Apsu probaj ugustiti sa zobenim pahuljicama.
Printable View
Apsu probaj ugustiti sa zobenim pahuljicama.
A znate kako je najjednostavnije? Kad stavite narezanu kapulu i narezano meso, ubacite i koru jučerašnjeg kruha. Otprilike pola kore od normalno debele šnite. Lijepo pomalo dinstate i ta korica se topi i zgusne sigurno.
A ako je žurba onda čajnu žličicu običnog brašna otopiti u pola deci vode sobne temperature i uliti u kipući gulaš. I kuhati dok se ne zgusne, ali bar 10ak minuta.
prije sam iskljucivo s brasnom (ako ne bi bilo krumpira u tome), bilo da sam radila zaprsku, bilo da sam razmutila u hladnoj vodi (nikad mi se nisu napravile grudice), a nekad bi stavila palentu umjesto mrvica, a sad stavljam pahuljice- zobene, razene... kvinoju, proso, zobene poslije.
ili napravim noklice.
ako je gotovo, a prerijetko, stavim krusne mrvice i jos malo prokuham.
inace, izmiksam hrpu povrca pa je dosta gusto samo po sebi
Sorry, krivo sam se izrazila. Ako se brašno prvo zaprži pa dalje kuha e tad mu treba oko pola sata da se pravilno skuha da bude lakši za želudac, ima neke veze s glutenom, nisam sigurna.
Al kad se stavlja sirovo brašno u prokuhanu vodu koja iznosi 100stupnjeva, e onda se brašno šokira... Ima cila filozofija o tome, al ja to neznam objasniti ;)
help
jela sam na rođendanu lažnu pitu od sira
radi se sa mlincima koji se namoče
pa se umuti sir kravlji sa vrhnjem, jajima i mlijekom, prelije preko toga i zapeče na 150
e
pošto je bilo gužvovito nisam stigla glavnu i odgovornu ugnjaviti pitanjima
koliko dugo se moče ti mlinci?
u vodi ili mlijeku?
kak gusto se napravi ta smjesa? ko za palačinke rijeđe/gušće
jel se stavlja na te mlince sir pa se zalije sa tom tekućinom il se sve skupa pomješa pa reda?
jel se može napraviti recimo s jabukama i kak?
meni je to bilo prefino
inače nevolim pite sa sirom, bilokakve, al ovo je bilo sočno, fino, mekano a okus ko pravo domaće tijesto
JE li to slano?
Ali zapravo nije uopće važno. Nisam to nikad radila s mlincima, ali jesam s tijestom za štrudlu (ali slagano na slojeve). Ista stvar.
Mlinci su širok pojam - ako kupiš one Mlinarove ili Tenine u dućanu, trebaš ih močiti 5 minuta, a ako kupiš fine tanke domaće na placu, oni otpuste isti čas kad ih zaliješ. Ne bih ja to zalijevala mlijekom, nego vrućom slanom vodom, kako se mlinci i inače zalijevaju. Ali nadjev napravi prije nego ofuriš mlince.
Sirna smjesa - nisi napisala količine, a one ti ovise o veličini pleha Za standardni uski pravokutni oko pol kile svježeg kravljeg sira, 1 vrnje polumasno i 2-3 jaja. Tijesto za palačinke je definitivno prerijetka kombinacija, barem ja tak mislim. Mlijeka toliko da se dobije smjesa gustoće gustog pudinga. U sir još staviti sol ako želiš slanu kombinaciju ili prstohvat soli, 1 vanilin šećer, ribanu limunovu koricu i još žlicu običnog šećera ako želiš slatku.
Mlince bih ofurila u vodi kratko (jer oni će omekšati i prilikom pečenja) i podijelila na 2 dijela. Slagala bih ovako - u nauljeni pleh polovina količine mlinaca, pa nadjev, pa druga polovina mlinaca, pa zaljev (1 čaša kiselog vrhnja + još jedno jaje).
Zaboravih napisati upute za pečenje - na neku srednju do višu temperaturu, 180-200oC, jedno 20 min, a onda nafrljiš samo gornji grijač na max. par minuta da uhvati rumenu koricu.
Naravno, ako je to ta stvar koju si jela.
ja svolim zgusnuti saftove i variva sa 1.2 zlice prezla/moze i od integtalnih kruhova ako ne koristite bijeli
odlicno zgusne,nema grudica i ne mijenja okus.ipak zdravije od ajnprena i razmucenog brasna.i finije
bitno je samo skloniti sa ringa dok se umijesaju,sto traje par sekundi
1 velika ravna zlica dovoljna je za kolicinu za 4 osobe.otprilike
kako se radi vrtićki špinat?
dijete ponovno objavilo da moj špinat (samo skuhan i začinjen masl. uljem, češnjakom, solju, paprom) nije dobar kao vrtićki i ona ga više ne želi tako jesti.
pomagajte
Evo rossa, cijela tema o vrtićkom špinatu. ( i ne pitaj me kako sam se toga sjetila :) kakve ja sve gluposti pamtim! )
http://forum.roda.hr/threads/64654-K...iz-vrti%C4%87a
ti nemaš pojma koliko ja tebe volim :mrgreen:
da, to je slano
iako bi pasalo i slatko
mlince samo i isključivo lidl-ove jer moje male fine guzice neće nijedne druge
i ja inače mlince malo prokuham u kipućoj vodi jer su dost tvrdi a moje guzičice iz gornje rečenice neće tvrde. i onda ih stavim na mast od pečenja
a ona je rekla da ih je namakala... da stavim recimo vruću vodu u neku duboku zdjelu, štajaznam vatrostalnu i namočim te mlince,samo nadam se da se nebudu raspali...pa ih ono redam ko tjesto za savijače
jer čini mi se da je bilo 3 reda tih mlinaca i 2 reda nadjeva, al dobro to je sve individualno
e, još jedno pitanje, dragi Lastane ;-)
jel taj zaljev ide odmah il kasnije?
imam stari rol, plinski, vulgaris, nema kombinacija gore-dole-ventilator.... nula bodova
joooj nadam se da će mi frendica odgovoriti na mail i poslati recept, zazubice mi rastu već 2 dana :lol:
e spajalica, tenks
to radim dečkima svojima
samo bez mineralne
pa ispadne malo tvrđe
al to mi nije tak fino ko što je bilo ovo
(dobro, vjerovatno je i uvijek finije ono kaj ti netko drugi napravi, hehehe)
Najbolja pećnica koju sam ikada probala bila je plinska. Šteta što su sada nenabavljive. To je dobar rol. A sad da odgovorim na pitanja:
Zaljev odmah. Nema ništa naknadno. Složiš mlince-sir-mlince-sir u koliko redova želiš, ovisno o količinama i veličini pleha, a na zadnji sloj mlinaca frkneš zaljev. Pečeno je kad dobije lijepu slasnu rumenu koricu.
Kad dobiješ recept na e-mail, prebaci ga ovamo da vidimo što je isto, a što drugačije. Ne možeš puno fulati, a i ne brini ako ti od prve ne bude isto kao ono što si probala. Puno ovisi o tome kakav je sir, je li vrhnje punomasno (ne koristim baš često iako mi je bolje) ili polumasno, da li je kiselo ili za kuhanje, ali na kraju se sve uvijek pojede, he he he... Dobar tek!
hvala vam žemske moje.... javim svakako... il prvo probala s mineralnom il dobila recept hehehe
Mineralna voda ima mjehuriće koji razrahle tijesto (npr. za palačinke) ili sirni nadjev. Moja kolegica to često rabi (ja se ne sjetim ali znam teoriju) i time recimo zalijeva burek od mesa ili sira kad je već pečen, pa kore ne budu suhe.
Ne znam jesam li na dobar topic uletila, al nema mi smisla otvarti novu temu. Naime, upravo sam naletila članak o tome kako različita boja svjetlosti štiti od različitih plijesnji. Piše i ono što sam već ranije viđala pod mikroskopskim snimkama kako se ne smije samo odrezati pljesnjivi dio namirnice, jer je to što se vidi samo plod, a prave gljivice su nevidljive okom i kad se nešto vidi, proizvod ih je već prepun. Termičkom obradom se uništavaju gljivice, ali ne i otrovi koji se zadržavaju do temperature 300 °C. Mi smo nekad samo odrezali dio sira koji je "počeo pljesnjiviti" (ne mislim na plemenite).
i ja radim zgužvanu pitu kao Nena-Jabuka, to s mineralnom, samo što pored svježeg sira ubacim i fete, pa onog domaćeg dimljenog sira, i još kakav već imam i bude :njam:...
Istina, tih rasprava koliko hoćeš. Ja kad sam u Bosni znam da je njima burek s mesom pa tražim sirnicu, al me u Zagrebu zbilja nije briga.
U Turskoj i Njemačkoj možeš što hoćeš staviti u jufke.
http://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6rek
Pomoć hitno! Imam smrznuto tijesto za pite i savijače (kupovno), da li bi mi uspjela od tog tijesta pita (quiche). Imam sira svježeg, ubacila bih jogurt, i šunke na kockice i po tijestu (više slojeva bih stavila, lomljivo je ovakvo iz škrinje)...
Ili imate neku bolju ideju za brzu večeru?
slobodno možeš tako slagati, samo nemoj na jako debelo stavljat sir i šunku
šunku sam mislila na kockice umješati u sir e da i jaja ću dodati 2 cca... hvala, idem odmah probati.
da, možeš, bit će fino, još ako gore staviš vrhnje ili jogurt s jajetom
Prefino ispalo!
Pekla sam neku nougat tortu i slagala sam je u kalupu jer ne znam kako bih drugacije i na kraju sam zadnji biskvit prelila cokoladom i sad se sastrane vide slojevi i to i nije bas tako lijepo. Uglavnom sta je tu je alu mene zanima kako napeave ono da cijela torta bude prekrivena cokoladnom glazurom i jos onako glatko jer da sam je preljevala cijelu zakapala bih cijeli tanjur.
Nadam se da cete skuziti na sto mislim.
pa ispod stavi papir za pečenje, prelij cijelu glazurom i kad se stisne, izvučeš taj zakapani papir, a torta ostane na čistome tanjuru
A kako postignem da mi torta sa svih strana bude lijepo prelivena? Ako nalijem gore to ce onako kapati dolje, curiti.
vježbom i iskustvom
i nemoj zamišljati da će ti izgledati kao slastičarske
jer neće
ili ne kužim pitanje
zagladi nožem, kako drugačije?
Savršena čokoladnu glazuru moguće je postići tako da se torta prvo presvuče tankim slojem marcipana. Ja razvaljam marcipan između dva komada bakpapira, pa tim pokrijem tortu i zagladim marcipan. Nakon toga prelijem čokoladom rastopljenom u maslacu. Najbolja mi se pokazala Kraševa čokolada u prahu. Ta glazura se onako presijava i fakat bude savršena.
Da ne isprljem tanjur, ispod torte stavim bakpapir ali ne u komadu, nego više komada, 4,5, jer ih je tako lakše poslije izvuči.
Marta, das za ovu glazuru s cokoladom u prahu?
Mislim, napises recept?