idem do svee, ima ona, blazeno selo s puno roda
inace ja rupcu busim epruvetom. imam jednu promjera za moje modle.
idem do svee, ima ona, blazeno selo s puno roda
inace ja rupcu busim epruvetom. imam jednu promjera za moje modle.
JA sam bas zavrsila sa divovskom rundom suhih kolacica. Jedan dio sam ljepila sa pekmezom , jedan dio samo premazala pekmezom, jedan iscrtala cokoladom i jedan su klinci ukrasavali sa onim bojama u tubici.
Posto jedan dio kolaca nosimo u prihvatiliste za beskucnike, treba mi dosta tih suhih.
Napravit cu jos vanili kiflice, medenjake i kekse od ljesnjaka.
Radila bi madaricu ( sa gotovim korama, bas su mi ok). Zadnji puta sam radila po nekoj kremi sa neta, ali mi nije bila bas nesto. Ima mozda netko provjereni dobar recept za kremu, mozda da nema bas jako puno margarina unutra?
Ja za mađaricu radim ovu kremu, jako je fina i nije masna.
1 l mlijeka
200 g šećera
3 rebra čokolade ( one od 200 g)
140 g brašna oštrog
50 g putra
Izmješati brašno sa dijelom mlijeka. Ostali dio mlijeka sa šećerom i čokoladom staviti za zakuha, sipati dio sa brašnom i kuhati oko 5 min. u hladano dodati izrađen putar.
to se traži!! hvala. Baš sam danas tražila neki recept za mađaricu, pa sam se zbunila jer vidim da se za kremu karamelizira šećer i stavlja jedna žlicu kakaa. Nisam imala dojam da sam u mađaricama jela takvu kremu, nekako sam uvijek mislila da je čokoladna.
Da li netko ima iskustva sa kupljenim korama? Kakve su?
Nemam pojma, ko ni ti. Nisam to nikad dosad radila. Mislim da su te konzerve one klasicne velicine, 400ml, ali ponavaljm jos jedared - pojma nemam. Ja sam sklona improvizacijama, pa cu vjerojatno napraviti to kondenzirano mlijeko po nekom od recepata s coolinarike, a onda opet odokativnom metodom spremanja hrane napraviti i fudu. Javim vam ovdje rezultate, pocetkom sljedeceg tjedna tako da vam ostane vremena da se ipak odlucite na taj korak u nepoznato.
Zaboravila sam madjaricu staviti na popis. Ne mogu prezivjeti Bozic bez madjarice. Moj recept (tj. recept moje bake) se nalazi na listi recepata za bozicne kolace, mislim da je to zateftereno negdje na vrhu ovog podforuma.
evo tražene zvjezdice :
CIMET ZVJEZDICE
3 bjelanjka
25 dkg šećera u prahu
1 žličicu mjevenog cimeta
2 žlice limunovog soka
25 dkg sitno samljevenih badema
u čvrst snijeg od bjelanjaka umješati šećer u prahu i mutiti dik smjesa ne postane sjajna. 3 žlice odvojiti za ocaklinu. u ostatak umješati bademe, cimet i limunov sok, pa to tijesto staviti u hladnjak na sat vremena. razvaljati pola cm debelo na površini posutoj kristal šečerom, pa vaditi zvjezdice, premazati ih odvojenom ocaklinom i slagati na lim, pa ostaviti na zraku, najbolje preko noći, sutradan ih peći na 225 °c, 4-5 minuta, paziti da ocaklina ostane bijela.
- meni su najfinije s bademima, ali radila sam ih i s orasima i skroz su mi ok. sve sastojke možete povećavati i smanjivati po volji.
Peterlin, evo ti moj isprobani recept za kekse na prešu (nije oriđiđi moj, skupila sam ga na Mib forumu)
KEKSI OD KOKOSA
70 dag brašna
20 dag šećera
25 dag maslaca
10 dag kokosa
2 jaja
1 prašak za pecivo
lim na koji ih istiskuješ ne treba s ničim mazati, a ako se bojiš da će se zalijepiti, stavi masni papir
hvala na receptu
mogu li ih peći i na manjoj temperaturi, inače mi pećnica nekako jako brzo zapeče pa me malo strah da mi ne zagore, ali budem probala
Ja svake godine ispećem oko 10 vrsta tih suhih kolačića, one provjerene i 2-3 nova recepta,a provjereno dobar i meni jedan od najdražih podijeliti ću s vama i sigurno nećete zažaliti ako ga ispećete.
ŠVICARSKI HRSKAVI KEKSI
Sastojci:
200 g margarina
225 g šećera
1/2 žličice cimeta
prstohvat soli
2 jaja
225 g brašna
350 g sjeckanih badema
Priprema:
-margarin,šećer,cimet i sol kremasto izmiksati
-1 jaje dodati
-prosijano brašno dodati i izmiksati
-dodati bademe i zamijesiti
-formirati štange ( cca 2x5 cm ), staviti u hladnjak 3 sata
-rezati na šnite debljine cca 1 cm i stavljati na lim obložen
papirom za pečenje
-preostalo jaje izmutiti sa 2 žlice hladne vode i njime
premazati kekse
-peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 200°C oko 18 min
( ja pećem i na nižoj temp. i vremenski kraće jer mi pećnica
jako kuri )
Apricot, fali hrpa toga.
Pita mađarica
Sastojci za kore:
60 dag brašna (miješano glatko i oštro)
15 dag šećera
5 dag masnoće (maslac ili margarin)
2 vrhnja (masnija)
žličica praška za pecivo
mlijeko (samo po potrebi)
Zamijesiti tijesto koje treba biti dosta mekano. Podijeliti na 6 dijelova i razvaljati na veličinu lima za kolače. Peći u 6 kora na 180-200°C desetak minuta. Kore se peku na donjoj strani lima i trebaju ostati skoro bijele. Ako popucaju, nije važno, krema će ih povezati.
Sastojci za kremu:
3/4 l mlijeka
25 dag šećera
3,5 zlica gustina
6 dag kakaoa
1/2 l mlijeka zakuhati. Ostalo sve pomiješati i dodati u kipuće mlijeko. Kratko kuhati. U hladno dodati 20 dag izmiksanog maslaca. Krema treba biti dosta rijetka.
Kolač treba napraviti dan ranije. Kad kore namažete kremom ostavite preko noći na hladnom. Gornju koru možete preliti čokoladnom ocaklinom koju napravite tako da otopite na pari 15 dag čokolade i 5 dag maslaca. Ako su vam kore jako valovite, stavite nesto na kolac, npr. prazan pleh za kolace, ali neki lagani, i to tek kad se krema stisne.
Posljednje uređivanje od marta : 17.12.2010. at 08:59
Ja sam radila sa gotovim korama i kaze mm ( veliki fan madarice) da su skroz ok. Ali ih je samo 4 u kutiji, pa mi je to malo, A nisu bas ni jeftine da kupujem 2 kutije ( oko 30-tak kuna).
Ovaj puta cu i ja probat ispeci kore. Paa ko ne uspiju, svejedno mi ostaju kupovne.
Hvala na receptima za kremu!
Ove godine radim kolače za cijelu obitelj, odlučila sam se za više vrsta, ali imam jedan problem, gotovo svi kolači će biti tamni, dajte curke ako imate ikakvih ideja za neke svijetle, a jednostavne kolače.
A raditi ću: išlere, medenjake, polumjesece, bajaderu/bounty, štangice od oraha, hrskave medene kolače, bombice od mrkve i jabuke, loptice duginih boja (to je jedino šareno) i crne štangle.
sad sam u dilemi da li napraviti kremu po receptu gdje ide kakao ili onaj koji mi se dopao sa čokoladom?
Marta, pod kakao se misli na onaj pravi gorki?
