Stranica 15 od 33 PrviPrvi ... 5131415161725 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 701 do 750 od 1647

Tema: želim roditi kod kuće

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I krivo mislis da je porod doma rizican cak i u ovim okolnostima, jer sve mi smo dobro promislile o mogucim scenarijima.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Kate76 prvotno napisa Vidi poruku
    Blackberry ti i ja se očito ne razumijemo, nismo na istoj valnoj dužini. Nisam uspoređivsla bungee sa porodom, bar ne doslovno. Stvar je u tome da se čovjek odvaži učiniti nešto što nije lako, uobičajeno, nešto što nije piece of cake. I je , za mene je bilo koji porod extremna stvar (znam i razliku i utjecaj adrenalina i oksitocina, to nije bila poanta), makar je moj bio bolnički, nije mi bio neš ti stvari i nikad neće biti. U mojim očima je kućni porod još stepenicu više, nešto na što ja nisam spremna. Jedina mi je namjera bila reći da kužim zašto žene to mijenja, osnažuje, pretvara u druge osobe, nazovite to kako hoćete. Ko me shvatio, shvatio je.
    mislim da sam shvatila
    kad sam ja rodila kod kuće
    na tu vijest, moja majka je "dobila mlade" (i već smo zamišljali heliće, vojsku, vetrogasce, migove i sl. oko doma, koje bi nam poslala ona. u glavi i je,lol)
    a moja baka nije ni trepnula. sam me je uputila tj. proispitala jesam li ovo i ono, jer je i sama 5x rodila pkk i "glumila" doulu i primalju po svom mistu

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja kuzim sta zhabica pise, al i dalje bi se, u svim okolnostima (osim trudnoce s kojom nesto nije u redu, moram li to posebno napominjati), odlucila za pkk

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    drugi puta ću pametnije.
    treći put ću pkk

mene zapravo čudi, čemu rutinski, gotovo, full paket??
    zašto forsiraju tu rutinu ??, posebno tamo di nije potrebna??
    recimo, ja znam da meni te stvari nisu bile potrebne (da jesu, već bi se oni strkali, vako sam ih samo odbijala i niš!!, rodila se beba najnormalnije bez svega toga i amen. odbila sam probijanje vodenjaka; konstantno ležanje; epi; klistir, umjeto tog sam dan prije uzela neki prirodnjak za polakše čišćenje i to od njih!! dakle, može se.; analgetike; brijanje; nalijeganje na trbuh. mislim da je to sve)

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Zhabice, za roditelje je odgovornost ista.
    Nije.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Vidiš moram reći susjedi na vikendici da si naplati asistenciju na porodu svoje snahe koaj je rodila prije dolaska hitne.
    A mogla bi i reći poznanici MM koja je rodila na kućnom pragu , a susjeda je hvatala dijete isto prije dolaska hitne.

Šalim se, mislim da se stručan pomoć ne naplaćuje u ovakvim situacijama , nekao su profesionalci dužni pomoći ako druge nema. A poslje im se može dati koja kokica ili tanjur kolača.
    Nisam na to mislila.
    Nego, ako idemo za time da je porod prirodan čin da onda osoba koja dolazi na asistirani porod treba za to biti adekvatno plaćena.

A drugo, ako se moja susjeda odlučila za PKK ili je moja susjeda Zmajica pa sama doma rađa, jesam li ja obvezna pričekati to dijete na izlasku?
    Jer ako jesam, sigurno ću zvati hitnu (ps, ne zovite me na porode )

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Ali vjerujem da sa sličnim stupnjem rizika idemo i u bolnicu...

U hrvatskim rodilištima, nažalost, prisutna je puno veća vjerojatnost da doživim traumatično iskustvo, da rađam u neprikladnom položaju, da mi pritišću trbuh, režu me, da me ne pitaju za dopuštenje za intervencije koje će mi raditi. I da te intervencije budu potpuno nepotrebne prema mišljenju vodećih svjetskih stručnjaka za opstetriku. Da se dijete nasilno istiskuje iz mene, da ostane bez puno krvi zbog preranog rezanja pupkovine, da pati zbog predugih trudova i lošeg položaja pri porodu. S druge strane, u bolnici imam osoblje koje će biti prisutno da odmah zakrpa nastale štete tako da je rezultat, najvjerojatnije, opet živo i zdravo dijete i majka koja će se oporaviti kroz par mjeseci....
    ..
    Tu je i onaj faktor psihe. U rodilištu imam veliku šansu da mi dijete bude odvojeno satima od mene..

