Pokazuje rezultate 1 do 50 od 102

Tema: Jezicno-govorni problemi

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2023

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Njegov defektolog, a i logoped se slaže sa tim, smatraju da se moguće radi o pragmatičkom komunikacijskom poremećaju, jer da oni kod njega doista ne vide elemente autizma. Koliko sam shvatila ni ta dijagnoza nije jednostavna, ali možda mi se čini da je moguće radom više utjecati na umanjenje problema.

littlemom avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2024

Početno

Citiraj Malupe prvotno napisa Vidi poruku
    Njegov defektolog, a i logoped se slaže sa tim, smatraju da se moguće radi o pragmatičkom komunikacijskom poremećaju, jer da oni kod njega doista ne vide elemente autizma. Koliko sam shvatila ni ta dijagnoza nije jednostavna, ali možda mi se čini da je moguće radom više utjecati na umanjenje problema.
    Je li ta logopedska dijagnoza jednaka onoj jezično govornom poremećaju kod kasnih progovarača?

Datum pristupanja
    Nov 2023

Početno

Citiraj littlemom prvotno napisa Vidi poruku
    Je li ta logopedska dijagnoza jednaka onoj jezično govornom poremećaju kod kasnih progovarača?
    Ne znam, al mislim da ne jer kasni peogovaraci su samo kasni progovaraci, pragmaticki ipak ima dublje "probleme" koji zahtjevaju dugogodisnji rad.
    U međuvremenu smo odradili ados.Sami test nije bio prestresan.Cak mislim da ga je dobro odradio i osim oskudne jezicne komunikacije meni je djelovalo prilicno ok.
    Interpretaciju nalaza čekamo.
    Bili smo i na djecijem rođendanu gdje sam ga po prvi put u njegovih 5 godina vidjela kao potpuno ravnopravnog svojim vrsnjacim osim u govoru.srce mi bilo ko kuca.
    Samo se nadam da me nalaz Ados-a nece demantirati

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Malupe prvotno napisa Vidi poruku
    Sorry, nisam vidjela ovaj post kad si ga napisala...
    Ne znam puno o pragmatičkom jezičnom poremećaju, ali kako su moja djeca imala određenih teškoća, upamtila sam da te dijagnoze nisu uklesane u kamen i podložne su promjenama.
    Govor. (odnosno komunikacija u širem smislu) je izuzetno složen niz procesa, koji uključuje hrpu segmenata: sluh, vid, geste, čak i dodir... Da bi dijete progovorilo, cijeli lanac obrade informacija mora funkcionirati kako treba. Ja nisam logoped nego obični inženjer, pa mi je bliskija takva terminologija. Ako bilo što u lancu obrade informacija zakaže, govor nije kako treba. Kod pragmaticnog poremećaja problem nije ulazna jedinica nego obrada informacije. Dijete čuje, razumije pojedinačne pojmove, ali ih ne može povezati i umrežiti na odgovarajući način.

Nije to jednostavno objasniti. Puno toga o procesu obrade govora u mozgu mi ne znamo. Procese učenja često uzimamo zdravo za gotovo, a učenje govora nije jednostavan proces, iako se kod većine odvija spontano. Tek kad roditelji primijete da dijete ima teškoće, počne preispitivanje. Prošla sam to, ne s ovim poremećajem, ali s nekim drugim stvarima.

Da ne odem u širinu, teško je tu biti pametan, jer da je lako, ne bi postojala cijela struka koja se time bavi. Iz roditeljskih cipela, potpuno je svejedno kako glasi dijagnoza ako dijete dobiva adekvatnu pomoć i terapiju i ako napreduje.

Djecu koja imaju teškoće razumijevanja treba učiti sve ono što ostali pokupe usput... U Zagrebu se time bave Suvagovi radni terapeuti.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.02.2024. at 19:58

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •