Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: manje mlijeka??

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno manje mlijeka??

imam bebicu od 3 tj.i iskljucivo dojim.do neki dan je sve bilo super - beba je papala svakih 2-3 sata i imala sam puno mlijeka i cak sam se morala izdajati. i sad neki dan, doslovce preko noci, vidim da imam znatno manje mlijeka, prsa mi vise nisu onako napeta i mali papa svakih pola sata-sat i puno place (uz to vidim da ima i grceve).
    jel moguce da mlijeko samo tak nestane?
    sta nam je raditi?

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Draga mici,

vjerujem da će ti odgovoriti i koja od ovlaštenih Roda...
    ja bi ti samo htjela reći da je to normalno i nisi ostala bez mlijeka preko noći...to je skok u razvoju bebe i normalno je da cijeli dan cica i ne stignu ti se skupit zalihe da dojke budu pune...Savjet - stavljaj ga da cica svaki put kad traži...tako ćeš proizvoditi još više mlijeka i mali bude mirniji...i očekuj još takvih skokova u razvoju..imam troje djece i s prvim sam i ja mislila da nemam mlijeka i tu sam pogriješila, s drugim i trećom sam postupila tako da su te dane stalno cicali i za 2-3 dana je opet bilo sve normalno

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Potpis na Sunčicu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Prsa nakon prva tri tjedna nisu više tako napeta, a mlijeka zna biti i više. Vjerojatno ti se poklopilo da si počela više raditi po kući, beba raste i treba više, a možda je i neki dodatni stres u pitanju. Ali, to nije ništa što ne bi mogla sa više odmora i češćim dojenjem popraviti.
    Važno je gledati bebu i količinu mokrih pelena. Uskoro ćete na vaganje pa ćeš vidjeti da sigurno dobiva. Kako ti je bilo s prvim djetetom? Vjerojatno dobivaš savjete od okoline tipa :dijete ti je gladno. Probaj se ne obazirati i ustraj u dojenju. Imaš li kakvu pomoć? Dobro bi došla, ali ne u vidu prodika, nego za ono što ne stigneš.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Sunčica je lijepo sve napisala.
    I ja sam imala isti slučaj, cca. mjesec dana i ono šok, što se događa di je mlijeko??
    Početna prepunjenost cica polako se smanjuje, a i beba je veća, više i jače vuče i brže pocica istu količinu kao i prije
    samo što sad hoće i još.
    To se zovu skokovi u razvoju djeteta kad bi cijele dane visio na cici iz razloga da si stvori više mlijeka koje mu treba.
    Znači kad beba pocica i kad ti se čini da vuče na prazno jer više ne teče baš u potocima, e na taj način beba šalje tvom mozgu signale da je potrebno proizvesti više mlijeka, i ako ostaviš bebu da vuče,
    ona će si navući koliko joj treba, jer samo najednom ćeš i osjetiti da ponovno poteče .

Jako je vežno da nakon podoja na jednoj cici drugi puta ponudiš istu tu pa tek onda drugu cicu, tako da u ovoj prvoj pocica i ono najmasnije mlijeko.

www.roda.hr
    Imaš stavku dojenje, problemi, jako korisni tekstovi.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj mici85 prvotno napisa Vidi poruku
    imam bebicu od 3 tj.i iskljucivo dojim.do neki dan je sve bilo super - beba je papala svakih 2-3 sata i imala sam puno mlijeka i cak sam se morala izdajati. i sad neki dan, doslovce preko noci, vidim da imam znatno manje mlijeka, prsa mi vise nisu onako napeta i mali papa svakih pola sata-sat i puno place (uz to vidim da ima i grceve).
    jel moguce da mlijeko samo tak nestane?
    sta nam je raditi?
    Kao prvo, čestitam na bebici!

