Ma nije panika. Nije dobro ,ali nije panika. Vjerojatno je protokol sa zdravom djecom drugačiji, moja kćer ima kardiološki problem i njoj je saturacija oko 83% u mirovanju , a niže u plaču.
Jednom smo završili na hitnoj zbog respiratorne infekcije i tada je doktor je rekao do -10 % nije panika.
ma to ovisi o bolesti, ovo je za astmaticare sto sam stavila.
jedna molba!
ako netko ide ovih dana na srebrnjak neka mi pošalje pp pliz.
ne mogu ih dobiti telefonom, a treba mi provjeriti u koliko smo sati naručeni.
I ja sam probala zvati..
nama su na otpusnici napisali da dodjemo na kontrolu nakog alergoloske obrade i teta na salteru nam dala termin u 12 mjesecu i to pulmoloska ambulanta!
Malo mi cudno jer sam procitala da spominjete alergoloske ambulante! Dal bi to moglo proci pod isto ili trebam ponovo ici na Srebrnjak da se narucimo i na alerg.testiranje?
Koliko se moze dobiti bolovanje za njegu djeteta nakon hospitalizacije?
Otvorila mi je pedica bol.a zaboravila sam je pitati kako dugo?
monax svejedno ti je to.
naš dr. je nekada u pulmološkoj, nekada u alergološkoj.
ah onda ok, da ih negnjavim. Previše pitanja,..
hvala
evo nas s kontrole. uglavnom i z. ima astmu , nealergijsku kao i l. ige im je objema nizak no l. je dunger na granici gore, eozinofile imaju obje u nosu i krvi , koliko sam citala to ukazuje na upalu i astmu bilo koju, z. nalaz rtg je los, tj ima neke bronhiticne promjene. spiro su im ok. l i dalje ostaje na terapiji sing. i flixo a z. kad krene dulji kasalj da stavim na flixo.
curke, jel koja od vas uključena u kakvu udrugu vezanu za astmu? jel postoji išta, osim one na Srebrnjaku koja mi se čini neaktivna? Ja sam se uzmimo pasivno ( samo plaćam članarinu) učlanila u udrugu za promicanje prava pacijenata, no to nema veze s onim što meni ( mom djetetu ) treba i što želim za njega.
Kod nas je rujan jako loš kao i prošle godine, bojim se da ćemo posegnuti za ventolinom već 2.put ovaj mjesec unatoč trajnoj terapiji , e sad pitam se što nam to najviše smeta.Budući da smo krenuli s grijanjem, razmišljam si da to možda ima veze jer D.ima alergiju na grinje 2.razred , a u radijatorima ima nakupljene prašine, za koju ne znam kako da je se rješim...Ili možda taj suši zrak, ma nemam pojma...
ne biti ce ti grinje. grinje su ti najgore kada krece grijanje jer ih topli radijatori i topal zrak podize svud u zrak. doktor nam je to rekao , da za grinjavce je najkriticniji pocetak grijanja.
Pa jel mogu šta napraviti po tom pitanju ?Probat ću nekako očistiti radijatore, dobro je da temperatura nije previsoka i da se često lufta, jel tako ?
tanja i jelena, na ambroziju nisam pomišljala, valjda zato što su i kožni i krvni testovi na ambroziju bili negativni , ali znam da ni to nije 100 %. Možda i ima nešto u tome jer je D. sredinom kolovoza imao laringitis , a sad u rujnu već 2.put opstrukcije , a od veljače je bio super, da pokucam.
http://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=hr
http://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=hr
evo nadam se da ce ti ovo pomoci cappydoc. dr. sc. Tomislav Baudoin
13.11.2005. 22:34
Nije taj zaključak baš tako 'površan'. Naime, kožni test je dosta pouzdana metoda dokazivanja preosjetljivosti, odnosno alergije na nešto. S druge strane najizraženiji problemi vezani uz preosjetljivost na grinje i kućnu prašinu se javljaju upravo u vrijeme kad su se i vama javili, a to je s jeseni kada počinje sezona grijanja. Tada se grinje naglo počinju razmnožavati, a i vi ste puno više u zatvorenim prostorima tako da je vjerojatnost izloženosti grinjama, odnosno kućnoj prašini znatno veća nego u toplim mjesecima tijekom godine. I treće, simptomi koje opisujete su tipični za alergijsku upalu sluznice nosa.
Ne znam što je pressing, a beconase kapi su jedan zastario lijek protiv simptoma alergijskog rinirisa.
Kao prvo dobro očistite stan od prašine. Naročito oko radijatora i same radijatore ako imate centralno grijanje. Maknite tekstilne predmete iz prostorija u kojima se najviše zadržavate. Predlažem vam Flixonase sprej 2x2 uštrcaja u svaku nosnicu 7 dana, a potom 1x2 dalje. Istovremeno u nos sprejajte ili ukapavajte fiziološku otopinu, 2 do 3 puta dnevno. Time čistite sluznicu nosa od grinja i čestica prašine koja se na njoj skuplja. Ako ne nastane poboljšanje, javite se nadležnom otorinolaringologu.
http://www.oktal-pharma.hr/hr/content/display/97/
jel netko probao ovo ?
Je moja frendica je to probala, kaže da njoj jako pomaže, za djecu ne znam.
Imam pitanje - od koje dobi smijem inhalirati sa Pulmicortom? I IMA LI GA NETKO ZA PRODATI?
Jel ga sad ima u ZG za kupiti, po kojoj cijeni?
Imam malu curicu 15mj, noćas treći laringitis (prvi sa 6.mj./9.mj - tada su mi rekli da dođemo na hitnu, da je premala za Pulmicort), a noćas inhalirala sam ju sa ultrazvućnim inhalatorom i sa 3 kapi dexametatzona kojeg sam dobila od pedice u inekciji, mislim ne znam kaj drugo, ako imate kakvu drugu opciju javite.
Sin se jako ustabilio, nakon 2.g. kroničnih laringitisa i bronhitisa, bio je 10mj, na flixotidama, od 5.mj, nije na nićemu i još niti ne kašljuca ništa, na kontroli smo u 11,mj.
Ni ja nisam mogla dobiti Srebrnjak, pošaljite im mail, isti dan ćete dobiti odgovor, a isto tako i za provjeru narudžbe (ja sam jednom zaboravila kad smo točno na kontroli, javile su mi isti dan) - za svaku pohvalu.
Lunahor, hvala . Pomogla si mi .
nije nažalost za djecu ispod 14g ali možda ipak nekome pomogne ova informacija....gledala sam o tome neki dan emisiju na HTV-u
http://www.zdravakrava.hr/clanak/81/...ptome-alergije
http://www.poliklinika-klapan.com/index.php?menuID=128
http://www.nacional.hr/clanak/45508/...cenja-alergije
PULMICORT RESPULES is developed and approved specifically for children 12 months to 8 years of age, to help prevent asthma symptoms that could lead to an attack.![]()
Hvala lunahor.
Samo još ako netko ima za prodati ampulice pulmicort???
cappy mozda da probas posuditi negdje onaj perac na paru, ja sam to imala nekad davno, tj moja mama vise nemam. ali cisti sa vrelom parom , cini se ko dobro rjesenje takvih nedostupnih mjesta.
Bili smo na moru 3 tjedna i evo nas u u Zg. Odmah se prehladio, pun je sekreta, nema temperaturu, terapija je standardna (sing. + flixo.) Unatarg 2 dana ima plave podočnjake i povremeno plavičasto oko usta. Moli iskusne mame da daju savjete ( trebamo li ići kod dr., trebam li uvesti ventolin, pulmicort). Kako je bez temperature i solidnog općeg stanja i ne da mi se baš hoditi po bolnicama ako baš ne moram.![]()
peso, prvo dete dobro operi od šmrkla, znači ili s velikim špricama ili s rhinohornom, ak ne zna puhat zemi si arianu, pa vužgi po saugeru.
odna dete prek koljena ( ili prek tobogana s jastucima) i dobro ga zdreniraj, lupkaj po leđima dok mu je glava dole, možda bu nekaj izašlo van. A sad za ventolin ubaci ak baš jako hroplje, ovaj flixo+ singular bi ga ipak trebali štitit.
Danas sam na lijevu nogu, ipak mi i malac ima atopijski, pa se nadam da bu njemu bolje nek maloj.
ako kaslje daj mu ventolin i otidji na srebrnjak ili gdje vec, zbog tih plavih usana brrr.
žao mi je što ova tema ima 36 stranica zato što mi je to nemoguće pročitati u potrazi za nekim savjetom.
ali možda mi netko od vas iskusnih može onako na brzaka nešto reći.
moj sin ima 3 god, u 8.mj. na moru je imao užasan bronhitis, kašalj sa šlajmom, sve živo bi povratio od tog šlajma, dokt. mu je dala sumamed i preporuka da pije prospan.
to smo nekako zaliječili, vratili se u zg gdje smo oboje dobili simptome alergije (pretpostavljam na ambroziju koja je bila u cvatu), dakle kihanje, kašalj, vodica curi iz nosa, svrbež očiju, grla, ušiju. dakle ta alergija mu se samo nakalemila na njega jadnog i iscrpljenog od bronhitisa i strašnog kašlja. dobili aerius i kad je kašalj po noći bio suh i nemoguće dugotrajan da bi nekad povraćao, prije spavanja žlicu supremina.
malac je u 9. mj krenuo u vrtić, uskoro od 1. viroze se razvio spastični (ili spastički?) bronhitis, dobio je 2x injekciju solumedrola (jel se tako zove?) i ventolin inhaliranje 4x dnevno.
kad je to zacijelilo nakon par dana opet virozica, 3 dana 38.5 temperatura , sad je i to prošlo al je sad opet počeo kašljati sa šlajmom.
tražim savjet: očigledno je osjetljiv na dišne puteve i očigledno mu se previše toga zaredalo a on se nije oporavio. počela sam mu davati petrovićev bronhomed i kozje mlijeko (domaće) da malo ojača.
imate li mi još štogod preporučiti što da radim, što da mu dajem da se riješimo kašlja?
netko je na nekoj stranici spominjao "nemojte davati sirupe koji susprežu kašalj tipa supremin", ok, što je onda dobro? kakva su vaša iskustva s prospanom? jel to bolje? ja imam dojam da mu to ništa ne djeluje.
imam doma i mucoplant trpučev sirup (nisam mu davala) i mucoplant eukaliptusov balzam protiv kašlja i prehlade - kakva su vaša iskustva s tim?
gle ima ti kako sama kazes ocito alergiju, na to astmatski bronhitis ili spazmatski /spazam / i mislim da iz ovih stopa trebas ici na srebrnjak ili u klaicevu u alergolosku ili pulmolosku obradu jer mozda ima i astmu.
mozes i privat u alergovitu, no nemoj mu davati supremin i sl lijekove za kasalj jer te lijekove ne bi smjeli astmaticari. njemu treba terapija stalna i to ne aeriusom i sl . pedijatrica neka ti da uputnicu za pregled i obradu, i izbaci aerius i sl. 2 tjedna prije pregleda.
ventolin ako nisi davala na baby haler ili neki drugi volumatic ili inhalator kao da nisi ni dala .mozda nije astma ali ju vrlo lako moze dobiti ako nece adekvatno lijeciti virusno inducirane bronhoopstrukcije /spazmatske bronhitise koji se ne lijece ventolinom a solumedrol se daje u hitnim situacijama vec flixotidom /.
dakle , otidji na obradu a mozes na srebrnjak i bez uputnice na hitnu (mislim da je iza 16 )ili vikendom.
i moji počeli kašljati, nadam se da neće ići dalje.
Nego, ne mogu ih inhalirati jer sam otkrila da u plastičnom djelu gdje stavljam fiziološku ima gljivica. Ne mogu ih nikako očistiti, rupica je toliko sitna da ne mogu niti iglom do njih ( onaj dijelić gdje izlazi zrak i fiziološku pretvara u paru ). Namakala sam u alkoholnom octu, sa špricom uljevala ocat baš na taj dio, ali nikako se ne miču. Što da napravim ?????? Kako ih se riješiti ?????
hvala ti na odgovoru!
aerius mu ne dajem više jer sam skužila da kad su počele ove jake kiše da nema ambrozije niti naših simptoma.
kad je dobio spast.bronhitis, pedijatrica je rekla da kad se oporavi da će nas poslati na srebrnjak jer razvoj takvog bronhitisa može preći u astmu.
kad se oporavio (ventolin smo inhalirali aerochamberom), pitala sam hoćemo li na srebrnjak, na što je ona rekla da bi pričekala, ako opet do ovoga dođe, da će nas onda slati. tako da sam i ja od toga odustala / posustala. inače je jako brižna pa nekako imam povjerenja u to što radi. sad si me štrecnula s tim da odem direkt na srebrnjak. naravno, nemam ništa protiv, ja sam za rješavanje situacije.
tajchi jel možeš taj dio prokuhat?
sad sam išla gledati svoj, mislim da bi komotno sve dijelove mogla ubacit u lonac i prokuhat.
ja sve kuham osim maske ! skuhaj slobodno tekucini ,nekom dezinficijensu.
najbolje ti je kad ti krene takav napad kaslja da odes k njima na hitnui unutra si
![]()
Ajme, pa ja nikada nisam prokuhala ni jedan dio, mi imamo onog pingvina i ja samo tu i tamo stavim masku u sterilizator i to je to.
Ona plastična cijev je tak tvrda da je to strašno, pa kaj se be bu spigala u vreloj vodi?
Jel još koji dio treba sterilizirati?
U onaj dio gdje ide destilirana nemogu niš odvojiti - spojeno je sa podlogom, a u onaj gornji dio gdje ide fiziološka ili pulmicort - taj "ćepek" bacim i stavim novi.
Još imam samo par, mislim da sam davno vidjela negdje da prodaju te rezervne dijelove negdje u ZG, i cijevi i maskice i te male ćepeke...zna netko gdje?
dal da se pohvalim da sam prva kojoj su se uspjele pojaviti gljivice......po tome Romi nemaš straha ( mada, nemamo isti inhalator pa buš možda ti prva kod svog
).
Greška je definitivno što sam svaki put nakon inhaliranja sve prala ( sad kad razmišljam uopće mi nije jasno zašto sam to radila), a nastavak nisam vraćala na aparat da istjera tu vodu van ( nisam znala, danas mi rekla teta u dućanu). Do sada se navodno dešavalo da se na tom mjestu pojavi kamenac, ali moje gljivice su definitivno prve ( bar po riječima gore spomenute tete ). Sad mi ne preostaje drugo nego kupiti novi set jer gljivice idu s takvog mjesta vjerojatno samo s fungicidom i novi set ne prati non-stop. Naravno, preporučljivo bi bilo pročitati upute o održavanju
.
sad vidim da i ja imam tam nekaj crnog, a baš i nisam preveč čistila nakon svakog inhalihanja. inače je meni teta rekla kad sam kupovala da treba sterati zrak samo iz cijevi.
Posljednje uređivanje od jelena.O : 07.10.2010. at 16:10
Evo da i ja napišem naš update. Nakon mora di nije bila na terapiji i sve je bilo savršeno, dolaskom u ZG počela kašljati, MM imao bronhitis sa sumnjom na upalu pluća, ja isto bronhitis, mi dobili antibiotike i prestali. Ona bila 2x kod pulmologice, pluća čista, saturacija dobra, dobila Flixotide. Nakon 2,5 tjedna Flixotidea bolje, čak nije bilo ni noćnog kašlja dan-dva, onda opet lošije, i tako, stalno na rubu odluke pulmologice da li ipak maknut flixotide, čekati novu bronhoopstruciju ili bronhitis pa tad uvesti singular ili što. Čekam da jednoznačno utvrdimo djeluje li joj flixotide ili ne.
Bili i kod otorinca, ima treću mandulu i povećane mandule, ali ništa za sad raditi i samo praćenje situacije. Tako da je situacija i dalje nejasna.
U vrtićkom kolektivu nismo, odgodili još ovu godinu... Nadam se da će se jednog dana moći pridružiti vrtiću. Sad joj je nešto više od 2,5. To be continued..
Svima što manje kašljanja!
ja perem nakon svake upotrebe u dezinficijensu , povremeno kuham u carliju antibakterijskom i ribam s keficom za zube, no u svom vrlo cesto koristim i propolis kapi pa sigurno i propolis kao prirodni antifungicid ga cuva![]()
dakle nemojte kuhati uzv inhalator, on je skroz skroz drugaciji od kompr.
lunahor gdi ti to koristiš propolis, jer kad sam to jedamput stavila u flaem, sve mi je bilo smeđe i teško je zrak išal van.
nisam vam rekla, pricala sam s jednom pulmologicom/bas pravi pulmolog ne pedijatri koji se time bave / i ona mi kaze da kod z. nemora uopce biti refluks u pitanju vec zrak (koji se i vidi na rtg ) a koji je kod nje u pitanju od neprekidnog brbljanja i nezatvaranja usta, i onda taj zrak pritisce pluca, dovodi do refluksa itd.. uglavnom preporuka je caj od kima, anisa i komoraca, nadjoh upravo takav od alnature u dm i sad to piju.neskodljivo a mozda vam pomogne.
ja u inhalaciju uz fiziolosku kapam ili goli propolis ili onaj u obliku kapi za inhalaciju (od apipola). ostane zuto, ali zrak i magla idu najnormalnije. poslije oribam keficom za zube.
Posljednje uređivanje od lunahor : 07.10.2010. at 17:12
evo sistemom konca očistili smo, još nek se malo namače u octu i klincu buju opet na inhalacije. kaže muž ak hoćete da vam očisti prvo slika, onda ostalo
Posljednje uređivanje od jelena.O : 07.10.2010. at 19:38
U kojem omjeru?
Tvoje curice nisu alergične na neke biljke? Moja kči nekad alergijski odreaguje na nešto što dodirne u bašti, a nikad nismo utvrdili na šta konkretno. I imala je napad kad je probala livadski med, dok sa bagremovim nemamo nikakvih problema. Ovo sa propilisom mi zvuči super, probala bih na sinu, on nije bronhitičar, ali zna često suho kašljucati, a nos mu od rođenja nikad nije bio potpuno prohodan (sumnja je na treći krajnik).
teraš konac ( uzelionaj za zube) odiozgora, a s donje stra ne gurati ono za navođenje igle ( SAMO SMO GA PREREZALI DA DOBIJEMO VEĆI KOMAD TE žice) , I MALO ( VIŠE) IGRANJA I UHVATI SE, ONDA ZVEZALI PELGRAN NA TAJ KONAC i s time vrtili i sve otišlo.