Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
SITUACIJA - prolijeva vodu na pod: Vidim da ti je to jako zabavno. Ali ja ne želim čistiti kupaonicu i brisati tu vodu, i ja ne želim da prolijevaš van. Možeš se igrati ovako unutra. Ako opet budeš prolijevao vodu, ideš van iz kade. Želiš li polijevati unutar kade ili ići van?

Jasno i odriješito ponoviš, možda jednom, dvaput, i ako i dalje polijeva vadiš ga van iz kade.

Uzela sam overečenice, ali mogla sam i nečije druge.

Meni uopće nije jasno kako dođete do toga da dijete polijeva vodu na pod? Pa to se ne radi, čime prolijeva? Rukom, tušem, nije valjda da mu daš posudu da polijeva ? Samo onemogućiš mogućnost polijevanja i riješen problem.

Kao i u svemu. Ako radi nešto što je glupo, kažeš djetetu, ne radi gluposti, jasno mu pokažeš prvi put kad nešto napravi, da je to totalna glupost i da se to ne radi. Pa makar ono osjetilo da ga ponižavaš time, neka se osjeti, jer i radi glupost.

Ne treba nikada doći do toga da poželiš dijete lupiti. Bar ne kod ovako malih, nakon 13-14, još ti može doći, ali tada se na drugi način savladaš.
Malo dijete NE ZNA kako treba. Roditelj zna, Ako napraviš takve uslove da bude ponašanje kako treba, i bit će.

Prolijevati vodu na pod! Ma daj, bar to je lako spriječiti.

I ne im lagati nikada, od najmanjega mora imati potpuno povjerenje u roditelja, da ga nikad neće izdati, ali i da mu neće dati da radi ono što nije primijereno. Primijereno po mišljenju roditelja, naravno.