Evo članka koji sam spomenula:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=...P&opi=89978449
Sjećam ga se jer je pisan u vrijeme dok su moji sinovi bili na početku osnovne škole i kad sam gutala literaturu o tome.
Inače, bili su obični derani kao i svi ostali. Ni po čemu se nisu izdvajali, osim što su doma imali "roditeljski terorizam". Radili smo s njima sve što su logopedi i ostali stručnjaci savjetovali, tako da nam je vrijeme bilo 110% popunjeno. Što da kažem - isplatilo se. To je svrha logopedske terapije, da djeca prevladaju ili nauče kompenzirati svoje teškoće i da danas-sutra imaju 100% radnu sposobnost, da nemaju komplekse, da uživaju u onom što rade i životu općenito.
Baš me briga što im i kako piše u papirima. Aliii da smo to pomeli pod tepih u vrijeme kad je trebalo naučiti osnovne vještine (govoriti, slušati, čitati, pisati, učiti...) oni se vjerojatno ne bi tako dobro uklopili. Nije se sve riješilo, ali dobar dio ipak jest.
Ne ide to uvijek lagano i nisu sva djeca ista, nije svako okruženje isto, ali treba iskoristiti sve ponuđene savjete, razmotriti svaku dijagnozu i smjernice, iskoristiti svu moguću pomoć čak i ako na prvi pogled izgleda suvišno. Nešto će od toga upaliti. Naš školski sustav nije idealan ni za djecu bez smetnji, a pogotovo za djecu koja imaju teškoće, bez obzira zvalo se to poremećaj (što znači odstupanje od očekivanja) ili bilo kako drugačije. Sretno!