Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
Neka me netko slobodno ispravi ukoliko sam u krivu... No šta nije kombinirani probir tek statistički izračun kolike su šanse da se dijete rodi s Down sindromom? Taj test ne garantira NIŠTA.. ni da ćeš roditi dijete s downom niti da nećeš, taj test pokazuje samo kolike su šanse u postocima da dijete bude rođeno s Down sindromom. I što sad nakon odrađenog tog testa - kao znamo nešto? Znamo šipak. Znamo isto koliko smo i znali prije tog testa.
Upravo tako, dobijes neku statisticku vrijednost 1 naprema nesto ...
Kako tumačiti nalaz testa?
Nalaz se izražava omjerom 1:n koji opisuje kolika je vjerojatnost da trudnica, koja se podvrgla testiranju, nosi plod ugrožen sindromom Down, odnosno sindromom Edwards. Granični omjer (rizik) pri kojem se rezultat izražava kao nisko-rizičan ili povećani rizik u većini je dijagnostičkih centara dogovoren i iznosi 1:300 (u prvom tromjesečju). Omjer zapravo ukazuje kolika je vjerojatnost da se razvija bolesni plod u ukupnom broju trudnoća trudnica iste životne dobi. U testovima probira za drugo tromjesečje trudnoće preporučeni granični rizik je drugačiji, tj. pri izboru granične vrijednosti uzet je u obzir postotak spontano pobačenih fetusa između prvog i drugog tromjesečja, a koji su ugroženi nekom od spomenutih kromosomopatija.
Ako je konačna matematička vrijednost omjera veća od 1:300 (npr. 1:200), rezultat se tumači kao povećani rizik prisutnosti kromosomopatije u ploda. Obratno, ako je individualni rizik trudnice manji od 1:300 (npr 1:600), rezultat se tumači kao mali rizik pojave bolesti.
Potrebno je naglasiti da povećani rizik u testu probira ne mora značiti da se doista radi o bolesnom plodu. Nalaz može biti i lažno-pozitivan, jer većina trudnica nosi zdravo dijete. Isto tako, u trudnica koje imaju mali rizik za bolesti ploda, nalaz probira ne predstavlja apsolutnu sigurnost da će trudnica roditi zdravo dijete. Znači, nalaz testa može biti i lažno-negativan.

Zaključak: Kombinirani probir nije obavezan, on je slobodni izbor trudnice i može biti proveden samo nakon informiranog pristanka pacijentice. On služi kao pomoć u odlučivanju o eventualnom invazivnom dijagnostičkom postupku (CVS, amniocenteza). Rezultat testa nije konačna dijagnoza pa će se svakoj trudnici, u koje je kombiniranim probirom ustanovljen povećani rizik sindroma Down, odnosno Edwards (1 u 300 ili veći) preporučiti daljnji dijagnostički postupak, kojim će se konačno odrediti kariotip ploda. Potrebno je naglasiti da se u slučaju pozitivnog nalaza (povećanog rizika) može, a to je i najčešći slučaj, raditi o zdravom i normalnom plodu. S druge strane, negativan nalaz ne isključuje mogućnost pojave tog poremećaja, nego ukazuje na mali rizik za pojavu sindroma Down.
Nije mi namjera nikoga uzrujati ali bez obzira na rezultat, ja ne bih mogla biti mirna niti da mi netko kaze da je vjerovatnost 1:1000 jer ako budem ja taj jedan sto mi vrijedi onih 999.
Osim uznemirnosti i straha koje moze izazvati ova pretraga, u slucaju uvjetno loseg rezultata preporuka je uciniti i neke daljnje pretrage koje takoder ne mogu dati odgovor 100% ... osim donijeti jos vise stresa.
Ako znamo da stres moze uzrokovati losiji razvoj bebe i opcenito lose djelovati na trudnicu, ja biram uzivati u trudnoci bez nepotrebnih pretraga ako sam mirna sa odlukom da rodim dijete bez obzira na rezultat.