    opet se lova vrti

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja bas radila popis za ducan - banane, mango, pomelo, avokado, naranče Domaće je domaće ajd stavila sam i jabuke na popis…
    lol

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Willow prvotno napisa Vidi poruku
    osobno izbjegavam soju, nisam u životu pojela sojin odrezak niti ću
    i to je ubačeno svuda - sojin lecitin i da, ima dosta onih koji se bore i protiv soje posvuda ali nisu glasni

a kaj vama nije zanimljivo da za to brašno insekata je dobila monopol u europi jedna kompanija ona cricet nešto ltd i to start up
    opet se lova vrti
    Monopol? Ajde nam ti lijepo stavi link na tu odluku EU gdje jedna tvrtka dobiva monopol...

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Monopol? Ajde nam ti lijepo stavi link na tu odluku EU gdje jedna tvrtka dobiva monopol...
    https://www.google.com/url?sa=t&sour...0Et9SLtxqbFId3

Članak 2?

(Al nije da bas razumim pravne dokumente).

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

https://www.google.com/url?sa=t&sour...0Et9SLtxqbFId3

Članak 2?

(Al nije da bas razumim pravne dokumente).
    U čl 2 piše da drugi nemaju pravo staviti na tržište koristeći dokumentaciju koju je pripremila ta kompanija idućih 5 godina, naravno da mogu staviti u opticaj ako prođu isti postupak koristeći vlastite dokumente, što i piše. Sasvim logično da netko tko je uložio novce u postupak ima pravo na zaštitu od toga da drugi iskoriste njihovo intelektualno vlasništvo no nitko ne sprečava druge da koristeći svoje intelektualno vlasništvo stave u promet svoju robu koristeći naravno isti postupak (i snoseći iste troškove) kao i kompanija koja je dobila odobrenje.

Znači - nije monopol. Zna se što je monopol i EU ima prilično jake antimonopolističke zakone...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja jedva čekam voćeee, pun mi je kofer jabuka, krušaka, banana, mandarina i naranči. Ajd ima šipka i borovnica.

Sutra ću na plac, ima da me šokiraju cijene

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

lili, kod mene samo povrće: brokula, karfiol, šenon, blitva i prokulice, to nam je za sljedeći tjedan, cijene na placu su tak-tak, nije ni skuplje ali ni jeftinije od konzuma

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Evo gledam malo temu izmjene zakona o pomorskom dobru.
    Nema bas ovako strastvenih reakcija kao na temu buba u hrani.
    Bube ce, tko zeli, komotno moci preskociti, a novi zakon bas i ne.
    Ali, eto, s bubama se lijepo moze odvratiti pozornost...

Stranica 8 od 9 PrviPrvi ... 6789 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •