Stranica 6 od 12 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 567

Tema: Tete čuvalice - cijene

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Tash mene je ubola tvoja rečenica "zašto da teta radi nešto drugo".
    OK, izvađena je iz konteksta, no samo želim istaknuti da je ono što će teta raditi stvar dogovora između konkretne tete i konkretnih roditelja.

A vjerujem zdravorazumskoj procjeni roditelja da tetu ne traže da žbuka nego da pospremi ili skuha (tj. napravi par sitnica koje bi napravila mama da je doma). I to ne nauštrb djeteta nego dok dijete odmara. Ako dijete ne odmara onda neće napraviti. Neš' ti mudrosti.
    A uključeno je u cijenu ofkors.
    I sve ugovorne stranke se slažu.
    Posljednje uređivanje od icyoh : 07.12.2010. at 11:05

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

icy, ja mislim da je bolje unaprijed sve točno dogovoriti. da sam ja čuvalica, mene bi npr. ubile ove tvoje sitnice koje mama napravi inače ne bih znala šta trebam, jel samo pospremit igračke, jel malo usisat, jel malo presložit dječju robicu, jel spremit suđe u suđericu, jel malo prebrisat kupaonu, šta?
    najviše se slažem s AM. i s tash. da se ništa ne podrazumijeva.

mi smo imali dogovor - samo dati M ručak. druga je stvar što smo se na kraju jako sprijateljili, pa mi je na kraju bila ko nona znala je skuhat doma za svih pa donijet ujutro.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mene je ovo ubolo i konkretno se na to odnosilo sve što sam napisala na ovom topicu:
    netko je pitao da li je dovoljno 3000 kn za tetu čuvalicu i to samo za čuvanje bez spremanja na što je boni odogovorila
    Citiraj bonizg prvotno napisa Vidi poruku
    dovoljno..jesi li razmislila sto ce ona raditi kada ti dijete spava???
    kao da je čuvalica robot kojemu treba isplanirati svaku sekundu.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ovako ja to vidim (i dokazano u praksi)

Pod "sitnice" spada pospremanje za djetetom i kuhanje za dijete (i roditelje ako je tako rečeno - naša prošla nekad je, nekad nije).

Znači spremanje za djetetom je nešto što podrazumjevam da će čuvalica raditi bez da to posebno ugovaram, plaćam, napominjem, crtam i sl.
    Ako prospe smoki (koji mi ofkors nikad ne jedemo ) onda će usisati. Neće usisati samo ovako jer ja nisam stigla juče.
    Ako ukaka hlačice onda stavi hlačice da se namaču. neće prati gače mog muža.
    Ako raspe igračke onda će igračke pokupiti, neće preslagivati moj ormar.

Ovo je nešto što ja osobno podrazumjevam.
    I sve to isto ja odradim dok je dijete sa mnom - skuham za njega i pospremim za njim.

Sve iznad toga je podložno dogovoru - može ili ne mora.

Već sam napisala - naša teta će spremati (dok je sama), pokupiti djecu iz vrtića i biti s njima sat vremena dok MM ne dođe s posla.
    Pošto će i pospremati neću ju zvati čuvalica da se opet ne pogubimo.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

spremačica+čuvalica=spremuvalica

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    mene bi npr. ubile ove tvoje sitnice koje mama napravi inače ne bih znala šta trebam, jel samo pospremit igračke, jel malo usisat, jel malo presložit dječju robicu, jel spremit suđe u suđericu, jel malo prebrisat kupaonu, šta?
    pa i mene!
    u svojoj kući kućanske poslove mogu nekada produljiti nauštrb svog djeteta i napravim tako kada se mora. ajd nek mi to napravi netko drugi
    ali ja znam svoje prioritete i svoje kriterije i na tjednoj bazi mogu napraviti ravnotežu po svojim potrebama i volji.

teško da se može, miješanjem dva totalno različita posla, biti zadovoljan tuđim poimanjem ravnoteže koliko treba djetetu koliko kući.

icyoh, nisam se tebe uhvatila, isto sam reagirala na bonizg izjavu.
    meni je zapravo jako svejedno kako će netko drugi, ali evo, javljam se malo
    i da, to da će dadilja djetetu zgotoviti obrok koji sam ja započela, skuhati malo tjestenine ili nešto tako - to podrazumijevam. ništa se ne mora, ali jesti se mora

edit, evo icyinog posta
    pa to mi je ok - ostaviti stan u približnom stanju u kojem je bio, ne napraviti svinjac i zgibati.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    spremačica+čuvalica=spremuvalica

treba nam neki filozofski topic

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    i sad zamisli situaciju da dođeš doma, a čuvalica nije uspjela puno očistiti jer je dijete bilo zahtijevno, kako kažeš.
    pa taman kad je krenula drugi dan, dijete se probudilo nakon pola sata a ona ispeglala samo tri stvari. nakon 5 takvih dana vjerojatno ima onih koji će početi razmišljati:
    a vidi ove, izvlači se na dijete. je l da je apsurdno?
    druga je stvar ako netko plaća spremačicu, a oko djeteta koliko stigne.
    što se mene tiče ja ne bi tako, granica bi morala biti jasna kao dan. ali tko bi, zašto ne.
    čuvalicu se dovodi u situaciju da sama ne zna bi li s djetetom izašla u šetnju ili ga radije pustila da puže, a ona peglala.
    ako već vrijedi neki dogovor sličnog tipa, a onda neka čuvalica odradi posao spremačice jedan dan u tjednu kad su roditelji doma.
    ponavljam, dogovoriti se može bilo što, ali to nije njen posao, kako ovdje netko tvrdi.
    a zasto izvlacis ovu moju recenicu, pa nisam ja rekla da se za taj i taj novac mora jos nesto napraviti uz cuvanje vec da je stvar dogovora a i cijene valjda.
    moje je dijete full zahtjevno i u kombinaciji kada smo mi trazili cuvalicu(u meduvremenu ja sam ipak ostala doma s njim sada do 2 god. jer sam mogla najveci dio svog posla od doma napraviti te sad u 1 mj.krece u jaslice jer moje dijete izludi s nekim jedan na jedan doma i vidim da mu treba neki moving pa mislim da smo nasli dobre jaslice sa 4,5 djece u grupi). ja sam iskljucivo naglasila da zelim samo brigu i bavljenje djetetom, cak i rucak ja skuham ujutro za njega ni to ne ocekujem no ta djevojka mi je rekla sama da za tu cifru koju smo mi bili ponudili je ona pripremala i rucak za djete koje je cuvala i za njim pospremila. i to je meni ok ako osoba sama to kaze da moze.
    NIKADA mi ne bi palo na pamet traziti da mi pere prozore, riba kupaonice dok mi mali bezglavo lunja po po stanu bez nadzora, za to cu si ako mogu uzeti cistilicu ili ako ne mogu sama cisititi i tocka.
    a da je sve stvar dogovora je, moja frendica npr.za 4500 kn mj.ima pomoc zene koja joj cuva trogodisnjaka, kuha svima, pere i sprema, placa racune, kada idu na put na par dana preseli se kod njih i cuva dijete jer tako su se oni dogovorili i toj gospodi to odgovara, mali je mirniji od mog i valja uz njega to sve i moze.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

i hvatala bi me jeza da znam da zena mora peglati sama sa malim doma jer znam kada ja peglam kako je opcinjen peglom pa to nikada ne radim dok smo solo vec ga MM uzme i odu u stenju da mi se ne muva oko mene tada!

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

zarrin, sasvim slučajno tvoj citat
    daleko od toga da mi je namjera bila prozivati te, ni najmanje
    oprosti ako je tako ispalo

zapravo, ne referiram se na ičiju situaciju posebno
    općenito sam se javila jer mi je grubo zazvučalo da teti dok malac spava treba naći posla.
    da ima raznih mogućnosti i dogovora - ima i to me se ne tiče.
    u nastavku sam rekla sam kako bi bilo u mom slučaju, i to je to.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

zarrin, sasvim slučajno tvoj citat
    daleko od toga da mi je namjera bila prozivati te, ni najmanje
    oprosti ako je tako ispalo

zapravo, ne referiram se na ičiju situaciju posebno
    općenito sam se javila jer mi je grubo zazvučalo da teti dok malac spava treba naći posla.
    da ima raznih mogućnosti i dogovora - ima i to me se ne tiče.
    u nastavku sam rekla sam kako bi bilo u mom slučaju, i to je to.
    nema frke.
    zapravo se i slazemo onda.

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja sam placala ekstra petsto kuna cuvalici za pospremanje, predlozila sam joj to kad smo se dogovarale i slozila se s time.

I to: ako nista ne kazem, podrazumijeva se da ce sloziti krevete, podgrijati rucak (za sebe i dijete, kuhala sam navecer) ili ga dovrsiti ako je neki pire ili slicno u pitanju (ja bih narezala i ostavila u vodi) i pospremiti sudje u sudjericu i ukljuciti je te pospremiti igracke.

Ako bih posebno rekla, vadila je ves iz susilice i rasirila ga, ali ja sam ga slagala i spremala u ormare, ili bi ona obrisala plocu od stednjaka, ili usisala, ili obrisala ogledalo u kupaonici, pipu i lavabo.

Nikakvo peglanje i pranje prozora, pranje poda, pranje vesa i sl.

Znaci, toliko da je relativno uredno kad dodjem.

Funkcioniralo je odlicno.

chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Eh, da, i nikad joj nismo odbijali od place za bolovanje ili kasnjenje, i godisnji je bio placen, ali isto tako je ona bez primisli ostajala kad sam ja bila bolesna i s temperaturom od 40 do 18,30 sa mnom i djecom dok mm nije dosao doma.

Uglavnom, i ona i mi smo se trudili maksimalno izlaziti u susret jedni drugima kad je situacija to zahtijevala.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Najbitnije je naci korektnu osobu koja voli djecu. Moja nije nista radila iako je bilo dogovoreno izvan cuvanja djeteta ali to je nije sprijecilo da je ostavlja u prljavim pelenama, posadi je pred tv dok ona lezi na kaucu..a na 1. loptu je bila simpaticna i rekla da ce se truditi..
    Druga osoba bi pospremila sitnice, popeglala djecje hlacice i cuvala dijete kako spada i napravila sebi atmosferu da joj nije dosadno i da radi kreativne stvari s djetetom..sve je stvar osobe. Ja da kod nekog cuvam dijete mi se ne bi dalo lezati na kaucu 3 sata dok se dijete probudi, napravila bi par sitnica cisto iz dosade.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Vidjela sam na prethodnoj stranici da je puno vas misljenja da bi cuvalicu trebalo placati 30 kn po satu...
    meni se to cini precijenjeno! ja sada moram iznijeti svoje misljenje, a vi se nemojte ljutiti. Da li ste uopce razmisljale o tome da satnica od 30 kn/satu za neko normalno radno vrijeme bi iznosilo netto placu od oko 6000kn?Haloo? Zar nismo u Hrvatskoj? Po tome da bi to imalo smisla vasa satnica bi trebala biti barem dupla, jer inace nema ni potrebe raditi, a da sav novac ide na cuvalicu...ma kakav to fakultet ima ta cuvalica da ima vecu placu nego i vi same? Ili vi imate 60kn/satu?
    Mene ljuti to kada se tako neko misljenje ustali, jer se ono naravno ustali i medju cuvalicama, i onda mi bahato dodju i misle da je normalno zahtjevati minimalno 30 kn/ satu..ili cistacice koje su vec na 40/50 kn sat?
    Srecom mi smo nasli odlicnu cuvalicu za 15kn/satu. Ali zahtjeva sam cula svakakvih. Pa i tih 50kn/satu. Nemojte mi reci da je vama to u redu?

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Alga, ne radi se tu o fakultetu
    Radi se o tome da je posao tete-čuvalice posao na kojem ona nema plaćen staž, zdravstveno...to je posao koji je jako privremen, danas je trebate sutra ne, ako se razboli, nema bolovanja, već otkaz i traži se druga čuvalica i tako...
    zato je 30-50 kn po satu...
    P.S. Nisam čuvalica
    Posljednje uređivanje od anin : 07.12.2010. at 21:19

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako ja to vidim (i dokazano u praksi)

Pod "sitnice" spada pospremanje za djetetom i kuhanje za dijete (i roditelje ako je tako rečeno - naša prošla nekad je, nekad nije).

Znači spremanje za djetetom je nešto što podrazumjevam da će čuvalica raditi bez da to posebno ugovaram, plaćam, napominjem, crtam i sl.
    Ako prospe smoki (koji mi ofkors nikad ne jedemo ) onda će usisati. Neće usisati samo ovako jer ja nisam stigla juče.
    Ako ukaka hlačice onda stavi hlačice da se namaču. neće prati gače mog muža.
    Ako raspe igračke onda će igračke pokupiti, neće preslagivati moj ormar.

Ovo je nešto što ja osobno podrazumjevam.
    I sve to isto ja odradim dok je dijete sa mnom - skuham za njega i pospremim za njim.

Sve iznad toga je podložno dogovoru - može ili ne mora.

Već sam napisala - naša teta će spremati (dok je sama), pokupiti djecu iz vrtića i biti s njima sat vremena dok MM ne dođe s posla.
    Pošto će i pospremati neću ju zvati čuvalica da se opet ne pogubimo.
    pa ja se slazem s tobom isto. al reagirale smo jer nije u pitanju to da li ce napravit tekuce stvari oko djeteta, nego nesto drugo. a to je izjava da teti treba dat neki posao kad dijete spava jer inace ju placamo bezveze.

i to jos peglanje. sto ja uopce ne radim niti bi nekom placala da to radi za mene. i onda trazim od cuvalice da mi opere prozor dok dijete spava, a ona nece jer to nema veze s brigom o djetetu.

to bi znacilo da ja svojoj cuvalici koja mi dode pricuvat dijete kad ja idem navecer van recem da ide pegleti u 12 u noci. jer necu ju placat da sjedi i gleda tv

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Cijena po satu se plaća za povremeno čuvanje, dakle nekoliko sati/dana u tjednu, ovisno o dogovoru, a "fiksna" mjesečna plaća je onda cca oko 3000kn, tako se kreću cijene, krećem se u tim krugovima pa znam.

Nisam nigdje čula da sitterica u Hrvatskoj ima satnicu 50,60kn...

