Pokazuje rezultate 1 do 50 od 5226

Tema: Što čitate 2.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

sad ste me zainteresirale za taj Kalendar Maja..nešto mi fali Zagreb u zadnje vrijeme.. šta je još dobro čitati kad ti fali Zagreb?

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ne, nije ga opisao, taj dio je preskočio. Nije mu to jedini propust. Roman je, naime, pun vremenskih gafova naročito u prvom dijelu, gdje opisuje gimnazijsko razdoblje. Nikako nisam mogla pohvatati polazak u gimnaziju, majčinu smrt i događanja u zgradi, nikako mi nije štimalo. Naknadno sam shvatila da je to zbog toga jer je sam autor (koji je u taj dio unio dosta autobiografskog) '61. godište, dakle, išao je u gimnaziju po drukčijem sistemu nego što je išao njegov lik (koji je, ako sam dobro izračunala, '44. godište ili tako nekako, znači, išao je u gimnaziju vjerojatno po starom sustavu, s 11 godina).
    Također, već na samom početku, npr., Josip pomaže u nošenju razredničinog kofera, a taj isti Josip malo kasnije zadnji stiže na brod, i tako
    (ovo nisu spoileri, jer je sve što sam navela locirano u prvom dijelu romana i nema nikakvog utjecaja na kasniji tijek radnje!)
    Da, Ferić nije baš na ti s brojkama.

I godine male Andreje idu nekakvim čudnim tijekom, ne baš kronološki kao nama drugima. Također, Tihomir kaže da njegov unuk ima pet godina, a zatim spominje da u školi umjesto ocjena ima smajliće. Petogodišnja djeca ne idu u školu. Za Andreju pak kaže da je prije redovnih ocjena dobivala pčelice - ona je par godina starija od mene, a nebrojčane ocjene u prvom razredu uvedene su dosta nakon moje generacije, tako da nema šanse da ih je ona imala. Tihomir je, inače, rođen 1943. godine, mislim da je to izrijekom navedeno.

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    sad ste me zainteresirale za taj Kalendar Maja..nešto mi fali Zagreb u zadnje vrijeme.. šta je još dobro čitati kad ti fali Zagreb?
    Mislim da da. Ni ja više ne živim u Zg, pa mi je roman dobro sjeo (doduše, ja baš ni ne patim od nostalgije, ne znam kako bih ga doživjela da patim).

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    I godine male Andreje idu nekakvim čudnim tijekom, ne baš kronološki kao nama drugima. Također, Tihomir kaže da njegov unuk ima pet godina, a zatim spominje da u školi umjesto ocjena ima smajliće. Petogodišnja djeca ne idu u školu. Za Andreju pak kaže da je prije redovnih ocjena dobivala pčelice - ona je par godina starija od mene, a nebrojčane ocjene u prvom razredu uvedene su dosta nakon moje generacije, tako da nema šanse da ih je ona imala. Tihomir je, inače, rođen 1943. godine, mislim da je to izrijekom navedeno.
    Točno! Nebrojčane ocjene uvedene su 1982. (u mojoj generaciji ). Ovo za unuka nisam ni skužila.

Ali, kad je mogao Lav Tolstoj raditi slične greške, može i Ferić uostalom, to uopće ne umanjuje vrijednost knjige, knjiga je zaista izvrsna.
    Ima onih za njega tipičnih grotesknih obrata od kojih ne znaš bi li se šokirao ili smijao.

tangerina, ako ti fali Zagreb, prikladno štivo je i Begovićeva "Giga Barićeva" samo ako ti nije previše arhaičan jezik. Ja sam godinama pokušavala odgonetnuti koja je to kuća u Kuševićevoj ulici gdje se odvija dobar dio radnje.
    Također, knjige Zvonimira Milčeca (Maksimir), neki Pavličićevi krimići (Trešnjevka), pa hrvatski realisti (ako to čita itko osim onih koji moraju za lektiru)...

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    uostalom, to uopće ne umanjuje vrijednost knjige, knjiga je zaista izvrsna.
    Definitivno je izvrsna i ima moju najtopliju preporuku.

Nego, Tanja, što kažeš na to da nas dvije osnujemo firmu "Uredništvo u sjeni" d.o.o., za sve pisce koji se ne mogu osloniti na svoje preopterećene i potplaćene urednike, a žele da im knjige budu objavljene bez sličnih gafova? Dala bi se dobra lova zaradit'.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Nego, Tanja, što kažeš na to da nas dvije osnujemo firmu "Uredništvo u sjeni" d.o.o., za sve pisce koji se ne mogu osloniti na svoje preopterećene i potplaćene urednike, a žele da im knjige budu objavljene bez sličnih gafova? Dala bi se dobra lova zaradit'.
    Može. Tipfelere i greške u padežima naplaćujemo posebno, a Jergoviću nudimo poseban popust na "kćer" u nominativu

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Sorry, Tangerina, htjela sam ispraviti svoj odgovor, ali nisam više stigla. Brzinski sam preletjela preko tvog pitanja i pročitala ga kao "je li to dobro čitati kad ti fali Zagreb" , moja greška, sorry.

Beti3, i ja sam relativno nedavno čitala Ankicu Tomić, mislim da sam je i spomenula ovdje na topicu, baš mi je fino sjela.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •