Ako šalješ narudžbu u vinogradsku pošalji upitnicu endolaboratorij@kbcsm.hr
Ako šalješ narudžbu u vinogradsku pošalji upitnicu endolaboratorij@kbcsm.hr
Posljednje uređivanje od jelena.O : 30.08.2023. at 09:52
Pretjerujem li ak pošaljem por učiteljici da ne daje mom djetetu sokiće iz boca? Idu oboje nekam na izlete ovaj tj.
Sokići su navedeni u sklopu ručka.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 08.11.2023. at 08:50
Da. Ne piju to stalno, a na izletu je bitno da piju.
Jedino što možeš učiniti je da djetetu daš nešto što mu bolje odgovara ili što više voli, pa će to radije popiti. Moj L. je volio nositi čaj ili vodu od kompota, doma skuhano i utočeno u termosicu. E. je volio sokiće i kupovni ledeni čaj. U osnovnoj školi nisam oko toga radila dramu, jer mi je samo bilo bitno da pije.
Ma da, inače okej, ne bu nikaj od jednog soka u mjesec dana.
Da i menščini, ne bi niko sad htio da grupa školaraca povraća krv.
sok na izletu nije coca cola... to je preskupo za restorane , tj. restorani na tome štede
na izletim ana kojima sam bila su sokovi u bokalima, tj. cedevita ili razrijeđeni sok
uostalom sigurna sam da će im nakon svega servirati vodu u bokalima jer se neće dovesti u situaciju da imaju problem s djecom i naknadnim tužbama
Sinu 18 god. nalaz pokazao TSH 5,72; T4 je 80,3. LOM odmah prepisao euthxrox 25. Ne bi li bilo dobro prije terapije možda barem UZV napraviti? Ja sam očekivala uputnicu za specijalistu. Tako je išao moj put kad je prije 5 godina meni TSH bio povišen ( 13 i nešto)...
Urasla nausnica - kome se javiti?
Kćeri (14) je straznji dio male srebrne naušnice potpuno urastao u ušno meso. Prednji dio je skinula ali stražnji dio je (od dugotrajnog nošenja) potpuno ušao u meso uha i niti mali dio ne viri vani da bi se mogao izvući. Na dodir je boli.
To znam, ali kojem?
Hvala
Ima stari topic o naušnicama i infekcijama resice: https://forum.roda.hr/threads/40329-...A1to-napraviti
Iz vlastitog iskustva, ako je bušenjem ušne resice zahvaćena neka lojna žlijezda, to može biti trajni problem. Meni se to i nakon skoro pola stoljeća i dalje zna začepiti. U tom slučaju uzmem iglu i navedem svileni konac, namočim sve u alkohol i uguram tupu stranu igle (tamo gdje je ušica) u tu rupicu, pa provučem cijeli taj konac namočen u alkoholu... Izađe svaštaali to je jedini način da rupice ostanu otvorene.
Ako je rupica urasla, idite na ORL da provjere je li možda komadić metala ili nečega ostao u ušnoj resici. To treba izvaditi. Rupica će nakon zahvata vjerojatno zarasti, što je možda i najbolje rješenje. Kasnije, kad se resica oporavi, može eventualno ponovno izbušiti uho, iako nema nikakvih garancija da se rupica neće zatvarati i dalje.
Kod nje je problem što je naušnica urasla, ne rupica. Znači cijeli stražnji dio naušnice je urastao u meso ušne resice i ne može se izvaditi jer je u cijelosti unutra. Rupica je otvorena, nije u tome problem. Izgleda da ce trebati na manji kirurski zahvat. Njezinu doktoricu od jucer nisam uspjela dobiti, ne odgovara ni na mail (valjda bude!), hitne me šetaju... Na kraju sam zvala privatnu polikliniku u kvartu i rekli su mi da to treba kirurški izvaditi pod lokalnom anestezijom.
Mora li se imati uputnica LOM-a za hitnu ORL ili se samo tamo pojavimo? Konacno sam dobila Klaićevu, rekli su mi da idem s njom na Hitnu ORL u Vinogradsku ili Rebro.
Posljednje uređivanje od buba klara : 29.11.2023. at 14:33
Evo konacno rijesili: primila nas LOM i uspjela bez rezanja, samo s pincetom izvuc stift van. Trajalo par min. Uff... Rekla je da nije islo tako da bi nas poslala na Rebro, na kirurgiju. Dobili antibiotsku mast.
Ima li netko iskustva/savjet sa uzastopnom upalom pluca?
Najstariji sin, inace do sada potpuno zdravi tinejđer (18,5 g.), sportaš, u zadna dva mjeseca dva puta zaradio upalu pluća. Sredinom studenog i sada početkom siječnja. Oba puta rađene laboratorijske pretrage i rtg pluća. Rečeno mu je da je bakterijska upala. Prvi put je bilo lijevo plućno krilo a sada desno. Visoka temperatura danima, jaki kašalj, nemoć i potpuna iscrpljenost organizma. Prvi put dobio klavocin (koji nije djelovao) pa sumamed, a sada augmentatin (jos je pod temepraturom ali ne jako visokom).
On je neprepoznatljiv jer sa kratkom pauzom od neka 2-3 tjedna, je zapravo već skoro 2 mjeseca u kompletnom raspadu sustava, fizičkom a posljedično tome i psihičkom (faks, treninzi, društveni život... sve to svedeno je na nulu - jedva se pomakne od kreveta do kupaonice). Sad se već pomalo brinem da mu se nije negdje nešto začahurilo ili da nije nešto zmrdano s imunitetom.
Napominjem da do sada nikada nije bolovao, zadnji antibiotik je popio valjda u vrtiću, tu i tamo bi pokupio koju prehladu i ništa više od toga.
Ima netko slično iskustvo i što bi preporučili od eventualnih daljnjih pretraga te nešto za oporavak organizma?
Nije bio kod pulmologa, samo kod LOM.
Imala sam 3 puta upalu pluća, prvi put kao studentica, predugo sam zanemarivala simptome. Nije to laka bolest. Treba ju odležati, i jos bar 2 mjeseca nakon prestanka simptoma traje slabost.
Mozda je prerano počeo sa uobičajenim zivotom dok se pluća još nisu bila oporavila, pa je nova upala lako pogodila jos slaba pluća.
Meni su puno pomogle vjezbe za pluća u Thalasotherapii. Naravno, tek nakon ozdravljenja. Budite strpljivi, neka se čuva bar 8 tjedana. Bez treninga, bez napora, bez mokre glave vani, bez stresa. Pluća su veliki organ, treba mu stvarno puno vremena.
Ne treba i neće pomoći nikakvi pripravci. Treba jesti što mu paše, puno tekućine, bilo koji čaj je dobar, ali voda je najbolja. Svaki dan mesnu juhu sa bar jednom kapulom skuhanom u njoj( kapula se ne jede)
Voće, povrće, meso.
I puno strpljenja. Obveze neka čekaju, samo neka se potouno oporavi.
Vjezbe disanja sam dobila od HZZOa, tri tjedna. Uz more, u Crikvenici. More je spas nakon upale pluća.
Sad ih sama radim preventivno. Naravno, na prvi znak kaslja i bola u bronhima odem lijecniku, obicno odmah dobijem antibiotike, da se ne proširi na pluća.
Sjena je uvijek prisutna na RTGsnimci, ali ja sam dobro.
Hvala! Imate preporuku za privatnog pulmologa?
Može li se lijekove na recept iz Slovenije naručiti? Ne vidim se baš da ću putovati nekamo pa bi mi ovo bilo jednostavnije. Ako imaju recept u sustavu? Ili da zovem od jedne do druge?
Mi smo to radili prije vise od 10 godina dok jos Hr nije bila u EU jer je lijek bio duplo jeftiniji tamo nego kod nas.
Narucili bismo lijek u ljekarni u Brezicama (ne sjecam se jesmo li im slali kopiju recepta) i otisli tamo s receptom i skupili ga.
Da, da, kaže mi u ljekarni da može, osim što mi se ne putuje do Slovenije samo po lijek.
mislim da to nije lijek na recept koji pokriva HZZO, nego tzv. bijeli recept, dakle lijek koji je propisao liječnik, ali plaćaš punu cijenu lijeka
mislim da SLovenci nemaju pristup našem sustavu
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 24.01.2024. at 18:29
Pa kaj bum sad a iz ljekarne mi rekla da neka ne naručujem s eBaya da bih mogla imati probleme... Zbog vitamina A???
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 26.01.2024. at 20:44
Pa vitamin a u kapima samo... to mi je dala za zubno meso jer imam keratozno tkivo nad jednim zubom od pregrubog ribanja.
U prvoj mi ljekarni rekla da tog po Hr nema i nit ne nabavljaju, da ima u Slo, al treba recept lom-a. Ostali su rekli sam da nema. Nisu ni sugerirali da bi naručili kak nekad znaju. Bum preko neta pa ak umrem il mi fbi pokuca zbog vitamina a onda stvarno.
Google zna puno:
Evo gdje ima vit. A u kapima:
https://www.vitalabo.hr/vitamaze/vitamin-a-kapi
https://naturashop.com.hr/899-vitami...30ml-kapi.html
U tabletama vit. A ima skoro u svim ljekarnama.
Tnx, vidjela sam to, al mi nije bilo jasno jel to - to. Msm znam da ak piše vitamin a onda je a ne b, al opet recimo gledala sam s neke stranice koja je kao za alternativu pa nisam htjela da bude ko ono kad kažu tipa šećer, pa je ksilitol a ne šećer... znam da zvučim glupo, al piše da je na bazi maslinovog ulja i onda si mislim na bazi čega još može bit, i jel djelotvorno,
pa ak bi netko mogao potvrditi da je to taj vitamin a koji meni treba.