CURE SPRICA!!!!!!!!!!!
Dozivela sam da moje mleko sprica!!!!
Presrecna sam. Doduse popila sam onu tabletu more milk plus. Jos to nije dovoljno, ali sam na dobrom putu.
Busy Bee, koliko si dugo pila ove tablete MMP??? Da znam da li da kupim os dok sam tu, a ovo sto imam ce mi biti samo za 15 dana.
Dva mjeseca.
Ja sam pila tinkturu.
Iza spricanje!
Koliko puta na dan. Ove se piju 4 puta. Pitam te da bih uporedila jacinu. Ovo su kapsule, ali u njima nije prah vec tecnost.
Cure ja samo da vam se javim da se jos uvek trudim, ali bas nekakvih rezultata i nema.Jos uvek izdajam kapljice.
Je li gresim negde ili to tako treba dugo da traje?
Iz desne mi jos uvek prska mleko, ali samo malo na pocetku, no uspela sam da ujednacim kolicinu na obe, jer mi je levu izbegavao zbog uvucene bradavice, pa ga stavim prvo na levu, a onda mu desna dodje ko poslastica.
Javite se ako me niste zaboravile!!!![]()
Pa, dobar rezultat ti je već i ako maleni pije s dojke, preko SNS-a ili bez. Proizvodnja se tako cijelo vrijeme povećava.
S obzirom na to da imaš SNS, uopće ne ovisiš o količini izdojenog mlijeka. Pisala ti je i BusyBee
da, nakon što je dobila SNS, više nije izdajala, a količina mlijeka se povećavala.
Znači da imaš odličan refleks otpuštanja mlijeka.
![]()
Čini se da BusyBee nije vidjela tvoje pitanje, možeš joj poslati i privatnu poruku.
Uopste ne znam, ne stizem ni da zapisem jer kad on nije ne sns-u onda imam malo vremena da jedem, pijem i izdajam se. Znam samo da doji po sat-dva, tj malo vuce malo spava. Niti da popije niti da se naspava.Reci mi, koliko sada maleni popije adaptiranog mlijeka na dan?
pijem 2-2.5l. Stavim u sobu 1l mleka, 1l vode i 0,5l caja.Piješ li ti dosta tekućine?
Ne koliko bi mogla, jer, kazem ti, celi dan je na sisi, ako ga malo spustim da jedem on pocne da place, pa ga sad muz ljuska dok ja jedem ili mene hrani dok dojim.Uspijevaš li jesti dovoljno?
Stvaraju se, ali mislim da je to sve zato sto on vise spava nego sto vuce. Izdajam se rucno i sa elektricnom i uspem da izdojim oko 5 do 10 ml iz obe.Stvaraju li ti se i sada ponekad kvrge, ili više ne?
Pije preko dana, a nocu moram da mu dam flasicu jer samo spava, a ja se tad izdajam.Pije li bebač preko SNS-a?
Prihvati malo u pocetku i bas pravo guta, ali ubrzo pocne da se nervira i place.Prihvaća li i samu dojku, bez SNS-a?
Dobro je da je beba što više na prsima. Samo, kad zaspi, pokušaj ga spustiti na krevet ili u krevetić, pa možeš nešto popiti i sl. Neka je i na 5-10 minuta, možda će ponekad biti i pola sata.
A koliko sati dnevno otprilike maleni spava?
![]()
Drago mi je što imaš dobrog muža, kao i ja.Za uspjeh dojenja važna je i podrška okoline, osobito muža.
Mislim da bi bilo dobro da nabaviš nekakvu maramu, ima i elastičnih, ili sling, pa, kad si sama s bebom, beba je smirena, a tebi su ruke slobodne. Možeš tako jesti, piti, čitati, kuhati, a bebica siše, gleda ili spava. Osjeća maminu blizinu, čuje otkucaje njenog srca.Gibanje majčinog tijela je uspava.
A jesi li slijedila savjete o masaži dojki i toplim oblozima prije izdajanja?
To bi trebalo olakšati otpuštanje mlijeka, pa bi se, vjerujem, moglo više izdojiti, ne bi bilo kvrgi.
Nije mi jasno, kako misliš da mu moraš dati flašicu? Ako maleni spava, onda ne traži?
Svaki cas po 10 min, mnogo je nemiran i kad spava, streca, komeska se. Evo danas smo odlucili da on bude na flasici, a da se ja izdajam da bi videli je li do toga. Pojma nemam sta mu je.A koliko sati dnevno otprilike maleni spava?
Jeste, ali on tad ne vuce nego samo spava, ja mislim da mi je on i kriv za ove kvrzice zato sto nista ne vuce. 60ml 1 sat i to je to od dnevnog spavanja- dok je na sisi.Mislim da bi bilo dobro da nabaviš nekakvu maramu, ima i elastičnih, ili sling, pa, kad si sama s bebom, beba je smirena, a tebi su ruke slobodne. Možeš tako jesti, piti, čitati, kuhati, a bebica siše, gleda ili spava. Osjeća maminu blizinu, čuje otkucaje njenog srca.Gibanje majčinog tijela je uspava.
Jesam. Za sad mi najvise izlazi rucnim izdajanjem - jeste teze, ali je bolje.A jesi li slijedila savjete o masaži dojki i toplim oblozima prije izdajanja?
On se budi da jede, mada samo jednom, redak slucaj dva puta, ali sto ga stavim na sisu zaspe, maknem ga probudi se i sve tako. Da je to samo sa sise ja bih legla i njega stavila do mene pa nek je drzi celu noc, nego sa sns-om ne moze tako.Nije mi jasno, kako misliš da mu moraš dati flašicu? Ako maleni spava, onda ne traži?
izdajala sam se danas elektricnom izdajalicom i bas me bole grudi.
Joj, izbrisao mi se post, nešto mi ne radi forum. Sad ću ja.![]()
Hm, ovo s isključivim izdajanjem ne bih preporučila. Bebica uvijek može izvući više nego što mi možemo izdajanjem, pa bi se mogle još više stvarati kvrge, zastoj mlijeka.
Maleni spava svaki čas po 10 minuta? A ima li periode kad spava duže, 2.5- 3 sata, i periode kad je duže budan, isto 2-3 sata?
Ako beba ne vuče, preporučuju se kompresije dojki, znam da si ih radila. Na taj način ipak popiju više, i u snu.
Misliš 60 ml adaptiranog za 1 h? Pretpostavljam da za to vrijeme bebač popije i oko 60 ml tvog mlijeka.
Znači li to da maleni preko dana spava samo 1 sat?
Onda je svakako bolje da izdajaš ručno.
Onda bih ti preporučila da ga noću staviš na dojku, ovako kao što pišeš, da ležite skupa, bez SNS-a, pa da se maleni posluži kad ogladni. U polusnu i lakše prihvaćaju dojku.
Kad zaspi, (ako možeš) radiš kompresije dojki. Više će se mlijeka izvući tako, nego da noću izdajaš.
E, da. Najviše izvuče beba. Pišeš da ti bolje ide ručno izdajanje, a tek na kraju izdajalicom.
Ne smiješ dopustiti da ti grudi ostanu bolne. Po mogućnosti malenoga što prije staviti na dojku, ili barem izdojiti ručno.
Koristi li bebač još uvijek dudu?
Preko dana-ni slucajno! Maximum pola sata spava, a budan bude i duze. Dok je bio na flasici jeste spavao po 3 sata ali samo 1-2 puta preko dana, no zato nocu spava od 8 do 10 ujutru. Vodila sam ga danas kod pedijatrice jer je bas uznemiren i rekla mi je da nije zbog sns-a, vec su usi. Prepisala mu je antibiotike, ali vec sam pocela sa alternativom - da izbegnem antibiotike.Maleni spava svaki čas po 10 minuta? A ima li periode kad spava duže, 2.5- 3 sata, i periode kad je duže budan, isto 2-3 sata?
Radim ja to, ali nemam ja toliko mleka da to sad izlazi u mazu.Ako beba ne vuče, preporučuju se kompresije dojki, znam da si ih radila. Na taj način ipak popiju više, i u snu.
Da. I ja bih volela da je tako - da popije 60ml mog mleka, ali cisto sumnjam, malo potom se budi i trazi jos.Misliš 60 ml adaptiranog za 1 h? Pretpostavljam da za to vrijeme bebač popije i oko 60 ml tvog mlijeka.
Pa nisam racunala, ali vise od jednog sata je sigurno.Znači li to da maleni preko dana spava samo 1 sat?
Odustala = prestala se izdajati
Uz "blagoslov" dr. Jacka Newmanna.
Ovo sam dobila kao odgovor na moj mail (nije pisao bas meni, vjerujem da je to samo pripremljena spranca, ali mi je puno pomogla):
Vjerujem da ti je Mother Milk Plus dovoljan, da ti ne treba domperidone pa taj dio ignoriraj.Dear BusyBee,
This is a long email. I get over 100 a day. I did not read it closely, but I did scan it. There are a number of issues I think I can help you with:
Stop the pumping. Why?
1. Pumping is expensive (to rent or buy the machine).
2. Pumping is tiring and time consuming.
3. Pumping diminishes the mother's enjoyment of breastfeeding.
4. Pumping, if not done properly, may cause sore nipples.
5. In spite of everything we tell mothers, that you cannot tell how much you are producing or can produce, mothers look at what they pump and get discouraged.
6. Compression is like pumping, but instead of pumping into a bottle, you express into the baby. It works even better, in my opinion. But see the handout and the video clips at the websites below on how to do compression properly.
Secondly stop the bottles. A baby who needs to be supplemented should get the supplementation with a lactation aid at the breast. See attached photo.
Thirdly see the Protocol to increase breastmilk intake by the baby, attached, and use the video clips at the website www.drjacknewman.com to help you use the Protocol.
At the same site, find:
Domperidone could be helpful in this situation, but should be used in conjunction with the Protocol, not as a "magic bullet". Contact your physician to get a prescription. If your physician is not available or familiar with using this medication, please find attached a prescription for it. Print the prescription from the attachment, cut it out, fill in your name and the date before you take it to the pharmacy. Few pharmacies accept email prescriptions, but if they don't (and for sure they won't if you don't write in your name and the date before you take the prescription to the pharmacy), ask the pharmacist to contact me to verify that I sent it to you. The pharmacist can phone (416) 498-0002 or fax a request for confirmation to (416) 498-0012 or email me to this email or you can send me a pharmacy phone number and I will call it in (Ontario only). I send this prescription as an email because I have had many errors made on phone-in prescriptions. This way, at least it is written out, so even if I phone in the prescription, make sure to take the attached one to the pharmacy when you go to get it filled. Please let your family doctor know if you fill this prescription. S/he must be aware of any medications you may be taking.
- <LI style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>When Latching <LI style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Breast compression <LI style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Using a lactation aid <LI style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Herbal remedies for milk supply
- Domperidone 1 and 2
If you are not in Ontario, you won't be able to fill this prescription. Maybe your doctor will be willing to co-sign it so you can get it filled in your jurisdiction. Even if you are in Ontario, it is better your own physician prescribe the medication (or co-sign the attached prescription).
In some European countries, domperidone is available over the counter without a prescription.
Attached to this email are the following early draft chapters from my book on the Latch.See also my book, Dr. Jack Newman's Guide to Breastfeeding (HarperCollins, 2nd revision 2005) as it's called in Canada, or The Ultimate Breastfeeding Book of Answers as it's called in the US (now out in a new edition, as of November 2006).
- <LI style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-list: l1 level1 lfo2; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>What is a good latch
- Not enough milk
I now also have a new book out, published by Hale Publishing, called The Latch and other keys to Successful Breastfeeding. Ordering information is available at www.ibreastfeeding.com
We have an instructional DVD for breastfeeding called Dr. Jack Newmans Visual Guide to Breastfeeding. For a preview and more information, see www.drjacknewman.com.
Jack Newman, MD, FRCPC
Idem sad zakaciti taj protokol.![]()
Sad sam vidjela da taj dokument ima 30 stranica (!!).. saljem ti mailom, tj. proslijedit cu ti cijeli mail (ima dva teksta i nesto slika).
Dakle, koliko sad citam sto radis, ja osobno bih uvela hranjenje sns-om u sred noci.
Ako bi me deprimiralo izdajanje, oduzimalo mi vrijeme i ozljedjivalo bradavice, odustala bih od izdajanja.
Ne znam da li te itko pitao radis li kompresije dok dojis. Meni su tek sad pale na pamet.
I da li je netko provjerio bebin hvat (iako vjerujem da je ok, cim ti primjecujes da sad ima mlijeka)?
Ali kad nema on se nervira. Kazem ti u pocetku super prihvati, nekih 10-20 sekundi, a posle se ljuti, otima...Onda bih ti preporučila da ga noću staviš na dojku, ovako kao što pišeš, da ležite skupa, bez SNS-a, pa da se maleni posluži kad ogladni. U polusnu i lakše prihvaćaju dojku.
Koristi samo da zaspe i posle je sam izbaci. Poceo je da bala, stavlja ruke u usta, isto ko da ce zubici. Tako da se njome smiruje, a nije nesto da je glodje po ceo dan.Koristi li bebač još uvijek dudu?
Probala sam, predugo traje, mada nije zbog mene, ja sam navikla malo da spavam, nego se on maltretira. Kad bi samo malo brze jeo iz sns-a sve bi bilo mnogo lakse.
Sutra mi dolazi moja babica da mi vidi hvat i sto dugo doji. A izdajanje me definitivno deprimira...
A, dobro. Iz onoga da maleni zaspi svakih 10 minuta izgledalo je da je uspavan, a nije.
Upala uha? To ih smeta pri dojenju, možda je zato maleni negodovao.
Kakvu alternativu imate, umjesto antibiotika?
Dobro, koliko ide.
Dojene bebe prvih par mjeseci ustvari dosta vremena provode na dojci. Kasnije se to mijenja, kad su veći, potrebnu količinu mlijeka povuku u kraćem vremenu. Na primjer, u dobi od 8-9 mjeseci, već za 5-10 minuta. To se primijetilo kod moje malene.
Sada još trebamo biti strpljivi.
(Sjećam se kad se rodila, u početku je, nažalost, pila na bočicu, pa joj je trebalo po 45 minuta, za onih 60 ml.)
Tako je bilo i kod nas, tijekom prelaska s bočice na dojku. Mislim da je to zato što je navikao na bočicu. Ja nisam imala SNS, pa sam za vrijeme tog prelaska dojila hodajući, ljuljuškajući, pjevušila, smirivala bebu tihim govorom. Negodovanja je bilo neko vrijeme, a poslije je prestalo.
Dobro bi bilo izdržati barem 5-10 minuta, jer onda beba već povuče mlijeka, ako treba i kompresijama, a u mlijeku se isto tako nalaze tvari koje je umiruju.
Moguće je da dolaze zubići. Slinjenje i stavljanje ručice može trajati i 2 mjeseca prije izbijanja prvog zubića.
Dobro je da babica vidi položaj.
Samo, nadam se da neće biti savjeta da beba ne smije dugo dojiti, da je treba prekidati, da se doji samo svaka 3-4 sata, i da neće biti vaganja prije i poslije podoja. Ovo ti pišem zato što se kod nas događa da patronažne sestre daju ovakve savjete, jer su one prije 25-30 godina tako učile u školi, a to prenose i mlađim kolegicama.Savjeti im se jako razlikuju, ovisno o tome koja patronažna dođe.
Nažalost, ovi savjeti koje sam ovdje navela nisu u skladu sa sadašnjim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i organizacija koje promoviraju dojenje (LLLI).
Maka, nocno dojenje je prevazno da bi mu davala bocicu. Nocno dojenje je ono koje podize razinu prolaktina i trebas napraviti sve sto mozes da ga privolis da doji nocu. Mene jos uvijek bode u oko da mu treba sat vremena da popije 60 ml iz sns-a - tu nesto ne stima. Hoces da probamo skuziti sto je u pitanju?
Sto si mu dala umjesto antibiotika?
Pa takva je i meni dolazila, ta me je i savetovala da ubacim adaptirano na flasicu - kao beba je mala nece ni znati razliku. A ova dolazi privatno, ona je misljenja da bebac treba sto vise da vuce. A pedijatrica koja ima ordinaciju blizu moje kuce mi je rekla da ga 6-7 dana stavljam samo na sisu po ceo dan, bez ad-og jer on ima i viska kila, tako da nije na odmet i ako izgubi koje.Dobro je da babica vidi položaj.
Samo, nadam se da neće biti savjeta da beba ne smije dugo dojiti, da je treba prekidati, da se doji samo svaka 3-4 sata, i da neće biti vaganja prije i poslije podoja. Ovo ti pišem zato što se kod nas događa da patronažne sestre daju ovakve savjete, jer su one prije 25-30 godina tako učile u školi, a to prenose i mlađim kolegicama.Savjeti im se jako razlikuju, ovisno o tome koja patronažna dođe.
Ja ga prvo kad se probudi uzmem kod mene i stavim ga na sisu i tako legnem, onda, kad pocne da se ljuti, prebacim ga na drugu i jos jednom obe. On tu malo spava, malo vuce, i to traje oko sat vremena. Posle se probudi i kenjka i tad mu dam flasicu.