Datum pristupanja
    May 2010

Početno

ja smatram da treba popeglati djeciju odjecu , sloziti ju u ormar i oprati bocice ili tanjurice za djecom....osim toga previse je cuvalicu placati 30 kn/ h , i to sto je netko napisao ako cemo mi mame uzdizati njihov posao u nebesa dogoditi ce nam se to da cemo cuvalicu placati 60 kn/ h a jos ekstra cemo placati da se sa njim igra....teta u jaslicama mora sama presvuci i nahraniti 19toro djece....i placena je 4500 kn neto , sto u brutu znaci oko 8000 ....onda izracunajte koliko taj posao zapravo vrijedi po djetetu....
    Posljednje uređivanje od bonizg : 08.12.2010. at 17:33

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ček malo, po meni, privatna, obrazovana dadilja je - luksuz.
    ako imaš plaću 3000 kn, ne možeš si priuštiti taj luksuz. i gotovo. kao i čistilica. cijene su takve kakve jesu. a žena koja ti čisti po kući, kolko god je nasušna potreba ipak je - luksuz.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ček malo, po meni, privatna, obrazovana dadilja je - luksuz.
    ako imaš plaću 3000 kn, ne možeš si priuštiti taj luksuz. i gotovo. kao i čistilica. cijene su takve kakve jesu. a žena koja ti čisti po kući, kolko god je nasušna potreba ipak je - luksuz.
    ma ja se slazem da je cistilica luksuz, ali bez obzira na to- ne treba biti precijenjena. Jer ako je to toliko dobar biznis, ajmo onda svi dat otkaz- i u cistilice! Kada cujem taj bahatluk, stvarno to i pomislim. I nervira me to da netko tko je toliko godina ulozio u znanje bi sada trebao dati vecu satnicu cistilici sa osnovnom skolom nego sto i sam zaradjuje, a zato jer je to luksuz..mislim, previse mi se cini studentici koja ti cuva dijete uz put davati 30 kn na sat!!! Ali to se sve dogadja jer je puno ljudi misljenja da je to ok satnica. Pa jadna, a jos da i trazimo da nesto radi dok dijete spava!

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja zapravo zelim samo iznijeti svoj stav da je meni to precijenjeno. Na jednom od razgovora dok sam jos trazila cuvalicu, jedna mi je rekla: znate, recesija je, sve cijene idu gore pa tako i nasa satnica! A ja: znate, recesija je, mnogo ljudi dobivaju otkaze pa su ljudi zahvalni da nadju bilo koji posao a place idu drasticno dole!
    Mislim, sve je stvar gledanja...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

A što ako teta čuvalica ima fakultet, pa još s djetetom govori i strani jezik i još ju dijete voli i pojede sve što mu skuha i svaki dan nauči nešto novo i teta ga stvarno s guštom i posvećenošću čuva. Da li zasluži svojih 500 eura netto i sat odmora dok beba spava pod njenim budnim okom, bez da radi kućanske poslove?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pa, alga, onda ti jednostavno ne moras platiti tetu cuvalicu. Ili nadji neku koja je stvarno voljna raditi za 2 kune i slanac po satu.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    A što ako teta čuvalica ima fakultet, pa još s djetetom govori i strani jezik i još ju dijete voli i pojede sve što mu skuha i svaki dan nauči nešto novo i teta ga stvarno s guštom i posvećenošću čuva. Da li zasluži svojih 500 eura netto i sat odmora dok beba spava pod njenim budnim okom, bez da radi kućanske poslove?
    cuj, meni je prioritet da jako voli moje dijete i da ga puno mazi a sve ostalo mi je sporedno. no bez obzira na to, misljenja sam da nitko nije nezamijeniv, a pogotovo taj koji mi novac stavlja na prvo mjesto. tu se po meni ne radi o tome da li "zasluzi ili ne svoji 500 eura ili odmora", mislim da bi cijene trebale ostati u nekim granicama normale a svatko onda sebi birati po svojim kriterijama koja teta kome odgovara..neka ce uciti djecu jezike a neka nece raditi nista, ali da se postavi na trepavice od mene tih 30 kn nece dobiti. ako ce zbog toga manje voljeti moje dijete, onda ionako nije dobra teta. po mojim kriterijama.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

a inace i ja sam dok sam studirala (u njemackoj) cuvala djecu da si nesto zaradim. sa gustom i posvecenoscu. jer je to nesto sto osjecas a ne nesto sto sada treba ekstra nagradjivati, odnosno, tko nije takav po meni ni ne treba cuvati djecu. i za to sam dobivala primjereno (malo) novaca. i to mi je sasvim ok. ali mi tu u Hr volimo pretjerivati. I jadna cuvalica koja se toliko pati sa nasom djecom treba zaradjivati kao predsjednik.
    Ma sad ste me povukle za jezik, a ja sam ustvari samo htjela da ne ostane tako da se svi slazemo da trebaju cuvalice imati 30kn/satu. i to je sve. da cuvalice koje ovo citaju vide da se ipak ne slazemo svi sa time. i nemojte se sad opet ljutiti, ajde.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ali nitko ne govori da cuvalice s punim radnim vremenom (a to je onda cesto vise od normalnog radnog vremena, jer ako tebe nema 40 sati tjedno, onda cuvalica mora raditi barem pola sata vise svaki dan, ne?) imaju placu od 30 kuna po satu. Svaki povremeni posao, placen iskljucivo po satu, obicno dolazi sa satnicom puno visom od one koja ide uz radni odnos na neodredjeno, uz prijavu i doprinose.