Još ste friški, još se uhodavate i normalno je da te muči određena doza nesigurnosti. Da bismo vidjeli gdje je zapelo i da li je uopće zapelo odgovori mi molim te na nekoliko pitanja:

- dojiš li na zahtjev, dojiš li noću, koliko traju podoji (koliko dugo bebač aktivno guta)? Daješ li mu obje dojke po podoju ili svaki put drugu?
    - kako izgleda položaj na dojci, imaš li kakve bolove prilikom podoja? Kad je na dojci, usta mu moraju biti širom otvorena, usne izvrnute prema van, između donje usne i dojke se nazire jezik, u ustima nije samo bradavica nego i veći dio areole. Podoj započinje brzim pokretima ustiju a nakon nekoliko trenutaka do nekoliko minuta bi se trebao javiti refleks otpuštanja mlijeka (možda osjetiš trnce ili peckanje u dojci, bebač polakše i ritmičnije siše i guta mlijeko).
    - je li maleni imao novorođenačku žuticu?
    - koliko mokrih, a koliko pokakanih pelena ima dnevno? Jeste već negdje do sad kontrolirali težinu?
    - da li teže podriguje? Ima li često vjetrove ili pjenušave stolice?
    - daješ li mu išta osim svojeg mlijeka, upotrebljavate li dudu varalicu ili bočicu?
    - napisala si da si se izdajala. Što si radila s izdojenim mlijekom, davala bebi, spremala, bacala?

Ako ti grudi nisu više napete, to nije problem jer mlijeko nije nestalo već se samo proizvodnja izjednačila s potražnjom. Zamisli da se cijelo vrijeme dojenja moraš izdajati zbog viška mlijeka, to bi bilo prekomplicirano i uz to uvijek postoji opasnost od mastitisa.
    Već su neke cure spomenule, s otprilike 3 tjedna javlja se skok u razvoju (inače su s 3 pa sa 6 tjedana, pa sljedeći s 3 mjeseca). Bebe ne rastu cijelo vrijeme jednakom brzinom. U ovom trenutku potražnja za mlijekom tvoje bebice se povećala. Koliko često dojiš toliko više mlijeka će se stvarati. Potražnja određuje ponudu, znači ono što trebaš napraviti je svaki put kad on zatraži dati mu da siše. Ako treba i svakih pola sata, bez ograničavanja podoja. Nakon 2-3 dana, uz uvjet da siše koliko želi, mlijeka će biti koliko treba!
    Ovaj čas je potrebno da si osiguraš mir i dovoljno vremena za sebe i bebača. Ostavi kućanske poslove sa strane, ako imaš pomoć u kući super, a ako nemaš, neće posao pobjeći

Kad ga uhvate grčevi pokušaj lagano masirati trbuščić (nauljiš prste i masiraš u smjeru kazaljke na satu).

Najvažnije je u svemu tome da se opustiš! Sada to zvuči onak, "kakvo sad opuštanje?" Ali to je jedna vrlo korisna vještina za mame, a već sad možeš početi vježbati (Zamisli kad uđeš u kuhinju, a sve posude s brašnom, šećerom, soli i ostalim divotama otvorene i sastojci razmiješani po podu - e onda će ti ta vještina biti jako korisna.)

Javi nam kako ide da vidimo kako ste

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa Vidi poruku
    Kao prvo, čestitam na bebici!

Još ste friški, još se uhodavate i normalno je da te muči određena doza nesigurnosti. Da bismo vidjeli gdje je zapelo i da li je uopće zapelo odgovori mi molim te na nekoliko pitanja:

- dojiš li na zahtjev, dojiš li noću, koliko traju podoji (koliko dugo bebač aktivno guta)? Daješ li mu obje dojke po podoju ili svaki put drugu?
    - kako izgleda položaj na dojci, imaš li kakve bolove prilikom podoja? Kad je na dojci, usta mu moraju biti širom otvorena, usne izvrnute prema van, između donje usne i dojke se nazire jezik, u ustima nije samo bradavica nego i veći dio areole. Podoj započinje brzim pokretima ustiju a nakon nekoliko trenutaka do nekoliko minuta bi se trebao javiti refleks otpuštanja mlijeka (možda osjetiš trnce ili peckanje u dojci, bebač polakše i ritmičnije siše i guta mlijeko).
    - je li maleni imao novorođenačku žuticu?
    - koliko mokrih, a koliko pokakanih pelena ima dnevno? Jeste već negdje do sad kontrolirali težinu?
    - da li teže podriguje? Ima li često vjetrove ili pjenušave stolice?
    - daješ li mu išta osim svojeg mlijeka, upotrebljavate li dudu varalicu ili bočicu?
    - napisala si da si se izdajala. Što si radila s izdojenim mlijekom, davala bebi, spremala, bacala?

Ako ti grudi nisu više napete, to nije problem jer mlijeko nije nestalo već se samo proizvodnja izjednačila s potražnjom. Zamisli da se cijelo vrijeme dojenja moraš izdajati zbog viška mlijeka, to bi bilo prekomplicirano i uz to uvijek postoji opasnost od mastitisa.
    Već su neke cure spomenule, s otprilike 3 tjedna javlja se skok u razvoju (inače su s 3 pa sa 6 tjedana, pa sljedeći s 3 mjeseca). Bebe ne rastu cijelo vrijeme jednakom brzinom. U ovom trenutku potražnja za mlijekom tvoje bebice se povećala. Koliko često dojiš toliko više mlijeka će se stvarati. Potražnja određuje ponudu, znači ono što trebaš napraviti je svaki put kad on zatraži dati mu da siše. Ako treba i svakih pola sata, bez ograničavanja podoja. Nakon 2-3 dana, uz uvjet da siše koliko želi, mlijeka će biti koliko treba!
    Ovaj čas je potrebno da si osiguraš mir i dovoljno vremena za sebe i bebača. Ostavi kućanske poslove sa strane, ako imaš pomoć u kući super, a ako nemaš, neće posao pobjeći

Kad ga uhvate grčevi pokušaj lagano masirati trbuščić (nauljiš prste i masiraš u smjeru kazaljke na satu).

Najvažnije je u svemu tome da se opustiš! Sada to zvuči onak, "kakvo sad opuštanje?" Ali to je jedna vrlo korisna vještina za mame, a već sad možeš početi vježbati (Zamisli kad uđeš u kuhinju, a sve posude s brašnom, šećerom, soli i ostalim divotama otvorene i sastojci razmiješani po podu - e onda će ti ta vještina biti jako korisna.)

Javi nam kako ide da vidimo kako ste
    pozz svima i hvala na odgovorima.
    evo kod nas su se stvari vratile u normalu. vjerojatno je zaista bio skok u razvoju jer se za neka 2 dana sve vratilo na staro.
    mlijeko doslo, a beba vise ne place toliko i ne trazi klopicu svakih 15min.
    pa da odg. na pitanja:
    Dojim na zahtjev, nocu također, iako tada trazi svakih cca.4h.
    Polozaj na dojci je pravilan. Toliko jos znam od prve bebe. Iako me prije nekih tjedan dana jos znalo i boljet.
    Ovaj puta nije bilo zutice.
    Moklrih pelena je cca 8 dnevno, koji dan i vise. Sa stolicom je bilo problema. Nije kakao 5 dana, pa onda opet nista 6 dana ali zadnja 3 dana se normaliziralo pa vidim da je i on mirniji nema toliko grcenja i prduckanja.
    Sa 4 tj. smo bili kod pedijatra. Ona je zadovoljna kak beba napreduje, dobio je 1.5kg u 4 tj.
    Dajem dudu kad ima grceve jer ga to umiruje. Pomaze i caj od komoraca. sad, ne znam, neki preporucuju caj, drgi su protiv...
    izdojeno mlijeko mu nisam davala da ga ne navucem na bocicu pa da ne radim gresku ko i sa prvim djetetom.

ovo s opustanjem je jako tesko jer nemam nikakve pomoci a imam jos jednu slatku al zahtjevnu bestiju od 2.5 god.

zanima me koliko bi puta dnevno beba od mjesec dana i 5.5kg trebala sisati?
    koliko bi to kolicinski mlijeka trebalo biti?
    da li da nastavim davati caj?

jos jednom puno hvala svima na pomoci.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Uf, s još jednim malim djetetom... super vam ide!
    Drago mi je da se stanje normaliziralo. S dobivanjem na težini vidim da nema nikakvih problema, Mišonja očito voli papati
    Koliko puta dnevno treba sisati? Na to pitanje nema određenog odgovora. Svaka beba je drugačija, čak i svaki dan je drugačiji. Jedini pravi odgovor na to pitanje je, pratiti svoju bebu, ona zna kad je gladna, kad je žedna, kad treba blizinu majke. Za sve to je dovoljna dojka. Također je za svaku bebu drugačija količina mlijeka jer se ta količina stvara prema njenim potrebama (količina posisanog-toliko se novog proizvede). Koliko je mlijeka količinski posisano se kod dojenja ne može izmjeriti, na to pitanje se odgovor vidi iz količine popiškenih pelena (8 je stvarno dovoljno) i bebinog dobivanja na težini (1,5 kg u mjesec dana je i više nego zadovoljavajuće!)
    Nakon tih 5 dana, jel bila obilna stolica, da li je teško kakao?
    Ja bih preporučila da izbacite taj čaj. Koliko dnevno ga popije? Po tvom postu pretpostavljam da ni čaj (kao ni izdojeno mlijeko) ne daješ iz bočice, no ima jedan drugi problem koji bi se mogao pojaviti. Naime, sva druga tekućina koju beba dobije, osim majčinog mlijeka, popunjava mjesto u želucu i stvara lažni osjećaj sitosti, a bez potrebne kalorijske vrijednosti. Ukoliko je želučić pun, beba nema potrebu za sisanjem dojke, posljedica toga je da manje siše i zbog smanjene potražnje u dojci se proizvodi manje mlijeka.
    No, čaj možeš i ti popiti pa će ga on dobiti preko tvojeg mlijeka.

Znam da ti je teško bez pomoći. Nije ni malo lako posvetiti se samo dojenju (ne možeš cijeli dan ležati u krevetu s bebom) kad imaš još jedno malo dijete na brizi.
    Ako imaš bilo kakvih nedoumica, slobodno još pitaj.

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo mene opet.
    sto se tice caja, popije ga cca. 50ml dnevno. mi to lagano na zlicicu dajemo, prema preporuci pedijatrice.
    sad opet 3 dana nista od stolice i vidim po njemu kako ga to muci. jucer je plakao gotovo cijeli dan, samo se grci i onako s nozicama baca i cijelo vrijeme ima potrebu za sisanjem ali onda sve to izbljucka i tako je bilo cijeli dan u krug.
    Danas je malo bolje ali vidim da je nemiran.
    Zadnji put je nakon onih 5 dana imao zaista obilnu stolicu. Na sve strane je izletjelo iz pelene.
    Ja cijelo vrijeme imam osjecaj da je gladan iako posto dobiva na tezini znam da ne bi trebao biti. Bas sam nekak napeta zbog toga. Mlijeka sada imam napokon.
    Hvala na pomoci.
    Vidjet cu kako ce danas biti pa mozda jos dodem ovdje vama malo kukati.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Samo ti dođi nama kukati
    Meni se ovako po ovom što pišeš čini da te trenutno najviše muči taj njegov nemir i grčevi. Jel te nešto drugo još navodi na pomisao da je gladan?
    Normalno je da se tješi na dojci, sisanje djeluje umirujuće. Neka siše koliko god želi. Bljuckanje nakon toga nije problem. Pokušaj i s masažama. Onako, prste nauljiš baby uljem, masiraš trbuščić u smjeru kazaljke na satu, savineš nogice u koljenima i lagano pritisneš na trbuh. To možeš raditi dokle god mu paše.

Još nešto bih te pitala: Koliko često mijenjaš dojku?

katrin23 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ovo je tema ko da sam ju ja otvorila. Naime eto mi sa 3 mjeseca isto preko noći ostali sa praznim sisama, no dobro ne praznima ali mlohaivim. Meni je to nevjerojatno jer su mi do sada dojke bile prepune, kvrgave, stalno imala sam tri puta zastoj, sa dva mjeseca i mastitis,po noći kad bi mali prespavao jedno hranjenje ja sam obavezno prije podoja morala izdajati sisu jer bi bila pretvrda pa ju nije mogao uhvatiti. I sad od jučer odjednom isto tako šok- prazne dojke, uopće ne kužim razliku između posisane dojke i one koju nije papao. No moj malac od navršenog prvog mjeseca sisa svaka dva sata i to se ni sad nije promijenilo. On ne traži dojku češće ali imam osjećaj da sisa duže. I da, nad desnom sisom mi stalno cvili na početku podoja, onda mu ja malo mlijeka istisnem van i onda je ok. Sretna sam što više nemam straha da budem dobila upalu, a opet zabrinuta da li se beba dovoljno najede. No prirast težine je ok, kakamo tri put dnevno, a popišane pelene ne stignemo ni brojati! Da li je netko imao sličnu situaciju?

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

draga mame, moj savjet je da ne brinete puno zbog mlohavih cica, nego da samo gledate svoju bebicu i njeno ponašanje i potrebe. kao što su vam i druge cure rekle!

katrin23, ako se ne varam i s oko 3 mjeseca je skok u razvoju, tako da je moguće da vam treba dan, dva da si bebač više "navuče".
    moja curka je sad 2 mjeseca i mogu vam reći da su mi sike svaki drugi dan drugačije. jedan dan cicka svakih sat, navlači, navlači, i onda gospođica prespava skoro cijelu noć, a ja ujutro mislim poludjeti kolike su mi cice. i onda zabušava taj cijeli dan (jučer sam se morala čak i izdojiti nakon jednog sisanja!?!), i onda sam opet mlohavica.

no kad se sjetim kako mi je bilo s I., potpuno vas razumijem. s njim sam bila u začaranom krugu moje/njegove nervoze i isto tako sto puta sam sve preispitivala i analizirala. ali i on je bio nemirna beba s dermatitisom i grčevima. sad kad imam iznimno mirnu i slaboplačljivu bebu (kucam u drvo!), samo je pratim u njenim željama.

a vaše bebice suuuuuuper napreduju, tako da stvarno nemate razloga za brigu!!!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj katrin23 prvotno napisa Vidi poruku
    Da li je netko imao sličnu situaciju?
    Da, svi smo imali sličnu situaciju. Normalno je da ti se prsa "ispušu". Dok su onako prepuna, kvrgava... to znači da postoji višak mlijeka, tj. još se nije izregulirala ponuda i potražnja. Kad sve dođe na svoje mjesto, više se ne stvara višak mlijeka, i prsa se ispušu. To nikako ne znači da su prsa prazna. Također, tada je manji rizik od zastoja i mastitisa.

U dogledno vrijeme mogli bi uletiti u skok u razvoju. To nemoj povezivati s ovim prije, i to je sasvim normalno i prođe kroz nekoliko dana.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

evo i ja s slicnim problemom...prije tjedan dana odjedan put isto tako sise se smeksale,nisu vise pune kao prije...pelene su lakse znatno,mljeko se sporije stvara treba mu oko 8 sati da dodje,pa i vise.I sad me panika hvata da nemam dovoljno mlika i kad mi se sise ne napune a mala place moram joj napravit bocu i to me uzasno nervira jer je dojenje ono o cemu sam mastala jos u trudnoci..Jel postoji nacin da stvorim vise mlika,ja puno jeden i pijen a ono se ne stvara???

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Anastazija prvotno napisa Vidi poruku
    evo i ja s slicnim problemom...prije tjedan dana odjedan put isto tako sise se smeksale,nisu vise pune kao prije...pelene su lakse znatno,mljeko se sporije stvara treba mu oko 8 sati da dodje,pa i vise.I sad me panika hvata da nemam dovoljno mlika i kad mi se sise ne napune a mala place moram joj napravit bocu i to me uzasno nervira jer je dojenje ono o cemu sam mastala jos u trudnoci..Jel postoji nacin da stvorim vise mlika,ja puno jeden i pijen a ono se ne stvara???
    Anastazija, jedini način da se proizvede više mlijeka je da beba više siše! Jedini. Hrana i piće nemaju utjecaj na to koliko se mlijeka stvara.
    Čekanje da se dojke napune dovodi do smanjenja proizvodnje.
    Način na koji se regulira proizvodnja je sistem ponude i potražnje - što više i češće beba siše to se više mlijeka napravi. Svaki put kad joj daješ bocu znači da će beba manje mlijeka popiti iz sise, i samim time sisa za sljedeći podoj napravi manje mlijeka.
    Znači, za povećanje proizvodnje je potrebno povećati broj podoja, produljiti vrijeme koje beba provodi na dojci, poticati ju da učinkovito siše i jako paziti na dobar položaj na dojci.
    Koliko je beba stara? Koliko dnevno popije adaptiranog? Želiš li se vratiti na isključivo dojenje?