Odgovor za Mondu: Bijeli sitni kolačići
Rafaelo kuglice ili kuglice od piškota (uvaljane u kokos brašno, ili šarene perlice ili mljevene orahe) ili kuglice od bijele čokolade (te nisam nikad radila, a možda budem ove: http://www.coolinarika.com/recept/bijele-kuglice/
Kokos kifli ili vanili kifli (standardni ili žuti)
Starinski prutići od oraha (imaju gore snijeg)
Zvjezdice s pekmezom ("non plus ultra") ili one s cimetom koje se glaziraju snijegom
Najjednostavnije - pusrli od bjelanjaka koji se suše na niskoj temperaturi u pećnici:
4 bjelanjka snijeg + 28 dag šećera + 1 žlica limunovog soka
(to je zgodno ako ima viška bjelanjaka)
Posljednje uređivanje od Peterlin : 17.12.2010. at 10:26
Mondu, ja nikako da neđem recept za kuglice od mrkve i jabuke bio je prije na forumu i ja sam ga negdje spremila ali nikao da ga nađem može recept molim te
joj, tako i ja pazim da slažem svijetle i tamne, naizmjenično
ček, bilo je na Portalu mojih svijetlih...
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1914
ovi su nam stvarno omiljeni jer od jednoga tijesta dobiješ različite kolačiće.
prošle godine sam ih punila i čokoladom i gore ih šarala čokoladom, odnosno glazurom od šećera i limuna... pa je svaki bio različit (samo ih staviš na tanjur, u vrećicu staviš glazuru, probušiš siiiitnu rubicu i šaraš bez reda i smisla. izgleda super.)
vanilin kiflice su svijetle
rafaelo kuglice
bijela žele salama... (ona je svijetla sa puno šarenih "prozorčića"...
Ne znam dali na iste mislimo, ali evo ti moj recept.
~50 dkg naribane mrkve
~50 dkg naribanih jabuka
~2 vanilin šećera
~2 žlice ulja
~sok i korica jednog limuna
Sve sastojke sjedniti, kuhati na laganoj vatri (dinstati) dok se ne zgusne, kad se ohladi oblikovat kuglice i uvaljat ih u kristal šećer.
Žemske, hvala na odličnim idejama.![]()
Paa, ne znam točno, sat-dva najmanje u pećnici i još se poslije moraju sušiti na zraku... Mora biti kuhača uglavljena u vrata da para izlazi, a temperatura između 50 i 75 stupnjeva.
U pećnici s ventilatorom ide brže (ali nemam... moja je stara 40 godina i već je na izdisaju, pa moje preporuke možda nisu za široke narodne mase...)
Ima netko recept za Rafaelo kuglice?
Meni nije zafrkancija izvaljati tijesto, ali uzme vremena kod se to sve izvalja i ispece.
http://forum.roda.hr/threads/1890-božićni-kolačići
evo cijele teme
a evo rafaelo by apricot
http://forum.roda.hr/threads/1890-bo...ll=1#post31079
Još nisam odlucila što ću, čitam vas i tražim inspiraciju. teško se
odlučiti
kad mi svi recepti ovdije napisani zvuče mljac!
Sigurno ću napraviti mađaricu, vanili krancle, kuglice i sad smišljam
dalje.
Naime moji dečki su me nagovorili da ove godine napravimo "maraton
kolačića". Drugim riječima, barem petnaestak vrstazajedno pečemo
uz dobru mjuzu do duboko u noć
Nikad do sada nisam toliko puno, najviše sedam.
Pitam se kad vi koje pečete puno vrsta počinjete peći(koliko dana prije
Božića) i u čemu i kako čuvate kolačiće??
Posljednje uređivanje od trimama : 17.12.2010. at 18:39
trimama ja pecem po planu 10 vrsta- uvijek bude mrvicu vise. pocinjem sutra i cuvam ih u limenim i plasticnim kutijama poklopljene a kutije stavim u spajz.
Trimama,
frendica i ja imamo pripremu prije pecenja. To se otprilike svede na vaganje suhih sastojaka koji se zajedno mijesaju i spremanje u vrecice s natpisima. Onda drugi dan sve zamijesimo i uvalimo u frizider na sat, dva, tri, one sto idu u frizider, a druge krenemo odmah peci i kuhati, ako se stogod kuha. Onda pomalo vadimo one iz frizidera. Imam hrpu plehova, al uglavnom to radimo tako da na stolu stavljamo papir za pecenja i odna ga samo povucemo u pleh. Kolace cuvamo u limenim kutijama, ili kartonskim, ako nemamo dovoljno limenih, u negrijanoj prostoriji.
Oh, hvala na brzim odgovorima!
Znači u hladnom podrumu bi bilo ok? Moram samo nabaviti dovoljno kutija,
plastičnih ili limenih
Eh, takvi kolači mogu ostati svježima do Božića, sad me samo
brine kako da ih sačuvam od sebe, naime da ih ne utamanim![]()
upravo se hlade napolitanke bake anke, ili kako ih je moja keksićka prekrstila kolači bake napolitanke-anke
ali, s obzirom da nemam vagu, išlo je sve odokativno
i bez šećera u prahu, nego s običnim, smeđim
i umjesto oraha lješnjaci
i malo ruma
zapravo, to uopće nije taj kolač kad malo bolje razmislim![]()
smajlić - može li recept za Franjinu pitu? Orasi i sir su mi mljac.
ana.m - kako se radi to ledeno nebo?
Hvala!
evo moj, bez mlijeka u prahu
40 dkg keksa
15 dkg maslaca
15 dkg šećera u prahu
15 dkg kokosa
4 žlice ruma (može i bez)
1 jaje
1 žličica mljevene kave
kekse izmrvimo, zalijemo rumom (ja stavim mlijeko zbog djece), izmješamo i ostavimo da stoji. umutimo maslac sa šečerom, dodamo jaje i umutimo da dobijemo pjenastu masu, na kraju umješamo kokos i kavu, pa dodamo keksima, pa od te mase radimo kuglice koje uvaljamo u kokos.
u sredinu može i ne mora badem ili lješnjak.
Evo rafaelo bez mlijeka u prahu - umjesto toga se kuha puding:
http://www.coolinarika.com/recept/ra.../#content_info
Još nisam smislila što ću... vjerojatno mađaricu (ali s karameliziranim šećerom), medenu pitu (krema se radi s grisom, a druga i treća kora se spajaju pekmezom), košarice s karamel kremom i čokoladom, bajaderu, kokos roladu, neke medenjake, malo kuglica od mrkve (radi boje; mi ih baš ne volimo jesti, ali to je za goste), kuglice 'Zrna kave', nešto s pistacijama, nešto s kikirikijem, nešto s bademima, nešto s lješnjacima i možda neke kolačiće od kojih se smjesa podijeli na 4 pa se u svaki dio dodaju drugi sastojci. E, da - još i cimet zvjezdice. Sviđa mi se i ovaj martin bijeli fudge s brusnicama (ma nije niti crn loš, ali svake godine mi bude pladanj s kolačima ugl. crne boje pa da malo zašarenim
.
I definitivno si moram ovo što sam napisala isprintati da ne zaboravim. Ne mogu vjerovati kako sam loše organizirana ove godine; planiranje - nula bodova (ajde, barem sam namirnice nabavila pa mogu raditi bilo što).
umjesto crne glazure stavi bijelu
Posljednje uređivanje od babyboys : 18.12.2010. at 08:00
a one bijele kuvreture? ili onaj preljev u kutijici što ima u lidlu, pa se samo zagrije?
Ja sam sigurna da ću pravit mađaricu, zobene keksiće(to duplo), mislim da ću isprobat muffine u malim kalupićima pa gore stavit neku kremu, božićne perece i fudge je primamljiv.
I još nešto biskvitno s malo kreme, ona jozefina mi je baš fina zimska torta.
Možda se odvažim i napravit kruh sa lješnjacima i orasima.