-
Ja na sve te metode gledam samo kao na način kako da preživim dan i ostanem normalna (i usput naravno ostvarim juulovski san našeg odnosa
). Uopće se ne zanosim da će itijedna struktura razgovora dovesti do toga da sutra ne "pila po zelenoj majici koja je na štriku", nego će samo pomoći meni da budem kul, i da ta situacija danas traje 17 minuta, a sutra 14, pa nakon nekog vremena dođem na 3 min. Kao što su mi tete na radionici rekle, kad sam pitala, "Ali koliko puta moram to ponavljati dok ne nauči?!". Sto puta
.
I upravo je u tome poanta annvilli, da nije otišao van - super, i još 3 dana za redom, pa možda 4. dan pristane na druge sandale. Jednostavno i kratko:
1. VIDIM TE (prepoznajem tvoju želju) da želiš ove sandale/zelenu majicu, ali ne možeš ih/ju dobiti, jer su potrgane/na štriku.
2. ALTERNATIVA: ali možeš dobiti to i to. Želiš li obući plavu ili crvenu majicu, ili ćemo ostati doma?
(Naravno u idealnim situacijama kad nam se ne žuri u vrtić/posao i sl., a na to tete na radionicama kažu "ustanite ranije"
)
I naravno da mu najavljujem sve događaje kad nekud idemo, naš odlazak u park ili dućan ima opsežniji plan nego neki Vladin plan. Ma i krasno je on dijete, mi se sve tako lijepo dogovorimo
. Problem nastaje kad se dogodi nešto nepredviđeno na putu - sretnemo njegovog prijatelja koji ide s mamom na sladoled - a to nije i nikako ne može taj tren biti u našem planu. I bilo bi prejednostavno da možemo otići doma i tamo raspraviti - ne znam za vas, ali u gomilu situacija imam stotinu fizičkih prepreka (drugo dijete, stvari, cesta...) za doći do doma, moram na licu mjesta. Čak i da sam ispred same zgrade, milostivi neće ući u haustor. A da je on (a ne i beba, i vrećice...) sve što trebam unijeti...
Ovo mi je zapravo još jednostavniji primjer.
NAJAVA I DOGOVOR: Idemo se sad kupati u kadu. Možeš se igrati s kanticama/čašicama, ali ne želim da prolijevaš vodu izvan kade na pod, jer ne želim to čistiti. Ako budeš prolijevao, idemo odmah van. Je li dogovoreno? Je.
SITUACIJA - prolijeva vodu na pod: Vidim da ti je to jako zabavno. Ali ja ne želim čistiti kupaonicu i brisati tu vodu, i ja ne želim da prolijevaš van. Možeš se igrati ovako unutra. Ako opet budeš prolijevao vodu, ideš van iz kade. Želiš li polijevati unutar kade ili ići van?
Jasno i odriješito ponoviš, možda jednom, dvaput, i ako i dalje polijeva vadiš ga van iz kade.
(MM to obično ovako, s pojačavajućim stupnjem iznerviranosti: "A daaaaaaaaaaaaj nemoj, pa mooolim te neeemoj, pa jesam te lijepo zamoooooooolio, pa zašto si tako zločest, ajde sad dosta, jesam rekao dosta? Nemoj da te moram po guzi. Žeeeeeenooo, on me ništa ne sluša, i sve je mokro!")
Dakle, ponoviš, opet prolije, vadiš ga van. Urla ko majmun. Sutra opet isto. I prekosutra. I onda jednog krasnog dana... gle kako se lijepo igra u kadi.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma