Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 313

Tema: Da sam ja Vlada.....

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ovako gledam na trenutnu situaciju - zemlja je u izvanredno teškom stanju,svi ali svi trebaju upregnuti
    i dati koliko mogu
    ako to znači da pojedini vrhunski stručnjak ili samo stručnjak čija bi nam pomoć dobrodošla treba malo srezati očekivanja što se tiče materijalnih stimulansa, pa nek ih smanji. privremeno dok se ne steknu uvjeti da se njegovo rad adekvatno vrednuje. tj. kad će se imati iz čega naplatiti. od vrhunskih umova očekujem i suosjećanje i ljudskost.

na kraju krajeva ova je zemlja od svih nas, nju ostavljamo svojo djeci, moramo li biti sebični i očekivati nerealnu plaću
    u očito osiromašenoj blagajni.
    dobro, ne treba čovjeka omalovažiti i izjednačiti njegovu plaću s drugim koji ima 20 godina manje škole i isto toliko manje vještina i znanja
    ali dok se nema, nema se.

kome ne odgovara neka ide trbuhom za kruhom, negdje će sigurno moći unovčiti svoje znanje
    ako si vrhunski u nečemu nisi ni ograničen samo na sad i ovdje, zar ne?

s tim da ipak detaljne i razrađene strategije privlačenja stručnih kadrova ostavljam opet onima čiji je posao da smisle takve mjere
    ovo nije radni plan vlade već jedan obični forum...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mama od formata prvotno napisa Vidi poruku
    što bih učinila da nađem tih nekoliko milijardi za uštedu i spriječim kolaps države? Kako je ovo Kutak za filozofski trenutak ne očekujem odgovore na razini ministra financija ili dr.sc. ekonomskih znanosti nego običnih ljudi.
    Kome bi uzeli, koliko, zašto?
    Nabrojit ću ono što meni pada na pamet.
    1. u Zagrebu su tisuće i tisuće stanova koji se iznajmljuju, a to nigdje nije prijavljeno niti se plaća porez.
    2. razni poticaji bez potrebe stvaranja računa i obveza
    3. mogućnost da se kupe cipele,naočale pa i pelene na račun firme, i što još sve ne
    4. da zaživi oib pa da razne doplatke i pomoć, od besplatnih busnih karata do besplatnih knjiga, se ne prima na temelju plaća nego na temelju imovine pojedinca koja može biti ogromna, a recimo bračni par ne radi, a sva djeca imaju doplatak iako tata vozi Mercedes
    5. oporezivanje imovine koja ne služi za stanovanje
    6. u državnim službama bih tražila da se ne plaćaju putni troškovi kao sad nego da im se plati mjesečna karta s imenom i prezimenom osobe, a ne da su kao sada mnogi prijavljeni i 80km dalje od mjesta gdje stvarno žive pa državi uzmu godišnje i više od 10000kn

Ovo je za početak, kako mi je padalo na pamet, možda su uštede i male, ali od nečega se mora početi.

Vaše razmišljanja i prijedlozi?
    pa ovo baš i nije tako.

meni je jednom slučajno proknjižen račun od nekih šlapa koje su koštale cca 70,00 kn i kada su mi papiri završili na poreznoj, taj račun mi nisu priznali.

također su mi maknuli neke stvari tipa utičnice i kablove, a s tim smo zaista opremali ured.

tako da to baš i nije tako, da možeš sve živo kupit i pravdat kroz firmu. ozbiljni knjigovođa ti to neće ni knjižit

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Potpis na Nikivu....
    To je ono što sam ja pokušala objasniti na prethodnoj stranici.... Ako se bavim informatikom ne mogu kupovati pelene na R1 i to knjižiti jer će me više koštati kazna koja će me sustići, nego tih par kuna PDVa... Mislim ja se prva to nebi usudila, kao ni svi ostali mali obrtnici, poduzetnici... Makar ima svega...
    Drugo, Prima... u mom knjigovodstvu su rekli da obrtnici imaju neoporezivo 2500 kn po djelatniku za darove, regrese, božićnice... sve što prelazi tu cifru se oporezuje. Ispravi me ako sam u krivu, ne znam kako funkcionira za firme ali meni je tako....

Napisao je netko na prethodnoj stanici čime bi privukli stručni kadar da nam vodi državu ako bi im se smanjila plaće. Pa da prostite ovaj kadar koji je vodio državu do sada je bio veoma stručan u mitu i korupciji, plaće im nisu ni trebale... Da platila bi ja stručnjaku ali daleko je naše vodstvo od stručnjaka...

Za primjer jedna banalna situacija... Recimo sadašnji ministar zdravstva iliti zdravlja je doktor medicine i ok, vjerujem da je stručan za ono što se školovao ali nije stručan u menadžmentu što je jako bitno na poziciji ministra... onda doministar zaštite okoliša koji je do neki dan radio za jednu autokuću prije toga za jednu drugu će sada štiti moj okoliš a nema blage veze o tome, niti iskustva niti prakse.... Mislim, o čemu mi to pričamo? Pa ću se lagano sa ministra prebaciti na podpredsjednika vlade koji bi trebao pobijeći glavom bez obzira od sramote a ne se još javno pokazivati bez imalo srama nakon što je nenamjerno ubio dvoje ljudi...

Mislim, možemo mi tu pisati svašta... Što bi mi da smo Vlada... mislim stvarno... Ja sam mislila da će nakon HDZa doći osvježenje, da će se ipak poraditi na nekim stvarima ali opet je sve isto samo zapakirano u malo crveniji omot s malo drugačijim vodstvo ali ipak istim "stručnjacima"...
    Lijepo se tiješiti ovdje ali prema svemu sudeći crno nam se piše... vjerojatno će za koji mjesec osvanuti i moj obiteljski plakat s troje gole djece i 6 zaposlenih manje...

prdn... samo sam ljuta

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa Vidi poruku
    ...Drugo, Prima... u mom knjigovodstvu su rekli da obrtnici imaju neoporezivo 2500 kn po djelatniku za darove, regrese, božićnice... sve što prelazi tu cifru se oporezuje. Ispravi me ako sam u krivu, ne znam kako funkcionira za firme ali meni je tako....
    krivo su ti rekli, 2500+darovi, + razne druge stvari, pisala sam gore, nebo (oporezivi dohodak) ti je granica.isto vrijedi u obrtu, poduzeću, ustanovi, udruzi,saboru,vladi...
    google "neoporezivi iznosi naknada"

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mlukacin prvotno napisa Vidi poruku
    onda doministar zaštite okoliša koji je do neki dan radio za jednu autokuću prije toga za jednu drugu će sada štiti moj okoliš a nema blage veze o tome, niti iskustva niti prakse....
    Da, ovo je strašno. Lik je prodavao aute, a 7-8 godina je završavao višu školu.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    kome ne odgovara neka ide trbuhom za kruhom, negdje će sigurno moći unovčiti svoje znanje
    ako si vrhunski u nečemu nisi ni ograničen samo na sad i ovdje, zar ne?
    Da
    Radim u struci, imam visoko obrazovanje i sigurnu plaću iz državnog proračuna.
    Svjesna sam da se za svaku moju plaću država zaduži i sretna sam dok ta plaća redovno dolazi svaki mjesec. Ne bunim se, ne očekujem povišice u bliskoj budućnosti, neću štrajkati ako nam (opet) smanje plaće...

Ali
    Iskreno, zaboli me ponekad srce kad vidim koliko su plaćeni ljudi koji su puno, puno, puno manje uložili u svoje obrazovanje.
    Odnosno, ono što je u mene i moje školovanje uložila moja obitelj, kao i ova država, je zaista neisplativo. Imam 35 godine i tek sam se nedavno riješila indeksa i završila kontinuirano školovanje koje sam započela sa 6 godina (naravno, učenje i dalje nastavljam, završila sam samo formalno školovanje).
    Sa završenim trogodišnjim obrtom sam do sad već mogla imati godine i godine staža, a uz malo sreće i vlastiti posao s poprilično lijepom zaradom (neusporedivo većom od moje doktorske plaće).
    I gdje je tu računica?

Istina, nisam ograničena na sad i ovdje, stoga upravo i tražim posao negdje vanka.
    Pa se opet pitam - gdje je tu računica?
    S obzirom da sam se sve ove godine ustvari školovala besplatno (naravno, smještaj za studiranje izvan mjesta stanovanja, knjige i sl. je plaćala moja obitelj). Kako se nekoj državi može isplatiti takvav sustav - školovanje ljudi i onda nepotrebno rasipanje već gotovih stručnjaka

Jer, kao što kažeš na početku posta, negdje možemo i unovčiti svoje znanje...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pčelica Mara, i ja mislim da smo mi koji smo 20-25 godina pa i više "išli u školu" što se financija tiče prilično strpljiva vrsta. Učili smo da znamo, a ako ne znamo da znamo pronaći informaciju. I ja se zbog toga jako dobro osjećam i uživam u razgovorima sa nekim svojim kolegama. To je po meni - neprocjenjivo.

No, ovakav stav kakav ima flopica nije izoliran. Zbog toga sam ja baš prošle godine u studenom čvrsto odlučila - ne dam više besplatno informaciju. Barem jednom tjedno me nazove netko iz industrije da me pita nešto stručno i ja mirno odgovaram, ako ne znam potražim informaciju i odgovorim. Nije važno sad koji je bio triger, ali nisam više imuna na to omalovažavanje našeg bogatstva. Još pred godinu dana osjećala sam se dobro i korisnom, ali sad se osjećam glupom. Koliko samo advokat naplaćuje svoju informaciju.Nije nemoguće da ću iseliti, ali se sve manje nadam, jer ni ne stignem pisati molbe, a godine se nižu. Energiju i vrijeme izgubim na poslu i po IVF ambulantama i bolnicama. Možda bi mi šanse porasle da napišem u molbi - nemam djece, niti ću ih imati s obzirom da nisam uspjela u zadnjih 11 godina.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

moj stav draga Jelena ne bi trebala shvatiti na ovakav način
    moj stav ne omalovažava ničije bogatstvo, što znanje svakako jest
    moj stav ako dopustiš, ne veliča neradnike neznalice i parazite
    moj stav je da sad u ovom trenutku za koji se nadam da se neće previše zadržati svi trebamo smanjiti očekivanja
    svi trebamo biti realni

i nemoj mi se ubuduće obraćati s visoka jer ti tvoje posjedovanje informacija i tvoje obrazovanje na to ne daju apsolutno nikakvo pravo
    niti znaš moju priču, niti znaš kako se ja osjećam ni koji su putevi iza ili ispred mene.

