Pokazuje rezultate 1 do 50 od 830

Tema: Potpomognuta na Svetom Duhu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa
    Potpomognuta oplodnja u Hrvatskoj je postala hazard u kojeg se laka srca mogu upustiti samo neinformirani.
    Citiraj vinalina prvotno napisa Vidi poruku
    Naš zakon treba nama samima biti osnovni i jedini kojega bismo trebali znati, ako ga neznamo ili smo glupe (pa se nismo željele informirati ili neznamo kako se to radi ili nas je briga, pa smo stoga ono ispred zagrade) ili laka srca... uf koje teške riječi...
    Nije bilo šumova u kanalima, ali ženske dajte razumijte da se mi borimo, pričamo drugima o štetnosti, pa halo u mojoj školi SVA djeca znaju kaj sve prolazim...
    A s obzirom na zakon i zamrzavanje embrija mi na sd nismo ništa izgubile, jer to nismo nikada niti imale... Naravno da ostaje još puno problema koje veže ovaj zakon, ZNAMO MI TO!
    A kaj bi trebale si sada pucati u glavu što nas ne pitaju koliko želimo js da nam oplode, što nam vraćaju 3 zametka...ili nebismo trebale uopće nikamo ići dok se zakon ne riješi, a s druge strane, kada se potiče bojkot MPO odmah se svi uzbude i kažu da je to odluka pojedinca...
    Nisam niti jednom rijecju rekla nekome da je glup niti sam tako mislila. I ne zelim da itko moje rijeci tako tumaci.

Takodjer izraz laka srca sam upotrijebila kao suprotnost izrazu teska srca.

Svakome tko zna kako je potpomognuta oplodnja izgledala prije donosenja Zakona o medicinskoj oplodnji i kako ona izgleda drugdje po svijetu ne moze biti svejedno prolaziti kroz stimulaciju nakon koje se slucajnim odabirom od svih pridobivenih jajnih stanica odabiru samo tri i oplodjuju dok se sve ostale unistavaju. A ako se koja od njih i zamrzne vrlo mala je statisticka vjerojatnost da ce iz nje doci do trudnoce.

Lako je u takav postupak ici jedanput i lako je biti optimistican prvi put. Lako je o tome govoriti i onima koji su sto zbog dijagnoze, sto zbog godina, sto zbog srece da upadnu u onaj manji dio statisticke vjerojatnosti uspjeli ostvariti trudnocu iz prvog ili drugog pokusaja.

Svi drugi kojima ce baciti 5, 6 ili vise jajnih stanica u svakom postupku ili koji u blagoj stimulaciji nece imati ni jednu jajnu stanicu i koji ce morati prolaziti kroz postupak 3, 4, 5, 6 ili vise puta, a kojima je trenutno jedina opcija potpomognuta u Hrvatskoj sigurna sam da ce znajuci kako bi to izgledalo drugdje u postupak ici s grcem u zelucu.

Koliko je informiranost vazna pokazuje i pogresno shvacanje da oni koji su se i do sada lijecili na SD nisu nista izgubili sto se zamrzavanja tice. Itekako su puno izgubili, jer iako nije bilo moguce zamrzavanje embrija, bila je moguca oplodnja svih jajnih stanica.

Takodjer u Zakonu nigdje ne pise da se moramo unaprijed izjasniti koliko jajnih stanica zelimo da nam oplode i da nam se moraju vratiti sve oplodjene. Ako smo toga svjesni i ako smo svjesni rizika viseplodne trudnoce, onda necemo samo sutke dozvoliti da sav taj rizik padne iskljucivo na nas.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko je informiranost vazna pokazuje i pogresno shvacanje da oni koji su se i do sada lijecili na SD nisu nista izgubili sto se zamrzavanja tice. Itekako su puno izgubili, jer iako nije bilo moguce zamrzavanje embrija, bila je moguca oplodnja svih jajnih stanica.

Takodjer u Zakonu nigdje ne pise da se moramo unaprijed izjasniti koliko jajnih stanica zelimo da nam oplode i da nam se moraju vratiti sve oplodjene. Ako smo toga svjesni i ako smo svjesni rizika viseplodne trudnoce, onda necemo samo sutke dozvoliti da sav taj rizik padne iskljucivo na nas.
    Upravo ovo! Nismo "vam" "mi maratonci koji smo bili u MPO-u prije" neprijatelji i ne pišemo ovdje da vam mutimo sreću - želimo vam pomoći da skužite kako izbjeć nekakve major kravale i tragedije, da shvatite koji su vaši rizici i da znate na što ne morate pristati jer je i doktorima u ovoj situaciji teško dati nekakav najbolji savjet, stiještenima između katastrofalnog zakona koji ide kontra struke i želje pacijentice da što prije dođe do djeteta. Upravo onako kako su nama drugi pomagali, kako se na ovom pdf-u uvijek pomagalo, i zašto je, uostalom, i nastao. Da je dostatna samo doctor-pacijent relacija, da se ima dovoljno vremena, ne bi nijedan pacijentski forum postojao.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vinalina, pokušala sam ti samo zorno prikazati koliko je POGUBNIJA odredba da se ne mogu oploditi više od 3 js, od odredbe za zamrzavanje zametaka. Isključivo zato jer si se izrazila da se nije ništa izgubilo, a izgubilo se masu, u smislu uspješnosti i rizika mladih žena koje će doći do višeplodnih trudnoća i možda izgubiti bebice.

To ti govorim kao osoba kojoj je trudnoća uspjela isključivo iz zamrznutih zametaka, a sa svježima nikad ništa (jedno 19-tak embrija mi je bilo sveukupno transferirano) i čiji zamrznuti zametak je ostvario moje snove, dok su ovi svježi ostali na razini "potencijalnog djeteta". Govorim ti neemotivno, jer je i doza racija u ovome svemu nužna, jer odluke trebaju bit vođene i racijom i faktima, tj. tehničkim znanjem kako IVF funkcionira.

Želim ti svu sreću na ovome svijetu!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 11.03.2010. at 13:12

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I nema krinke uspješnosti. To su čvrsti postoci - otprilike duplo je uspješnost pala, na Sv. Duhu.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa Vidi poruku
    Oplođivanje SVIH js, pod krinkom 'uspješnosti' bez naknadnog zamrzavanja bi bila strijela za moje i tako nejako srce... nema 'fućkaj' . Jedno drugo povlači i nemožemo se skrivati iza naše velike želje da dobijemo dijete da bismo opravdale takvo ponašanje...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj vinalina prvotno napisa Vidi poruku
    Oplođivanje SVIH js, pod krinkom 'uspješnosti' bez naknadnog zamrzavanja bi bila strijela za moje i tako nejako srce... nema 'fućkaj' . Jedno drugo povlači i nemožemo se skrivati iza naše velike želje da dobijemo dijete da bismo opravdale takvo ponašanje...
    Nisam sigurna sto si sa ovim zeljela reci. Kakvo ponasanje? Ako govoris o svom svjetonazoru, onda za to na srecu uvjek postoji rjesenje. Dok je nametanje svojeg svjetonazora drugima vec drugi problem sto nas je izmedju ostalog i dovelo tu gdje jesmo.

I nema tu nikakve prepirke. Ovdje se osim pruzanja podrske izmjenjuju misljenja i raspravlja o odredjenoj temi cemu forum i sluzi.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ne da mi se ulaziti u ovu polemiku i prepirku, iako će sad svi skočiti i reći da nije prepirka nego samo želim reći da ste svi u pravu, samo zavisi s koje strane se gleda!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •