Ako ikada budem spremna staviti svoje srce na tanjur i poslužiti javnosti, tebi prvoj šaljem :)
Printable View
Ovo ne razumijem, možeš li, molim te, pojasniti?
Statistike također pokazuju da učenici takvih osnovnih škola imaju minimalne šanse da nakon njihovog završavanja uđu u sustav gimnazija i kasnije sveučilišta. Naravno, neki od njih to ni ne žele (ili za takav tip obrazovanja jednostavno nisu sposobni), no što je s onima koji žele (ili su željeli) i sposobni su, a unaprijed ograničeni?
Ponovno ne razumijem i molim za objašnjenje.
Točno tako.
Ovo je vrlo paušalna ocjena i, poput većine paušalnih, ujedno i posve kriva.
Ne kažem da takav život i uz njega povezani negativni osjećaji nisu (bili) tvoje iskustvo, ali nadam se da ne misliš da je riječ o općem pravilu.
Pčelice, sve ti potpisujem, a ovo citiram samo da bi se još koji put pročitalo. :-)
Naravno, ali tu podlogu treba imati i treba je znati prenijeti. Ja sam uz svoju pokojnu baku naučila raditi kiselo mlijeko, sir i maslac, ali o kemiji nisam čula ni slova; vjerojatno zato što ni ona o njoj nije previše znala.
Krumpirić, potpisujem sve što si napisala, a uz riječ "kontrolu" dodajem i "strogu; jako strogu".
x
xxx
ne stignem se sada detaljnije ukljuciti, samo bih jos jednom naglasila ovo sto je krumpiric tako lijepo srocila.
dodati cu samo par natuknica za daljnje razmisljanje. :mrgreen:
i dalje mi nisu jasni svi oni koji tvrde da u svom cijelom skolovanju/fakultetu nisu ama bas nista naucili. statisticki je nemoguce da se potrefi fakultet sa 100% nesposobnim kadrom. interesantno jest, da oni sudionici ove diskusije koji se svojim zvanjem bave, imaju vrlo slicnu sliku: ima odlicnih profesora, dobrih i losih. fakultet je samo prvi korak u nizu koraka koji vode sticanju znanja i obrazovanja u odredenom podrucju.
medutim oni koji se tim sto su studirali uopce ne bave, ili su se bavili kratko, pa prestali, tvrde kako nisu nista naucili, te da je sve to sto se u skolama i fakultetima uci, beskorisno i bespotrebno. jedna vrlo interesantna teza, da ljudi koji se ne bave tim sto su studirali, tako uvjereno tvrde da je sve to sto se na visokim skolama uci beskorisno. otkuda oni to znaju? da li je moguce da su ljudi krivo odabrali, fakultet, ili uopce krivo odabrali studiranje kao takvo?
drugo: uzimati greske ljudskog faktora u sustavu / citaj lose ucitelje i profesore kojih zasigurno ima i vise nego dovoljno, kao argument protiv skolskog sustava, te kao argument za HS, jest naprosto pupulisticki i jednostavno krivo.
ljudski faktor je karika koja moze popustiti u svim vrstama edukacije. da li je statisticki moguce da su svi roditelji, te svi ostali koji nude razne kurseve u sklopu HS-a fantasticni? da li je nemoguce zamisliti roditelja koji svoje dijete obrazuje hs-om po principima pritiska, s naglaskom na greske? da li je moguce da neko od roditelja/poznanika koji bi bili ukljuceni u onaj simpaticni krozok od mikkin-a, bude dosadan, neinspirativan i manipulativan predavac?
da je nastavni kadar takav kakav je, ima manje veze sa sustavom, a puno vise sa negativnom selekcijom, losom placom i niskim statusom u drustvu. a ja bih dodala i sa percepcijom znanja i obrazovanja kao neceg ne previse vaznog, koja se tako lijepo predocuje na ovom topiku.
trece: djeca kao i odrasli uce na vrlo razlicite nacine, ovisno o svojoj osobenosti, vrsti inteligencije, percepcije, pamcenja i slicno. o tome su pametni ljudi dosta toga pametnog napisali. smatrati da svako dijete najbolje uci uz pravljenje mermelade i jogurta je jednako tako jednodimenzionalno, kao i misljenje da svako dijete najbolje uci kroz frontalni tip nastave. osim toga je i netocno. ja, mm i moje dijete, kao i mnogi drugi ljudi jako dobro ucimo preko apstraktnih modela.
uopce ne znam sto bih rekla o jogurtu i inom. mene sav taj antiintelektualizam zapravo uzasava.
Svimbam svimbi :)
Bravo seni :klap:
Izvrsno. Potpis.
Upravo o pozitivnoj selekciji sve vreme i pričam, al’ dobro.
Kod nas se kaže: „Ako vam je dobro, onda ništa.“
A ko smo to „mi“, procenite same.
Kao članica EUDEC-a tu se nikako ne mogu složiti s tobom i mislim da daješ krive navode.
Ali eto, da se lovimo opet za detalje o hrvatskom jalu i inome. Samo napomena, jako mi je zanimljivo da ti provizorno daješ gore navedeni citat, a nisi ga provjerila niti navela izvor kojim to potvđuješ kao činjenicu. A za one koji nisu skloni kritičkome promišljanju o izrečenom na forumu, taj će argument proslijeđivati dalje kao nešto mjerodavno. To je hrvatski mood. (Iako koliko shvaćam ti niti ne živiš u RH.)
Kakav je to hrvatski mood?
Dakle ovako nekako:
1. Ti si intelektualka
2. Imaš svoje mišljenje
3. Svatko tko ne djeli to mišljenje nije intelektualac
??
Po mome je javno školstvo anti-intelektualni sistem, a protiv intelektualizma i obrazovanja ovdje nitko od zagovaratelja HS-a nema ništa.
Za postići stručnost u određenom polju nije potreban sustav školovanja kakav se danas promovira kao jedan jedini ispravan.
Ti uopće nisi shvatila što je seni htjela reći
banalizirati znanja na razinu mlaćenja jogurta i sve tome slično što se na ovoj temi definira kao ispravno znanje - jest antiintelektualizam
način na koji se došlo do znanja je prestao biti tema, očito.
Kako sam imala prilike na svojem fakultetu učiti i promišljati o alternativnim načinima obrazovanja koji postoje u svijetu od kako je obveznog školstva, shvaćam da ne stojimo na istim pozicijama za zaista dobre i argumentirane rasprave.
Nekolicina nas koji se borimo za pluralizam u obrazovanju (tu mislim ne samo na roditelje i učitelje iz raznih Wladorf, Montessori i drugih udruga, već i na dr. a ne samo prof. Matijevića, vidim da je to nekima bitno, te na osobe iz Sabora i političkih stranaka) bila je u tavim školama, upoznala i ravnatelje i profesore i učenike i roditelje i to je uvijek iznimno teško objasniti onima koji se a pripori protive a nisu nikada došli u neposredni doticaj s takvim načinima podučavanja i obrazovanja.
Mi se borimo za pravo na izbor jer u jednom demokratskom društvu proced demokratizacije ne staje na uvođenju političkog pluralizm.
Povećanje broja i kvalitete alternativnih škola i uvođenje obrazovanja kod kuće samo je korak na tom putu.
Mi niti hvalimo obrazovanje kod kuće niti alternativne škole kao one koje su najbolje od najboljih. Mi samo naglašavamo da treba postojati pravo izbora. Kako će ono izgledati to je na zakonodavcu u našoj državi. Ja sam sigurna da Sabor nikada neće donijeti takav akt o alternativnom školstvu koji će ugroziti vas kao majke, roditelje i građane ove zemlje.
Ako pojedince pitate koji su njihovi osobni razlozi za odabir "alternativnog" obrazovanja ti razlozi mogu biti duboko neslaganje s odgojno-obrazovnom ulogom škole danas. I to je u redu, svatko ima pravo na svoje mišljenje. Mi se možemo s tim slagati ili ne, u većini slučajeva će vam zvučati nerazumno, ali ga promijeniti ne ćete. Pogotovo putem komunikacije na forumu.
Vjerojatno su upravo takvi isplivavali na površinu na ovih 60 i nešto stanica i stoga se nekima čini da se naša profesija toliko omalovažava.
Ovdje je dosta pažnje bilo posvećeno osporavanju osobnog mišljenja zagovornika prava na izbor, pa je ono što se nekima čini banaliziranje znanja stupilo na scenu.
Osobno mi se čini da je jedna strana više naglašavala obrazovnu komponentu (na koju se, opet prema mišljenjima stručnjaka, a ne mom vlastitom, naša osnovna škola svela), a druga odgojnu (kojoj se satnica sve više briše, pa vraća, pa briše...).
I za kraj bih se samo osvrnula na prvi post koji nije baš najsretnije koncipiran jer sam mišljenja da se traženjem odgovora da-ne-možda i odgovorima svakako sam protiv (na pitanje treba li dopustiti OKK) banaliziraju i zakidaju i pravo na izbor i ljudska prava i demokratska država.
Svatko od vas može iznijeti svoju bojazan vezanu uz uvođenje prava na izbor, to ste većinom i činile, ali kada vam je netko dao odgovore, niste ih mogle prihvatiti. Stoga takva rasprava ovdje nema smisla jer se tako možemo natezati još 20 godina. Duboko se nadam da će saborska rasprava o ovoj temi biti daleko konstruktivnija.
Ne, nego se vi ljepite za ono na ćemu možete graditi svoje argumente. Taj jogurt je toliko nevažan u cijeloj ovoj raspravi da ne mogu vjerovat da su se svi intelektualci tj. intelektualke foruma na to priljepile.
Nevjerovatno je glup zaključak koji ste donjele iz jedne prijateljske prepiske koja zapravo nije imala veze sa raspravom na temi.
Ali roza, mi ne smijemo komentirati niti jedan tvoj primjer.
A nikakav konkretni argument nam ne daješ, osim te fobije od društva, zgražanja nad sustavom i sl.
Uz to, imam osjećaj da sasvim površno čitaš postove pa ne uhvatiš bit.
Ili namjerno ne želiš shvatiti što ti pišemo?
enchantress, takvim predstavljanjem teme sigurno neće rasprava biti ni blizu konstruktivna, ni u saboru, a ni ovdje.
Naprotiv.
ti možda jesi (nisam upućena čime se baviš) obrazovanija po pitanju alternativnog obrazovanja. Pardon, naglasila si da si na fakultetu o tome učila-dakle, da si klasično školovana da se baviš obrazovanjem.Citiraj:
shvaćam da ne stojimo na istim pozicijama za zaista dobre i argumentirane rasprave.
Pinky je npr. klasično školovana da se bavi klasičnim obrazovanjem. Ne vidim zašto tvoje teze imaju iole veću težinu od njenih, i zašto krećete "iz različitih pozicija".
Ja npr. već desecima stranica ne vidim ni jedan konstruktivan argument. Nitko nije pokazao kako je to roditelj adekvatan učitelj, kako je dijete adekvatan odabiratelj kurikuluma i znanja.
Umjesto onog što ja vidim kao prednost HSa-individualizacija i prilagodba okolnostima, došli smo na to da smo mi previše "Hrvati" da shvatimo veličinu i važnost pluralizacije obrazovanja.
Nekidan mi je jedna osoba iz obitelji rekla: hvala Bogu da sam se rodio u trenu kad je škola postala obaveza, što bi otac napravio od mene da nije, da, ta osoba nije htjela lovit ribu i kopat čitav život-o sram sram tu osobu bilo.
Roza, banalizira se još od početka teme, od Tesle i liječnika kirurga.
Pa Mare ne zezaj me, ja sam fakat navela milijarde razloga zašto sam za OKK, moj skepticizam prema sistemu je samo jedan od razloga. Prolistaj ako te zanima.
A površno ih čitam u zadnju jer stvarno više ne mogu podnjet čitabe koje bi me trebale uvjeriti da sam u krivu i da ću uništiti život svog djeteta zbog svoje sebičnosti - ovo ovako sažeto.
Sasvim je svejedno tko gdje živi i tko je članica koje udruge. Kvalitetna se rasprava ne vodi ad hominem argumentima niti namjeravam stavljati svoj CV na forum ne bih li zvučala vjerodostojno.
I dalje ne znam što je to "hrvatsko raspoloženje" (tzv. hrvatski mood) niti "mi Hrvati ovakvi-onakvi", a sad smo već dobili i "detalje za hrvatski jal i ino". :-/ Stereotipi i generalizacije oblik su intelektualne lijenosti i koliko si god slobodna koristiti ih do mile volje, ipak bih molila da mene izostaviš iz svojih stereotipizacija nacionalnog identieteta.
Što se tiče alternativnih, tzv. slobodnih škola i mogućnosti nastavka kvalitetnog školovanja koje one pružaju, podatak o tome da se otprilike 10-20% učenika uspije upisati u gimnaziju nije provizoran, nego iz prve ruke, dobiven od osobe koja je u takvoj (lokalnoj) školi donedavno radila.
Zaboravih dodati, Seni, potpisujem! :-)
Ali svi ti tvoji razlozi proizlaze iz ogorčenosti društvom.
A to strašno društvo smo i mi koje se ovdje s tobom dopisujemo, razumiješ.
I ne mislim ja nipošto da nam je društvo savršeno uređeno i da ništa ne treba mijenjati, ali mislim da ti malo pretjeruješ.
Uostalom, kako ti možeš znati da baš tvoje dijete neće željeti živjeti u nekoj metropoli i raditi u velikoj međunarodnoj korporaciji.
Iako su djeca tvoja nemaš im pravo nametati svoje stavove niti ih ograničavati na način da im u startu oneomogućiš snalaženje u tom društvu koje se tebi nimalo ne sviđa, ako oni to jednog dana požele.
Jednako kao što ni ja ne mogu zabraniti svojoj djeci da odu živjeti na Bobaru ako im tako nešto padne na pamet.
Razumiješ?
Ne zezam te, niti te želim uzrujavati :ječmenac: :)
Sanja, potpisujem i ja tebe.
I također molim da me se izuzme iz ovih stereotipizacija nacionalnog identieteta, ali i iz zlobnih komentara na račun moje djece.
Valjda nam to enchantress osobnim primjerom želi pokazati taj "hrvatski mood"
Za rasprave o vrijednosti i smislu neke alternativne škole (nisi navela o kojem pedagoškom modelu se radi) trebali bi imati na umu da ti roditelji imaju mogućnosti izbora dati ili povući svoje dijete iz te škole. Vjerujem da država nije dodijelila svoje obvezno osnovno obrazovanje toj jednoj školi pa su roditelji primorani protiv svoje volje slati djecu tamo, a pogotovo ako ima tako loš prosjek upisa u daljnje institucije formalnog obrazovanja.
Nadalje, potrebno je dati rezultate kvalitetnog istraživanja ako generaliziramo postotke, a ne samo primjer iz jedne škole.
Ako sam ja pogriješila i poslužila se neprimjerenim argumentima, valja promisliti je li i tvoj argument valjan i vjerodostojan. Možeš li priznati da si se zaletila i te da osnovi izjave jedne osobe iz jedne škole u jendom gradu ne možeš reći da je takvo činjenično stanje u svim takvog tipa.
Bilo kako bilo, ispričavam se, ja sam samo navela da kao član organizacije u kojoj su slobodne demokratske škole ne baratam podacima koje si ti navela, tvoj CV te nitko nije tražio, ne znam od kuda takvo shvaćanje, forumska komunikacija vjerojatno čini svoje. Po raspoloženju tvojeg posta vidi se da si uvrijeđena i ja ti se ispričavam - ili možda opet pogrešno zaključujem, pa se iznova ispričavam.
Slažem se s postovima seni i krumpirić.
Ja ti se duboko ispričavam. Nisam shvatila ovo sa curicom, tek nakon dužeg vremena iščitavanja postova. Moj komentar o marmeladi nije bio zloban, niti najmanje niti bi ikada zlobno komentirala nekome nečije dijete, a kamoli javno na forumu. Ja sam ga pisala kao znak pomirenja, no gledajući kroz tvoje oči jasno mi je da se može neprimjereno shvatiti.
Hrvatski mood postao je novi jogurt ili sarma, pa se povlačim iz daljnjih rasprava na ovu temu i temu OKKa jer sam onim podužim postom sve rekla.
Kao i đem i jogurt bio je upućen osobi koja dolazi iz druge države, smatram da sam jasno navela ime forumaša kojem se obraćam. Imam puno prijatelja Bosanaca, Srba i Makedonaca i često se šalimo i pretumbavamo te različitosti u životnom pristupu pa sam mislila da samo iznosim nešto opće poznato. Sada mi je jasno da vi uopće niste upoznati s time. Još se jednom ispričavam jer vidim da sam mnoge pogodila na osobnoj razini što mi nije bila namjera.
Sanja, seni, krumpirić, Maro, super pišete, lijepo vas je čitati.
("hrvatski mood" bio je prvotno upućen meni. :mrgreen: )
The enchantress, iako si se odjavila s diskusije, odgovorit ću ti. :-)
Najprije, nisam uvrijeđena, ali moraš dozvoliti da ne mogu sasvim ozbiljno shvatiti sugovornika koji umjesto argumentima raspravlja generalizacijama tipa "Hrvati ovo-Hrvati ono".
Navela sam o kojem se modelu radi, odn. nadovezala sam se na (čak i citirala) dio tvog posta u kojem govoriš o tzv. slobodnim školama, tj. školama u kojima je djeci omogućena velika sloboda pri izboru nastavnih sadržaja. Konkretna škola o kojoj je u mom postu riječ već neko vrijeme prati obrazovni put svojih bivših učenika i rezultati su takvi kakvi jesu. Što se tiče drugih tzv. alternativnih škola (Montessori, Waldorf, Jena-Plan i tako dalje) nemam podatke, pa ih ni ne navodim (iako također moram reći da se mnogi elementi ovdje nabrojanih - ali i drugih - tzv. alternativnih pedagogija i te kako koriste u tzv. mainstream vrtićima i školama).
Naravno da svaki roditelj ima mogućnost dati ili ne dati dijete u takvu školu, no čini mi se da mnogi od njih iz ovih ili onih razloga - u koje sad ne bih ulazila - nisu svjesni dugoročnih posljedica takvog tipa ranog obrazovanja na kasniji život i mogućnost odabira svog djeteta.
Nemam ništa protiv demokratizacije školstva i obrazovanja kod kuće (da sam saborska zastupnica, digla bih ruku za donošenje zakona kojime bi ono bilo omogućeno), no bojim se da bez stroge kontrole ono može biti provođeno na štetu djeteta.
The enchantress, isprika prihvaćena :)
I još jednom lijepo sročeno ono što neki od nas stalno ponavljaju i što je jako važno.Citiraj:
Sanja prvotno napisa
Jer HS bez ikakve kontrole bi bio jedan veliki korak unazad i donio bi puno više štete nego koristi.
sutra oko 18h durzenje u maksimiru, bit ce neki nasi drugari, mikkin i mikka sd (sa djecom), svi zainteresirani dobrodosli.
ja, plavuša, ne kužim zakaj bi dijete moralo biti školovano kod kuće da bi ga roditelji nešto naučili?
Zar ga ne mogu roditelji naučiti nećemu kod kuće i ako ide u normalnu školu?
I još me zanima, koliko iskustva u školovanju kod kuće imaju svi ti veliki zagovornici homeschoolinga?
Jesu li doista isprobali jedno i drugo, pa mogu usoređivati, ili samo lamentiraju bezveze?
pa dio ekipe se gnusa dobrog dijela izbora gradiva koje dijete treba usvojiti obrazovanjem
dio se gnusa negativnog uticaja koji dolazi od druge djece
dio ekipe dozivljava sistem skolovanja kao zastario i vjeruju da mogu djetetu bolje selektirati ono sto im treba za zivot
nase je iskustvo da smo skolsko gradivo uredno pratili ali kako je bio stvarno okrenut samo na mene jer je neplanirano upao u prazno vrijeme izmedju prelaska u sljedecu skolu i nismo imali kontakt sa drugom HS populacijom. intelektualno smo funkcionirali ali socijalno i emocionalno djetetu roditelji u ludilu ne mogu zamijeniti ono sto dobije kroz druzenje sa vrsnjacima
koliko god sam ja za svoju generaciju tehnoloski plafon, neshvacena jer se jos uvijek igram i bla bla.... e ja takva zaigrana njemu nisam dovoljna za njegove interese i potencijale. po meni je nama tu bio filter, da li cu ja iz meni logicnih argumenata nametati svoje interese ili cu prihvatiti da se on razlikuje od mene i da ce prije spavanja umjesto stripova citati literaturu za medicinski faks i da ce umjesto bicikla ili rolanja radije programirati i buljiti u mikroskop (ima sto takvih detalja)
opet, vjerujem da je izmedju lose skole (sto se nama dogodilo dolaskom nove uciteljice) i rada kod kuce bolje je izabrati da je dijete kod kuce
ne zelim mu birati frendove, ne zelim mu nametati svoje svjetonazore kao apsolutnu pamet i ide u drzavnu skolu. nakom skole i vikendom ima dovoljno vremena da dodatno radi sto mi mislimo da mu treba ili sto njega zanima
Da, ali tko ima iskustva s obrazovanjem kod kuće?
Vidim, stray ima nešto iskustva jer živi u inozemstvu i upala je u neobičnu situaciju, pa joj je to bio privremeni izbor.
Ali sve ove domaće stručnjakinje za školovanje kod kuće.... na temelju ćega pišu o tim ogromnim prednostima homeschoolinga?
vani je normalno da biras skolu prema nekim svojim interesima. skole na predstave svoju viziju obrazovanja, ides na razgovor i pregledas skolu pa se odlucis
u hr i dalje ekipa po inerciji vodi u najblizu kvartovsku skolu
mislim da ljudima koji u hr pricaju i HS nedostaje taj korak kod odabira obrazovanja za dijete
ne postoji sistem koji nudi mogucnost izbora (ok, sad ima par montesori skola i par waldorfskih, ali nije da svaka skola prezentira program koji nudi uz obrazlozenje zbog cega. isto tako ovdje uredno na strnicama inspekcije z aobrazovanje vidis podatke sa postotkom koliko ucenika iz svake skole ide dalje u gimnazije a koliko u proizvodna zanimanja)