I još nešto, oko toga kakva su tuđa djeca...

Kako jako puno vremena provodimo u parku, tamo volim promatrati razne vrste odnosa, pa tako i one roditelje i djece. Stvarno nas ima svakakvih, od roditelja koji su potpuno posvećeni svom djetetu, njih se može vidjeti kako stalno nešto objašnjavaju, pokazuju, reagiraju itd., do onih koji u park dolaze družiti se s drugim roditeljima (uglavnom majke koje satima sjede na klupi), a dijete je prepušteno samo sebi, uz povremeno deranje i klepanje. I naravno, hrpa nijansi između ta dva pola roditelja.
I često vidim da ima potpuno OK djece s kojima roditelji ne znaju ili nemaju živaca komunicirati, ono, djeca čije ponašanje ni po čemu ne bih nazvala zahtjevnim, neposlušnim ili zločestim. Npr. ne penji se, ne trči, sprljat ćeš se, evo, jesam ti rekla da ćeš pasti, paf, paf po guzici, ne plači, jesam li rekla da ne plačeš itd.
Čini mi se da ta djeca imaju dva izbora, postati potpuno suradljiva, od straha od batina i kritika, ali u sebi duboko nesigurna; ili će postati potpuno nesuradljiva i buntovna, a zapravo su s 1 ili 2 godine bila normalna, znatiželjna i nestašna, djeca.
Ima i drugih primjera, ima jedan dečko, ne bih ga nazvala umiljatim, ni simpatičnim, ajme koliko puta sam si pomislila jao, zamisli da me takav dopadne...ali njegova majka oličenje je angažmana, živaca i strpljenja...iz dana u dan, mjesecima, ponavlja i priča, strpljivo i smireno, sine, ovako i onako... Dečko je baš karakterno težak, svojeglav, da ne znam majku i način njezina odgoja, mogla bih ga svakako opisati... Ali čini mi se da bi on krućim odgojem koji uključuje kazne bio još teže dijete, opasno čak po druge, nasrtljivo i agresivno, jer ima potencijala.

Hoću reći, kao što kažete, ima puno toga u karakteru i genima, ali i u odgoju od najranijih bebskih dana, od onog famoznog puštanja da plače nadalje...(i hvalisanje s tim, pa peckanje po prstima, ne to, ne ovo, pa po guzi, strašenje sa stričekom koji će ga odvesti ako ne bude dobar). I onda dijete od 4, 5 ili 8 godina bude okarakterizirano ovako ili onako.