Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
Mitovski, uspoređivala sam malo Zagreb i Dubrovnik po bodovima potrebnim za upis u srednju školu. To je nebo i zemlja. U DU se u sva 4 tipa gimnazija upisuju ležerno (67-80 bodova). Jedino u ZG vlada bodovno ludilo i za gimnazije i za bolje strukovne škole.
Pa znam da su moje prijateljice s djecom koja su bila vrlo dobri đaci između 4 i 5 čupale kosu jer se djeca nisu mogla upisati gdje su htjela i pritom ne mislim na neke elitne škole.
Baš me zanima kako je to u drugim državama.
Npr. učenik s vrlo dobrom ocjenom u glavnim predmetima i vrlo dobrim uspjehom bi trebao imati vrlo dobro znanje zar ne a gdje se može upisati?
Cijeli sustav nam je postavljen na krivim nogama. Djeca trče za ocjenom a ne znanjem, a roditelji ih isto u to guraju jer znaju da inače neće imati nogućnost izbora.
J. - ina prijateljica teže svladava čitanje, ali se toliko trudi. Učiteljica ju pita i kaže joj neka se to kako je čitala više ne ponovi. Kakav je to način, pa dijete će od straha drugi put još gore čitati. Gdje je ono pohvaliti napredak, poticati, nagraditi trud. Da, dijete možda lošije čita ali je izvrstan matematičar. I da sustav je kriv, ali i do učitelja je kako će postavitu stvari. Ma, uh, samo se iživciram.