Posljednje uređivanje od Vrijeska : 20.01.2023. at 15:40
Da, ja se slažem, ovakva lista je u najmanju ruku anegdotalna, kako volimo reći :D
Nisam zgrožena konzumacijom kukaca, znam da se jedu u svijetu, a jasno mi je i da su nama većinom odbojni. Ok mi je da ih se razmatra zbog raznih njihovih dobrih svojstava tipa viskona nutririvnost/jeftin uzgoj. Skepsa mi također nije strana, jer se pod parolama održivosti i ekologije stvarno često provlači štošta, a najčešće nekakvo kačenje na subvencije i slično. Recimo, kad vidim brojne vjetroelektrane, više ne mislim o plemenitim pokušajima rješavanja problema čovječanstva, nego se samo pitam tko je od koga pokupio čije pare. Ali ne mislim samo na naše okruženje, mislim da je ti i u finom svijetu :D problem.
Što se tiče nedostatka hrane u svijetu, mene je stvarno frapiralo da je to službena činjenica da se očekuje zaustavljanje rasta broja stanovnika na, koliko ono, 10 - 11 milijardi, a da ja nikad čula za to nisam.
Posljednje uređivanje od vertex : 20.01.2023. at 15:45
Kako je anegdotalna??
Eno je Jelena stavila link koju stranicu ranije, na ozbiljan naučni rad iz koga je izvučen veći deo te liste.
Možda si ga propustila, potraži, ali stvarno nije lepo reći da je anegdotalna.
Pa listu su sastavili ljudi sa fakulteta, valjda znaju šta im iza liste stoji?
I sve te cifre i podaci, valjda su ih izmislili za date potrebe?
Gomila podataka sa te liste je toliko opštepoznata biološka činjenica da više ni referenca ne treba za njih.
Za ugrađivanje i agende se slažem samo donekle.
Vetrogeneratori prave struju bez obzira šta ko muljao sa njima. Tako su sigurno i insekti hranljivi inače ljudi ne bi preživeli jedući ih.
A šta će ko sa time muljati, to je pedeseta stvar.