Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
Nisam bila u srži školskog sustava jako dugo...evo do sad dok J. nije krenula u školu. Ispravite me ako griješim, moj dojam je ako nemaš 5 iz onih osnovnih predmeta s tendencijom prema 5.0 prosjeku nemaš baš mogućnost izbora srednje škole. Čini mi se da je strahovito puno, nerealno tih petnulaša.
Ali to je problem bez rešenja u ovakvom sistemu. Sa jedne strane, roditelji ne žele da deca budu frustrirana ocenama. Niti da dobiju niže ocene od petice. Jer svačije dete se za svoju ocenu bar donekle trudilo. Jer žele, normalno, da im se deca upišu u što bolju srednju školu.
Nastavnici (bar oni normalni) takođe ne žele da frustriraju decu ocenama. I njima su u cilju zadovoljni roditelji i zadovoljna deca.
U svemu, ne treba zaboraviti i decu koja idu po IP. I njihova petica se čini "nerealna" roditeljima koji ne znaju ili ne razmišljaju o svrsi IP-a.
Očekivan rezultat svih ovih težnji su velik broj nerealnih petnulaša.
(Pri tome, ako pođemo od teze da je većina petnulaša "nerealna" -ako se pod nerealnošću misli na nivo znanja, kakvo onda tek znanje imaju oni čija ocena nikako nije mogla da dobaci do petice?)
Ne znam. Što duže gledam prosvetu, to manje vidim rešenje u kom je i vuk sit i koze na broju.