Nemam puno vremena, samo se nadam da nisam nešto puno zbrljala post
    ovo mi je zbilja dobar post
    budući sam imala iskustvo dva bolnička poroda
    jedna od stvari mi je bilo vaganje mogućih rijetkih komplikacija pri pkk vs. vrlo česta nepotrebna rutina u rodlištu koja može dovesti do rizika/potrebe za daljnim intervencijama, a sve bez nekog razloga osim onog: rutina, požuriti, mi to tako radimo godinama, promjena smjene, da se ne mučite ajmo malo ubrzat ..." i sl.
    recimo, meni značajan stvar je bila ne/probijanje vodenjaka koji, u mom slučaju, ima i dodatnu funkciju - zaštita, amortizer, za ožiljak od cr
    naravno, pri drugom porodu u rodilištu u bar 2 navrata du dolazili s pitanjem "ajmo probit vodenjak", bez očite potrebe sem "ajmo ubrzat" (ono što se nije ni trebalo ubrzat, rodila sam u roku 6h od prvog truda)
    pa se znam pitat, čemu to probijanje vodenjaka bez potrebe i to još kod stanja iza cr...

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Trudnoća može proći u najboljem redu, a porod se može zakomplicirati. Tako da nisam baš sigurna koliko je nerizična trudnoća dobar pokazatelj da će porod proći bez komplikacija. Velika većina poroda prođe bez teškoća, ali i onaj jedan s komplikacijama može biti koban.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam na to mislila.
    Nego, ako idemo za time da je porod prirodan čin da onda osoba koja dolazi na asistirani porod treba za to biti adekvatno plaćena.

A drugo, ako se moja susjeda odlučila za PKK ili je moja susjeda Zmajica pa sama doma rađa, jesam li ja obvezna pričekati to dijete na izlasku?
    Jer ako jesam, sigurno ću zvati hitnu (ps, ne zovite me na porode )
    Pa to je ok, obzirom da susjeda nije planirala u dogovoru sa tobom. Obzirom na sistem vjerojatno bi očekivala da zoveš hitnu .

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj yellowkitty prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam jednu bebu izgubila s 6mj trudnoće, a onda u sljedećoj pravi čvor pupkovine! Sve je bilo čudno, neki ctg ni dobar ni loš, na kraju porod s 41 tjedan, zelena voda, kucaji padaju, izbjegla carski zbog zvjerskog dripa i puno lijekova "za otvaranje" pa je išlo brzo - i beba od samo 2200g! Radili su prethodno i protoke i uzv, procijenili na oko 3kg, protoci uredni... dr koji mi je bio na porodu (a 10 dana sam bila u bolnici) svaki put kad bi me vidio na hodniku tapša me po ramenu nježno i govori "Dragi Bog je čuval". Bio im je teški bad kaj nisu skužili fetalnu patnju i bilo mi je drago da su empatični.
    yellowkitty, žao mi je što nitko nije reagirao na ovaj tvoj post, ja ga ne mogu preskočiti. Kad si već napisala ovo, dopusti mi da ti objasnim što sam ja pročitala, dakle ovo:
    - izgubila si prvo dijete nakon 6 mj. Žao mi je zbog ovoga, suosijećam
    - sa drugim djetetom si boravila pred kraj trudnoće u bolnici, imala si komplikacija pri porodu no porod je završio sretno, liječnici su shvatili da beba pati jer su joj padali otkucaji srca, dali su ti drip i rodila si bebu, jesam dobro shvatila?
    - odlučila si se na porod kod kuće? Mene zanima zašto?

Zašto si se odlučila na porod kod kuće?

Jel ti jasno da je taj dr. kojeg si u nekom postu prije prozvala ludim jer ti je rekao da ležiš na boku kako bi moglil pratit bebine otkucaje srca, možda ipak bio u pravu i spasio tvom djetetu život? Kako bi inače skužili da beba pati i da ima slabe otkucaje srca bez ctg-a?

Budući da tvrdiš:

da sam se za svoj kućni porod pripremila najbolje što sam mogla,
    možeš li mi reći odgovor na ovo tvoje pitanje:

Mene bi zanimale te strašne komplikacije na kućnom porodu, naročito te gdje bi umrle majka ili beba? Koje su to, a da se ne mogu na vrijeme prepoznat i napravit transfer u bolnicu?
    Navedi ti meni te neke strašne komplikacije i kako bi se ponašala da ti se dogode? Što bi uradila?
    Ako si se pripemila najbolje što si mogla, moraš biti spremna i na loše scenarije. Na koje loše scenarije si se ti pripremila.
    Neke od loših scenarija si već nažalost prošla, imaš osobnu anamnezu sa djetetom koje je umrlo i djetetom koje je rođeno sa koplikacijama pri porodu, ako si se odlučila roditi doma moraš se pripremit na to da se može ponoviti sličan scenarij. Kako bi reagirala? Tko će biti uz tebe? Kakvu ćeš si logistiku osigurati? Koji ti je plan B? Jesi svjesna kojem se riziku prepuštaš.

Ako ne želiš odgovorit na ova pitanja, ne moraš, oprosti mi što te uopće pitam, ako o tome ne želiš razgovarati ali kad si već iznijela ove stvari htjela sam pitat jer me zaista zanima.

Još me zanima nešto. Ovo je sad upućeno svima, negdje prije smo utvrdili da nije pkk za svaku ženu.

Moje pitanje je, kakva je to žena za koju je porod kod kuće ok opcija? U RH uvjetima, nemojte mi o idealnim uvjetima.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj laura29 prvotno napisa Vidi poruku
    Trudnoća može proći u najboljem redu, a porod se može zakomplicirati. Tako da nisam baš sigurna koliko je nerizična trudnoća dobar pokazatelj da će porod proći bez komplikacija. Velika većina poroda prođe bez teškoća, ali i onaj jedan s komplikacijama može biti koban.
    i zbog toga pkk nije za svakoga, tj. barem nije za onoga kome se to čini kao prevelik rizik i osjeća se sigurnije u rodilištu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kak to mislis kakva sam?

edit--za zhabicu
    Posljednje uređivanje od mikka : 11.02.2012. at 16:37

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa Vidi poruku

Još me zanima nešto. Ovo je sad upućeno svima, negdje prije smo utvrdili da nije pkk za svaku ženu.

Moje pitanje je, kakva je to žena za koju je porod kod kuće ok opcija? U RH uvjetima, nemojte mi o idealnim uvjetima.
    One koje ja osobno poznajem prilično su slične ostalim ženama u populaciji.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Meni moj fiziološki porod iz niskorizične trudnoće nije bio rat pa nisam ni pokrivala frontove. A odgovornost je moja i nikome je ne dam. Ostala doma ili potpisala onaj pristanak u bolnici (znači pristajem na sve što mi rade i razumijem kako i zašto rade), sve isto.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, ne znam sta da opisem. mozda sam malo luda, ali kao prvo smatram da bolnica nekako nije mjesto za radanje (ni za umiranje). drugo, smatram bezobraznim uplitanje u porod, od bilo koga, a bilo kojim namjerama, a ovo sto se kod nas dogada u rodilistima smatram kriminalom. sad sam zaboravila sta sam jos htjela napisati

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni moj fiziološki porod iz niskorizične trudnoće nije bio rat pa nisam ni pokrivala frontove. A odgovornost je moja i nikome je ne dam. Ostala doma ili potpisala onaj pristanak u bolnici (znači pristajem na sve što mi rade i razumijem kako i zašto rade), sve isto.
    Potpis.

PS. Inace su mi zapravo bezveze ti postovi, potpisujem ovog, onog. Al ovo je sazetak onoga kako se osjecam i sto mislim.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

zhabica prvotno napisa
    kakva je to žena za koju je porod kod kuće ok opcija?
    najnormalnija. zdrava. mislim da nas ne bi prepoznala na cesti

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

I krivo mislis da je porod doma rizican cak i u ovim okolnostima, jer sve mi smo dobro promislile o mogucim scenarijima.
    Ne mislim krivo. Pkk je rizičniji od bolničkog poroda, u uvjetima koji su trenutno kod nas. Govoreći općenito.

Ti misliš krivo ako misliš da je dovoljno promislit, ma čak se i pripremit i time si uklonio sve moguće loše ishode, jer to nije isto.

Jesi li ti imala doma boce sa kisikom ako dijete ostane bez kisika prilikom poroda?
    Boce krvi ako mu bude potreban izmjena krvi u roku od 24h?
    Laboratorij koji će mu provjerit krv i reagirat na eventualno poteškoće?
    Neonatologa koji će dijete pregledat? Ginekologa, anesteziologa i operacijsku salu koji će te operirat na carski ako stvari krenu loše?

Ok je što si promislila o mogućim scenarijima, promislila, ali u nekim situacijama to ne bi bilo dovolljno promislit, jel me kužiš?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    kak to mislis kakva sam?

edit--za zhabicu
    Pa to i ja pitam, jer je zaključak bio da pkk kod kuće nije za svaku ženu. Za koju jest?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I jos odgovor lauri, iskusna strucna osoba ce ti u kucnom porodu prije prepoznati neki problem nego (najcesce) u rodilistu jer tamo em ima vise zena na skrbi, em nije uobicajeno drzati rodilju nekoliko sati za ruku.

Na mojim bolnickim porodima, onima s paket aranzmanom, a bila su dva takva, osoblje rodilista me je dolazilo pogledati 1put/h. Samo bi nafrljili ctg. Meni to jednostavno nije dovoljna protuteza onome sto traze od rodilje, a to je da bude kuš i da "suradjuje". Pod navodnicima, jer ne zele suradnju nego slijepo povinovanje njihovim odlukama i hirovima (da, ima i hirova tipa zavrsava mi smjena, pa cu vas sad riješit).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

zhabica, ja nisam imala ništa od opreme za reanimaciju doma i ostalog što si navela kad sam došla kući iz bolnice nakon teške operacije srca svog novorođenčeta, a sigurna sam da je ona imala puno veći rizik za bilo koju komplikaciju nego što se komplikacije događaju na porodu.
    Meni je jedan pametan liječnik rekao da kuća nije bolnica i da se ne ponašamo kao da je (to se tiče stanja moje kćeri).
    Pa obzirom da porod nije bolest, a kuća nije bolnica , ne vidim niti potrebu za svime što si navela (niti u jednoj državi kod poroda doma nema ništa od opreme koju si navela).
    Ako nastane problem u porodu tada se ide u bolnicu gdje to što si navela ima.
    Posljednje uređivanje od sirius : 11.02.2012. at 16:50

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zhabice do bolnice imam 15-20 minuta. To je odgovor na tvoja pitanje. Sva redom.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Po cemu se razlikuje PKK u Hrvatskoj (trenutno) i PKK u drugim zemljama?

To da kad stvar zakomplicira, ako zakomplicira, i moras u rodiliste primalja ne moze s tobom. To da je primalja opreznija jer zna da ne moze sa tobom u rodiliste pa ce na prvu naznaku odraditi transfer umjest da malo ceka i vidi kako se razvija situacija.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Moj idealan porod bio bi kod kuće, prostoriju bi osvjetljavale svijeće, svirao bi neki umirujući instrumental, MM bi bio pokraj mene i masirao mi leđa između trudova, primalja nadzirala teče li sve kako treba. Ja bih šetala, čučala, radila što god mi odgovara.
    I sve bi trajalo cca. dva sata.

Kad bih sa stopostotnom sigurnošću znala da će sve proći kako treba, znam da se ne bih mogla u RL odlučiti za pkk jer bi me sigurno u nekom trenutku uhvatila panika, a MM bi vjerojatno još više posijedio od brige i uvjeravanja da me odvede u bolnicu.
    Ipak nisam dovoljno hrabra (i da su mi trudnoće prošle školski) da se svjesno odlučim za pkk uz asistenciju i da si tako ostvarim svoj idealni porod. Kopkalo bi me što ako...

U svakom slučaju, cure, ne znam jeste li hrabre ili pomalo luckaste (mislim u pozitivnom smislu) što ste se svjesno u RH, unatoč nereguliranom zakonu, odlučile za pkk.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zhabice do bolnice imam 15-20 minuta. To je odgovor na tvoja pitanje. Sva redom.
    Zar nisi radjala u svojo kuci, dakle u "Zloselu"?
    Mislim da do bolnice onda imas najmanje pola sata, uz idealan promet.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ok, ali kako bi skužila da nešto nije u redu? I šta ako je za intervenciju potrebno reagirati odmah, a ne nakon 15-20min?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

što smatrate da bi zakon regulirao? to mi nije jasno. osim što bi dao licence ljudima koji bi radili tada legalno. i natjeralo sustav da ih prihvati milom ili silom. i osigurao placu na koju se mogu placati doprinosi, pdv i štogod još treba.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

yellowkitty, žao mi je što nitko nije reagirao na ovaj tvoj post, ja ga ne mogu preskočiti. Kad si već napisala ovo, dopusti mi da ti objasnim što sam ja pročitala, dakle ovo:
    - izgubila si prvo dijete nakon 6 mj. Žao mi je zbog ovoga, suosijećam
    - sa drugim djetetom si boravila pred kraj trudnoće u bolnici, imala si komplikacija pri porodu no porod je završio sretno, liječnici su shvatili da beba pati jer su joj padali otkucaji srca, dali su ti drip i rodila si bebu, jesam dobro shvatila?
    - odlučila si se na porod kod kuće? Mene zanima zašto?

Zašto si se odlučila na porod kod kuće?

Jel ti jasno da je taj dr. kojeg si u nekom postu prije prozvala ludim jer ti je rekao da ležiš na boku kako bi moglil pratit bebine otkucaje srca, možda ipak bio u pravu i spasio tvom djetetu život? Kako bi inače skužili da beba pati i da ima slabe otkucaje srca bez ctg-a?

Budući da tvrdiš:

možeš li mi reći odgovor na ovo tvoje pitanje:

Navedi ti meni te neke strašne komplikacije i kako bi se ponašala da ti se dogode? Što bi uradila?
    Ako si se pripemila najbolje što si mogla, moraš biti spremna i na loše scenarije. Na koje loše scenarije si se ti pripremila.
    Neke od loših scenarija si već nažalost prošla, imaš osobnu anamnezu sa djetetom koje je umrlo i djetetom koje je rođeno sa koplikacijama pri porodu, ako si se odlučila roditi doma moraš se pripremit na to da se može ponoviti sličan scenarij. Kako bi reagirala? Tko će biti uz tebe? Kakvu ćeš si logistiku osigurati? Koji ti je plan B? Jesi svjesna kojem se riziku prepuštaš.

Ako ne želiš odgovorit na ova pitanja, ne moraš, oprosti mi što te uopće pitam, ako o tome ne želiš razgovarati ali kad si već iznijela ove stvari htjela sam pitat jer me zaista zanima.

Joj, sve si krivo skužila. I što si ženo navrla na mene...
    Nisam izgubila prvo dijete. Imala sam više trudnoća. Onaj porod na kojem mi nisu dali da se ustanem bio je fiziološki i normalan. Ovaj porod gdje nisu skužili teški zastoj rasta i čvor pupkovine nisam čekala u bolnici, nego sam 10 dana nakon poroda bila tamo. Dali su drip zbog zelene vode i da brže rodim. I na kraju zahvaljivali Bogu, oni, koji su sami prvi do Boga.
    Poslije mi je bilo svega dosta. Normalni porod uprskan, a kad sam imala patologiju ili nisu mogli pomoći (spontani) ili nisu ni otkrili da je pomoć potrebna (zastoj rasta i čvor).
    Imala sam svoje traume i jedva ih zakopala, zato sam se priredila za pkk, da mi ne izlete svi mogući kosturi iz ormara. Na moju sreću imala sam dr sklonog pkk-u i dao mi je zeleno svjetlo.
    Nadam se da si zadovoljna.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za mene je to bio jedini izbor. Necu objesnjavati dalje.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kod mene bi eventualno dosla u obzir kuca za porode. ovako, kad je izbor bolnica, inostranstvo ili kuca, biram kucu

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zhabice, rekao mi je jednom moj dok, sa debelim stazom, da porod nije hitnoca, da uvijek ima dovoljno vremena, da su sve one situacije u kojima to nije dovoljno cista lutrija i u bolnici se nekad rijese, a nekad ne rijese, ali da to ne ovisi o osoblju nego o sreći/slučajnosti/Bogu...

A kako bi skuzila da nije uredu? Koliko ti imas volje i vremena podcjenjivati necije visegodisnje školovanje i iskustvo u pomaganju pri porodjajima, meni je to maltene nevjerojatno.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Po cemu se razlikuje PKK u Hrvatskoj (trenutno) i PKK u drugim zemljama?
    Ti mene ovo ozbiljno pitaš?

Evo da ti odgovorim.

Razlikuje se po tome što ti na pkk u RH trenutno, regularnim putem ne može prisustvovat stručna osoba/primalja. I EU može.
    Takva osoba se najčešće u RH naručuje iz neke države iz EU.

Primalja dolazi u RH raditi na teritoriju na kojem nema radnu dozvolu, nikom ne odgovara za eventuala loš ishod i prima novčanu naknadu za rad na crno. U državama EU to se (u teoriji) ne događa več je sve zakonom regulurano.

Dolazi na poziv rodilje (koju je u najboljem slučaju vidjela na nekoliko pregleda prije, ali svakako manje puta nego što vidi svoje EU pacijentice) i potrebno joj je vrijeme da stigne na porod, (u većini slučajeva puno veće od vremena koje je potrebno trudnici da stigne do rodilišta.)
    Primalja u boljoj verziji stiže na porod na vrijeme, u lošijoj ne stiže.

U boljoj verziji svoj posao na porodu obavi u skladu sa pravilima struke i žena u RH dobije skrb kakvu bi dobila i nea rodilja iz EU.
    U lošijoj varijanti, iz raznoraznih razloga i svjesna u što se upušta ne daje ženi baš adekvatnu njegu.

Primalja koja dolazi u RH raditi ilegalno nikom ne odgovara u slučaju eventualnih pogrešaka, dok u EU ima nadležne autoritete koji je mogu pozvat na odgovornost.

Ti stvarno misliš da nema razlike između PKK u RH i u EU?

Misliš li da su žene u RH koje imaju "licenciranu primalju iz EU" u istoj poziciji kao i žene iz EU i da dobiju isti tretman?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dolazi na poziv rodilje (koju je u najboljem slučaju vidjela na nekoliko pregleda prije...
    Pa i to ju svrstava u bolju poziciju od vecine rađaonskih primalja. De ti to meni reci koja to rađaonska primalja u Hrvata vidi rodilju prije poroda u najboljem slučaju nekoliko puta prije...
    Posljednje uređivanje od marta : 11.02.2012. at 17:10

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cijelo vrijeme mijesas zakonsku regulativu s kvalitetom skrbi.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bas sam razmisljala o tome u zadnje vrijeme, moj idealan scenarij za porod. to bi bilo ovako nekako--pocnu trudovi, (posto znam da imam oko 20 sati na raspolaganju ) vecinu dana salabajzam, doma se pobrinem malo za djecu itd, u trenu kad se stvar lagano zahuktava krecemo pjeske prema kuci za porode, usput popijem negdje kavicu, dolazim u kucu gdje me ceka moja primalja, i tamo klaframo i sta vec radimo dok mi trudovi ne pocnu ici na jetru, onda mi ona nudi bazen, loptu, tv, internet i tako malo pomalo, ja sve diktiram ona mi je na usluzi, kad napokon rodim u teskim mukama ona me utopli, zbrine i onda zove moju obitelj koja ceka u stancicu na 1. katu da dodu i vide mene i bebu, i naravno ostajemo svi zajedno u mojoj sobi. drugi dan, nakon tusiranja, pregleda bebe i svega se spremamo i idemo doma, laganom setnjicom (naravno, dan je topal, negdje prelaz izmedu proljeca i ljeta, zar ste sumnjale). dolazimo doma, usput obavimo maticu ako nam se da, i nastavljamo s normalnim zivotom (bez vesa za oprati i fleka od krvi po kaucu ili zidovima )

i evo, cijeli idealan porod stane u 5 smajlica

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kad vec pricamo o tome tko hoda u oblacima

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mikka, kad to tako napises, zvuci odlicno, samo meni i dalje u toj prici fali moj krevet nekon poroda. A ves nisam prala na ruke. Nisam ga cak ni do masine nosila ja.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma znam, al kad md sprema, uvijek ostane posla i za mene

a krevet mi ne fali jer je drndav

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku

mene zapravo čudi, čemu rutinski, gotovo, full paket??
    zašto forsiraju tu rutinu ??, posebno tamo di nije potrebna??
    recimo, ja znam da meni te stvari nisu bile potrebne (da jesu, već bi se oni strkali, vako sam ih samo odbijala i niš!!, rodila se beba najnormalnije bez svega toga i amen. odbila sam probijanje vodenjaka; konstantno ležanje; epi; klistir, umjeto tog sam dan prije uzela neki prirodnjak za polakše čišćenje i to od njih!! dakle, može se.; analgetike; brijanje; nalijeganje na trbuh. mislim da je to sve)
    Pa ja koliko čitam baš po forumu roda, davno sam rodila, uopće ne vidim da je to više tako, nije li u zadnjih par godina situacija drastično bolja.

Sumnjam da bi te i godine promišljanja mogle pripremiti na neki jako loš scenarij, u kojem je svaka minuta dragocjena za djetetov ili tvoj život..tak da..nisam za porod kod kuće.

Ako majka ili dijete umru na kucnom porodu u Hrvatskoj, ovako kako je danas neuredjen, odgovorni su iskljucivo roditelji koji su izabrali kucni porod.
    Oprosti, možda sam te nešto krivo shvatila, ali tko bi trebao/mogao biti kriv ?

Citiraj Fidji prvotno napisa Vidi poruku
    Sam Odent kaže da je bolje carski nego dugi, nasilni porod s dripom.
    A on je ?-mislim znam tko je, ali tak slijepo vjerovati u ono kaj nam se sviđa i paše, koliko god to i nije tako.

Netko je napisao da bi susjedu zvao, ja bome nebi bila ta susjeda nikad, nit bi uletila u takvo nešto da poslije nosim nečiji zivot na duši, mogla bih samo hitnu nazvati.

