15 godina gledam one kućice od medenjaka i želim ih raditi i nikada se nisam usudila i danas sam skupila hrabrosti i napravila sam tijesto i stavila ga u frižider i sad skužim da sam zaboravila staviti 6 žličica maslaca. Šta da sad radim?
Printable View
15 godina gledam one kućice od medenjaka i želim ih raditi i nikada se nisam usudila i danas sam skupila hrabrosti i napravila sam tijesto i stavila ga u frižider i sad skužim da sam zaboravila staviti 6 žličica maslaca. Šta da sad radim?
80g maslaca - omekšalog
120g šećera
1jaje
1van.šećer
125gbrašna - piše za dizana tijesta, ali ako nemaš, stavi 1/2 žličice p.z.p
5gsuhog kvasca
50gzobenih pahuljica
115g gorkoslatke tamne čokolade, grubo sjeckane
115g bijele čokolade, grubo sjeckane
Zagrij pećnicu na 190stupnjeva. Mješaj šećer i maslac dok ne posvijetli i dok ne postane pjenasto.Dodaj jaje i šećere i miksaj. Dodaj prosijano brašno i kvasac i lagano promiješaj. Dodaj zobene i obje vrste čokolade i ravnomjerno izmješaj. Velikom žlicom stavljaj na padelu obloženu pek papirom s razmakom. Peci 12-15 minuta, ovisno kakva ti je pećnica, izvadi ih iz padele i hladi na rešetki.
Meni su super fini, radim ih često!!!
trenutno mi se ne radi nista
ali vjerojatno ce biti nesto iz standardnog repertoara keksa koji mogu stajati:
kiflice (vanilin, kokos, orah), spekulasi, coko espresso budnici, coko kokos kuglice
neka od nepecenih rolada s keksima (kokos rolada, ili salama sa zeleom)
fingertips šta misliš dali bi mogla u ove keksiće stavti kombinaciju raženog i zobenog brašna, izbaciti jaje i staviti margarin ili mast umjesto maslaca?
Ni bijelu čoksu ne bi stavila :/
U 10 minuta jučer napravila moja kćer: http://www.coolinarika.com/recept/lazni-cupavac/
Fino i jednostavno: ne može ne uspjeti. Kad se režu ispadaju točno kao na fotki i meni su bolji od običnih jer nema onog suhog dijela. Moraju stajat jedan dan da keksi omekšaju.
Ja bih rekla da je maslac.
Spremam se raditi te kesice drugi vikend, uz to jos gingermane da se dijete zabavlja izrezivanjem i cupavce, ali prave, za svoj gust.
Ako to uspijem bit cu prezadovoljna :)
Btw, jel netko radio princess pufice bez grozdjica? Ja ih ne podnosim, ne bih ih stavljala, hoce li mi to jako promijeniti ishod?
Ako stavljaš zobeno i raženo, neznam kako oni reagiraju s kvascem, mislim da se ne bi digli lijepo, pa stavi više praška za pecivo, onu jednu kesicu. Umijesto jaja stavi malo mlijeka oko 1dl, ipak ti treba neko vezivno sredstvo, a masnoću možeš koju želiš. Kažem, jedino neznam za brašno :) Bijela čoksa je za ukus, nije bitna za razvoj priče. Stavi malo više tamne!
peterlin, molim te možeš li ponoviti svoj recept za medenjake
maslac
drago mi je da moj recept živahan:-D
ja sam radila puffiće bez suvog grožđa (BAŠ ga ne volim, a ni moji)
svejedno su bili fini, familija je oduševljena
Mojca ne znam još kako izgleda taj mlin za klinčiće, kad odem kod prije da sameljem, javim
Mojca mi je preporučila da pogledam ovaj recept, djeluje mi super, ali kako imam u planu raditi narančine ploške, ne bih i kuglice s okusom naračne, pa mooolim još koji provjereni recept za neke "dječje" kuglice. Dječje u smislu kompaktne smjese koju mogu i djeca sa mnom oblikovati i uvaljavati u šarene mrvice, mljevene orahe, sjajne kuglice... Bez ruma i grožđica (jer ovo drugo ne vole, a za ono prvo još ne znam :mrgreen:), lješnjaka (alergija) i naranača.
Jako mi se sviđaju snowball cookies, definitivno će doći na red, ako ne već ovih blagdana.
Prošle godine sam po prvi puta radila trokute s lješnjacima, svima su se jako svidjeli, evo ako netko nema recept.
Ovi trokuti od lješnjaka su super, ja ih skoro svake godine radim za Božić.
netko je tražio (pominjao me) imam recept za zebra tortu , fora je ali ne biskvit jedne boje krema druge nego se krema tako pravi da u presjeku izgleda zebrasto..
ako nekom treba pisat ću
kod nas ove god brzinski kolači-Božićni keksići, Figaro kolač s oblatnama,kuglice s narančom, lažna mađarica (s rozen korama) i mileram torta, eventulano kolač od mrkve ako bude trebalo da popuni repertoar
ČOKO KOKOS KUGLICE
20 dkg keksa
10 dkg kokosa
25 dkg štaub šećera
1 vanilin
3 žlice ruma
3 žlice putra
10 dkg mliječne čokolade
1,5 kavena šalica vode
sve osim kokosa i keksa prokuhati i u vruće umješati kokos i kekse
kada se ohladi, oblikovati kuglice i uvalajti u kokos
kopiram ti sa stare teme, moji klinci vole ove kuglice
ubacujem se pratit za složit finalnu listu :-)
Za sada radim:
linzere
mak kocke
KUGLICE S KOKOSOM I KEKSIMA
10dag keksa (kao pettit beure)
3dag badema
8dag čok.za kuhanje
3dag bijele čokolade
1žlica slatkog vrhnja
1/2 žličice instant kave u prahu (može i bez toga)
5dag kokosa
Ovo je recept za malo kuglica, neznam ni ja koliko, možda nekih 30-ak komada ili manje :)
Bademe oljuštite i sitno nasjeckajte, kekse sameljite i pomiješajte s bademima. Otopite čokoladu za kuhanje na pari sa žlicom slatkog vrhnja i malo vode. U toplo umiješajte kekse s bademima. U ohlađenu masu dodajte naribanu bijelu čokoladu pazeći da se ne otopi. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokos.
Meni je ovaj receptić jako drag, brz i jakooo fin! :)
Ove godine samo mađarica i torta od (odmrznutih)malina. Toliko su se prejeli slatkiša od sv.Nikole da vlada intolerancija na šećer. Možda ispečem i strudl od šljiva isto iz škrinje da pokrenemo probavu LOL
Plivadoni, crni i bijeli by apricot
Sastojci:
15 dag lješnjaka (popržiti i fino samljeti)
8dag šećera u prahu
7dag maslaca
5dag čokolade (u bijeloj varijanti, ako je čokolada masnija, staviti malo manje)
Umiješati tijesto i praviti maaale plivadončiće (što manji, to bolji – ovisi koliko živaca imate).
Protvan isprati hladnom vodom, poslagati plivadone i ostaviti preko noći. Sutradan ih peći na 110°C, a onda ostaviti da se dalje suše u isključenoj pećnici. (Pazite na veličinu – pri pečenju dosta narastu).
Pitanje: Na kojoj temperaturi trebaju plivadončići prespavati noć (sobna temp. ili frižider)? Također, koliko dugo ih treba peći na 110C?
SOrry na offt. - moji su ove godine OSTAVILI slatkiše od sv.Nikole - nitko ih nije ni pogledao. Nadam se da će i kod tebe biti tako već iduće godine. MOji su jednostavno prerasli to prejedanje, na svu sreću. ALI mm nije, he he he... Čak je i mene dopala trećina jednog čokoladnog lika.
Ont. od "mokrih" kolača namjeravam za Božić napraviti podravske kocke, s kavom (mlađi sin je obožavatelj iste): http://www.coolinarika.com/slika/pod...-sa-kavom8230/.
To dugo nisam radila, a bitno je odabrati nešto što gerijatriji ne smeta za gebise :mrgreen: + da se i djeca slažu s odabirom kolača.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :lol: :lol:Citiraj:
To dugo nisam radila, a bitno je odabrati nešto što gerijatriji ne smeta za gebise :mrgreen:
joj, peterlin, sva sam se zamuljala s maskarom ispod očiju :lol:
naime, nisam imala pojma šta je gebis, nešto mi bacalo na giht :mrgreen: (o kojem si nekada pričala) pa sam išla guglat
a kada sam izguglala ovo uhvatio me smijeh.
na temu :mrgreen:
ja obožavam podravske kocke, a poodavno sam ih jela. ne znam bi li mi sada bile preslatke? naime, zadnjih 10 godina sam velike količine šećera izbacila iz kolača.
Aha, vidiš kak se uče strani jezici! Ali dobro te razumijem, kao i reakciju. Asocijacija - jedan od Krležinih eseja (nemam pojma više što je to bilo i u kojem obliku) ali bila je riječ o kazališnoj predstavi neke od njegovih drama... E, sad, koja je bila, nije ni bitno. Uglavnom - radi se o tome da predstava treba početi, a glavni glumac je izgubio gebis i nigdje ga ne može naći... Tekst koji pamtim ide ovako:
"Na kraju se DENTIJERA našla u Sotošekovoj grah-salati!" Tu riječ ću valjda pamtiti za sva vremena. Eto, sad smo spomenuli i talijansku (ili francusku) varijantu!
Naravno, sad i meni cure suze od smijeha.... Maskara je srećom smeđa, valjda se ne bude jako razmuljala... he he he... Fala na ovome, baš mi je falilo malo smijeha! :love2:
Ont. U podravskim kockama ja sam i inače smanjivala količinu šećera za 25-30%. Može u svemu osim u gornjem preljevu (šaum) jer taj se raspada ako nema odgovarajuću količinu šećera.
Da se i ja pridružim,....
naime, trebam recept za kolače koje nemam pojima kak se zovu al su mi fini pa bi to probala napravit.
gore i dole je oblatna a u stedinu ide neka krema od mislim oraha ili lješnjaka i čokolade.
visoki su oko 2cm a režu se na debljinu prsta
jesam fino objasnila :lol:
ima možda netko?
Zovu se napolitanke bake anke, ima recept negdje na forumu, al ne stignem ti tražiti.
Ja sam jučer sve suhe zgotovila a mokre ne radim za Božić:
zobeni kokos cookies
florentineri
marcipan medenjaci
linzeri sa lješnjacima
linzeri sa makom
limun-ružmarin keksi
limun-čokolada trokuti
kardamom kuglice
cimet štangice
čoko snježne kugle
i kokos-limeta štangice-neuspjele:-x
Meni treba neka alkoholna krema za oblatne. Ili mi preporučujete da jednostavno skuham kremu od jaja na pari i ulijem alkohol unutra?
sinoc ispecene krancle ili ti ga zvjezdice.
uvijek ih zamijesim punoooooooo, a onda navecer u neko doba mrzim sama sebe.
ali to je iza mene. sad jos kad naparvim kore za 3-4 madjarice kao da sam napravila sve, ovo drugo mi je pice od cake (radim puno kora, jer na badnjak idemo kod familije, ja sam kolac djevojka, starijoj sestri radi ove godine kolace za bozic, i za doma da se nadje, da odmah odgovorim na pitanje zasto toliko.)
danas pecem paprenjake i mozda napravim jos nesto, ne znam, jer balerina ima pokazni sat na ritmici, a navecer imaju neko polaganje oboje, na teakwondoou, u kojoj rupi cu peci ili kad nevecer, ne znam. pa prema tome ce biti i broj kolaca.
Evo ti pijanih napolitanki bake Ane (izvor "Hrana i vino") pa usporedi sa svojom idejom: http://www.youtube.com/watch?v=N5Ukj7LEwDY