ja bih htjela pročitati najnoviju zafonovu
Printable View
Z. Ferić - Kalendar Maja
odlična knjiga koja se čita sa stalnim iščekivanjem - "a što je bilo onda?"
Ferić piše o ljubavi, seksu i obitelji. uz to donosi finu nostalgičnu priču o Zagrebu 60' godina,
o tome kako su djeca nekada odrastala, te poneki znakoviti detalj o političkom uređenju.
ima u romanu i Hrvatske danas, te poznate Ferićeve teme, bolesti.
preporučam.
Gordana Kuić: "Miris kiše na Balkanu", saga jedne židovske obitelji u Sarajevu, radnja počinje sa početkom 1.svj. rata. Roman je zasnovan na autentičnim događajima i likovima.
Nakon "Avalon Saga: Lady of Avalon", procitala sam i "The Mists of Avalon" (sasvim drukcija slika na kralja Artura, zanimljivo za one koji vole povijesno-fantasy stil, i zasad mi je najbolja iz cijele sage), a trenutno sam na zadnjem dijelu Avalon Sage - "Ancestors of Avalon" (koja bi kronoloski trebala biti prva knjiga: propast Atlantide i dolazak prezivjelih na britansko otocje... Zanimljiva razbibriga).
Tim Parks, zbirka prica "Adultery and other Diversions" - sasvim solidna, nekoliko prica me ostavilo ravnodusnom, a nekoliko njih su zaista odlicne, stoga preporuke. :)
Amy Ferris, "Marrying George Clooney" - zapravo sam ocekivala pitku razbibrigu (talijanski prijevod nije uopce dodao drugi dio naslova, "Confessions from a Midlife Crisis"), a procitala tekst u vidu povezanih pricica (djeluje mi kao da je izvuceno iz bloga) o menopauzi. Pocela sam citati s osjecajem razocaranja (bas sam bila spremna za vikend-citanje chick-lita :mrgreen:) i mislju da vratim knjigu neprocitanu i ponovo ju uzmem kad i ja upadnem u to zivotno razdoblje (ipak se osjecam premlada za takvo nesto, LOL), da bih ju na kraju ipak zavrsila... I definitivno cu je ponovno procitati za kojih 10-ak godina (LOL).
Štreberski sam se odlučila za kronološki pristup Franzenu pa čitam Korekcije. Pročitala sam dosad 140 stranica, čitam brzo - gutam.
Sviđa mi se karakterizacija likova. Ne sviđa mi se postmodernističko u romanu.
Pročitala sam da Sloboda nema ništa takvo, pa joj se unaprijed veselim.
Knjige su odlicne.
Odgovor za tangerinu :-)
pročitala sam upravo recenziju i mislim da ovu knjigu neću moći pročitati :(
i sama recenzija je prestrašna, potresna
ja sam nedavno pročitala istočno od raja. sad ću pogledati i film :D nisam dosad gledala
knjiga mi je bila prilično dobra
sad čitam očevi i djeca, slobodana selenića. mislim da sam to ovdje našla preporuku
a djeci naglas čitam harry pottery :mazohist: :D
sad smo na 4. dijelu. knjige postaju sve deblje i deblje :mrgreen:
I ja volim Istočno od raja.
Pročitala sam Korekcije. Dok sam čitala, nisam mogla stati. Kad nisam čitala, mislila sam o njoj. Ali opet, na kraju nisam toliko oduševljena. Osim ovih dijelova koji odvlače od radnje, osjetila sam još neku distancu od svega. Moj je dojam da Franzen u ovom romanu ne voli svoje likove (to kažu za Kunderu - da svoje ne podnosi). Valjda ih zato ni ja nisam zavoljela.
I, svi kažu da su ludi, pomaknuti. Meni nisu. Samo su jako nesretni.
Htjela sam odmah Slobodu, ali je nije bilo u knjižnici. Uzela sam Klauna Shalimara (Rushdie).
Ajde još netko nešto o Korekcijama, pliiz.
ja sam već pisala o korekcijama...roman mi je fantastičan, bolji od slobode. nisam zavoljela likove, dapače, uznemiravali su me na mnogo nivoa, no toliko nas je dobro upoznao sa cijelom obitelji- psihički su profili prikazani do zadnjeg detalja, a onda iz njih i obiteljski odnosi. sloboda je čitkija, ali nije me toliko okupirala, doduse ja sa lambertovima rezoniram i u nekim privatnim segmentima.
btw. negdje sam čitala da se prema korekcijama snima serija... baš me zanima!
Uspjela sam napokon doći do najnovijeg Ferićevog romana (već ga je netko ranije spomenuo, Kalendar Maja). Nije me razočarao - točno ono što sam od Ferića i očekivala. Morbidan do krajnosti, ali na sebi svojstven simpatičan način (naročito u prikazu ostarjelih "maturanata"), neki prizori bolesno detaljni (ima scena koje nisu za svačiji želudac), opsjednut svojim starim temama (bolest, smrt, seks, prostitucija), ali donosi i neke nove motive (Zagreb 50-tih i 60-tih godina). Kompozicija je kompleksna i vrlo efektna, a stil mu je čitljiv, knjiga se naprosto guta, iako je, pogotovo u drugom dijelu, dobro napraviti i pokoju pauzu s čitanjem :mrgreen:
Bas citam Franzenove eseje ("How to be alone") gdje objasnjava kako su se sa vremenom mijenjali njegovi motivi za pisanje, i kako se rijesio opsesivne potrebe da utjece na svijet svojim pisanjem, da ostavi poruku. Sa godinama (i uspjehom, ja bih rekla) se covjek opustio, pa valjda i zato ima topliji pristup likovima u Slobodi.
Osim najnovijeg Ferića, koji sad i iz paštete iskače :mrgreen: ovih dana pročitala sam još dvije, prilično različite knjige.
Nicholas Carr: Plitko - što internet čini našem mozgu - izvrsna, uvjerljiva, i, moram primijetiti, prilično pesimistična knjiga. Sviđa mi se što se autor ne drži samo interneta, već opisuje i načine na koje je razvoj tehnologije utjecao na promjene načina razmišljanja i rada ljudskog mozga. Ali kad dođe do interneta, ono što navodi ne zvuči baš veselo. Tim više jer sam i sama primijetila dosta popratnih pojava o kojima piše. U svakom slučaju, ta knjiga će me potaknuti da dijete držim podalje od interneta što dulje mogu :mrgreen: bar dok ne razvije neke druge mentalne vještine.
(jedini prigovor knjizi - zapravo, prijevodu - su loše opisane molekularne promjene sinapse tijekom formiranja memorije, ali to i nije najbitniji dio knjige)
Gerard Donovan: Julius Winsome - roman o čovjeku koji živi sam u šumskoj kolibi na samoj kanadskoj granici, i o njegovoj potrazi za ubojicom svog jedinog prijatelja - psa. Isprva zvuči nevino, ali vrlo brzo njegova potraga prerasta u nešto što djeluje prilično šokantno (do te mjere da sam u jednom trenutku poželjela poslati pisca dovraga i odustati od čitanja). Ipak, vrijedi pročitati do kraja, knjiga je stvarno dobra. Stil je hladan, miran, možda i to doprinosi jezovitoj atmosferi. U svakom slučaju, literatura koja prilično odudara od onog što se obično nalazi u ponudi knjižnice, vrijedi se potruditi oko nje!
mom oduševljenju nije bilo kraja kad sam na kiosku vidjela Gričku vješticu za samo 10 kn :)
to mi je apsolutno najmiliji roman iz malđih dana i uvijek mi je bilo muka dat silne pare za čitavu seriju knjiga, ali sad sam , bar donekle, došla na svoje
Na čijem si to kiosku vidjela? Tisak? I jel knjige idu uz neke novine ili...? Istog sam mišljenja za Gričku, uvijek mi je bilo puno novaca za dati za cijelu kolekciju, ali ovako bi bilo odlično :)
Ja pustila mozak na pašu, kraj je školske godine, a na godišnji e idem još mjesec i pol, te čitam Mini shopingoholičarku od Sophy Kinsele i umirem od smijeha :)))
Prva knjiga je 9,90, evo je kraj mene. Idućih pet će biti po 29,90. Ustvari ne znam hoće li ih biti ukupno 5 ili 6. Svejedno je povoljno.
Iako sam voljela čitati one veelike knjige Gričke vještice u svojim srednjoškolskim danima.
X
Baš budem sutra potražila na kiosku, puno ti hvala na infu :)
ja sam uzela na tisku, a vidjela sam je i u dioni na blagajni, tako da vjerojatno ima svuda. na knjizi piše JL i Gloria.
beti, i 29 kn je super cijena, ja zadnji put kad sam gledala , prije par godina, komplet je bio skoro 1000 kn. predivan, tvrdi uvez, ali svejedno, toliko za knjige ne dam. ovako si ispunim želju, a ne potrošim puno.
nek budu dobri pa objave i Jadranku i Gordanu.
Bome iskače :mrgreen: , bila sam nedavno u Zg i, ponukana tolikim dobrim kritikama, odlučila se počastiti njegovom novom knjigom.
Što da kažem - roman je zaista izvrstan, dobar na toliko razina da ih je teško i nabrojati, čitanje mi je bilo užitak od prvog do posljednjeg slova. Meni se još dodatno svidio jer je riječ o mom kvartu, ulica u kojoj živi glavni lik susjedna je ulici u kojoj je odrastao moj otac, koji se s obitelji (moj otac, ne glavni lik) desetak godina kasnije preselio tih par ulica dalje, na našu sadašnju adresu, no ostao je u istom kvartu. Budući da su on i glavni lik otprilike generacija, bilo mi je kao da čitam kvartovske priče koje sam slušala cijelo svoje djetinjstvo. Ista osnovna škola, ista srednja... :-)
Moja sitničavost :roll: je pronašla svega tri-četiri tipfelera, što je i više nego odlično za roman od preko 600 stranica. Budući da sam zadnjih dvjestotinjak stranica doslovce progutala, imala bih jedno pitanje za vas koji ste pročitali... Ne znam je li Ferić propustio to spomenuti ili sam prebrzo čitala, pa nisam primijetila... Je l' opisao Tihomirov povratak iz Regensburga u Zg ili se sve svelo na onih par vikenda kad je dolazio na kupanje u toplice i zatim skok u ponovni život u Zg, bez ikakvog objašnjenja?
Ne, nije ga opisao, taj dio je preskočio. Nije mu to jedini propust. Roman je, naime, pun vremenskih gafova :mrgreen: naročito u prvom dijelu, gdje opisuje gimnazijsko razdoblje. Nikako nisam mogla pohvatati polazak u gimnaziju, majčinu smrt i događanja u zgradi, nikako mi nije štimalo. Naknadno sam shvatila da je to zbog toga jer je sam autor (koji je u taj dio unio dosta autobiografskog) '61. godište, dakle, išao je u gimnaziju po drukčijem sistemu nego što je išao njegov lik (koji je, ako sam dobro izračunala, '44. godište ili tako nekako, znači, išao je u gimnaziju vjerojatno po starom sustavu, s 11 godina).
Također, već na samom početku, npr., Josip pomaže u nošenju razredničinog kofera, a taj isti Josip malo kasnije zadnji stiže na brod, i tako :mrgreen:
(ovo nisu spoileri, jer je sve što sam navela locirano u prvom dijelu romana i nema nikakvog utjecaja na kasniji tijek radnje!)
Da li pričate o "Kalendaru Maja"?
Malo čitam naše autorice zadnjih dana: Ankicu Tomić, Marijanu Dokoza, Matildu Mance. Dokozu još nisam pročitala, a ove druge dvije preporučam. Sasvim su u redu. Doduše ja ne gledam tako minuciozno detalje, više cjelinu, a cjelina je dobra.
sad ste me zainteresirale za taj Kalendar Maja..nešto mi fali Zagreb u zadnje vrijeme.. šta je još dobro čitati kad ti fali Zagreb?
Da, Ferić nije baš na ti s brojkama.
I godine male Andreje idu nekakvim čudnim tijekom, ne baš kronološki kao nama drugima. :mrgreen: Također, Tihomir kaže da njegov unuk ima pet godina, a zatim spominje da u školi umjesto ocjena ima smajliće. Petogodišnja djeca ne idu u školu. Za Andreju pak kaže da je prije redovnih ocjena dobivala pčelice - ona je par godina starija od mene, a nebrojčane ocjene u prvom razredu uvedene su dosta nakon moje generacije, tako da nema šanse da ih je ona imala. Tihomir je, inače, rođen 1943. godine, mislim da je to izrijekom navedeno.
Mislim da da. Ni ja više ne živim u Zg, pa mi je roman dobro sjeo (doduše, ja baš ni ne patim od nostalgije, ne znam kako bih ga doživjela da patim).
Sorry, Tangerina, htjela sam ispraviti svoj odgovor, ali nisam više stigla. Brzinski sam preletjela preko tvog pitanja i pročitala ga kao "je li to dobro čitati kad ti fali Zagreb" :oops: , moja greška, sorry. :oops:
Beti3, i ja sam relativno nedavno čitala Ankicu Tomić, mislim da sam je i spomenula ovdje na topicu, baš mi je fino sjela.
Točno! Nebrojčane ocjene uvedene su 1982. (u mojoj generaciji :mrgreen:). Ovo za unuka nisam ni skužila.
Ali, kad je mogao Lav Tolstoj raditi slične greške, može i Ferić :mrgreen: uostalom, to uopće ne umanjuje vrijednost knjige, knjiga je zaista izvrsna.
Ima onih za njega tipičnih grotesknih obrata od kojih ne znaš bi li se šokirao ili smijao.
tangerina, ako ti fali Zagreb, prikladno štivo je i Begovićeva "Giga Barićeva" ;-) samo ako ti nije previše arhaičan jezik. Ja sam godinama pokušavala odgonetnuti koja je to kuća u Kuševićevoj ulici gdje se odvija dobar dio radnje.
Također, knjige Zvonimira Milčeca (Maksimir), neki Pavličićevi krimići (Trešnjevka), pa hrvatski realisti (ako to čita itko osim onih koji moraju za lektiru)...
Definitivno je izvrsna i ima moju najtopliju preporuku.
Nego, Tanja, što kažeš na to da nas dvije osnujemo firmu "Uredništvo u sjeni" d.o.o., za sve pisce koji se ne mogu osloniti na svoje preopterećene i potplaćene urednike, a žele da im knjige budu objavljene bez sličnih gafova? :mrgreen: Dala bi se dobra lova zaradit'. :mrgreen:
Ja sam, smajlićima usprkos, posve ozbiljna. ;-)
Zasad je odgovor na moje pitanje sa nedostajanjem Zagreba: Đavli od papira od Zorana Pilića. Simpa knjiga, glatko ide :)
Hja, ne znam... u vrijeme kad se knjižare po centru Zagreba zatvaraju, a knijge sve slabije prodaju, prije bih takvu uslugu nudila besplatno, samo ako bi podiglo kvalitetu izdanja :-/
Inače, trenutno uživam u čitanju najnovijeg izdanja "Libricona": Lada Černicki, Stašo Forenbacher: Starim cestama do mora
Nadoknađujem zaboravljene lekcije iz hrvatske povijesti, obnavljam sjećanja na putovanja kroz Gorski kotar i Liku prije otvorenja autoceste, i upravo dobivam želju da krenem u obilaske tih zaboravljenih kutova Hrvatske, kroz koje obično samo prozujimo na putu do konačnog odredišta.
Knjiga je vrlo sistematična, bogata podacima, s detaljnim kartama i s puno fotografija. Pravo štivo za sve koji vole putovati ili samo čitati o putovanjima :-)