Casa, skroz si u pravu. Zato cemo se potruditi da se pkk zakonski regulira.
Printable View
Casa, skroz si u pravu. Zato cemo se potruditi da se pkk zakonski regulira.
Čemu ovakav način komunikacije rahela?
Proturječi mi valjanim argumentim ako sam nešto krivo rekla, ali mi molim te nemoj spuštat na ovako nizak način.
Smatram ovo uvredljivim i prema Beti i prema meni.
Ni u jednom postu nisam upotrijebila riječ "korisno" kad sam pričala o usporedbi odgovornosti sustava/liječnika naspram primalje koja dolazi iz inozemstva. Čitaj pažljivije.
Beti, zaista duboko i iskreno suosjećam sa tobom. To što ti je dogodilo je jedna od mojih najvećih noćnih mora i žao mi je što si to morala sve proći. Jako žao. :(
Ja sam rodila u autu jer, jelte, nisam stigla do rodilišta - treći porod, svi trije ekspresni (ovaj zadnji sve skupa od prvog truda možda sat vremena)... Porod je bio cool, ali bilo je ljeto i sve se je super posložilo...Da je bila zima, vani debeli minus (kao sada) tko zna kako bi bilo :-(. Da idem po četvrto bebu bi vjerojatno morala (kako trenutno stoje stvari) postaviti šator ispred rodilišta i čekati porod tamo, da stignem na vrijeme ili roditi doma - neasistirano jer nijedna primalja iz Austrije nebi stigla u pola sata. :-(
Naravno da si u pravu, ali ako ti ona pomogne i poslije odete u bolnicu onda će ona bit heroina i sve ok. A ako ostaneš doma... ne znam. Ne bi joj nitko platio jer se pomoć zdr. djelatnika u hitnoći (i koji nije taj tren na poslu ili je umirovljen) podrazumijeva. Možda da popričaš s njom kad ostaneš trudna kako brzo rađaš i ako se to dogodi da dođe pomoći jer ne želiš rodit u transportu?
Moje je razmišljanje više u smjeru neplaćanja te usluge medicinskoj osobi jer je porod kao hitno stanje.
Ako je hitno stanje koje zahtijeva neodgodivu pomoć onda je transport u bolnicu razumljiv.
Ako nije, onda je plaćanje čisto ok.
Možda sam totalno off, prejela sam se upravo :)
evo, sad smo prava, genuine sekta :mrgreen:
mene bode u oko to da pkk nije reguliran zakonski
smatram da trudnoca i porod niti ne trebaju biti reguliran zakonski, nego treba dati zenama mogucnost biranja licencirane osobe da bude sa njima u trudnoci i porodu bez prepreka. dakle, zeli doticna zena roditi u bolnici, kuci za porode, doma, na livadi, gdjegod, da ta zena i to dijete imaju osiguranu strucnu skrb licencirane osobe koju zena odabere.
koliko sam skuzila vec imamo zakon, samo ga treba malo izmijeniti, definirati sto je samostalna primalja, i primijeniti. dec it.
Vidiš moram reći susjedi na vikendici da si naplati asistenciju na porodu svoje snahe koaj je rodila prije dolaska hitne.
A mogla bi i reći poznanici MM koja je rodila na kućnom pragu , a susjeda je hvatala dijete isto prije dolaska hitne. :)
Šalim se, mislim da se stručan pomoć ne naplaćuje u ovakvim situacijama , nekao su profesionalci dužni pomoći ako druge nema. A poslje im se može dati koja kokica ili tanjur kolača. :mrgreen:
Citiraj:
pomikaki prvotno napisa
Iz vaših postova ja sam iščitala da izjednačavate odgovornost rodilje koja se odluči na pkk i na bolnički porod. Tvrdite da je odgovornost jednaka jer su obje opcije rizične? Ako sam nešto krivo shvatila ispravite me.Citiraj:
blackberry prvotno napisa
Ja se ne slažem.
U slučaju komplikacija na porodu u bolnici, oko žene je tim ljudi koji joj brzo, efikasno i stručno može pomoći i rješiti taj problem.
U slučaju pkk toga nema u nekom skorom vremenskom roku. Dakle, možeš ti bit i na 5 minuta od bolnice, ali i tih 5 minuta koje su ti potrebne može biti previše da se zlo dogodi. Ne govorim o svim slučajevima, naravno da postoje i slučajevi u kojima se i na vrijeme može reagirati, ali sad ne pričam o tome nego o onome gdje su potrebne minute i sekunde da se djetetu ili mami spasi život.
Istina je i da se na bolničkom porodu mogu dogodit komplikacije, da žena može dobit tretman kakav nije adekvatan, ali to isto se može dogodit i na kućnom porodu.
Istina je i da se u bolnici kod komplikacija koje eventualno mogu nastati može adekvatno reagirati i spasiti djetetu i mami život. Kod pkk kod kuće velike su šanse da ta pomoć stigne prekasno.
Ja bi rekla, da je trenutno RH stvarnost takva, da jeopćenito govoreći, za svaku ženu porod u bolnici, uz sve njegove loše strane, manje rizičan od poroda kod kuće, jer posjeduje logistiku koja ženi i djetetu može spasit život kad stvari krenu loše.
Čak ni uz nekakvu logistiku koju ste si osigurale ni jedna od vas nije imala neonatologa na raspolaganju, operacijsku salu, anesteziologa itd. dakle tim koji bi u slučaju nečeg lošeg i opasnog po život vas ili djeteta reagirao odmah. Možete tvrdit da ste vi ovakve i onakve i da bi vama bilo rizičnije da ste išle u bolnicu, i vaše tijelo zna i sve ostalo što tvrdite, ali je i dalje činjenica da je srećom sve prošlo dobro i da to dobro ne mora bit dobro za svaku ženu. Ženama koje se odlučuju na porod kod kuće i to treba reći.
Dakle, činjenica je da bolnički porod može nositi određene rizike, ali su oni kad se sve zbroji manji od rizika koje nosi pkk. U uvjetima koji su trenutno kod nas.
Drugim riječima rečeno - ukupni rizik bolničkog poroda i pkk kod kuće u najmanju ruku nije isti.
Odgovornost rodilje koja ide na bolnički porod nije ista odgovornosti rodilje koja se odlučila na pkk.
Ova prva se odlučila na sustav u kojem rade ljudi školovani za dobru i lošu verziju poroda, cijeli tim ljudi prima ženu i brine se o njoj i djetetu.
Ako stvari prođu dobro, sve pet, ako krenu loše mogućnost reagiranja je trenutna, za razliku od pkk gdje postoji velika šansa da bude potpuno suprotno.
Druga se odlučuje na sustav u kojem ima nekakvu podršku (primalja, ilegalna al ajde, doula ...) ali ta podrška nije kompletna za sve ono što se može dogoditi, nisu pokriveni svi "frontovi i izbor je daleko rizičniji.
Ponavljam, u slučaju nečeg lošeg ovaj drugi sustav je puno rizičniji od prvoga. Neadekvatniji. U današnjim uvjetima. Oni se bitno razlikuju.
Kako je onda odgovornost žene u ova dva slučaja ista? Nije ista. Ova druga verzija, pkk, je rizičnija i odgovornost na ženi je veća.
Netko je spreman preuzet tu veću odgovornost, ok, to mogu razumjet, ali ono što ne mogu razumjet je podržavanje pkk argumentima da su ta bolnički porod i pkk jednako rizična jer nisu.
Il viski i bombonjera?
Zhabice, za roditelje je odgovornsot ista.
I krivo mislis da je porod doma rizican cak i u ovim okolnostima, jer sve mi smo dobro promislile o mogucim scenarijima.
mislim da sam shvatila :)
kad sam ja rodila kod kuće
na tu vijest, moja majka je "dobila mlade" (i već smo zamišljali heliće, vojsku, vetrogasce, migove i sl. oko doma, koje bi nam poslala ona. u glavi i je,lol)
a moja baka nije ni trepnula. sam me je uputila tj. proispitala jesam li ovo i ono, jer je i sama 5x rodila pkk i "glumila" doulu i primalju po svom mistu
ja kuzim sta zhabica pise, al i dalje bi se, u svim okolnostima (osim trudnoce s kojom nesto nije u redu, moram li to posebno napominjati), odlucila za pkk
:lol:
mene zapravo čudi, čemu rutinski, gotovo, full paket??
zašto forsiraju tu rutinu ??, posebno tamo di nije potrebna??
recimo, ja znam da meni te stvari nisu bile potrebne (da jesu, već bi se oni strkali, vako sam ih samo odbijala i niš!!, rodila se beba najnormalnije bez svega toga i amen. odbila sam probijanje vodenjaka; konstantno ležanje; epi; klistir, umjeto tog sam dan prije uzela neki prirodnjak za polakše čišćenje i to od njih!! dakle, može se.; analgetike; brijanje; nalijeganje na trbuh. mislim da je to sve)
Nisam na to mislila.
Nego, ako idemo za time da je porod prirodan čin da onda osoba koja dolazi na asistirani porod treba za to biti adekvatno plaćena.
A drugo, ako se moja susjeda odlučila za PKK ili je moja susjeda Zmajica pa sama doma rađa, jesam li ja obvezna pričekati to dijete na izlasku?
Jer ako jesam, sigurno ću zvati hitnu (ps, ne zovite me na porode :mrgreen:)
ovo mi je zbilja dobar post
budući sam imala iskustvo dva bolnička poroda
jedna od stvari mi je bilo vaganje mogućih rijetkih komplikacija pri pkk vs. vrlo česta nepotrebna rutina u rodlištu koja može dovesti do rizika/potrebe za daljnim intervencijama, a sve bez nekog razloga osim onog: rutina, požuriti, mi to tako radimo godinama, promjena smjene, da se ne mučite ajmo malo ubrzat ..." i sl.
recimo, meni značajan stvar je bila ne/probijanje vodenjaka koji, u mom slučaju, ima i dodatnu funkciju - zaštita, amortizer, za ožiljak od cr
naravno, pri drugom porodu u rodilištu u bar 2 navrata du dolazili s pitanjem "ajmo probit vodenjak", bez očite potrebe sem "ajmo ubrzat" (ono što se nije ni trebalo ubrzat, rodila sam u roku 6h od prvog truda)
pa se znam pitat, čemu to probijanje vodenjaka bez potrebe i to još kod stanja iza cr...
Trudnoća može proći u najboljem redu, a porod se može zakomplicirati. Tako da nisam baš sigurna koliko je nerizična trudnoća dobar pokazatelj da će porod proći bez komplikacija. Velika većina poroda prođe bez teškoća, ali i onaj jedan s komplikacijama može biti koban.
yellowkitty, žao mi je što nitko nije reagirao na ovaj tvoj post, ja ga ne mogu preskočiti. Kad si već napisala ovo, dopusti mi da ti objasnim što sam ja pročitala, dakle ovo:
- izgubila si prvo dijete nakon 6 mj. Žao mi je zbog ovoga, suosijećam :(
- sa drugim djetetom si boravila pred kraj trudnoće u bolnici, imala si komplikacija pri porodu no porod je završio sretno, liječnici su shvatili da beba pati jer su joj padali otkucaji srca, dali su ti drip i rodila si bebu, jesam dobro shvatila?
- odlučila si se na porod kod kuće? Mene zanima zašto?
Zašto si se odlučila na porod kod kuće?
Jel ti jasno da je taj dr. kojeg si u nekom postu prije prozvala ludim jer ti je rekao da ležiš na boku kako bi moglil pratit bebine otkucaje srca, možda ipak bio u pravu i spasio tvom djetetu život? Kako bi inače skužili da beba pati i da ima slabe otkucaje srca bez ctg-a?
Budući da tvrdiš:
možeš li mi reći odgovor na ovo tvoje pitanje:Citiraj:
da sam se za svoj kućni porod pripremila najbolje što sam mogla,
Navedi ti meni te neke strašne komplikacije i kako bi se ponašala da ti se dogode? Što bi uradila?Citiraj:
Mene bi zanimale te strašne komplikacije na kućnom porodu, naročito te gdje bi umrle majka ili beba? Koje su to, a da se ne mogu na vrijeme prepoznat i napravit transfer u bolnicu?
Ako si se pripemila najbolje što si mogla, moraš biti spremna i na loše scenarije. Na koje loše scenarije si se ti pripremila.
Neke od loših scenarija si već nažalost prošla, imaš osobnu anamnezu sa djetetom koje je umrlo i djetetom koje je rođeno sa koplikacijama pri porodu, ako si se odlučila roditi doma moraš se pripremit na to da se može ponoviti sličan scenarij. Kako bi reagirala? Tko će biti uz tebe? Kakvu ćeš si logistiku osigurati? Koji ti je plan B? Jesi svjesna kojem se riziku prepuštaš.
Ako ne želiš odgovorit na ova pitanja, ne moraš, oprosti mi što te uopće pitam, ako o tome ne želiš razgovarati ali kad si već iznijela ove stvari htjela sam pitat jer me zaista zanima.
Još me zanima nešto. Ovo je sad upućeno svima, negdje prije smo utvrdili da nije pkk za svaku ženu.
Moje pitanje je, kakva je to žena za koju je porod kod kuće ok opcija? U RH uvjetima, nemojte mi o idealnim uvjetima.
kak to mislis kakva sam?
edit--za zhabicu
Meni moj fiziološki porod iz niskorizične trudnoće nije bio rat pa nisam ni pokrivala frontove. A odgovornost je moja i nikome je ne dam. Ostala doma ili potpisala onaj pristanak u bolnici (znači pristajem na sve što mi rade i razumijem kako i zašto rade), sve isto.
da, ne znam sta da opisem. mozda sam malo luda, ali kao prvo smatram da bolnica nekako nije mjesto za radanje (ni za umiranje). drugo, smatram bezobraznim uplitanje u porod, od bilo koga, a bilo kojim namjerama, a ovo sto se kod nas dogada u rodilistima smatram kriminalom. sad sam zaboravila sta sam jos htjela napisati :mrgreen:
najnormalnija. zdrava. mislim da nas ne bi prepoznala na cesti :sing:Citiraj:
zhabica prvotno napisa
kakva je to žena za koju je porod kod kuće ok opcija?
Ne mislim krivo. Pkk je rizičniji od bolničkog poroda, u uvjetima koji su trenutno kod nas. Govoreći općenito.
Ti misliš krivo ako misliš da je dovoljno promislit, ma čak se i pripremit i time si uklonio sve moguće loše ishode, jer to nije isto.
Jesi li ti imala doma boce sa kisikom ako dijete ostane bez kisika prilikom poroda?
Boce krvi ako mu bude potreban izmjena krvi u roku od 24h?
Laboratorij koji će mu provjerit krv i reagirat na eventualno poteškoće?
Neonatologa koji će dijete pregledat? Ginekologa, anesteziologa i operacijsku salu koji će te operirat na carski ako stvari krenu loše?
Ok je što si promislila o mogućim scenarijima, promislila, ali u nekim situacijama to ne bi bilo dovolljno promislit, jel me kužiš?
I jos odgovor lauri, iskusna strucna osoba ce ti u kucnom porodu prije prepoznati neki problem nego (najcesce) u rodilistu jer tamo em ima vise zena na skrbi, em nije uobicajeno drzati rodilju nekoliko sati za ruku.
Na mojim bolnickim porodima, onima s paket aranzmanom, a bila su dva takva, osoblje rodilista me je dolazilo pogledati 1put/h. Samo bi nafrljili ctg. Meni to jednostavno nije dovoljna protuteza onome sto traze od rodilje, a to je da bude kuš i da "suradjuje". Pod navodnicima, jer ne zele suradnju nego slijepo povinovanje njihovim odlukama i hirovima (da, ima i hirova tipa zavrsava mi smjena, pa cu vas sad riješit).