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Anastazija, to što su ti grudi mekše ne znači da su prazne, samo da više nisu PREpunjene.
    Ne razumijem točno što ti znači da treba osam sati da mlijeko dođe?! Ako čekaš da ti se grudi prepune, onda je bebi možda teško izsisati iz prepune sise. Čekanje da ti se grudi "napune" nije dobar način da zadržiš/potakneš produkciju mlijeka - mlijeko dolazi samo ako dijete sisa. Dojka nikad nije sasvim prazna.
    Ako djetetu ne daš da sisa i daješ mu bočicu, smanjuješ sama sebi produkciju mlijeka, pa makar pojela slona. Odmažeš si umjesto da si pomažeš.
    Stavljaj dijete na sisu što češće i imat ćeš puno mlijeka. Broji popiškene i pokakane pelene, radi provjere napredovanja.
    Sve to što sam navela gore može, ali ne mora biti slučaj kod tebe i tvoje bebe.
    I ja sam isto kao i ti povjerovala da nemam mlijeka, i dala bočicu jednom, dvaput - nisam prepoznala prvi skok u razvoju - pa mi je trebalo tisuću godina da shvatim da se moj ljenjivac dere jer mu iz sise ne curi jednako lako kao iz boce, a ne zato što nema mlijeka. Bilo bi mi puno lakše da mi nije bio toliki bed u početku nazvati SOS telefon.
    NAJBOLJE što možeš učiniti je nazvati SOS telefon, tamo ćeš najlaške i najbrže doći do konkretnih savjeta za svoju specifičnu situaciju, savjetnice će ti sigurno pomoći!
    Meni su pomogle, i uspješno dojim već skoro godinu dana. Drž' se, možeš ti to!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Anastazija, cure su ti sve rekle.

Ako čekaš da se dojke "napune", to je najbolji način da se količinia mlijeka dugoročno smanji. Dijete se najede sasvim lijepo i iz opuštene dojke, jer bi inače sve bebe bile gladne nakon 2-3 mjeseca života. A nisu. Beba će najprije nekoliko puta će povući na prazno, a onda će mlijeko krenuti (let down, refleks otpuštanja mlijeka). Svakako nazovi SOS telefon, jer to što ti se dešava nije nikakav problem, nego sasvim normalna pojava. Cure će te uputiti što napraviti i kako postupno smanjiti količinu hrane na bočicu.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Hvala drage majke razlog sta cekam da sisa bude "puna" je jer mala nece sise osim ako joj milko ono bas jako curi.Kad su "pune" onda ona ne ulaze puno truda i to joj se svidja,e sad kad su ovako omeksale...hm...mozda i ima mljeka al se ona nece potrudi,evo poznavajuci svoje djete dosla sam do tog zakljucka..inace sta se tice potraznje ja joj trazila ne trazila dan sisu svako tri sata jer ona je nekad trazi i sama al obicno ne..vidim da se one "napune" prikonoci za 8 sati sto ih ona prespava i onda ujutro rado sise a prikodana nece kad joj je mekano...eto pokusat cu je cece stavljat,iako kad sad citam ovo sta ste napisali mislim da mi mozda i nefali mljeka vec jedino da ga nema previse kao sto bi ona tila....

katrin23 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj katrin23 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je tema ko da sam ju ja otvorila. Naime eto mi sa 3 mjeseca isto preko noći ostali sa praznim sisama, no dobro ne praznima ali mlohaivim. Meni je to nevjerojatno jer su mi do sada dojke bile prepune, kvrgave, stalno imala sam tri puta zastoj, sa dva mjeseca i mastitis,po noći kad bi mali prespavao jedno hranjenje ja sam obavezno prije podoja morala izdajati sisu jer bi bila pretvrda pa ju nije mogao uhvatiti. I sad od jučer odjednom isto tako šok- prazne dojke, uopće ne kužim razliku između posisane dojke i one koju nije papao. No moj malac od navršenog prvog mjeseca sisa svaka dva sata i to se ni sad nije promijenilo. On ne traži dojku češće ali imam osjećaj da sisa duže. I da, nad desnom sisom mi stalno cvili na početku podoja, onda mu ja malo mlijeka istisnem van i onda je ok. Sretna sam što više nemam straha da budem dobila upalu, a opet zabrinuta da li se beba dovoljno najede. No prirast težine je ok, kakamo tri put dnevno, a popišane pelene ne stignemo ni brojati! Da li je netko imao sličnu situaciju?
    Evo mene tri dana poslije i sise opet prepune!!! A taman sam se poveselila da je došao kraj kvrgama i bolnim sisama, izdajanjima prije podoja i slično! Sisa je prepuna u 4 sata koliko ju malecki ne papa i tvrda ko kamen! Eto i dalje se nadam da će se to ujednačiti nakon nekog vremena!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Smijem se ubaciti s pitanjem?
    Kad je bebina stolica kako je Honey napisala, pjenušava, što to znači, zašto nije dobro?

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Anastazija prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala drage majke razlog sta cekam da sisa bude "puna" je jer mala nece sise osim ako joj milko ono bas jako curi.Kad su "pune" onda ona ne ulaze puno truda i to joj se svidja,e sad kad su ovako omeksale...hm...mozda i ima mljeka al se ona nece potrudi,evo poznavajuci svoje djete dosla sam do tog zakljucka..inace sta se tice potraznje ja joj trazila ne trazila dan sisu svako tri sata jer ona je nekad trazi i sama al obicno ne..vidim da se one "napune" prikonoci za 8 sati sto ih ona prespava i onda ujutro rado sise a prikodana nece kad joj je mekano...eto pokusat cu je cece stavljat,iako kad sad citam ovo sta ste napisali mislim da mi mozda i nefali mljeka vec jedino da ga nema previse kao sto bi ona tila....
    Anastazija, najbolje bi bilo da nazoveš SOS telefon za dojenje (01/6177520 i 091/2277220, radnim danom od 15-21, vikendima 9-21).
    Kad prestane aktivno sisati dok je na dojci počni raditi kompresije. O njima ima jedan jako koristan tekst na portalu: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=669
    Kad dijete ima problem s aktivnim sisanjem na dojci bočica jako odmaže. Tehnika sisanja je potpuno drugačija. Kod hranjenja na bočicu djetetu mlijeko bez imalo napora curi u usta, ono samo guta. Zato na dojci očekuje da će se dogoditi isto i kad mlijeko prestane samo curiti ne zna da se mora potruditi i sisati da bi i dalje dolazilo mlijeko. Zbog toga svaki oblik dohrane treba davati bilo čime osim na bočicu. Postoji više načina, a možeš izabrati koji vama najviše odgovara: na čašicu, žličicu, špricu. Za povećanje količine mlijeka treba između podoja izdajati. Naravno, djetetu nuditi dojku, a ako neće, izdojiti koliko ide i još par minuta nakon što je izašla zadnja kap. Tako se tijelu daje signal da poveća proizvodnju.
    Još jednom, ne znam koliko ti je bebica stara, koliko dobiva dohrane, kako je do sada napredovala? Ponavljam, nazovi sos, u razgovoru se stvari puno brže i lakše rješavaju.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    Smijem se ubaciti s pitanjem?
    Kad je bebina stolica kako je Honey napisala, pjenušava, što to znači, zašto nije dobro?
    stolice mogu biti pjenušave ako dijete posisa više onog prednjeg, vodenastog mlijeka koje ima veći udio laktoze koja djeluje laksativno. Često se događa kod djece čije mame imaju prejak let-down.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pjenušave stolice mogu biti i znak netolerancije laktoze, tj nesposobnosti organizma da razgradi laktozu.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ili ako nije dobar prihvat dojke pa bebica uvlači previše zraka dok siše, a može se javiti i kod soor-a.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hm, a kaj mi je raditi ako beba ima takvu stolicu?
    Inače super napreduje, dobila je prvi mjesec kilu, sada vidim da se vidno ubucila, idemo drugi tjedan na kontrolu.
    Cicu drži ispravno, to ipak nakon dvoje djece mogu skužiti...Soor nema...
    A najviše me od svega kaj ste navele muči ovo "nesposobnost organizma da razgradi laktozu". Kaj je to nekaj ozibljno ili samo privremeno.
    Mlijeko ne pijem jer sma skužila da joj smeta.
    I da, deifnitivno imam prejak let down.
    E sada, što sve moram raditi da to riješimo?

I još jedna stvar koja mene muči, mada mi je ovo treće dijete koje dojim (prvo dvoje uspješno i dugo). Malena dosta cokče dok cica. Trudim se stvarno namjestiti ju kako treba, cica joj je kako treba u ustima, ali ona jednostavno cokče. Ne znam gdje je problem, ovi dvoje to nisu radili.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Hm, a kaj mi je raditi ako beba ima takvu stolicu?
    Inače super napreduje, dobila je prvi mjesec kilu, sada vidim da se vidno ubucila, idemo drugi tjedan na kontrolu.
    Cicu drži ispravno, to ipak nakon dvoje djece mogu skužiti...Soor nema...
    A najviše me od svega kaj ste navele muči ovo "nesposobnost organizma da razgradi laktozu". Kaj je to nekaj ozibljno ili samo privremeno.
    Mlijeko ne pijem jer sma skužila da joj smeta.
    I da, deifnitivno imam prejak let down.
    E sada, što sve moram raditi da to riješimo?

I još jedna stvar koja mene muči, mada mi je ovo treće dijete koje dojim (prvo dvoje uspješno i dugo). Malena dosta cokče dok cica. Trudim se stvarno namjestiti ju kako treba, cica joj je kako treba u ustima, ali ona jednostavno cokče. Ne znam gdje je problem, ovi dvoje to nisu radili.
    Ne znam da li ju muči zrakić koji se nakuplja u probavnom sustavu, jel ima grčeve? Sama stolica nije neki veliki problem ako je sve ostalo u redu, lijepo napreduje, nema soor, ako se ne buni na taj let-down i ne plače na dojci.

Ovo coktanje je znak da nije postignut vakuum pa povlači zrak. Vjerojatno ju muči prejak let down pa se bori s tim jakim mlazom. Ima par stvari koje možeš napraviti. Dojenje u položaju u kojem gravitacija djeluje na smanjivanje dotoka mlijeka (dojenje na leđima je super, položaj nogometne lopte isto tako, glavno da je djetetova glavica na višem položaju od dojke). Druga stvar je ne mijenjati prečesto dojke (najbolje svaka 2-4 sata, osim ako ne isprazni dojku, onda mijenjaj). Što češće doji, to će let down biti manje intenzivan.

Ako joj smeta mlijeko, smetaju joj proteini iz kravljeg mlijeka, nema veze s laktozom. Laktoze ima i u majčinom mlijeku, jedino što je veća koncentracija u tom prednjem, rjeđem mlijeku.

Ovo se odnosi samo na slučaj kod ane.m, ne na ostale majke na ovom topiku!

Najbolje bi bilo kad bi svaka otvorila topik za sebe, ovako se pitanja i savjeti pomiješaju i svi se pomalo pogube :/

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hm, da nastavim ovdje ili da se prebacimo na onaj moj topik "Grčevi ili..."? Na dobnim skupinama sam ga otvorila.
    Možda bi se i ova dva posta mogla tamo prebaciti...

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Honey prvotno napisa Vidi poruku

Ako joj smeta mlijeko, smetaju joj proteini iz kravljeg mlijeka, nema veze s laktozom. Laktoze ima i u majčinom mlijeku, jedino što je veća koncentracija u tom prednjem, rjeđem mlijeku.
    Ja sam mislila na ovo: intolerancija laktoze.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Iako sam sad u jednom drugom izvoru pronašla da problem ne bi trebao biti izražen kod dojenčadi , nego se razvija u starijoj dobi. Ovdje.
    Uglavnom, ana.m nisam te željela zabrinuti, samo sam navodila jedan od uzročnika pjenušavih stolica.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Hm, da nastavim ovdje ili da se prebacimo na onaj moj topik "Grčevi ili..."? Na dobnim skupinama sam ga otvorila.
    Možda bi se i ova dva posta mogla tamo prebaciti...
    Evo idem ja tamo pročitati što si pisala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •