Stranica 5 od 8 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 359

Tema: Božićni kolačići 2010.

  1. #201
    m.a.r.t.y. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    150

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    u ovim cokoladnim nemas ni jaja, pa ne znam zasto ne bi mo gli stajati.
    a keksi su takvi da mogu uglavnom sugo stajati. bar po meni.
    ma pretpostavila sam da da, ali nisam baš vična tim keksićima, pa nisam bila sigurna da li se to odnosi na sve suhe kolačiće.
    Znači, u kutijici, na hladnom mogu stajati neko vrijeme?

    Još jedno pitanje...kad spečem suhe kekse koje ću ukrašavati, da li mogu dio danas, pa dio sutra, odn. kad koliko stignem, ili to ukrašavanje mora biti odmah nakon pečenja?

    možda su glupa pitanja, ali fakat nemam pojma...

  2. #202
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Adio MAreeeeee...

    Znaš zašto je meni nadjev za Anku gust?
    Zato što ga skroz ohladim.
    Ali skroz.
    Držim ga na prozoru dok se ne stisne dovoljno da bude taman za razmazivanje.

  3. #203
    kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Postovi
    2,471

    Početno

    kondenziranog mlijeka (rus. zgušjonka) ima u ruskom dućanu gastronom (langov trg u zgu) - inače je to najobičnija namirnica u ruskoj kuhinji i puno se kolača radi sa tim mlijekom! nalije se u zdjelice male, pa namaču keksi u to ili uz čaj itd...

    ako se prokuha (zatvorena konzerva se stavi u lonac napunjen vodom i kuha cca 2 sata, ispadne preeefina gusta smeđa smjesa, kao tekuća karamela!!!) i time se recimo u rusiji filaju mnogi kolači..kada se ohladi se malo stvrdne ali i dalje bude mekana ali ne i tekuća

    a koji su to kolači sa tim kondenziranim mlijekom?
    i pliz receptić za zobene kekse!
    Posljednje uređivanje od kudri : 21.12.2010. at 13:45

  4. #204
    smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    863

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se spremam raditi i Rafaello kuglice po novom receptu bez mlijeka u prahu. Nisam još probala raditi, pa ne mogu reći iskustva iz prve ruke, ali evo:

    0,5 l mlijeka
    6 žlica gustina
    250 g margarina
    250 g štaub šećera
    300 g kokosa + kokos za posipanje
    100 g mljevenih lješnjaka

    Skuhati mlijeko i gustin.

    Posebno izraditi pjenasto margarin (na sobnoj temp.) sa štaubom.U mlako mlijeko dodati izrađeni margarin, kokos i lješnjake.Ostaviti u hladnjaku da se dobr ohladi i raditi kuglice.
    Dal se mlijeko prvo prokuha i u njemu zakuha tih 6 zlica gustina pa kad se ohladi do mlakog doda se ostalo ili?


    ne mogu vjerovat da nisam vidjela taj red
    Posljednje uređivanje od smedja : 21.12.2010. at 14:07

  5. #205
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    hvala sc+vima na receptima za rafaelo kuglice bez mlijeka u prahu!

  6. #206
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj smedja prvotno napisa Vidi poruku
    Dal se mlijeko prvo prokuha i u njemu zakuha tih 6 zlica gustina pa kad se ohladi do mlakog doda se ostalo ili?
    Nisam jos probala (kanim danas) ali kuhat cu kao puding - prvo gustin razmutiti s malo mlijeka, pa onda zakuhati u skoro kipuce i nakon toga pustiti da se ohladi, pa dalje kako pise....

  7. #207
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj m.a.r.t.y. prvotno napisa Vidi poruku

    Još jedno pitanje...kad spečem suhe kekse koje ću ukrašavati, da li mogu dio danas, pa dio sutra, odn. kad koliko stignem, ili to ukrašavanje mora biti odmah nakon pečenja?

    možda su glupa pitanja, ali fakat nemam pojma...
    mozes ukrasavati kad god zelis.

  8. #208
    Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    tu negdje u Zgb
    Postovi
    240

    Početno

    Citiraj MalaSirena prvotno napisa Vidi poruku
    Je li ti tijesto odstajalo barem jedan dan?
    Trebalo je dosta brašniti kalupe, a prema potrebi dodati još brašna ili jako brašniti podlogu.
    Je li ti ispalo jako tvrdo? Zbog tvrdoće tih kolačića ove godine sam odustala od njih, ali sam napravila nešto slično po drugom receptu, samo sam začine stavila kao u ovom jer mi je okus super (to ću vidjeti danas kako će ispasti).
    odstajalo dan, ali odmah je bilo nemoguće i trebalo bi još hrpu brašna dodati da bi se valjalo.

    ali radili smo spljoštene kuglice i gore stavila kandirano voće/zalijepila ga točkicom čokolade. u kutiji mirišu za poluditi, ali su i tvrdi za poluditi

    ti su samo za mene, ne idu na stol, ako dođu gosti s 'gebisom' gotova sam )

    odlično su ispali prošlogodišnji hit princess puffy, a i apricotine napolitanke. idemo dalje na nove vrste ...

  9. #209
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Adio MAreeeeee...
    Znaš zašto je meni nadjev za Anku gust?
    Zato što ga skroz ohladim.
    Ali skroz.
    Držim ga na prozoru dok se ne stisne dovoljno da bude taman za razmazivanje.
    oj?
    aha, probat ću.
    a prije toga ću ga dobro drapnuti na pari da se što više zgusne.

  10. #210
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ma nisam ga niš drapala, znaš mene i miješanje.
    držala ga na pari tek toliko da budem sigurna da su jaja termički obrađena.
    i onda strpala u hladnjak.
    i namazala.
    i eno je u frižideru, jedva čekam da gricnem.

    i narezala sam žele za vitraj salamu.
    to mi je najmrži posao jer se sva ulijepim.

    i napravila sam smjesu za rum-naranča-čokolada kuglice.
    i stavila jedno pola deci ruma u kakao.
    dobro se i držim.

  11. #211

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    438

    Početno

    onda? kuglice od piškota molim..

    i ove rum-naranča-čokolada balls?

    znam da vam se ne da piskarat ali svejedno..dajte

  12. #212
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    te moje kuglice su odokativne

    mljeveni keksi, mljeveni orasi, kakao u prahu, maslac, sok od naranče, ribana korica naranče, rum, šećer u prahu.

    kuglaš ih.
    u sredinu možeš staviti višnju iz kompota ili rakije.

    meni nema boljih od ovih
    Posljednje uređivanje od apricot : 21.12.2010. at 19:07 Razlog: zaboravila orahe

  13. #213

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    438

    Početno

    odlično! hvala

  14. #214
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    zaboravila sam orahe, pa sam ih naknadno dodala.
    ne u kolač, u recept.

  15. #215
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    ja trenutno kurim 38,5, pa kuglice od piškota pišem sutra, ako nije bed

  16. #216
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    te moje kuglice su odokativne


    aj daj otprilike mjere
    baš bi malo kuglala
    one prve će ići AM

  17. #217

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    438

    Početno

    Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    ja trenutno kurim 38,5, pa kuglice od piškota pišem sutra, ako nije bed

    naravno..nije da ću se odmah bacit na njih

  18. #218

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    438

    Početno

    a zanima me još koliko će mi vremena trebat da mi se ona masa za kugliceod jabuke i mrkve zgusne?
    sat, dva tri?

  19. #219
    lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    Plitvice-KC-Plitvice/Lika
    Postovi
    820

    Početno

    Slažem se sa Peterlin

    Da dodam ; A zakaj u sve te fine keksiće mora ići jaje blje, jer ako izostavim jaje kao što već jednom jesam keksi budu tvrdi.
    Govorim zbog toga jer sam alergična na jaja, makar imam neke provjerene recepte i bez jaja.
    Kad kolač bez jaja nije kolač, kažu neki

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    babyboys - zakaj ne otvoriš slastičarnu?

    Bome bi i marta mogla, Mala Sirena isto....apricot ni ne spominjem...Ima vas.... Svaka čast!

  20. #220
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku


    aj daj otprilike mjere
    baš bi malo kuglala
    one prve će ići AM
    ako me nisi mislila gađati nemam ništa protiv, samo daj!
    odokativno je ok!

  21. #221
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    Citiraj ivica_k prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam stigla na pola puta - čupavci, šubare, lješnjak trokutići i vanilin roščići su gotovi
    prošli tjedan sam radila princes puffiće, crno-bijele kekse sa damijeneštoslatko bloga i kekse s krokantima, ali toga više nema
    jučer napravila husarske kolačiće, napolitanke bake anke, salamu i ferrero rocher kuglice. danas pečem još biskupski kruh od peterlin i onda zatvaram butigu

  22. #222
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj Ivana B-G prvotno napisa Vidi poruku
    ja bih molim te receptice za ovo!!!! hvala
    Kuglice od mrkve
    1 kg mrkve
    60 dag šećera
    1limun
    2 naranče

    Mrkvu naribati na sitni ribež (NE U MIKSERU) i pirjati sa šećerom na laganoj vatri sve dok ne ispari sok. Tada dodati sok i koricu limuna i naranče i pirjati sve dok sok ne ispari (ali skroz). Kuglice se rade kad se smjesa ohladi, uvaljaju se u kristal šećer (ja sam imala i nekakve ukrasne zelene kristaliće pa sam ih pomiješala sa šećerom i super izgleda na narančastim kuglicama) i suše na zraku.


    Kuglice od oraha s cimetom
    15 dag keksa
    1 žlica soka od naranče (ili rum - ja sam dodala sok ovaj put)
    3-4 žlice šećera u prahu
    1 vanilin šećer
    10 dag oraha
    1 dl mlijeka
    cimet (inače ne ide u ovaj recept)
    Pomiješati sve sastojke, raditi kuglice i uvaljati u kokos.


    Zrna kave su na linku:
    http://sweetcorner-jasenka.blogspot....fee-beans.html

  23. #223
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj Rozi prvotno napisa Vidi poruku
    odstajalo dan, ali odmah je bilo nemoguće i trebalo bi još hrpu brašna dodati da bi se valjalo.

    ali radili smo spljoštene kuglice i gore stavila kandirano voće/zalijepila ga točkicom čokolade. u kutiji mirišu za poluditi, ali su i tvrdi za poluditi

    ti su samo za mene, ne idu na stol, ako dođu gosti s 'gebisom' gotova sam )
    Ako ih umočiš u otopljenu čokoladu, oni s vremenom malo otpuste, ali su i dalje tvrdi (i nemam pojma zašto je to tako, godinama sam ih uporno radila nastojeći proniknuti u tajnu njihove tvrdoće totalno suprotne imenu, ali nisam skužila).

  24. #224
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,280

    Početno

    kolko mogu preživjeti mrkvaste kuglice ( mislim na one jabuka+mrkva)???? i gdi??
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 22.12.2010. at 10:17

  25. #225
    tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    934

    Početno

    ja sam tek sad otvorila ovu tem vidi se tko je kampanjac.
    uglavnom mi smo za badnjak i božić kod mojih, gdje pripreme već teku, moje dijete uživa kao malo prase radeći sve to. što znači da sigurno rade one zvjezdice (klasični keksi- brašno,jaje, maslac), vanil kiflice (ja ih ne volim s orasima, a obožavam s lješnjacima ili bademima pa znam da će me takve dočekati). ostalo nemam pojma.

    a ja? ja ću dobiti jednu turu tih keksa, a doma ću napraviti roze takve (s malo cikle- moje dijete jako voli rozu boju pa zato). kasnije kad ponestane svega ću napraviti išlere.
    mooožda jedne nekakve kuglice. čokoladne kocke, onaj kolač što ide čoko biskvit, a gore na vruće se prelije otopljena čokolada u slatkom vrhnju.

    ne volim peči kolače, mi ih i malo jedemo tako da ako sve to toliko i napravim jest ćemo ih do uskrsa!!!!
    Posljednje uređivanje od tropical : 22.12.2010. at 12:29

  26. #226
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ja sam napravila fudge. Kondenzirano mlijeko nemam (ali napisala vam je kudri gdej se moze kupiti u Zg, mislim da konzerva kosta oko 16kn), pa sam napravila neko po receptu od mlijeka u prahu. Al ja ne volem mlijeko u prahu pa mi sad ni taj fudo nije nesto. Bijeli mi se svidja vise od crnog, ali u njega nisam uopce stavljala secer. Samo kond. mlijeko, bijela coksa i one brusnice i orasi. U crni sam stavila cokoladu sa 70% kakaa, pa je ispao nekako prejak. AKo cete raditi, definitivno predlazem obicnu coksu za kuhanje, bez onih 200g dodatnog secera, pa dodajte secer u prahu direkt u smjesu dok ne postane dovoljno slatko.
    Znaci nisam se onesvijestila od savrsenstva okusa, ali izgleda predobro kad se fino ohladi i nareze.

  27. #227
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    ja radim non stop kekse bez jaja samo brašno, putar, mrva soli, pola čvrstog vrhnja (ali radila sam i bez toga) i štaub šećer pa se mažu pekmezom ili odmah u tijesto mljeveni lješnjaci ili orasi ili kokos ili kakao i mala žličica sode birkarbone, tope se u ustima,nisu uopće tvrdi. Samo je bitno ostaviti da stoji barem pola sata
    Posljednje uređivanje od pikula : 22.12.2010. at 14:21

  28. #228
    dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    1,891

    Početno

    I ja sam jučer radila fudge sa onim kondenziranim mlijekom iz Lidla i završilo je neslavno.
    Jednostavno nije dovoljno gusto, nije se moglo rezat ni nakon cijele noći u fridžu.
    Sad sam unutra uvalila mljevene kekse pa ću radit kuglice od te smjese i uvaljat u kakao, ispast će neke praline. Inače smjesa mi je jeko fina.
    I nisam imala Baileys pa sam ulila Amaretto.

  29. #229
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    I meni su gotovo svi keksi bez jaja. Pogotovo linceri i njima slicni. I nisu nikad tvrdi. Stovise, vrlo su prhki.

  30. #230
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Da, sto se tice fudgea, mislim da kondenzirano treba kuhati duze nego sto pise prije nego se krene zgusnjavati. Jer ako se kuha dulce la leche, treba jedno 2-3 sata da se to zgusne.

  31. #231
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    bijela glazura bez bijele čokola
    izmiksati putar sa štaub šećerom, umikasti abc sir

  32. #232
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,280

    Početno

    Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    ja radim non stop kekse bez jaja samo brašno, putar, mrva soli, pola čvrstog vrhnja (ali radila sam i bez toga) i štaub šećer pa se mažu pekmezom ili odmah u tijesto mljeveni lješnjaci ili orasi ili kokos ili kakao i mala žličica sode birkarbone, tope se u ustima,nisu uopće tvrdi. Samo je bitno ostaviti da stoji barem pola sata
    hajde daj omjere, jel to pol sata dok se ohlade ti dosta, ili nestanu još prije.

    Ima li tko kakav receptić od hajdine kao keksi?

  33. #233
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    ima li netko recept za mađaricu koja se s prvim zaokretom jezika ne topi u ustima?
    napominjem to jer je nekima pojam da se topi, meni nije
    volim kad zagrizeš s vrha, pa onda pod zubima osjetiš kako se lomi kora br1, pa 2, pa 3, pa 4, pa 5, pa 6
    pričam o dijelovima sekunde, da mi netko ne da recept za šperploču
    ali samo provjerene recepte molim, ne one radila mi rahmetli susjedina nana

  34. #234
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Linceri
    1/2 kg brasna
    20dag maslaca
    10 dag secera
    pecilni
    kiselo vrhnje

    Kad zamijesis treba odstajati barem pola sata u frizideru. Dio brasna mozes zamijeniti mljevenim orasima, ljesnjacima, bademima, kokosom. Kad razmrvis maslac u brasnu, vrhnje sluzi da se to sve poveze, tj. dodajes zlicicu po zlicicu.
    Posljednje uređivanje od marta : 22.12.2010. at 14:35

  35. #235

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,502

    Početno

    marta i ostali koji radite te kekse, koji su onako, prhki
    kako ih pecete, koliko?
    ja pravim vanilice (brasno, mast ili margarin, secer u prahu, jaja) ali prosle godine su se skroz mrvile
    ispekla sam ih, ohladila i kad sam htela da ih stavim u ciniju vecina se pretvorila u mrve
    pa bih da izbegnem to nerviranje ove godine
    je li to do pecenja ili do sastojaka? prosle godine sam stavila samo mast, ne i margarin

  36. #236
    anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,363

    Početno

    Prošle godine sam tu na Rodi izvukla receptić za keksiće, pa bih ja sad opet taj, a ne da mi se tražit, ako netko naleti pliz neka mi zalijepi ovdje, hvalaa

  37. #237
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    jelena.O ne da se ohladi , nego kad napraviš tijesto ostaviš u frižider zamotano u prozirnu foliju da odstoji pola sata
    mislim da je martin recept točan, ja radim od oka i kad krenem radit po gramima svaki put zeznem

  38. #238
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    doma
    Postovi
    6,546

    Početno

    Citiraj adiomare prvotno napisa Vidi poruku
    ima li netko recept za mađaricu koja se s prvim zaokretom jezika ne topi u ustima?
    Napominjem to jer je nekima pojam da se topi, meni nije
    volim kad zagrizeš s vrha, pa onda pod zubima osjetiš kako se lomi kora br1, pa 2, pa 3, pa 4, pa 5, pa 6
    pričam o dijelovima sekunde, da mi netko ne da recept za šperploču
    Ali samo provjerene recepte molim, ne one radila mi rahmetli susjedina nana
    lol )))

  39. #239

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG
    Postovi
    883

    Početno

    ja planiram ovih dana praviti ove s djetetom, zgodno mi izgledaju http://www.joyofbaking.com/CandyCaneCookie.html

  40. #240
    Vila avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    309

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ima li netko recept za mađaricu koja se s prvim zaokretom jezika ne topi u ustima?
    napominjem to jer je nekima pojam da se topi, meni nije
    volim kad zagrizeš s vrha, pa onda pod zubima osjetiš kako se lomi kora br1, pa 2, pa 3, pa 4, pa 5, pa 6
    pričam o dijelovima sekunde, da mi netko ne da recept za šperploču
    ali samo provjerene recepte molim, ne one radila mi rahmetli susjedina nana

  41. #241
    anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,363

    Početno

    Citiraj anima prvotno napisa Vidi poruku
    Prošle godine sam tu na Rodi izvukla receptić za keksiće, pa bih ja sad opet taj, a ne da mi se tražit, ako netko naleti pliz neka mi zalijepi ovdje, hvalaa

    Ipak sam malo prošvrljala topicem i skužila sam da su to ovi non-plus ultra keksići, stvarno su mi bili dobri prošle godine! Da li bih mogla napraviti tu istu smjesu i staviti u dio malo kakaa pa da mi budu smeđi?

  42. #242
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010
    Lokacija
    Kvarner
    Postovi
    12,295

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ima li netko recept za mađaricu koja se s prvim zaokretom jezika ne topi u ustima?
    napominjem to jer je nekima pojam da se topi, meni nije
    volim kad zagrizeš s vrha, pa onda pod zubima osjetiš kako se lomi kora br1, pa 2, pa 3, pa 4, pa 5, pa 6
    pričam o dijelovima sekunde, da mi netko ne da recept za šperploču
    ali samo provjerene recepte molim, ne one radila mi rahmetli susjedina nana
    Ova se ne topi ( ali je puno šećera i jaja)

    1 kg brašna
    32 dkg margarina
    32 dkg šećera
    4 jaja
    1 prašak za pecivo

    Smiješati i peći u pet dijelova.

    Krema: 1/2 kg šećera pržiti dok ne požuti. Dodati 4 velike žlice oštrog brašna i 1 l mlijeka. Skuhat i ohladit. Dodati 25 dkg putra i ruma po ukusu. Filat. Na vrh kolača glazura od čokolade.

    Jesti nakon bar 2 dana stajanja. Provjereno.

  43. #243
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj anima prvotno napisa Vidi poruku
    Ipak sam malo prošvrljala topicem i skužila sam da su to ovi non-plus ultra keksići, stvarno su mi bili dobri prošle godine! Da li bih mogla napraviti tu istu smjesu i staviti u dio malo kakaa pa da mi budu smeđi?
    možeš, možeš...

    umjesto žlice brašna, stavi žlicu kakaa.

    a možeš ih poslije umakati u topljenu čokoladu.
    samo polovicu, npr.
    ili samo donji/gornji dio.
    ili našarati tankom čokoladnom crtom (gotovo za nekoliko sekundi)
    ili bojati šećerno-limunskom glazurom.

    od jednog tijesta (kolača) dobiješ pun tanjur različitih.
    pogotovo ako jedne puniš pekmetom od marelica, druge od višanja, treće nutelom, a četvrte kremom za išlere.

    ispadneš super domaćica, a repom mrdnula nisi

  44. #244
    anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,363

    Početno

    apri, tako će i bit tnx

  45. #245
    Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,052

    Početno

    E si je u knjiznici izabrala knjigu "Moja prva kuharica" (talijansko izdanje, "Il mio primo libro di cucina"), i sutra ujutro idemo po sastojke za keksice namijenjene Djedu Mrazu.

    Izabrala je raditi kekse s cimetom, sa bijelom glazurom, u obliku bozicnog drvca (bijelom glazurom i ukraseni bomboncicima M&Ms), srca (ukraseno sarenim mrvicama) i zvijezdu (ukrasenu kandiranim tresnjama). Radit cemo samo te kekse s cimetom, ja cu za bozicni rucak napraviti cheesecake s glazurom od limuna, dobili smo na poklon home-made panettone i pandoro, pa je slatkisa i previse.

  46. #246
    koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    5,491

    Početno

    Danas sam radila ove http://recepti.mojblog.hr/tag-keksi/43137.html i odlicni su! Oblikom mi bas nisu najslicniji ovima na slici ali jako su fini a to je najbitnije.
    Sutra jos mađarske cupavce (cca. 3 sata posla najmanje) i neku roladu nabrzinu. I dosta! Jer je sveki napravila 5-6 vrsta a samo je kat ispod mene pa imam pristup njenim kolacima

  47. #247
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Gotova sam! Ove godine mi kolači baš i nisu nešto uspjeli :/.
    Kokos-rolada koja nikad nije omanula ispala mi je premekana, kokos u kremi je sipak i ne da se lijepo rezati .
    Zrna kave su prefina, ali kad sam ih glazirala čokoladom ne izgledaju lijepo (nije da su baš skroz grdi, ali nisu niti prelijepi :/).
    Kore za mađaricu su mi popucale kad sam ih slagala, ali ajde...sklepala sam to nekako.
    Keksići (kokos, lješnjak, badem, mak) su mi tak-tak.
    Pri izradi bajadere jedva sam svijetli dio složila preko tamnog, a pri rubovima mi se razdvajaju ta dva sloja.
    Medenjaci koje sam izrezivala u obliku bora ne liče ni na što (ajd, barem su fini).
    Košarice od prhkog tijesta koje ću puniti sutra prilično se mrve na dodir...
    Hot chocolate on the stick trebala je biti tvrda da se reže na kocke i bude nabodena na žličicu ispala je mekana, ali i to sam spasila (žlicom sam uvaljala kuglicu smjese u kakao i cimet pa stavila na podlogu - košaricu od muffina) i može se pokloniti (isto je spašava što je barem fina.

    Marta me zaintrigirala s onim svojim fudgeom i to bijelim pa sam nabrzinu pokušala eksperiment - u dulce la leche otopila sam bijelu čokoladu i u to ubacila malo suhih marelica, brusnica, lješnjaka i pistacija, no čini mi se da ne bude dovoljno tvrdo da voće mogu i rezati.

    Jedino s čime sam stvarno zadovoljna su medena pita i kuglice od oraha i cimeta te kuglice od mrkve. Imala sam još par kolača u planu, ali mi je žar nekako zgasnuo i više ne pečem baš ništa, a najgore mi je što pored 12 vrsta kolača imam osjećaj kao da nemam niti jedan (naravno, nemam niti jedan kremasti i to je to... ).

  48. #248
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    IŠLERI za lijenčine (brzo su gotovi)

    Tijesto:
    40 dag oštrog brašna
    25 dag margarina (najbolje biomargarin)
    7 dag šećera
    3 jušne žlice čokolade u prahu
    prstohvat soli ako je margarin neslan
    prstohvat sode bikarbone ili praška za pecivo
    1 jaje

    Brašno prosijati u zdjelu i dodati suhe sastojke, pa promiješati viljuškom.
    Ubaciti jaje.
    Margarin omekšati (ne otopiti, samo omekšati) u mikrovalnoj.
    Umijesiti tijesto koje je dosta mekano, jer je namijenjeno za špricu.

    Ugrijati pećnicu na 180oC.
    Tijesto ubaciti u špricu i istiskivati oblike BEZ rupe u sredini na pleh. (Odabrala sam ružicu koja ima 10 rupica u vjenčiću i jednu u sredini, radila pola količine s 2 potiska pa su ispali veći keksi, a pola količine s 1 potiskom, pa je ispalo šareno... Idući put radit ću sve male, pazeći da mi kolačići nemaju previše rupa.)
    Peći desetak min, pa odmah izvaditi van.

    Krema
    1 puding od vanilije
    1 jušna žlica oštrog brašna (ravna)
    3 jušne žlice šećera
    2,5 dl mlijeka
    10 dag margarina

    Sve sastojke osim margarina skuhati u gustu kremu po pravilima za kuhanje pudinga (na vrećici). Kad se zgusne, ohladiti uz povremeno miješanje dok ne bude mlačno. U posudi izmiksati margarin i postepeno dodavati kremu dok se sve ne pretvori u glatku smjesu.

    Puniti išlere pripremljenom kremom (ja ih sve poredam na stol u parovima, pa rasporedim kremu tako da mi bude na svakom jednako - idući put ću i za to upotrijebiti špricu) i poklopiti.

    Odozgo staviti ČOKOLADNU GLAZURU:
    12,5 dag čokolade za kuhanje
    2 jušne žlice mlijeka ili vrhnja za kuhanje
    1 žlica margarina
    nekoliko kapi uljne arome ruma

    Čokoladu otopiti s mlijekom/vrhnjem na najslabijoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici, dodati margarin i aromu ruma pa dobro izmiješati u glatku smjesu. Mora biti dosta gusta, a ipak tekuća.
    Meni je najlakše išlere premazivati kistom iliti "pemzlom" koji umočim u čokoladu. Uslikala sam ih sinoć (da se ne dogodi da ispare...) ali nisam skinula s fotoaparata. Lijepi su, ali nisu onakvi kakve moja mama radi po starom bečkom receptu. Znam ih i ja napraviti i imam taj recept, ali ne da se meni valjati tijesto pa rezuckati keksiće. Ove godine nabavila sam špricu za tijesto, babyboys i kosjenka su mi dale recepte, a ja sam ideju iskoristila za ove jako fine, ali zahtjevne kolačiće...

  49. #249
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Sireno, moras staviti maslaca, mislim da on ucvrsti smjesu.

  50. #250
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    ja sam po martinom receptu sinoc ispekla kore za madjaricu.
    bila sam uvjerena da cu sve baciti i preije nego sam zamjesila. jer 6 kora mi se cini nedostizno.
    dakle zamjeslia tjesto, streberica sam ga izvagala, pa mjerila svaku od 6 kora da bude ista gramaza , balerina me u cudu gledala i zakljucila da je to neki teski kolac
    ispale su mi kore super, dapace fenomenalo, valjala sam ih izmedju masnog papira, prenjela na pleh i skinula gorenji papir.
    dakle marta hvala na receptu, iako samo kako rekoh streberski pristupila samoj izradi ponosna sam na sebe.
    danas radim kremu, valjda ce biti sve OK.

    bajadera me nije iznevjerila, bila je gotova za tren, vec je fali

    e da napravila sam eksperiment. napravila sam dosta cokoladne glazure. podjelila je u par vrecica i planiram je otopiti u vreloj vodi i samo razliti preko kolaca. znam da sad pisem kao da sam otkrila toplu vodu, ali nisam nikad ovo radila, a ni niko oko mene. ajde recite mi da to radite i da je sve OK.

Stranica 5 od 8 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •