Pokazuje rezultate 1 do 50 od 789

Tema: Reciklaža u mom gradu (ha-ha)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Ok dobro, malo sam se samo osjećala prozvanom .

Ja sam negdje pročitala da se stari tekstil koristi kao gorivo u nekim industrijama. Ako je to toliko iskoristivo, zašto onda brodovima voze tolike tone tekstila tamo u Čile?

Općenito… sve ove teme su mi u rangu “kap u moru”. Svega toga su tisuće i tisuće tona previše. Jedini način da se smanji količina bilo kojeg otpada je povratak valjda na predindustrijsko društvo. Ovo kad kažem da sam odnijela u h&m, mažem sama sebi oči.

Jedini pomak bi bio da imam dvije oprave cijeli život ko moja prababa, sve ostalo je onak…
    Uostalom ja sam valjda jedina ovdje koja svaku najmanju sitnicu, tipa poderane gaće, nosi u reciklažno i stvarno se trudim… i malo kupujem, ali opet ne vidim nikakav optimizam u svemu tome. Možda baš zato što idem više puta mjesečno u reciklažno i uvijek me osubne ta količina svega. A koliko još toga se ni ne odveze tamo.
    Ja bih se zapitala tko tamo uzima naknadu za odlaganje tog tekstilnog otpada... Ovo što nosiš u H&M je isto na putu na tu hrpu. Oni sebi time osiguravaju nove kupce, ništa drugo.

Nisam stara, ali dugo pamtim - ne tako davno, samo jednu generaciju unatrag, veste su se parale i štrikale nove (moja baka je koristila izraz "preštrikati" za to, kad recikliraš vunu). Kaputi su se preokretali, košuljama su se kragne preokretale i štukale dijelom materijala s guzice, rukavi su se štukali, manžete su se mijenjale, čak je i mom mužu mama još okretala kopčanje kad je dobio jaknu od sestrične na kojoj je bilo žensko kopčanje. Tako je to išlo. Ja i danas prepravljam odjeću, ne u toj mjeri ali djeci sam redovito krpala hlače kad su se poderale na turu i koljenima, čak i danas to radim kad treba, ali onda se zateknem da imamo 3x više tih hlača koje su nosive samo na gruntu, pa ipak na kraju bacim jer mogu zakrpati tur jednom, eventualno dvaput, a dalje ne ide.

S druge strane, pričala mi je susjeda koja prodaje odjeću na placu kako joj je unutar desetak dana 2x došao isti dečko kupiti traperice. Kaže ona njemu - pa nisi li nedavno kupio takve hlače? Da, kaže on, ali potrgao mu se gumb i bacio ih je u smeće ... Mislim, žena je prodala još jedne hlače, njoj je to s jedne strane dobro, ali zajedno smo se zgražale nad pristupom. Moji sinovi se vjerojatno isto ne bi baš odma' primili igle i konca, ali bi barem došli meni pitati može li se to popraviti.

Nedavno sam tražila za kupiti crni flizelin, jer mi je to bolje za krpanje trenirki koje su tamne. Nema! Nema ga bratemili nigdje. Nitko više ništa ne krpa i ne šiva doma. Uskoro možda neću ni ja (imam veselje s vidom, ćorava sam).

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih se zapitala tko tamo uzima naknadu za odlaganje tog tekstilnog otpada... Ovo što nosiš u H&M je isto na putu na tu hrpu. Oni sebi time osiguravaju nove kupce, ništa drugo.

Nisam stara, ali dugo pamtim - ne tako davno, samo jednu generaciju unatrag, veste su se parale i štrikale nove (moja baka je koristila izraz "preštrikati" za to, kad recikliraš vunu). Kaputi su se preokretali, košuljama su se kragne preokretale i štukale dijelom materijala s guzice, rukavi su se štukali, manžete su se mijenjale, čak je i mom mužu mama još okretala kopčanje kad je dobio jaknu od sestrične na kojoj je bilo žensko kopčanje. Tako je to išlo. Ja i danas prepravljam odjeću, ne u toj mjeri ali djeci sam redovito krpala hlače kad su se poderale na turu i koljenima, čak i danas to radim kad treba, ali onda se zateknem da imamo 3x više tih hlača koje su nosive samo na gruntu, pa ipak na kraju bacim jer mogu zakrpati tur jednom, eventualno dvaput, a dalje ne ide.

S druge strane, pričala mi je susjeda koja prodaje odjeću na placu kako joj je unutar desetak dana 2x došao isti dečko kupiti traperice. Kaže ona njemu - pa nisi li nedavno kupio takve hlače? Da, kaže on, ali potrgao mu se gumb i bacio ih je u smeće ... Mislim, žena je prodala još jedne hlače, njoj je to s jedne strane dobro, ali zajedno smo se zgražale nad pristupom. Moji sinovi se vjerojatno isto ne bi baš odma' primili igle i konca, ali bi barem došli meni pitati može li se to popraviti.

Nedavno sam tražila za kupiti crni flizelin, jer mi je to bolje za krpanje trenirki koje su tamne. Nema! Nema ga bratemili nigdje. Nitko više ništa ne krpa i ne šiva doma. Uskoro možda neću ni ja (imam veselje s vidom, ćorava sam).
    Nas dve smo jednako stare i to pamtimo.

Ja i dalje nosim odjeću svoje bake i svoje mame. I krpam sve kaj mogu.

Ono baš ofucano odnesem u HM. Uščuvano a znam da neću nositi ili stavin na Sharing ili odnesem u kontejner Huumane nove. Srećom mi je jedan blizu.

Današnja roba nije dobra i zato se raspada. Npr traperice - stari traper bez elastina je puno trajniji. Baš nagovaram kćer na 501. Ona bi ih i nosila al je "škrta" dat novce, a novce ionako dajem ja. Ovako, svako malo kupi nove hlače jer materijal postane nenosiv.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •