tanja_b prvotno napisa
Ovo jako ovisi o tome gdje živite. U Hrvatskoj, to ne da ne bi bila prednost, nego bi bila dodatna frustracija, i za dijete i za roditelje.
Da ne idem u detalje.
Što se tiče učenja čitanja... djeca koja sama nauče čitati u tako ranoj dobi najčešće razviju neki svoj "sistem". Bar mi se tako čini. Moj sin je isto tako bio opsjednut slovima i brojevima u dobi 2-3 godine. Nekako u to vrijeme je počeo navaljivati na kompjutor, pa da ga se riješimo, dali smo mu neka piše slova u Wordu. Računali smo, to nije igrica, dosadit će mu. On je ubrzo počeo ispisivati, slovo po slovo, imena djece iz vrtića, prepisivati naslove pjesmica s CD-ova (opet - slovo po slovo, nije znao čitati riječi). Time se bavio dosta dugo i kao rezultat, s nekih 3,5 godine je bio u stanju sam pročitati nepoznate riječi. Dakle, on je sam sebe naučio, bez poduke sa strane. Bilo je i frustracija, nije da nije :mrgreen: ali smo shvatili da ga ne smijemo podučavati i da će naučiti sam.
Opet, znam i za drugi primjer, da su roditelji djetetu isprintali različite slogove na pojedinačne listove papira i onda ga učili spajati slogove. Dijete je isto dosta brzo naučilo samo čitati, uz pomoć tih "kartica". Ovisi o tome što vam paše.