yin&yang prvotno napisa
Da se kratko vratim na konkretnu temu ocjenjivanja u 1. razredu. Dijete mi dobilo 3 iz matematike (1. razred), to joj je prva trojka bila i nisam se pretjerano začudila jer smo 5 dana prije toga bili na putu i nije vježbala ništa a pisali su test prvi dan po povratku (trebali su pisati dok nje nije bilo, ali je učiteljica pomakla test i tako je ispalo). I bila ja danas na informacijama da vidim u čemu dijete griješi i da malo vježba to doma i ostanem potpuno iznenađena jer ne znam iskreno što da mislim o onom što sam vidila/čula od učiteljice. Dakle, dijete je većinu testa ispravno riješilo (bile su 2 "prave" pogreške), ali na zadatke riječima tipa "od kojeg broja treba oduzeti broj 3 da bi rezultat bio 10", je odgovarala sa umanjenik je 13, umjesto kako je učiteljica tražila ponavljajući doslovno riječi iz pitanja (od broja 13 je potrebno oduzeti broj 3 da bi rezultat bio 10). I tako na svim zadacima tog tipa, tu joj je priznala račun a nije odgovor pa je dobila 3 boda manje. I drugi primjer piše izračunaj i usporedi npr 10+2 je veće ili manje od 15-4 i ona je sva tri primjera stavila dobro znak jer je računala u glavi ali nije iznad 10+2 napisala 12. Tu joj nije priznala ništa i izgubila je 3 boda.
ne znam što misliti o tome, kaže učiteljica stoput sam ponovila na satu i ona ne sluša upute, što je istina s jedne strane. A s druge strane mi se čini glupo ne priznati potpuno točan odgovor (umanjenik je 13) jer nije napisan riječima koje ona očekuje.
Ajde barem mi je bilo drago vidjeti da ona to ipak razumije i zna i da nije problem u matematici.
Što vi mislite, je li takav način ocjenjivanja ok?