flopica bi bila najsretnija da se jednom već uistinu struka stavi ispred svega ostalog i da se stručnjaci imaju iz čega naplatiti
    i život moje obitelji bi u tom slučaju dobio jednu sasvim novu dimenziju

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nekidan smo diskutovali o obrazovanju.Imam kćerku koja je 1. razred Gimnnazije, i povela se priča o znanju naspram ocjena. Ja sam imala sve petice, bila učenik generacije, pričam 2 jezika, komunikativna, super studentica i nisam uspjela naći posao u državnoj firmi. Puno lošiji đaci iz moje gimnazije su danas neke face u državnim firmama, u telekomu, elektroprivredi. Šta mi vrijediše noći bubanja da naučim hemiju(koju baš nisam voljela) Ali, ja imam znanje, čitav rat sam prehranjivala sve nas(roditelje intelektualce bez ikakvog praktičnog znanja) zahvaljujući svom znanju engleskog, pa sam počela prevoditi semnarske, pisati kojekave radove, javljati se za natječaje za priče, i kapne lova. Pa nekad napišem molbu, žalbu, i opet eto novca. Pa onda počnem davati instrukcije: matematika, fizika, engleski...
    Borila sam se za svoju priliku i nogama i rukama, ali nisam ljuta, već me žalosti činjenica da se mora isplatiti regres, a država posluje katastrofa. Pa gdje i u jednoj privatnoj firmi, koja posluje loše ima regres. To je van svake pameti. Kada je kriza, večini je loše, i nikakvo opravdanje onima na budžetu nije: Pa mi imamo loše plaće ionako! Moja firma je zahvaljujući mjerama štednje uštedjela pola nabavke kancelarijskog materijala kada je povela računa od koga i koliko naručuje, te uvela red u sve nabavke. A nas je 65 zaposlenih. I imamo redovna mjesečna primanja.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    i nemoj mi se ubuduće obraćati s visoka jer ti tvoje posjedovanje informacija i tvoje obrazovanje na to ne daju apsolutno nikakvo pravo
    niti znaš moju priču, niti znaš kako se ja osjećam ni koji su putevi iza ili ispred mene.

Nisam ti se ni obratila, nego Mari. Ali u biti slučajno, totalno nepretenciozno. Ali se i dalje ne slažem s tvojim stavom, što je pretpostavljam dopušteno ovdje bez da netko bude uvrijeđen. I dalje mislim da onih 10% najboljih studenata koji upisuju poslijediplomski studij moraju imati veću plaću od 5000 kn.

Ja se ne bunim na svoje prihode. Mogla sam bez kredita platiti sve ove IVF postupke iz potpisa (ja sam od onih 10% sretnika koje Milinovićev zakon diskriminira, pa sam se liječila u inozemstvu). Izvozim svoje znanje i to mi je OK, bar za sada.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne bih se nikako htjela prepucavati. Ispričavam se ako sam još nekog povrijedila. Nemam baš suptilan način komunikacije

Htjela bih možda upozoriti na neke pozitivne primjere. Kad je već Pčelica dotakla znanost, moj osobni dojam je da barem tu više nije tako izraženo dobivanje projekata po babi i stričevima. Ima nekoliko državnih institucija koje jako dobro rade i ja sam tu optimistična. Mislim da će se i balast sustava zaposlen po babi i stričevima isto polako "razgraditi". Po meni je to rezultat nastojanja prilagođavanja nekim evropskim standardima, pa nije više dovoljna domaća evaluacija, već i međunarodna, a dobro je imati i međunarodnu suradnju. Možda sam hlebinac, ali takav je moj dojam.
    S obzirom da sam se na svojoj koži uvjerila u benefit skupljanja iskustva izvan zemlje, nadam se da će posljedica toga biti da će veliki dio ljudi preko projekata steći međunarodno iskustvo. Nadam se da će se zbog toga i klima promijeniti.

Stoga, da sam ja Vlada, podržala bih taj smjer, ali mislim da to i nije upitno.
    Veći je problem kako zadržati najbolje ljude na 5000 kn plaći. Vidjela sam i tu pozitivnih primjera gdje šefovi izdvajaju dio svojeg proračuna i stimuliraju djelatnike po unaprijed dogovorenom sustavu, ali nemaju svi sredstva za to.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 06.01.2012. at 18:14

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Za balans malo pesimizma:

"At one major investment bank for which I worked, we used psychometric testing to recruit social psychopaths because their characteristics exactly suited them to senior corporate finance roles."
    The very same corporate psychopaths, who probably caused the crisis by their self-seeking greed and avarice, are now advising governments on how to get out of the crisis.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo kako smo ranije pisale, pa dižem temu...

Dakle - da sam današnja Vlada učinila bih?...

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

1. Maknula iz svojih redova one koji isključivo pozicioniraju svoje ljude bez kompetencija (tada bi me narod, valjda, mogao ozbiljnije shvaćati), inzistirala da zadana pravila vrijede za sve jednako.
    2. Bavila se uštedom unutar ministarstava (tipa smanjenje službenih vozila, nekupovanje novog voznog parka, novih umjetnina..., ukinula tjelohranitelje onima koji ih više ne trebaju, umanjila plaću zastupnicima koji nemaju opravdan izostanak sa sjednice), a ne smanjivala običnim smrtnicima-radnicima plaće.
    3. Uvela red u popis stanovništva - sve one koji su prijavljeni u Hrvatskoj, a tu ne žive (znači, varaju državu), maknula bih ih s popisa i oduzela socijalne i ine pomoći. (Znači, svakako uvela reda i nadzor komu se i zašto isplaćuju socijalna prava. Dobivali bi ih oni koji ih zaslužuju.)
    4. Pojačala inspektorat koji bi pažljivije vodio računa o utaji poreza (vjerujem da kad bi svi plaćali porez, kad ne bi bilo plaćanja bez računa i varanja, da bi u državi bilo daleko više novca).

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

a još kad bi se terenski provjeravalo npr. rad na crno, to bi bila zarada. Kod nas rade masovno ljudi koji su došli iz Bosne, pa umirovljenici od 40-tak godina, svi oni rade pored te mirovine koju dobivaju i naravno ništa ne prijavljuju.
    A što se tiče putnog troška nije svugdje moguće ovo što je predložila mama od formata jer npr. suprug radi 50 km od kuće gdje autobusna linija ne postoji i njemu su otprilike izračunali mjesečne troškove od cca 900 kn što mu ni ne pokrije stvarne troškove prijevoza jer mora putovati autom. I kad se on doselio na otok dobro su ga isprovjeravli da li stvarno živi na toj adresi pa mi nije jasno kako neki uspiju na taj način varati državu, zar u unutrašnjosti to nitko ne provjerava?

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Neznam cure, mene je jednostavno uhvatio pesimizam vezano uz naše opće stanje u državi... Ne vidim kud idemo već jaaako dugo... Tj. ne liči mi na dobro.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

gdje kod se kod nas okreneš možeš naći hrpu primjera kako se vara država i krade, hrpu rupa iz kojih curi proračunski novac, milijun načina kako sustav poboljšati i uštedjeti.
    meni dnevno pada na pamet bar 5 ideja što i kako bi, ne znam kako onima kojima bi trebalo ne pada ništa na pamet.
    čini mi se da neka ključna mjesta u državi imaju ljudi koji već godinama žive neki drugi život nego prosječni građani ove zemlje i zato ne mogu rješavati probleme kojih nisu ni svjesni.
    evo, što se tiče prijevoza u javnim službama, ja kao poslodavac ne bi nikada dozvolila da mi npr. čovjek iz zg putuje na posao u klc, a istodobno na istovjetno radno mjesto mi putuje čovjek iz klc u zg i ijednom i drugom plaćam prijevoz. ponudila bi im zamjenu radnih mjesta, time da ju naravno može i odbiti, ali time gubi pravo na plaćeni prijevoz.
    uštede bi bile velike, jer ne bi vjerovali koliko takvih primjera ima.
    radnici na građevini iz susjednih država...ne samo da se tako vara država, nego se često desi da ih poslodavci ne plate, a oni se jadni nemaju kome obratiti za pomoć.
    jednog takvog "poduzetnika" bi bilo dovoljno kazniti tako da mora zatvoriti firmu i prodati kuću da plati kaznu i ostali bi se naučili pameti.
    ljudi koji su radno sposobni, posjeduju obradivu zemlju, šume, a država im isplaćuje soc. pomoć, djeca im se besplatno školuju i još im drva za ogrjev dovezu na dvorište dok oni planduju. ok, ne radi ti se, želiš živjeti na račun države, daj zemlju i šumu, pa planduj.
    a silne agencije u kojima su plaće astronomske i većina ne radi i rješavaju primjere po par mjeseci ili ih riješe krivi, pa ne možeš nikog nać odgovornog?
    ma, muka mi je.
    i najgore od svega mi je što su krađa, korupcija i nerad doslovno zahvatili sve segmente društva, na sjednici učiteljskog vijeća su se pojedinci zgražali kako to policija može pratiti učitelje za koje se sumnja da su lažno prijavili prbivalište zbog veće naknade za prijevoz. ostala sam doslovno zabezeknuta, a to što su oni pod krivičnom odgovornošću potpisali da žive tu i tu umjesto tamo gdje stvarno žive s namjerom varanja države, to je ok? jer ima onih koji kradu više, pa i ti bi krali više, samo nisu imali priliku.
    iako, nadam se da će temelji društva proraditi, pa će se i sitnice početi rješavati.
    malo je vremeno od izbora prošlo, a sve je u rasulu. tako da...ne bi baš rado bila vlada na čelu ovakve države.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Potpis Suncokret!!! Jednostavno je previše nereda oko nas, zato i imamo masovne gubitke novca, a sad imam osjećaj da će se sve izžmikati i da će zaposleni ostati bez svega, osim gole snižene plaće...
    Mislim da kad padne javni sektor, onda privatni više nema nikakvo zaleđe... Na ništa se nemože pozvati. Jel tako?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

oni su prije pola uzimali, pola šarcu davali, a sad će ovi sve tako temeljito uništiti da ako je to nekome utjeha neće ni oni ni mi imati ništa od ničega.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    oni su prije pola uzimali, pola šarcu davali, a sad će ovi sve tako temeljito uništiti da ako je to nekome utjeha neće ni oni ni mi imati ništa od ničega.
    nije ti taj šarac nikad polovicu vidio, a ne da ju je dobio.
    i, nažalost nije ostalo što uništiti.

moj najveći strah je da će nakon 4god kad se stvari bar malo srede, ponovo doći na vlast zna se. narod slabo pamti, a brzo zaboravlja.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa to je dio hrvatske psihologije... vjerojatno zato jer su Hrvati godinama imali "gazde" izvan Hrvatske.

Daklem, ukrasti se od susjeda nije smjelo, ali ako si ukrao od države, nisi zapravo ukrao nego si se pomogao (pogotovo u vrijeme K&K monarhije, a bome i Jugoslavije...) Sad imamo svoju državu, ali psihologija se nije promijenila. Od susjeda se ne uzima jer to je njegovo, ali ako je nešto "naše" od toga se može uzeti ili se s tim može neodgovorno raspolagati. Tja, ja sam isto uvijek mislila što bih ja i kako bih, ali činjenica je da NE bih. Da je meni pet minuta vlasti, istog trena bih završila kao Mirela Holy (da se razumijemo, nije mi bila simpatična i činila mi se ne odviše kompetentnom za to mjesto, ali ona je jednostavno žrtva sustava, čak ne sustava vlasti nego sustava vrijednosti).

Što učiniti da se stvari promijene na bolje? NE bježati od političkog angažmana. To se posebno odnosi na stručnjake i ljude koji imaju što ponuditi, jer ako to ne čine, otvaraju prostor za nekompetentne klakere kojima je jedini cilj napuniti vlastite džepove, bez obzira na način.

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Staviti Boga na prvo mjesto, onda će sve ostalo sjesti na svoje.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Pa to je dio hrvatske psihologije... vjerojatno zato jer su Hrvati godinama imali "gazde" izvan Hrvatske.

Daklem, ukrasti se od susjeda nije smjelo, ali ako si ukrao od države, nisi zapravo ukrao nego si se pomogao (pogotovo u vrijeme K&K monarhije, a bome i Jugoslavije...) Sad imamo svoju državu, ali psihologija se nije promijenila. Od susjeda se ne uzima jer to je njegovo, ali ako je nešto "naše" od toga se može uzeti ili se s tim može neodgovorno raspolagati. Tja, ja sam isto uvijek mislila što bih ja i kako bih, ali činjenica je da NE bih. Da je meni pet minuta vlasti, istog trena bih završila kao Mirela Holy (da se razumijemo, nije mi bila simpatična i činila mi se ne odviše kompetentnom za to mjesto, ali ona je jednostavno žrtva sustava, čak ne sustava vlasti nego sustava vrijednosti).

Što učiniti da se stvari promijene na bolje? NE bježati od političkog angažmana. To se posebno odnosi na stručnjake i ljude koji imaju što ponuditi, jer ako to ne čine, otvaraju prostor za nekompetentne klakere kojima je jedini cilj napuniti vlastite džepove, bez obzira na način.
    pa ne znam baš, u vrijeme juge su ljudi u mom kraju izgradili vodovod, javne rasvjete, uredili ceste, doveli telefon. ne isključivo svojim sredsvima, ali uz znatne samodoprinose, a sjećam se da se na vodovod išlo i raditi, priključak telefona stajao je oko 2500 njemačkih maraka, mrtvačnica se izgradila ne isti način.
    danas nam t-com naplaćuje pretplatu za korištenje te iste mreže koju smo sami financirali, čitam kako se na vodovod priključuje ilegalno-kod nas srećom ne jer to ne može mimo lokalne samouprave itd.
    ne sjećam se da je tada bilo prihvatljivo krasti od države, niti je to u takvom obimu uopće bilo moguće.

a s ovim o političkom angažmanu se slažem, samo ne bi rekla da je baš presudan politički, već građanski angažman. što bi značilo, imate li spoznaju da netko vara državu prijavite ga. to je i vaš novac koji se krade.
    Posljednje uređivanje od suncokret : 17.07.2012. at 15:10

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

i ove uštede u javnom sektoru s božićnicama i regresima, ok, ako je potrebno. nije prvi put da nam ih uzimaju.
    boli me jedino što vidim x drugih mjesta, što se školstva tiče, gdje bi se moglo uštedjeti i to ne jednokratno, već na duže staze.
    mreže škola, prijevoz učenika, škole sa po par đaka...

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    i ove uštede u javnom sektoru s božićnicama i regresima, ok, ako je potrebno. nije prvi put da nam ih uzimaju.
    boli me jedino što vidim x drugih mjesta, što se školstva tiče, gdje bi se moglo uštedjeti i to ne jednokratno, već na duže staze.
    mreže škola, prijevoz učenika, škole sa po par đaka...
    Mene zanima gdje konkretno ćemo svi mi osjetiti tu uštedu? Na čemu će se ona očitovati?!

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku

Dakle - da sam današnja Vlada učinila bih?...
    sjela i plakala

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ja bi prepustila vise odlucivanja narodu i svako malo (ili dvako rjedje, al s vise pitanja) bi bio neki referendum na drzavnoj, gradskoj a po potrebi i na nekoj medjurazini.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bi prepustila vise odlucivanja narodu i svako malo (ili dvako rjedje, al s vise pitanja) bi bio neki referendum na drzavnoj, gradskoj a po potrebi i na nekoj medjurazini.
    Ne zaboravi da referendum puno košta.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Ne zaboravi da referendum puno košta.
    Al manje od krizeva na Marjanu, nedovrsenih obala i sportskih dvorana... da se zadrzim lokalnog primjera... Osim toga, u danasnje kompjutorsko vrijeme bi se to sigurno moglo organizirat da bude jeftino.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    sjela i plakala
    E baš

Da se mene pita, krenula bi od svog praga.
    Ali to je valjda ipak previše za očekivati.
    Srezala bi previsoke plaće i povlastice ljudima koji očito loše rade svoj posao, inače ne bi bili tu gdje jesmo, zar ne?

Za početak bi se riješila nekih bahatih, izrazito nepopularnih, mutnih djelatnika, koji su povrh svega i kriminalci na uvjetnim kaznama.
    Trebam li ga imenovati?

Pa bi se obračunala s lokalnom samoupravom i srezala broj općina na neki primjereniji državi od 4 milijuna stanovnika.

Pa s državnim i javnim službama, ali ne na način da se svima oduzimju prava, već da se riješe viškovi pa da se i tu broj zaposlenih dovede na razinu primjerenu državi od 4 milijuna ljudi.

Itd. itd.

Da je pameti, volje i odlučnosti bilo bi i rješenja.
    Ovako ćemo se i dalje valjati u ovom glibu koji su nam priredili oni čija su prsa i danas modra od busanja da su nam dali Hrvatsku. I od čije retorike se crvenim, jer je mene sram, kad već nije njih, slušati takvo omalovažavanje zdravog razuma i inteligencije građana Hrvatske.
    Meni nisu dali ništa, osim upropaštene mladosti zbog loše diplomacije koja je završila ratom (i privatizacijom ) i današnje mučnine koju u meni izazivaju likovi nekih naših "uglednika" i pomisao na to u kakvoj (a skupo plaćenoj) državi živimo.
    A da se razumijemo, meni osobno ne fali ništa, čak imamo i primanja dovoljna za sasvim normalan život.
    Pa ipak svako malo pomislim kako bi bilo divno živjeti u uređenoj pravnoj i pravednijoj državi.

Ali sam svejedno optimist i vjerujem u bolje sutra.
    I pokušavam zaboraviti na tako realnu mogućnost da opet zaglibimo...
    Citiraj suncokret prvotno napisa
    moj najveći strah je da će nakon 4god kad se stvari bar malo srede, ponovo doći na vlast zna se. narod slabo pamti, a brzo zaboravlja.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sjaši Kurta da uzjaše Murta...

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

što bih učinila da nađem tih nekoliko milijardi za uštedu i spriječim kolaps države? Kako je ovo Kutak za filozofski trenutak ne očekujem odgovore na razini ministra financija ili dr.sc. ekonomskih znanosti nego običnih ljudi.
    Kome bi uzeli, koliko, zašto?
    Nabrojit ću ono što meni pada na pamet.
    1. u Zagrebu su tisuće i tisuće stanova koji se iznajmljuju, a to nigdje nije prijavljeno niti se plaća porez.
    2. razni poticaji bez potrebe stvaranja računa i obveza
    3. mogućnost da se kupe cipele,naočale pa i pelene na račun firme, i što još sve ne
    4. da zaživi oib pa da razne doplatke i pomoć, od besplatnih busnih karata do besplatnih knjiga, se ne prima na temelju plaća nego na temelju imovine pojedinca koja može biti ogromna, a recimo bračni par ne radi, a sva djeca imaju doplatak iako tata vozi Mercedes
    5. oporezivanje imovine koja ne služi za stanovanje
    6. u državnim službama bih tražila da se ne plaćaju putni troškovi kao sad nego da im se plati mjesečna karta s imenom i prezimenom osobe, a ne da su kao sada mnogi prijavljeni i 80km dalje od mjesta gdje stvarno žive pa državi uzmu godišnje i više od 10000kn

Ovo je za početak, kako mi je padalo na pamet, možda su uštede i male, ali od nečega se mora početi.

Vaše razmišljanja i prijedlozi?
    Vlada je ipak ovo moje zadnje podržala )

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a što s onima koji rade tamo gdje nema javnog prijevoza?
    moja frendica radi u školi u mjestu do kojeg voze 2 vlaka dnevno
    s presjedanjem
    putuje po skoro 3 sata ono što s autom pređe za 45 min

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Navodno to onda ide u nekakvom dogovoru s poslodavcem,na njega ide taj trošak, a ne na državni proračun. Ako sam dobro shvatila.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam među onima koji dobivaju naknadu za prijevoz, putujem autom na posao. Sustav prigradskog i gradskog prijevoza nije razvijen kao u npr. Njemačkoj, pa mi ne dolazi u obzir da 2 sata putujem na posao umjesto 45 minuta. Prijavljena sam tamo gdje stvarno živim, a sad će se i meni i onima koji lažu o svom prebivalištu ta naknada smanjiti na 75%. Umjesto da uvedu reda u sustav i kazne one koji su lažno prijavljeni i na tome zarađuju, svi smo stavljeni u isti koš. Naravno, jer među tim "snalažljivima" ima puno tzv. uglednika kojima bi se možda zamjerili, pa su onda odlučili uzeti svima. Iskreno, izgubila sam svaku nadu da će u ovoj državi ikad biti reda.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I ja sam prijavljena gdje i živim, na posao sam oduvijek išla autom jer bi mi autobusom trebalo tri puta više vremena, uz presjedanja i najbolji dio - do najbliže autobusne stanice imam lijepu šetnju/skale (što mi nije problem), ali zatim nemam gdje preći put nego bi trebala pretrčavati magistralu u okuci preko pune crte. Svaki dan, da bi došla na posao.
    Zbog toga ću i djecu morati voziti u školu otkad krenu pa sve dok nekome ne padne na pamet riješiti ovaj problem (u što sumnjam poznavajući ekipu iz naše vesele male općine ).
    Organiziranog autobusa koji bi moju djecu (i ostalu djecu iz susjedstva, naravno) vozio u školu - nema.

Tako da i te, naočigled poštene i učinkovite mjere, imaju svoje velike minuse.
    Na kraju ispadne da uvijek ispaštaju oni koji se ne znaju snaći (a upravo ta "snalažljivost" u Hrvata nas i jest uništila).
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 19.07.2012. at 13:01

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da sam ja vlada krenula bih od pravosuđa. Sve ove farse od sudskih procesa bih prekinula i naredila pokretanje novih koji bi imali za cilj ustanoviti tko je, kada i koliko posljednjih godina ukrao. Jer nije za stanje u državi kriv samo jedan čovjek. Ako tako ispadne, onda je naše pravosuđe smiješno. I nitko, stvarno nitko ne bi smio biti nedodirljiv, pa bio mi i najbliži suradnik. I kad bi se dokazalo tko je sve i koliko krao, država bi se naplatila iz njihove imovine.
    Ali na ovaj način ne bih dugo vladala. Ooooo - kolikimaaa bih stala na žulj...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Pomalo je simpatično kako bi neki uveli reda, u ovo, ono, dijelili otkaze, rješavali se mutnih djelatnika, rezali povlastice itd. a od svega toga ne bi učinili ništa jer podijeliti otkaze nije samo tako lako. Nije lako ni rezati povlastice, plaće, a još je najteže boriti se s mutnim ribama. Zato sam ja sretna što nisam vlada.

Svjesna sam da se štediti mora, sam pitanje je hoće li takva štednja doprinjeti razvoju. No eto uzeli su nam regrese, a sada će krenuti rezati i javne firme. Trebali su skidati prvo sebi, onda javnim firmama, naručito HŽ, HEP, HAC i HRT, e onda su trebali dirati nas.
    Krivo mi je jedino zbog načina na koji "uvode reda" u prijevoz. Pa nisam im ja kriva što ne znaju srediti kontrolu prebivališta ljudi. Uvijek nađu krivi način kako će to rješavati. Potpuno mi je nepravedno da moja kolegica koja putuje autobusom na posao dobije veću nadoknadu, odnosno potpunu, a ja samo dio. Ne kužim poantu, osim da se ljude tjera da koriste javni prijevoz.

Pčelice nije tema, ali ovakve mi izjave nisu jasne, zapravo prilično su iritirajuće.
    Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Meni nisu dali ništa, osim upropaštene mladosti zbog loše diplomacije koja je završila ratom (i privatizacijom )
    Pa mislim nakon cijele uzurpatorske agresije ona kaže da smo si sami krivi za rat jer smo imali lošu diplomaciju.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Mishkica prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam među onima koji dobivaju naknadu za prijevoz, putujem autom na posao. Sustav prigradskog i gradskog prijevoza nije razvijen kao u npr. Njemačkoj, pa mi ne dolazi u obzir da 2 sata putujem na posao umjesto 45 minuta. Prijavljena sam tamo gdje stvarno živim, a sad će se i meni i onima koji lažu o svom prebivalištu ta naknada smanjiti na 75%. Umjesto da uvedu reda u sustav i kazne one koji su lažno prijavljeni i na tome zarađuju, svi smo stavljeni u isti koš. Naravno, jer među tim "snalažljivima" ima puno tzv. uglednika kojima bi se možda zamjerili, pa su onda odlučili uzeti svima. Iskreno, izgubila sam svaku nadu da će u ovoj državi ikad biti reda.
    Same here. Živim u Zadru, a radim u srcu Like-80 km u jednom smjeru do posla. Jedini bus ujutro u 6 i za natrag popodne u 15. Kad u Lici padne snijeg i zadere bura na Velebitu ne prometuje. A ja ću ili sjest i plakat ili platiti 50 % goriva iz svog džepa. A ako ne budem imala za gorivo, što je sasvim realno, što ću onda....ne doći na posao i dobiti otkaz valjda.....
    Posljednje uređivanje od sunnyday : 30.07.2012. at 15:48

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    Pčelice nije tema, ali ovakve mi izjave nisu jasne, zapravo prilično su iritirajuće.
    Valjda imam pravo na svoje mišljenje.
    A ja i dalje smatram da se rat morao i mogao izbjeći.
    I sasvim sam sigurna, baš sasvim sigurna, da se svi ratovi vode isključivo radi materijalne dobiti. Pri tom proračunata skupina ljudi koristi domoljublje, vjeru i slično kako bi raju (ili stoku sitnog zuba kako je konkretno nas nazvao naš "veliki vođa") nahuškali jedne na druge.
    Pri čemu rijetki profitiraju, a masa gubi, puno, jako puno.

Ako je tebi rat donio nešto dobro, u bilo kojem pogledu, u redu.
    Meni nije, ama baš ništa, stoga dozvoli da tako razmišljam i pišem.

Ispričavam se na oftopičarenju

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Digitalno povezati katastar, sud, gradsku upravu, poreznu upravu, a ne ovako da ljudi moraju fizički ići u 21. st. po sve to. Zaboga, internet postoji već najmanje 30 g. Koliko bi se tu uštedilo na fiktivnim poslovima.
    Dva tjedna da izdaju papir u katastru. Izlaze li na teren ili što?
    Kaj to kad netko kupi ajfon na firmu država nadoknadi razliku?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 19.11.2019. at 05:39

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Dva tjedna katastar?
    Možda zivim u prošlosti ali pred par godina skoro 10 za taj pothvat nam je trebalo dobrih mjesec i više
    Kolega dobio kliniku i hvali se kak je sam sredio sve u pet minuta u općini u gajnicama.i policiju i prijavu i predao je qhtjev za dodatak od Zagreba i naknadu od HZZO.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

A kaj im treba tako dugo za izvući podatke iz računala i isprintati?

Prijaviti dijete se može preko egrađana, možda i nešto iz policije, ali oib, hzzo, zahtjev za pomoć Grada, ne. To opet fizički, kao da ovi ne rade s računalima.

Tak da sva ta pompa oko digitalizacije uprava spadne na pi*kin dim.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

A gdje si iščupala ovo? Ja potpisujem samo ovo: “sjela i plakala” .

Ovo pelene, cipele i sl.... se vjerojatno odnosi na to da se na račun firme uzima R1 račun gdje ne platiš PDV, jer je to kao trošak poslovanja. Možda je 2012. to i moglo, no čini mi se da je danas revizija stroga i ne bi to bas tako lako išlo... barem tamo gdje revizija dolazi. Ali neka netko napise točnije, možda lupetam.

Mobitele danas uglavnom uopće ne moraš kupovati na račun firme. Ako ih i kupiš, država ti ne placa razliku, nego valjda “samo” ne plaćaš PDV ako uzimaš mobitel na R1 račun.

Ali pretpostavljam da danas to nitko ne mora raditi jer telekomi firmama “dijele” šakom i kapom mobitele po 1 do cca 800-900 kn za svaki ugovor/preplatu za svakog zaposlenog. Tako npr. kod mene u firmi telekom ima neki “opaki” ugovor za tarifu za cca 60 zaposlenih i svatko od nas svake 2 godine ima pravo na mobitel iz ponude, a najskuplji obično nije vise od 1000 kn (dok je npr. da ga kupiš u ducanu 5,6,7x skuplji).

Ja mislim da se u većini većih firmi mobiteli kupuju na ovaj način, na račun preplate firme s telekomom. A ako netko i samo kupi mobitel u ducanu na firmu, onda se radi o tome da ga uzme na R1 i ne plati PDV.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Sad mi je jasnije. Hvala.

Ciljano sam tražila ovakvu temu jer sam znala da postoji.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

2 tjedna za katastar/gruntovnicu je brzo

Moram priznati da je ovo što imamo danas jedno 1000x bolje nego prije, kad se sjetim hodocascenja u gruntovnicu, pa cekaj u redu da ponizno sapnes svoj broj zahtjeva i onda čekaš, čekaš, čekaš... I kažu ti "još je u radu kod referenta" i to je to, iduci, a čekaš već GODINAMA i nemaš pojma kod kog ni zašto, a famozne "pozurnice" padaju u bunar bez odgovora.

Ja sam neki dan rješavala nesto u gruntovnicu van ZG, poslala POSTOM (nema čekanja u redu) i za 2 dana vidjela online da je zaprimljeno i da je zabiljeska na pravim vlasničkim listovima, isto nekidan mi zg gruntovnicu riješila i otpremila rjesenje za brisanje hipoteke za 10-ak dana...

No to je sve ionako financirano novcima EU i oni su naše natjerali da to malo srede, da je do naših vlada ne bi promijenili ništa, samo bi još 10.000 ljudi zaposlili na fiktivno mjestima nošenja papira sa šaltera A na salter B.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    A kaj im treba tako dugo za izvući podatke iz računala i isprintati?

Prijaviti dijete se može preko egrađana, možda i nešto iz policije, ali oib, hzzo, zahtjev za pomoć Grada, ne. To opet fizički, kao da ovi ne rade s računalima.

Tak da sva ta pompa oko digitalizacije uprava spadne na pi*kin dim.
    ne kaže mi on otišo u gajnice i sve sredio i bez nahodavanja

i nije mu trebala ni žena

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Onda je u braku pa mu zato ne treba žena, ali ne može na jednom mjestu obaviti baš sve.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ma daj i ja sam bila u braku pa smo oboje nekead morali skupa prijaviti decu

ovo sad je novina

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

jelena kad nekad su morali ici oboje na policiju ako:
    1. nisu vjencani
    2. ako nemaju isto prezime
    3. ako im nije ista adresa prebivalista

u svim ostalim slucajevima mogao je jedan roditelj.

Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •