Peterlin prvotno napisa
Pa to je dio hrvatske psihologije... vjerojatno zato jer su Hrvati godinama imali "gazde" izvan Hrvatske.
Daklem, ukrasti se od susjeda nije smjelo, ali ako si ukrao od države, nisi zapravo ukrao nego si se pomogao (pogotovo u vrijeme K&K monarhije, a bome i Jugoslavije...) Sad imamo svoju državu, ali psihologija se nije promijenila. Od susjeda se ne uzima jer to je njegovo, ali ako je nešto "naše" od toga se može uzeti ili se s tim može neodgovorno raspolagati. Tja, ja sam isto uvijek mislila što bih ja i kako bih, ali činjenica je da NE bih. Da je meni pet minuta vlasti, istog trena bih završila kao Mirela Holy (da se razumijemo, nije mi bila simpatična i činila mi se ne odviše kompetentnom za to mjesto, ali ona je jednostavno žrtva sustava, čak ne sustava vlasti nego sustava vrijednosti).
Što učiniti da se stvari promijene na bolje? NE bježati od političkog angažmana. To se posebno odnosi na stručnjake i ljude koji imaju što ponuditi, jer ako to ne čine, otvaraju prostor za nekompetentne klakere kojima je jedini cilj napuniti vlastite džepove, bez obzira na način.