Sasa, probajte malo raditi na njegovoj modifikaciji stava o školi, čisto da ne bi ispadao bahat pred vršnjacima i učiteljicom. Kao, znaš ti jako mnogo, ali ne znaš sve, naučit će još mnogo toga, a naučit ćeš mnogo i o životu i o drugim ljudima...

Ja sam cijelo djetinjstvo jedna čekala u školu, čitala sam knjige prije polaska u školu, znala sam čitati čak i ćirilicu, sama naučila prateći odjavne špice na dječjim emisijama. Nisam imala stav kao tvoj sin, ali sam dolaskom u školu bila šokirana kad sam skontala da pišemo crte i slažemo skupove. I onda sam postala malo problematična jer sam znala pucati, puno su mi puta išle suze kad sam morala raditi nešto što mi je bilo glupo i davno usvojeno, znala sam odbijati suradnju i bojkotirati nastavu. Opcija preskakanja razreda nije igrala jer sam u školu krenula s 6 godina i 2 mjeseca pa su smatrali da to ne bi bilo dobro. Možda vama i to bude opcija (ako toga još ima)?

I jako sam se dosađivala sve dok nisu došli povijest i zemljopis u petom. Nastavnica u nižim razredima je tome doskočila malretirajući me sa likovnim (zaključivala mi je 4!) pa me to izluđivalo, na silu me upisala u literarnu sekciju (nakon par mjeseci sam joj bila zahvalna, tamo ostala do kraja osnovne), davala mi je razne organizacijske zadatke na razini razreda, stavljala sjediti sa slabijim učenicima da im pomažem i sl. Starci su me upisali u muzičku pa mi je to uzimalo dosta vremena.

Hoću reći, da, bit će mu dosadno, neka bude pripremljen na to, ali neka krene u školu s mišlju kako on, zato što zna mnogo, ima priliku naučiti još više. I to ne samo u vještinama, informacijama, već i o drugima i svom odnosu s njima. S nastavnicom porazgovarajte o tome odmah na početku, neka ga uključuje na druge načine. Ako će ih biti više takvih, bit će im lakše.

Ima jedna moja frendica genijalca, sad je u 7. osnovne. Takvo dijete nikad u životu nisam vidjela, nevjerovatno nešto. Srećom po njega, jako je simpatičan, zabavan je, duhovit i sarkastičan. Da nije takav, mislim da bi ga vršnjaci šikanirali, a mnogi nastavnici i jesu jer im je remetio ustaljeni način podučavanja.