@ cubana: Pa na FERu nema provjere dodatnih sposobnosti, što hoće reći da učenici ne pišu ispit opće kulture, inteligencije i ostalih fora. O tim ispitima također imam određeno (negativno) mišljenje, ali to ovdje nije tema.

@ NetkoMiOteoNick: ne samo da će moći sa jednakim uspjehom položiti DM, već i sa višim. Naime, elektrotehničke škole imaju jaču matematiku i fiziku od općih/jezičnih/klasičnih gimnazija, a hrvatski je u istoj razini. Čak bi se usudio reći da su udžbenici matematike BOLJI oni koji su pisani za strukovne škole jer u zadacima ima puno primjene matematike, a ne samo šturo bubanje i uvježbavanje. Ovo što sam rekao za jaču matematiku, evo usporedbe: u elektrotehničkoj imaju matematiku u satnici 4+4+4+4, a u općoj/jezičnoj/klasičnoj gimnaziji imaju 4+4+3+3.

@ puntica: upravo iz tog razloga se ja veselim onome što će DM donijeti. I ne samo to - nadam se da će uskoro (a o tome se nešto šuška po medijima) uvesti i DM za osnovne škole. Zbilja nema smisla stanje kakvo je sada. Ocjene se daju šakom i kapom. Imamo hiperinflaciju ultraodlikaša, a pitanje je koliko su oni stvarno odlikaši. Treba uvesti ili DM za osnovne škole ili vratiti prijemne za upis u srednje škole (kako je to nekad davno bilo). I tad, kad se djeca budu u srednje škole upisivali po SPOSOBNOSTI, a ne po poklonjenoj ocjeni - tek tad ćemo moći reći da postajemo Država znanja u kojoj se znanje cijeni. A tad će ujedno i učenici početi ozbiljnije shvaćati školu.

@ lore: za OŠ u Zg ne bih znao puno toga. Radio sam u jednoj (OŠ Malešnica) koja je jako dobra i za koju mogu sa sigurnošću reći da nema poklanjanja ocjena. Sad radim u školi van Zagreba koja je isto ok.