Na kraju krajeva, osoba koja ostaje s djetetom treba biti placena sukladno onome sto njezino radno mjesto od nje i trazi - a to je da cuva dijete. Ako se mene pita, rijec je o vise nego odgovornom radnom mjestu.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Pa, alga, onda ti jednostavno ne moras platiti tetu cuvalicu. Ili nadji neku koja je stvarno voljna raditi za 2 kune i slanac po satu.
    Slanac? Tko je rekao da ce dobiti slanac? heheheheh

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Alga, zašto ti ne radiš za manju plaću nego što radiš?

plaća od 3000 kn je minimum minimuma šro se mene tiče za 40 sati tjedno rada, kakvog god posla, a kamoli za čuvanje djeteta.. Uvijek će se naći netko tko će raditi za manje.. Možda se i za tvoj posao nađe netko tko bi to radio za manju plaću, a kao što si rekla nitko nije nezamjenjiv.. Ne znam čime se baviš, nije niti bitno, samo dajem primjer..

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kaae, potpis!!

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj anin prvotno napisa Vidi poruku
    Alga, ne radi se tu o fakultetu
    Radi se o tome da je posao tete-čuvalice posao na kojem ona nema plaćen staž, zdravstveno...to je posao koji je jako privremen, danas je trebate sutra ne, ako se razboli, nema bolovanja, već otkaz i traži se druga čuvalica i tako...
    zato je 30-50 kn po satu...
    P.S. Nisam čuvalica
    O čemu mi razgovaramo?????????????????????
    Večina čuvalica su gospođe u penziji koje imaju mirovinu i plačeno zdrastveno. Neke čuvaju i po nekoliko djece. I sada bi još trebale na crno zaraditi više od zaposlene majke????????????

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
    cuj, meni je prioritet da jako voli moje dijete i da ga puno mazi a sve ostalo mi je sporedno. no bez obzira na to, misljenja sam da nitko nije nezamijeniv, a pogotovo taj koji mi novac stavlja na prvo mjesto. tu se po meni ne radi o tome da li "zasluzi ili ne svoji 500 eura ili odmora", mislim da bi cijene trebale ostati u nekim granicama normale a svatko onda sebi birati po svojim kriterijama koja teta kome odgovara..neka ce uciti djecu jezike a neka nece raditi nista, ali da se postavi na trepavice od mene tih 30 kn nece dobiti. ako ce zbog toga manje voljeti moje dijete, onda ionako nije dobra teta. po mojim kriterijama.
    Gle, svi mi koji radimo, novac stavljamo na prvo mjesto...jer....pa zbog novca i radimo (ili ne?? )..Naravno da je jako poželjno (u poslu s djecom, rekla bih i nephodno) da taj posao volimo...No priznat ćeš koliko god posao voljeli, na kraju krajeva ga radimo prvenstveno od novca, jer nam ljubav ne plaća račune...

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Večina čuvalica su gospođe u penziji koje imaju mirovinu i plačeno zdrastveno. Neke čuvaju i po nekoliko djece. I sada bi još trebale na crno zaraditi više od zaposlene majke????????????
    E, na ovome se uporno kad pričamo o čuvalicama "zaplićemo"...pa ću krenut ovako..
    1.Čuvanje djece jest posao.
    2.Zamisli sebe da tražiš posao, a na razgovoru ti budući šef govori: Pa, gospođo, vi bi zdravstveno mogli imat preko muža, a i načuo sam da imate prihode od rentanja garsonjere na Visu ...pa...to znači da već neke prihode imate, pa vam mogu dati plaću umanjenu za nekih 1500kn!!!

Dakle, to kolike prihode (osim čuvanja) čuvalica ima (ili nema), NEMA VEZE pri određivanju cijene njenog rada i dapače, obazirati se na to je zadiranje u nečiju privatnost i krajnje neumjesno..

I uopće, svaki put kad pročitam postove poput gore citiranog, upitam se zašto sve te mame koje tako misle, same ne daju otkaz i zaposle se kao čuvalice??Izgleda da tu ipak nije sve tako krasno (ta veeeeeelika na crno plaća od 3000kn)

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku

x

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj klaudija prvotno napisa Vidi poruku
    plaća od 3000 kn je minimum minimuma šro se mene tiče za 40 sati tjedno rada
    da bar svi dobiju toliko...

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pa nažalost ne dobiju, ali ako se mogu izboriti za toliko ili više zašto ne..
    Radila sam i za manju plaću.. Ne znam kakvu ću imati u budućnosti, ali ako mi se neće isplatiti dati djecu u vrtić ili uzeti čuvalicu, ostat ću doma sa svojom djecom.. neću zato potcjenjivati žene, cure koje ipak rade odgovoran posao i za to trebaju dobiti dobru plaću..

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Znaci, recimo, da moja mama, s posteno zaradjenom mirovinom nakon 35 godina staza odluci cuvati djecu, to joj ne bi bio novi POSAO? Za to ne treba placa, nego je dovoljan tamo neki dzeparac?

Ili, ako XY cuva petoro djece odjednom, onda cijena pada na 50 lipa po satu jer, eto, kad bi je placali kao da cuva troje djece, zaradila bi previse. Jer, eto, s petoro stvarno nema sansi da se naradi. Uvijek ono najstarije, zapravo, moze cuvati najmladje. A ako cuva i jednog osmogodisnjaka, taj bi vec i prozore mogao oprati.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Znaci, recimo, da moja mama, s posteno zaradjenom mirovinom nakon 35 godina staza odluci cuvati djecu, to joj ne bi bio novi POSAO? Za to ne treba placa, nego je dovoljan tamo neki dzeparac?

Ili, ako XY cuva petoro djece odjednom, onda cijena pada na 50 lipa po satu jer, eto, kad bi je placali kao da cuva troje djece, zaradila bi previse. Jer, eto, s petoro stvarno nema sansi da se naradi. Uvijek ono najstarije, zapravo, moze cuvati najmladje. A ako cuva i jednog osmogodisnjaka, taj bi vec i prozore mogao oprati.
    x

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

alga, razumijem te što hoćeš reći
    evo, ja na to gledam ovako
    samo da me prijeka nužda goni, uzela bih si čuvalicu za 30, 40kn/h
    naravno, prije toga bih ponudila onoliko koliko mogu platiti i ako bi se našla neka koja bi pristala i bila dovoljno predana tom poslu uzela bih nju
    osim toga, bila bi u igri i opcija da sama uzmem neplaćeno (što znam da u mom slučaju nije moguće) i ostanem doma bar do 2. djetetove godine
    ako bi zaštekala 1. i 2. opcija, dijete bi išlo u jaslice
    postoji čak i mogućnost da bi jaslice bile na 1. mjestu, ali evo, možda ni te jaslice ne bih mogla dobiti, pa bi razmišljala o čuvalici ili svom ostanku doma

ne podcjenjujem ničiji posao, zaista, i ne radi se o tome da ja ne želim platiti iz principa
    radi se o tome da ja to ne mogu platiti i tu je priči kraj

s druge strane, kada bih sama bila u situaciji raditi neke privremene poslove jer nisam stalno zaposlena ili sam u mirovini
    radije bih odabrala čuvati nečije dijete za manje novca, nego peglati i čistiti po kućama za 30, 40 kn/h
    ispada da čišćenje više vrednujem, ne nego mi je veća tlaka
    meni je lakše presvlačiti, hraniti, šetati, čitati, maziti neko dijete za 20kn/h nego se družiti s peglom i sanitarom
    ne bojte se, ne bih fušala i ne bih uskraćivala djetetu jer me plaćaju 20kn/h

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ma opet dajete previse vaznosti toj mitskoj cuvalici. naravno da je to poslic za dzeparac, cura koja ti povremeno pricuva djecu uz ostale svoje obaveze. a kad ti radi za stalno, ni same ne dajete 30kn/sat. a neka nona koja si uz penziju hoce nesto na crno dodatno zaraditi, isto ne moze ocekivati tko zna kakva primanja. o kakvim doprinosima i jadnim zenama vi tu pricate? zar nema vec svoju penziju? ja cu to priznati kao posao tek kada za to budu postojale adekvatne skole i posao bude uredno prijavljen i upisan u radnu knjizicu. to je posao.
    ovo podrzavanje sive ekonomije uz pretplacivane onoga koji iskreno si to nije stvorio nego mu palo s neba jer nije smislio nista bolje (ali pored vasih satnica mu i ne treba bolje) mi je neprihvatljivo. no vi ste slobodne davati i cijelu svoju placu ma i vise ako to zelite. ja sam samo iznijela svoje misljenje.
    Posljednje uređivanje od alga : 09.12.2010. at 07:31

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Adio Mare, bas mi je drago da netko razumije sto govorim. Ja platiti mogu. Ali ne zelim. Jer to nema smisla. Zasto bih nekoga pretplatila? Jer je misljenja da imam pa trebam njoj dati? Jer je to luksuz? Ono sto imam, sam stekla, i svatko od nas ima slobodan izbor od sebe napraviti sta god zeli. I cuvalica isto tako. Za mene to je i ostalje poslic za dzeparac. Tako je to u zapadnoj Evropi, jer je to jedino ispravno. Pogotovo poslovi “na crno”. Ali u nasem drusvtu je nesto naopako.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni se cini da Mare nije razumjela tebe, ili te ja uopce ne razumijem. Nisam nikad placala cuvalicu tako da ne znam iz vlastitog iskustva, ali vidim da ovdje cure pisu da POVREMENA cuvalica kosta tih cuvenih 30 kuna na sat. Ne placa se ona koja radi 40+ sati tjedno bas toliko, takve cuvalice rade za fiksnu placu.

Dakle, studentica koja cetvrtkom provede tri sata s djetetom jer oboje radite duze nego sto je otvoren vrtic, a subotom navecer odsjedi s djetetom pet sati dok ste u kinu i na veceri zaradjuje 30x3+30x5 kuna tjedno. Kad je jedno od vas na bolovanju i u cetvrtak ne ode na posao, a u subotu doma gledate film, onda cura ne zaradi, jelte, nista. Ako je cura svaki dan kod vas nekih osam sati, onda radi za placu, ne placas je 30 kuna po satu.

A ta neka takozvana nona koja si uz penziju nesto zeli zaraditi ne mora crnciti za crkavicu ispod svake pameti samo zato sto vec ima penziju. Mislim, ruzno mi je uopce citati ovo sto pises, ispada da netko tko je u mirovini (finoj, hrvatskoj... od recimo bogom danih prekrasnih 2000 kuna) ne bi smio vise zaraditi ni kune. Zamisli da je umirovljenik zapravo doktor nuklearne fizike i da odluci davati instrukcije. Koliko bi ga trebalo placati? 6 kuna po satu instrukcija jer, nono jedan bezobrazni uz mirovinu jos hoce i kakvu dodatnu kunu za svoj rad/znanje/trud?

Evo, u Americi sat cuvanja djeteta kosta od $9 - $20 dolara. $9 se odnosi na jako mlade cure (oko 16 godina, bez ikakvog iskustva). $20 su iskusne gospodje, cesto s kakvim obrazovanjem vezanim uz edukaciju djece. Prosjecna cijena je oko $15.

Netko tko radi u nekakvom fast foodu ili na blagajni nekog ducana je oko $8-9. Moram priznati da smatram cuvanje djeteta daleko odgovornijim poslom od slaganja sendvica pa mi je to skroz ok.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj alga prvotno napisa Vidi poruku
    [FONT=Arial]Ja platiti mogu. Ali ne zelim. Jer to nema smisla. Zasto bih nekoga pretplatila?
    pa sad sam se i ja malo pogubila jer ti očito misliš na povremeno čuvanje, a ja na fiksnu plaću od 40kn/h
    nemam pojma koliko je po satu cjelomjesečno čuvanje? ako je toliko, meni je puno previše.

gledaj alga, ako ću ja otići na 2 sata u kino tu večer i platiti karte i kokice min. 100 kuna, a onda ne mogu tražiti od nekoga da njegova 2 sata s mojim djetetom vrijede 30 kuna
    ako je bal, a onda potroši tu večer 200 kuna sve skupa ili stoj doma 14 godina, pa idi kada ti dijete poodraste

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Pa da živimo u nekoj boljoj državi a ne u lijepoj našoj gdje su se totalno iskrivile vrijednosti, umirovljenici ne bi zarađivali sastrane nego bi lijepo uživali u svojoj mirovini!Išli bi na izlete, putovali svijetom i štatijaznam.
    Ovako moja mama koja ima bijednih 2100 kn mirovine nakon 35 godine staža šta bi ona trebala sjediti doma i umrijeti od gladi?
    Ona bi trebala čuvati nečije dijete za koliko reci mi alga? pošto ima mirovinu a taj posao čuvalice bi joj bio đeparac.

alga avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Dakle, studentica koja cetvrtkom provede tri sata s djetetom jer oboje radite duze nego sto je otvoren vrtic, a subotom navecer odsjedi s djetetom pet sati dok ste u kinu i na veceri zaradjuje 30x3+30x5 kuna tjedno.
    .
    a joj pa di ste vi otisle sa pricom! opet sudite ljude bez da ih uopce ne poznate. pa vadis iz konteksta nesto i stvaras si misljenje bez veze, ali neka ti je, imas pravo na to. gle, ja sa svojom djecom provodim vise vremena nego vi sve skupa. stariji je krenuo u vrtic tek sa cetri godine i ide i dan danas do 12.30. do tada sam bila sa njim 24/7. mladji je jos kuci, i btit ce do 3,5 isto. ne zato sto nisam htjela placati, nego zato sto mi je vazno biti sa njima dok me trebaju. i uvijek sam i jos uvijek radila dok spavaju, nocu i tako se snalazila, i to se nije promijenilo. sada moram malo zapeti pa sam uzela cuvalicu koja je ujuto tri sata sa mladjim dok je stariji u vrticu da ja odradim najhitnije stvari (privatnik sam pa si mogu rasporediti). To je sve iz vlastitog izbora, jer su mi moja djeca vazna. kino? neznam vise kako izgleda. no nije mi ni vazno. jer imam sada druge prioritete i puno mi je vaznije se veseliti i igrati sa mojoj djecicom. ali to nista ne igra ulogu. jer ne mijenja moj stav da su u nasem drustvu opcenito nekke stvari precijenjene. a ako ce mi neki astro fizicar u penziji davati instrukcije, sa zadovoljstvom cu mu platiti veliku satnicu. ajde sad nadjite nekog drugog za bacati drvlje i kamenje, ponavljam da mi se 30kn/sat za povremeno cini pre skupo.i to je sve sto sam htjela reci na temu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ako je bal, a onda potroši tu večer 200 kuna sve skupa ili stoj doma 14 godina, pa idi kada ti dijete poodraste
    i to je to.
    kako sam već napisala prije - luksuz.

ja ne znam niti jednu čistilicu koja radi za manje od 30,00 kn po satu. cijene se kreću tu negdje 30-40 kn.
    i kako onda onda čuvalica može biti manje

u rijeci je cjelomjesečno čuvanje, osam sati dnevno, otprilike 2.500 - 3.500 kn. hbg, jaslice su 750,00 kn pa ti vidi. ako oba roditelja rade, ja još nisam čula slučaj da je dijete ostalo neupisano.
    možda je u zg situacija drugačija.
    u velikom su problemu ljudi koji rade u smjenama npr, i mama i tata. a baka nemaju.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

alga, ne obraćam se tebi , da ne misliš da mi moraš odgovoriti

inače, na temu
    skupe su dječje igračke, odjeća, hrana, plaće su mizerne, skupe su instrukcije iz matematike, skupa je i povremena i fiksna čuvalica

ne znam otkud da krenemo?
    možemo i od čuvalice, nemam ništa protiv, pa preko instruktorice matematike, škole jezika, raznih aktivnosti, plivanja, bolničkih pregleda, najma stanova, režija...
    sve je skupo, ne znam zašto izdvajati čuvalicu posebno.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

alga, razumijem te što hoćeš reći
    evo, ja na to gledam ovako
    samo da me prijeka nužda goni, uzela bih si čuvalicu za 30, 40kn/h
    naravno, prije toga bih ponudila onoliko koliko mogu platiti i ako bi se našla neka koja bi pristala i bila dovoljno predana tom poslu uzela bih nju
    osim toga, bila bi u igri i opcija da sama uzmem neplaćeno (što znam da u mom slučaju nije moguće) i ostanem doma bar do 2. djetetove godine
    ako bi zaštekala 1. i 2. opcija, dijete bi išlo u jaslice
    postoji čak i mogućnost da bi jaslice bile na 1. mjestu, ali evo, možda ni te jaslice ne bih mogla dobiti, pa bi razmišljala o čuvalici ili svom ostanku doma

ne podcjenjujem ničiji posao, zaista, i ne radi se o tome da ja ne želim platiti iz principa
    radi se o tome da ja to ne mogu platiti i tu je priči kraj

s druge strane, kada bih sama bila u situaciji raditi neke privremene poslove jer nisam stalno zaposlena ili sam u mirovini
    radije bih odabrala čuvati nečije dijete za manje novca, nego peglati i čistiti po kućama za 30, 40 kn/h
    ispada da čišćenje više vrednujem, ne nego mi je veća tlaka
    meni je lakše presvlačiti, hraniti, šetati, čitati, maziti neko dijete za 20kn/h nego se družiti s peglom i sanitarom
    ne bojte se, ne bih fušala i ne bih uskraćivala djetetu jer me plaćaju 20kn/h

X
    (osim što bih ja radije prala i čistila nego babysittala).

Apropo plaća.... iznos plaće primarno određuje tržište, tj. ponuda i potražnja rada.
    Ako na tržištu ima, bubam na pamet, 10.000 žena koje su spremne čuvati dijete za 2000kn onda ne vidim razloga da se zgražavamo nad onima koji će platiti tetu 2000. Mislim, da , premalo je. Isto kako su premalo plaćeni i mnogi drugi, počevši od trgovaca, profesora, itd...

Druga stvar je što cijena dodatno ovisi i o dogovoru između poslodavca i radnika. Iliti ako je cijena na tržištu 2000kn, poslodavac može plaćati 3000kn za to. Može plaćati i 1500kn - ako nađe nekoga tko će raditi za te pare.

naravno da ne treba napominjati da "dodatne" vještine koštaju više. Npr. teta koja tečno govori tri jezika i ima 20god. iskustva s djecom vam vjerojatno neće raditi za 2000kn. Dakle, ako hoćete takvu platit ćete više.
    Osim naravno ako i ona ne pristane raditi za 2000kn.

No s tetama - pa one su radnici kao i drugi. A svi znamo da je solidno plaćen radnik zadovoljniji - ok, ovo je moj zaključak. A ja osobno bih htjela da teta koja čuva moju djecu bude zadovoljnija.

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ha u tom grmu leži zec!Privatnik!
    Pa to sam si mogla i misliti.
    Vidiš alga ja sam prije par godina radila kod jedne privatnice koja je mjesečno trošila 40 000 kn na business karticu a nama radnicima nije isplaćivala plaće na vrijeme.I tako mjesecima.Pa kada smo nas tri mlade osobe joj dale otkaz znaš što mi je rekla.Da su zahvaljujući nama trima, mladim osobaba na neko vrijeme zatvorena vrata ove firme.
    A ja koja sam tamo radila kao tajnica, bila sam i čistačica i teta čuvalica njezinoj djeci kada je trebalo.Jer valjda se vodila time, gle plaćam ju pa kaj je bitno kaj radi......neka bude zadovoljna kaj radi.
    Gade mi se takve stvari.
    Da se razumijemo nakon te firme sam radila isto u privatnoj firmi koja je isplaćivala plaće na vrijeme.
    Oprostite što sam malo skrenula s teme.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Uopce ne sudim ljude, samo komentiram napisano. A djece uopce nemam, ako je to vazno.

Stranica 6 od 12 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •