Citiraj YosephK prvotno napisa Vidi poruku
Bilo je govora o tome kako učenici sa dobrim uspjehom ne mogu upisati gimnazije. Naravno da ne mogu, zato jer postoji nešto što se zove "zakonski minimum bodova za upis u srednje škole". Za gimnazije je to 48 boda (ili 46?). Gimnazija ne može ići ispod tog praga. Kad bacite sve na papir, zbilja ispada da učenici sa ocjenama "dobar" nemaju bodove za gimnazije.
problem je u tome što ni učenici sa prosjekom vrlo dobar ili odličan nemaju dovoljno bodova za upisati gimnaziju (jer iz osnovne škole izlazi previše učenika s prosjekom 5.0 pa ako netko ima prosjek 4.5 onda je na kraju liste primljenih )

kad sam se upisivala na fax, s prosjekom 4.7, ispred mene je po bodovima bila jedna cura, s prosjekom 5.0. ja sam išla u klasičnu gimnaziju a ona u trgovačku. moj prosjek 4.7 iz klasične je bio manje vrijedan od njenog 5.0 iz trgovačke
ok, poslije smo pisale prijemni ispit i ja sam skupila više bodova od nje, ali ipak mislim da ni to nije fer...

Prosjek ocjena puno ovisi o školi, u nekima se ocjene dijele šakom i kapom a u nekima se moraš malo više potruditi.

sad kad svi budu pisali državnu maturu, mislim da će stvari biti pravednije i mjerljivije. bar se nadam