A vi curke koje ste rodile doma, napravile ste takvu filozofiju od svega toga, pa vjerujem da i vi time svakako negativno prodonosite u formiranu stavova kod zena o porodu doma, a posebno su mi iritantne te spike o nekim orgazmičkim porodima, posebnim transovima i slično, meni je to totalno prenemaganje.

Ne sjećam se ikakvih priča da su žene prije 100 godina po selima rađale uz plam svijeća, ambijntalnu glazbu, hidromasazne kade i tak... rodile bi i drugi dan na polje...nikakva hebena romantika, a ovo kaj vi radite, sry al

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Koliko ti imas volje i vremena podcjenjivati necije visegodisnje školovanje i iskustvo u pomaganju pri porodjajima, meni je to maltene nevjerojatno.
    Upravo ovo ti radiš. Negirajući ulogu liječnika i medicinskog osoblja na porodu.

Ja to ne radim primaljama, ako si na to mislila. Samo primalja koja će doć ženi na porod u RH nije legalna opcija.

Okrećeš vodu na svoj mlin. Opet.

Meni je nevjerovatno kako ti interpretiraš stvarnost prema vlastitom nahođenju, izvlačiš zaključke koji idu u korist tvoje odluke, ono što ti ide u prilog prezentiraš kao apsolutnu istinu, a ono što ne ide ignoriraš. Mislim možeš ti sebi stvarnost tumačit tako kako tumačiš i izabrat pkk kao jedinu opciju za tebe.

U redu.

Prihvaćam i recimo da mogu razumijet, ali se ne slažem s tvojim tumačenjima stvarnosti i dozvoli da to što si ti izabala nije u redu opcija za svaku ženu i da je potrebno naglasiti da stvari neće završiti kako su završile u tvom slučaju. Dobro.

Jeli to u redu? Možemo valjda raspravljat i o stvarima koje ti negiraš i o kojima ne želiš pričati?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Nadam se da si zadovoljna.
    Hvala na odgovoru.
    Nisam navrla na te, nije ništa osobno, nego pišeš u skladu sa temom, pa valjda mogu pitati.
    Samo si me sad zbunila pa ne kužim jel se tek spremaš na porod kod kuće ili si već rodila kod kuće?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Što tebi zhabica zapravo smeta?
    Činjenica da pkk nije reguliran zakonom, pa se žene izlažu većem riziku kad se odlučuju na njega (udaljenost primalje, nedostatak komunikacije između primalje i rodilišta, nepostojanje protokola za postupanje sa dijetetom nakon poroda...).
    Ili ti smeta činjenica da se u današnje vrijeme neke žene odlučuju na pkk (u sređenim uvjetima) jer se to tebi čini kao nepotreban rizik?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja vjerujem u ono kaj je meni logicno, a posto je odent nekoliko desetaka godina proucavao fizioloske porode ono kaj on govori mi ima smisla.

ono sto ne kuzim je kakvu smo mi to filozofiju napravile? ja ne vjerujem u orgazmicki porod, ali vjerujem da porod ima moc iscjeljenja i nesto sto se ne moze lako objasniti

a ako te sve tolko nervira, a ti ne citaj, sta ces

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa Vidi poruku

A vi curke koje ste rodile doma, napravile ste takvu filozofiju od svega toga, pa vjerujem da i vi time svakako negativno prodonosite u formiranu stavova kod zena o porodu doma, a posebno su mi iritantne te spike o nekim orgazmičkim porodima, posebnim transovima i slično, meni je to totalno prenemaganje.
    ćuj , meni se čini i prenemaganje kad netko kaže da u svom normalnom seksulanom životu pada u trans svaki put, ali to ne znaći da je to laž.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ti mene ovo ozbiljno pitaš?

Evo da ti odgovorim.

Razlikuje se po tome što ti na pkk u RH trenutno, regularnim putem ne može prisustvovat stručna osoba/primalja. I EU može.
    Takva osoba se najčešće u RH naručuje iz neke države iz EU.

Primalja dolazi u RH raditi na teritoriju na kojem nema radnu dozvolu, nikom ne odgovara za eventuala loš ishod i prima novčanu naknadu za rad na crno. U državama EU to se (u teoriji) ne događa več je sve zakonom regulurano.

Dolazi na poziv rodilje (koju je u najboljem slučaju vidjela na nekoliko pregleda prije, ali svakako manje puta nego što vidi svoje EU pacijentice) i potrebno joj je vrijeme da stigne na porod, (u većini slučajeva puno veće od vremena koje je potrebno trudnici da stigne do rodilišta.)
    Primalja u boljoj verziji stiže na porod na vrijeme, u lošijoj ne stiže.

U boljoj verziji svoj posao na porodu obavi u skladu sa pravilima struke i žena u RH dobije skrb kakvu bi dobila i nea rodilja iz EU.
    U lošijoj varijanti, iz raznoraznih razloga i svjesna u što se upušta ne daje ženi baš adekvatnu njegu.

Primalja koja dolazi u RH raditi ilegalno nikom ne odgovara u slučaju eventualnih pogrešaka, dok u EU ima nadležne autoritete koji je mogu pozvat na odgovornost.

Ti stvarno misliš da nema razlike između PKK u RH i u EU?

Misliš li da su žene u RH koje imaju "licenciranu primalju iz EU" u istoj poziciji kao i žene iz EU i da dobiju isti tretman?

osim pravnog aspekta...koji te očigledno u čitavoj priči najviše smeta....ovo sve ostalo što si navela...kako znaš?
    sigurna si da je tako kako zboriš?
    sigurna si da znaš kako je pkk organiziran u EU?
    pitam samo...

ako jesi...onda mi molim te objasni na koji način funkcioniraju primaljekoje npr pokrivaju Sjevernu Italiju i Sloveniju?
    ili misliš da je kod pkk u EU primalja u susjedstvu?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Jeste, ali uvijek postoje i nemogući scenariji. Rodiljinom poimanju nemogući. Bile mi u oblacima ili ne.
    Mislim da me sirius pitala zar i dalje mislim da žene ostaju doma radi sebe, a ne radi bebe. Ne, nije bitno ostaju li rade sebe i/ili radi bebe. Mislim da danas, ovdje, bebi nije sigurnije doma nego u rodilištu. Nije ni jednako sigurno. Sigurnija je u rodilištu ( ne u bolnici- u rodilištu. Bebe se ne rađaju u bolnici).
    Ali, naravno da ne kažem da je samo to mišljenje točno. Ali je u velikoj većini. Danas, ovdje.

Možda, jednom, ne bude više tako. No, da li je biti pionir na tom putu opravdano i mudro, opet drugo pitanje. Iako, uvijek je bilo i bit će ljudi koji idu protiv struje. Ili mijenjaju struju. Pa i po visoku cijenu. Da bi kasnije mogli i ostali....

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ili primalje koje živi u sesvetama i žena koja rađa u novom zagrebu (jest da ne poznajem zagreb, ali zamišljam si u glavi da su to vrlo udaljene točke) bez zelenog vala?

Ili žena iz Pule koja ide rađati u Rijeku?
    Ili žena iz Zagreba koja ide rađati u Varažin?
    Ili žena iz Imotskog koja ide rađati u Split (jer joj ne preostaje ništa drugo?)
    Ili žene s otoka koje nemaju nekog na kopno kod koga mogu biti?

Treba razviditi što je prihvatljivo i što nije, i zašto.
    Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 11.02.2012. at 17:43

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    ( ne u bolnici- u rodilištu. Bebe se ne rađaju u bolnici).
    Tu si u krivu, jezično i organizacijski. Dakle, rodilište je odjel u bolnici i postoje dvije vrste rodilišta - bolničko i vanbolničko. Ono vanbolničko ajde nije nužno bolnica, ali tih je samo nekoliko i trend je da se zatvaraju (nažalost)
    Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 11.02.2012. at 17:48

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Mondu, tebi je porod zbilja u rangu neurokirurške operacije s najgorim komplikacijama. I nisi za pkk (što uopće radiš na ovoj temi?)... pa je tebi super, ono što ti želiš baš je danas u ponudi u RH. A sve što ti je iritantno to izbjegavaj, to rade odrasli ljudi.
    Imala sam prekrasan porod, i da, bila sam u transu, imala fantastičnu skrb, sigurnost i ljubav, imam zdravo dijete, po prvi puta bez trauma i bebe i ja.... i baš me ništa ne iritira jer sam sretna žena

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    ili primalje koje živi u sesvetama i žena koja rađa u novom zagrebu (jest da ne poznajem zagreb, ali zamišljam si u glavi da su to vrlo udaljene točke) bez zelenog vala?

Ili žena iz Pule koja ide rađati u Rijeku?
    Ili žena iz Zagreba koja ide rađati u Varažin?
    Ili žena iz Imotskog koja ide rađati u Split (jer joj ne preostaje ništa drugo?)
    Ili žene s otoka koje nemaju nekog na kopno kod koga mogu biti?

Treba razviditi što je prihvatljivo i što nije, i zašto.
    znači...ako je primalja od tebe udaljena max 2,3 sata....
    ili...
    porpd počinje...a ja se spremam i krećem za Rijeku....

jednako sam neodgovorna?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •