Da, karakter je gadna stvar... Ja imam starije dijete lako odgojivo i pitomo, a mlađe me pošteno treniralo i čini mi se da to još uvijek traje, ali nema popuštanja...
Zaključila sam da nije moja zasluga što je stariji onakav, niti je moja krivnja što je mlađi ovakav. Dobna razlika je tek mrvicu više od godinu dana, pa nema govora o nekakvom drugačijem pristupu - okruženje je isto. Jednostavno, treba se prilagoditi situaciji. Svako dijete utječe na nas kao i mi na njega. Primorani smo odgojne metode skrojiti po mjeri prema svakom pojedinom djetetu (i sebi, dakako), davati sve od sebe i nadati se najboljem.
Ponekad se čovjek pita "je li to stvarno najbolje što mogu?", a još češđe "Gdje sam pogriješila?" ali često treba vremena da se pokažu rezultati odgoja. Još češće se to prije vidi negdje vani (vrtić, škola, park) nego doma, u obitelji. Taman kad se čovjek zapita "pa dobro, hoće li tom našem natezanju ikada doći kraj?" stigne neka pohvala iz vrtića ili škole i naše dijete se pokaže u nekom sasvim drugačijem i boljem svjetlu. Vjerujem da ovo u nekoj mjeri mora iskusiti svaki roditelj.