Pa zato i ne mogu da mu dajem iz sns-a nocu, jer to tad traje 2 puta duze. Volela bih da znam sta je, nikako mi nije jasno da dete koje 150ml iz flasice, koja ima cucu sa rupicom za novorodjence, popije za 5 min, a iz sns-a na najdeblju cev toliko dugo.Mene jos uvijek bode u oko da mu treba sat vremena da popije 60 ml iz sns-a - tu nesto ne stima. Hoces da probamo skuziti sto je u pitanju?
Stavljala mu tople obloge pod kapicu, mada se posle detaljnog pregleda kod moje pedijatrice pokazalo da nije upala. Ja jos uvek mislim da su zubici, jer sam mu danas stavljala hladnu glodalicu i uzivao je. A i danas je konacno mirniji.Sto si mu dala umjesto antibiotika?
Pošto su mi grudi dostigle vrhunac kvržavosti (jer je dva dana odbijao da doji, a bio toliko uznemiren da nisam stizala toliko da se izdajam), danas sam se ceo dan izdajala sa toplim (pretoplim) oblogama i vec sad mogu da izdojim oko 10ml iz obe (rucno), a malac je bio na flasici. Zaspao je, kao i uvek, pre 8 i probudio se u 12, stavila sam ga na sisu i jednu i drugu i vratila ga da spava, probudio se posle 15 minuta i opet sam isto uradila i opet je nastavio da spava. Sad je 1:17 a on ne izgleda ko da ce da se budi.
Maka, čekala sam da nam se javiš!Kako si ti i kako je maleni?
Eto.
Na dojku što više, s tim se slažem. Ali zašto je onda izmišljen SNS? Pa da beba bude što više na dojci, a da opet dobiva dovoljno hrane, ako majčinog mlijeka u tom trenutku nema dovoljno.![]()
Ne ulazim u znanje ove pedijatrice općenito, ali što se tiče relaktacije, čini mi se da s time, nažalost, nije detaljno upoznata.
Prema preporukama ovdje na Rodinom portalu i forumu, a to su prevedene i prenesene preporuke međunarodnih organizacija koje pružaju podršku dojenju, količina adaptiranog mlijeka može se smanjivati za 30 ml svaka 3 dana, to jest oko 10 ml na dan, jer se u praksi pokazalo da se za toliko može povećati količina majčinog mlijeka na dan. Sve ostalo bilo bi, nažalost, kockanje sa zdravljem dojenčeta.
Ako izgubi koji kilogram?
Pa ako beba sad ima, recimo, 5 kg, i izgubi 1 kg, to je 20 % njene težine. Dakle, kao da djevojčica / dječak od 50 kg izgubi 10 kg!
Ne bih se ja s time šalila. Dojenčetu prilikom gubitka težine svakako prijeti opasnost od dehidracije.
Čini se da bi u tom trenutku trebalo početi raditi kompresije.
Nadam se da će ovdje pomoći BusyBee i ostale cure koje imaju iskustva s SNS-om, jer ja ga nisam imala.Radeći kompresije, održavate tok mlijeka i kada dijete počne padati u san, a to rezultira time da dijete dobije više mlijeka i više masnog mlijeka.
Kada prestane aktivno sisati, a još uvijek drži dojku u ustima, možete početi s kompresijama.
Dijete će početi ponovno sisati i gutati, a vi nastavite s kompresijama sve dok dijete ne prestane aktivno sisati i dok samo ne počne grickati dojku.
Kad mama prestane s kompresijama, neka djeca će skroz prestati sisati. U slučaju da dijete nastavi gutati i nakon što ste prestali s kompresijama, pričekajte malo, ne žurite s novim periodom masiranja sve dok dijete ne počne grickati bradavicu.
Dojku ne morate promijeniti odmah kada dijete prestane sisati i kompresije više nemaju efekta. Kad su kompresije postale neefektivne, a dijete postalo pospano ili nemirno, ponudite drugu dojku i ponovite cijeli proces.
Kompresije grudi nećete morati raditi u cijelome periodu dojenja. Kako se tehnika dojenja bude poboljšavala, tako će se stvari više događati same od sebe.
Dobro je ako nije upala.A je li maleni imao temperaturu?
Zubići mogu biti uzrok nemiru.
Ne znam sjećam li se dobro, mislim da si napisala da ćeš pokušati izdajati jednu dojku dok je maleni na drugoj sa SNS-om. To bi bilo jako dobro, ako ti je izvedivo, jer bi sigurno otpuštanje mlijeka bilo pojačano.
Aha, ipak je više nego prije. I izdajanje se uči, uvježbava s vremenom. Samo, ja sam u početku izdajala po 45 minuta, za 45 ml iz obje dojke. No, to je bilo kad je beba tek došla iz rodilišta, pa je još dosta spavala preko dana. Ako izdojiš npr. 10 ml, trebalo bi produžiti vrijeme izdajanja, izdajati malo i "u prazno", pa što češće izdajati. Doduše, sve to bilo bi jako bitno da nemaš SNS.
Uz korištenje SNS-a stimuliraju se dojke, i samim tim i proizvodnja mlijeka, jedino što ti ne vidiš koliko se proizvodnja povećala u ml.
To ćeš znati ako pratiš količinu adaptiranog koju bebač pojede na dan i usporediš je s količinom otprije.
Pa dobro, neka spava dijete. Onda nije gladan.
Samo, trebalo bi pratiti točnu količinu adaptiranoga, da se ne bi još i povećavala, kad za to nema potrebe.
Ovo mi je treći put da pišem poruku i već ludim!!!Gube se nekako!
Sad smo hvala Bogu dobro! On vise ne vrišti iz mozga, a i ja sam se smirila. Loše u tome je to što sam ga vratila na flašicu. Čim sam mu dala flašicu on se smirio i počeo da se smeje i da guče.
Sve je nekako krenulo naopako od kako sam došla iz Nemačke: prvo je u putu bio celog dana na flašici, onda sam ja saznala da mi je stric neizlečivo bolestan, a tu su i komentari u vezi dojenja od strane ukućana, tipa: "Daj mu flašicu, ne muči jadno dete!", "Ada nemaš ti mleka, džaba je sve!"... Da vam ne pričam dalje.
No zove mene drugarica iz Beča juče (koja se porodila u isto vreme samnom i sa istim problemom izgubila mleko) i kaže da joj beba sad pije samo 180ml AD-og dnevno, a to je izvela uz pomoć šeširića. Ali ona uopšte nije bila zainteresovana da povrati mleko, to se sasvim slučajno desilo. A ja što se ovoliko lomim - ništa.
Danas sam i ja probala sa šeširićima i baš je dugo vukao, pa ponekad izvadim i vidim mleka u onom silikonu. Odmah posle izdojim levu, jer ona ima manje.
Šta mislite vi o tome? Ja znam da je SNS bolji, ali meni nije dao neke rezultate.
Tako je i meni bilo jučer. To je zbog toga što puca veza, možda je opterećen forum. U svakom slučaju, prije klika na "Pošalji" ili na "Pregled posta", dobro je cijeli post prekopirati (Ctrl+C), pa, ako nestane nakon klika, lako ga vratiš sa Ctrl+V.
Samo što ja to zaboravim kad neko vrijeme sve dobro radi.
Drago mi je.
Znači da je kod malenog slučaj tzv. "konfuzije bradavice": misli da je bočica ustvari mamina, a ne dojka. Tako je bilo i kod moje bebice.
Dobro, vjerujem da jedan dan na putu neće biti presudan. Žao mi je zbog stričeve bolesti. To je za tebe bio stres, a on može otežati opuštanje mame i otpuštanje mlijeka. No, trebalo bi se nadati najboljem. Uzrujavanjem ne možemo pomoći. Nadam se da će tvom stricu ipak biti bolje.
Teško je kad ukućani ne pružaju podršku. Ja sam bila sama s bebom, pa mi nije imao tko pomoći osim MM-a, tek navečer, ali bilo mi je lakše utoliko što me nitko nije ometao u uspostavljanju dojenja, čitanju tema o dojenju na forumu i tekstova na portalu.
"Ne muči jadno dete!" - ako se dijete u nekom trenutku priviklo na bočicu, to ne znači da više ne treba dojiti. Moguć je i isti takav put u suprotnom smjeru.
A ovo da nemaš mlijeka, to je izuzetno rijedak slučaj, oko 2% žena. Jedino treba s vremenom povećati proizvodnju.
Teško se isprva uhodati, a kasnije je sve lakše, beba se sama poslužuje, i više uopće ne želi bočicu. To ti je moje iskustvo.
Moguće je da bebica prihvaća dojku preko šeširića, jer su slični dudi na bočici, pa misli da je to bočica. Pa, ako je maleni dugo vukao, onda mu paše. Opet, dobro je da što više vuče iz dojke, tako navlači mlijeko.
Loše u tome je što je slabija stimulacija dojki, a teže se tako i prazne, pa može doći do zastoja mlijeka, eventualno kasnije i do upale. Beba u svakom slučaju troši više snage kad vuče preko šeširića.
No, maleni je možda ojačao, pa može, a navikao je na silikon, pa želi vući. Možeš probati, ali onda bi svakako trebala izdajati nakon podoja, da ne ostane mlijeka u dojci, i pratiti prazne li se dojke dobro.
Maka, pa mi još ni ne znamo koje je SNS dao rezultate. Znat ćemo kad zapišeš koliko maleni na dan pojede adaptiranog mlijeka, tako da usporedimo s onim prije.
Vidiš da ti i prijateljica zna koliko joj beba pojede adaptiranog, pa može reći ima li rezultata ili nema.
A ako nemaš potvrdu u vidu rezultata, jasno da gubiš volju.
Lijepo prati, možeš početi od sada, pa 24 sata, koliko je to na dan, i možemo svaka 3 dana smanjiti za 30 ml, pa će maleni to navući dojenjem na dojci, ili dojenjem preko šeširića, ili dojenjem preko SNS-a, ili čak i ti izdajanjem. Za toliko se količina može povećati.
Ako budemo davali 3 dana po 30 ml manje, maleni će imati poticaj da vuče, a toliko može navući, dakle 10 ml na dan.
To možda izgleda malo, ali za mjesec dana to je 10ml x 30 dana = 300 ml = 3 dl (3 deci) tvog mlijeka više.
U svakom slučaju, meni je moja patronažna (koja je, čini se, jedna od boljih)rekla da je svaka kap mog mlijeka dragocjena, bilo to 20 ml, neka bude 20.
Ja sam uvjerena da je SNS bolji. I da je bocica najgora, ako zelis uspostaviti produkciju i maknuti bocicu.
Ali isto tako znam iz osobnog iskustva da nekad jednostavno nemas psihicke snage boriti se sa svime i slusati dijete kako neutjesno place ili se nezadovoljno meskolji na cici.
Ali, mislim da ako mozes postici mali emotivni odmak od svega sto radis i ne dozivljavati svako odstupanje od idile kao poraz ili neuspjeh, isplati se pomuciti i prtljati s SNS-om i imati stalno cice na gotovs i drzati malca stalno uz tijelo, kozom na kozu, a da bi ga vratila na cicu i uspjesno dojila. Isplati se i ako nemas taj emotivni odmak, ali je tada puno teze i iscrpljujuce.
Ali, ja i dalje sumnjam da nesto s SNS-om ne valja. Imas onaj Medelin?
Probat cu ja svoj naci pa se poslikati i njega slikati da vidis o cemu govorim, mozda bude lakse. Ofkors, ako zelis, da ne radim bez veze.
Ako ti se vise ne da muciti s njim, i to je ok, samo mi reci da se ne zabavljam fotkanjem.
Jesi dobila mail?
Što se tiče toga da ga držim samo na sisu bez AD-og i da nije bitno ako izgubi koje kilo - to su saveti te pedijatrice. Dok moja pedijatrica strogo prati WHO, ali ona ne radi privatno, pa kad je nešto hitno ne mogu da odem kod nje.
Inače na kontroli prošlog meseca su mi rekli da je moguće da bebac ima hidrocefalus, tj. jedna doktorica, ali smo mi posle isli kod 3 doktora i oni su rekli da nije. Mada sam ja za svaki slučaj zakazala pregled kod nekog baš poznatog doktora u Srbiji za te stvari, a taj pregled je sutra, tako da mislim da je razmišljanje o tome isto uticalo na mleko. Dok ne budem sigurna da nije ništa neću moć da se opustim.
Znam, nisam ja niti htjela napasti tebe, nego su mi takvi savjeti neprihvatljivi.
Da se dijete drži samo na dojci, bez adaptiranog, to je dobar savjet, ali kada? Pa kad se dijete tek rodilo, jer su tada potrebe djeteta vrlo male i mlijeko se lako navuče ako je beba dosta vremena na dojci.
No, ako dijete već pije npr. 500 ml adaptiranog, onda se adapt. ne smije ukinuti preko noći, jer se proizvodnja majčinog mlijeka ne može povećati za 500 ml tako brzo, nego postupno, tijekom npr. 7 tjedana.
O gubljenju kilaže - da se ne ponavljam.
Joj, Maka.Pa stalno neki stresovi...
Jasno da je razmišljanje o tome utjecalo, ali ne na količinu mlijeka, nego na njegovo otpuštanje.
Pod stresom se proizvodi i više mlijeka nego obično, ali ono teže izlazi van. Pokušaj se ipak već sada opustiti, i zbog malenog i zbog sebe, ako ni zbog čega drugog, onda već i zato da se odmoriš i naspavaš za sutra. Držim vam palčeve da sutra sve dobro prođe.![]()
Javi nam, a dotle mazi malenog i odmori se.
Pošto sam pročitala ovo da troši više snage odlučila sam da mu pomognem - kad krene da vuče sa šeširićem ja ga maknem i ubacim mu bradavicu i uopšte se ne buni. A posle izdajam svakako.
Kod nas to nije lako. Vidiš radi se o malom debeljku kojem sad ja da dam 200ml on bi popio bez problema, tako da nije merodavan.Maka, pa mi još ni ne znamo koje je SNS dao rezultate. Znat ćemo kad zapišeš koliko maleni na dan pojede adaptiranog mlijeka, tako da usporedimo s onim prije.
Vidiš da ti i prijateljica zna koliko joj beba pojede adaptiranog, pa može reći ima li rezultata ili nema.
A ako nemaš potvrdu u vidu rezultata, jasno da gubiš volju.
Lijepo prati, možeš početi od sada, pa 24 sata, koliko je to na dan, i možemo svaka 3 dana smanjiti za 30 ml, pa će maleni to navući dojenjem na dojci, ili dojenjem preko šeširića, ili dojenjem preko SNS-a, ili čak i ti izdajanjem. Za toliko se količina može povećati.
Ako budemo davali 3 dana po 30 ml manje, maleni će imati poticaj da vuče, a toliko može navući, dakle 10 ml na dan.
To možda izgleda malo, ali za mjesec dana to je 10ml x 30 dana = 300 ml = 3 dl (3 deci) tvog mlijeka više.![]()
E ovako: On je u porodilištu pio po 60-75mlkad su sva deca pila po 25-30ml. Onda je krenuo da povećava dozu tako da je do kraja prvog meseca vec pio 120ml, a dobio je 1300gr
(s tim da je izgubio vise od 500gr jer se malko razboleo u bolnici - nos, grlo). U drugom mesecu je pio po 180ml, a nekad i 210ml i dobio 1800gr (s tim da sam počela sa smanjivanjem doze 8 dana pre merenja)- uglavnom navikla sam ga da pije po 120ml, ali da bi izdržao što duže morala sam mu davati čaj ili vodu. Znam da nije u redu, ali gore su posledice od gojaznosti. Medjutim sa SNSom sam mu stavljala po 120ml, ali ponekad bi popio samo 80ml i to na 2-2,5 sata. Međutim sad pije 120ml, ali na 4 sata. Sa SNS-om se budio 3 puta noću, sad samo jednom. Imao je 7-8 obroka, a sad 5. Tako da ne mogu ništa da znam po tome.
![]()
Bravo!Pa da, kad mlijeko krene, onda beba prihvaća!
Dobro, i moja malena je puno pila, rođena je s 4040g. Ja sam davala uvijek koliko hoće i može popiti. Mislim da je isto krajem 1. mjeseca pila oko 120 ml u obroku. Ovo što ti je dobio 1300 g je super, nije previše. Ovdje na forumu sam čitala da neke bebe dobiju i više, iako je prosjek, naravno, manji.
Ovih 1800 g ti ja tumačim kao 500 + 1300, dakle, nadoknadio je onih 500 što je izgubio, i dobio ponovno 1300, to je očigledno bio njegov prirodni tempo.
Koliko beba dobiva na kilaži, to ovisi o raznim faktorima. Ako dojenče raste dosta u dužinu, normalno je da će i na težini više dobivati, ovisno o svojoj urođenoj tjelesnoj konstituciji. Moja malena bila je uvijek okrugla beba, ono kako ljudi vole, ja sam jače građe i malo viša od prosjeka, a MM prosječno visok, jake građe. Jasno da ona i dan danas puno jede i "nabijena je", organizam joj tako traži.
Druge bebe su dugačke i tanke, pa su ljudi zabrinuti, ali to je često samo odraz gena roditelja, ili barem onog roditelja čiji su geni prevagnuli u tjelesnoj građi.
Želim reći da beba sama osjeti koliko joj treba hrane i ja je ne bih ograničavala. Ako prva dva mjeseca na kilaži dobije puno, često slijedećih par mjeseci dobije vidno manje, to se uravnoteži.
To su ti pedijatri savjetovali?
Za relaktaciju ti nije toliko bitno koliko ti maleni pije u jednom obroku, nego koliko ukupno pije na dan.
Koliko vidim, sad je 5 x 120 ml = 600 ml adaptiranog, a bilo je i 840 ml
dnevno.
Ako mene pitaš, daj mu koliko želi. Normalno da je maleni ponekad nezadovoljan i nemiran kad mu se ograničava količina mlijeka.
Ja bih davala prednost svojem mlijeku, dakle dojenju, ovako lukavo, počneš na šeširiću, pa pređeš na dojku.Onda, nastavila bih sa SNS-om, ili barem s izdajanjem dok maleni spava, da bih povećala količinu mlijeka. No, ako on bude jako puno na dojci, ni izdajanje neće biti potrebno.
Jedino, ako bi izdajala, bolje bi bilo da mu daješ preko SNS-a, da bi se pomalo odvikao od bočice, ili barem na žlicu, špricu, ili na čašu. I maloj curici od 4 mjeseca jedna je forumašica dala svoje mlijeko na čašu (jer je na dojkama imala neku alergiju ili ragade, ne sjećam se više točno).
Dakle, daš mu koliko želi, onda slijedeći dan količinu adaptiranog smanjiš za 30 ml, i tu količinu daješ 3 dana. On će tako navući 30 ml tvog mlijeka.
4. dan, opet smanjiš za 30 ml, i tako 3 dana.
Problem je što malenome do potpune relaktacije još treba dodavati adaptirano. I to adaptirano bi onda trebalo preko SNS-a, čaše, šprice, samo da se odvikne od bočice, a onda će, da bi zadovoljio svoju urođenu potrebu za sisanjem, prionuti na dojku, i tako još navući mlijeko.
(Naravno, pod uvjetom da potrebu za sisanjem ne zadovolji dudom.)
![]()
I ja sam toga svesna, ali izgleda da nešto ne štima. Kako si ti prala tvoj SNS?
Puno mi je lakše sad, on vuče lepo i sa šeširićem i kad ga maknem, posle popije na flašicu i zadovoljan je. Stvarno me je duša bolela kad je vriskao ona 2 dana konstantno. Možda sam ja loša zbog toga ali negde sam se i nadala da su mu ušice i zubići, samo da nije prokleta flašica. MM neće da komentariše da se ja ne bih sekirala, ali vidim da mu je draže sto je na flašici.Ali isto tako znam iz osobnog iskustva da nekad jednostavno nemas psihicke snage boriti se sa svime i slusati dijete kako neutjesno place ili se nezadovoljno meskolji na cici.
Ali, mislim da ako mozes postici mali emotivni odmak od svega sto radis i ne dozivljavati svako odstupanje od idile kao poraz ili neuspjeh, isplati se pomuciti i prtljati s SNS-om i imati stalno cice na gotovs i drzati malca stalno uz tijelo, kozom na kozu, a da bi ga vratila na cicu i uspjesno dojila. Isplati se i ako nemas taj emotivni odmak, ali je tada puno teze i iscrpljujuce.
Da, medelin je. Pojma nemam šta sa njim radim pogrešno, ali bilo bi perfektno da on samo iz toga pije, tako da mi pošalji molim te.Ali, ja i dalje sumnjam da nesto s SNS-om ne valja. Imas onaj Medelin?
Probat cu ja svoj naci pa se poslikati i njega slikati da vidis o cemu govorim, mozda bude lakse. Ofkors, ako zelis, da ne radim bez veze.
Ako ti se vise ne da muciti s njim, i to je ok, samo mi reci da se ne zabavljam fotkanjem.![]()
Jesam. Ne znam gde bih nabavila onaj lek. To u Srbiji nema sigurno. Ovde kod nas ne doje žene puno nažalost!!!Jesi dobila mail?
Što se kompresija tiče: ja ih radim ali pošto su mi grudi male njemu to nekako smeta. Ali snalazim se.
Da neonatolog - inače načelnica bolnice. Dok moja pedijatrica kaže da nije strašno, ali da se ne nastavi. Jednoj drugarici je sin dosao na 15kg sa 6 meseci, pa su mu zabranili dubak, sedenje i ležanje na stomaku zbog kičme i srca. Ali ne ovde već u Beogradu. Sad je malac na dijeti. Pa sam se zbog toga uplašila.
Sto se tiče AD-a nije 5 već 6 obroka. Preračunala sam se. Znači 720ml, a bilo je i 1200ml u drugom mesecu.
Miislim da je zbog tog prejedanja i imao probleme sa stolicom, dok sad hvala Bogu nema uopšte.
Ali on je sad zadovoljan tom količinom. Jedva je popije. Čak mu se desi da ostavi po 10-20 ml.Ako mene pitaš, daj mu koliko želi. Normalno da je maleni ponekad nezadovoljan i nemiran kad mu se ograničava količina mlijeka.
Ja bih davala prednost svojem mlijeku, dakle dojenju, ovako lukavo, počneš na šeširiću, pa pređeš na dojku.
Tada ja nisam znala šta mu je, a svekrva bi mu takla bradu i kao ako krene ka prstu znači gladan je, pa smo mu i davali više nego što može da popije. Tada sam ga isto dojila na šeširiće, ali kad je počeo da smanjuje količinu AD-a ja bih ga zorom terala da popije ostatak. Tako da sam više ja kriva.
Ovog meseca je dobio 800gr (ukupno 6900gr) i sasvim sam zadovoljna. Inače nikad nije imao zelenu stolicu, uvek dovoljno mokrih pelena tako da po tome mogu da kažem da ne gladuje.
Bude po sat vremena pre flašice, a i u međuvremenu kad ga prevarim-no tad mi se više smeje, ko da mi kaže:"Mene si našla...!" i isto kad ga uspavljujem. Noću duže, ali samo jednom. On se od 8 uveče do 8 ujutru samo jednom budi. Je li to dovoljno???No, ako on bude jako puno na dojci, ni izdajanje neće biti potrebno.
Ne mogu da koristim SNS dok ne skužim u čemu je problem. A ono što izdojim mu dajem na flašicu, ali bez cuce-ko čašu. Čula sam da je još gore ako se beba navikne da majčino mleko pije iz flašice, onda tek nikako neće sisu.Jedino, ako bi izdajala, bolje bi bilo da mu daješ preko SNS-a, da bi se pomalo odvikao od bočice, ili barem na žlicu, špricu, ili na čašu. I maloj curici od 4 mjeseca jedna je forumašica dala svoje mlijeko na čašu (jer je na dojkama imala neku alergiju ili ragade, ne sjećam se više točno).
Dakle, daš mu koliko želi, onda slijedeći dan količinu adaptiranog smanjiš za 30 ml, i tu količinu daješ 3 dana. On će tako navući 30 ml tvog mlijeka.
4. dan, opet smanjiš za 30 ml, i tako 3 dana.
Zaboravila sam da napišem ono najbitnije: I LEVA JE POČELA DA ŠPRICA!!!![]()
To je moguće.
Ako dojenčetu taknemo bradu, aktivira se refleks traženja dojke, bez obzira na to je li dijete gladno ili sito.
Sad već znaš da djetetu ne treba niti gurati djetetu hranu u usta. To je bio običaj starijih generacija, da djetetu od npr. 2-3 godine stalno daju hranu, nagovaraju ga, pa i sile da jede. Tako je nastajao problem.
Došlo se na to da je osnovno - pratiti svoje dijete.
Prirast vam je dobar. Čestitam!![]()
Što se tiče zelene stolice, niti to ne bi moralo značiti da je maleni gladan. Pelene, naravno, treba pratiti. (No, pelene ne mogu pokazati pije li beba dovoljno mlijeka ako se istovremeno daju voda ili čaj, pa su pelene uvijek mokre.)
Ako stavi nekad 10, nekad 20, onda možda ostavi i 5 x 15 = 75 ml, dakle, popije samo 650 ml.
Ako želimo da tvoj maleni dobiva više majčinog mlijeka, moramo znati točnu količinu adaptiranog na dan, pa onda smanjujemo po 30 ml svaka 3 dana.
Ovo je jako dobro.
Mislim da se bebač smije od dragosti, uživa.
Sada, u dobi od 4 mjeseca, ima djece koja prespavaju po 12 sati s jednim buđenjem. I moja malena je dobro spavala. Dovoljno je.
U principu dijete ne treba buditi, osim novorođenče, ako je uspavano od žutice, ili ako jako malo dobiva na težini.
Odlično!
OPET ME JE SKUŽIO!!! Neće više ni šeširić. Samo noću uspevam da ga prevarim, ali kad se probudi neće ni slučajno. što ga uzmem u ruke da ga stavim na sisu on počne da plače - ukocehne se, a suze krokodilske
(inače nikad nisam videla da bebama idu suze do njega), a kad mu dam flašicu drugo dete
. Eto bar znam da imam mleka jer mu je 120ml sad premalo, plače čim popije, dok mu je noću,kad ga dojim, to i previše.Čak i ostavi 20-30ml. Ja ga jos 2 puta noću stavim na sisu ono kad se meškolji, posle ga vratim da spava-ne dajem mu flašicu ni dudu.
Jesam li ispucala sve ili ima još nešto da probam???
Jedino mi pada na pamet da se izmlazam i dajem mu na čašu dok ne budem mogla da mu zamenim AD.
Šta misliš ti?![]()
Ovako: ako više ne budeš davala niti adaptirano, niti svoje izdojeno mlijeko na bočicu s dudom, moći ćeš malenoga vratiti na dojku.
Njemu će tada nedostajati sisanje, pa će prije ili kasnije prihvatiti sisanje na dojci.
(Nije kod tvog malenog to prvi takav slučaj (znam da za tebe jest), da je beba odbijala dojku zbog bočice, pa se poslije vratila na dojku. Samo treba imati strpljenja. Razmislimo o tome što je za malenoga najbolje, dugoročno gledano.)
Možeš nuditi dojku, nekad će prihvatiti, nekad ne odmah.
Ako ne želi, malo ga umiri nošenjem, ljuljanjem, pjevušenjem, pa možeš pokušati ponovno. Ne znam jesmo li već spominjale trik da bebe jako dobro prihvaćaju dojku poslije kupanja. Isto tako, što više kontakta "koža-na-kožu", razodjenuti malenoga i sebe do pasa, pa će se aktivirati refleks traženja dojke. Dobro je da zato imate svoj mir, bez ometanja, gostiju, TV-a. Bebi za dojenje odgovara mir, tišina, bez buke, kontakt "koža na kožu".
Kad padne mrak, za dojenje ne treba paliti veliko svjetlo, beba u zamračenoj sobi bolje prihvaća dojku. Isto kad su već malo pospani.
Dobar trenutak za nuđenje dojke je i neposredno nakon buđenja, tad beba ostvara usta i traži dojku. (Znači, presvlačenje može pričekati.)
Ako je beba u nekom trenutku jako gladna, ne treba forsirati dojku ako ne želi, savjetnice kažu da se može dati manja količina na žlicu / čašu / špricu, da se beba malo umiri, pa onda opet ponuditi dojku. Dobro je ako tvoj maleni već lijepo pije iz čaše.![]()
Ovo je dobro, ali kažem, ipak je dobro ti i tamo nuditi dojku, jer će se, ako bebač bude sisao, tako bolje povećavati količina mlijeka. No, samo ako ne bude dude na bočici, par dana će se meškoljiti i protestirati, ali vrlo brzo će prihvatiti dojku.Procjenjujem da će to trajati 2-3 dana najviše, ali samo ako ne bude u međuvremenu dobivao bočicu s dudom.
Pa i da mu daješ na čašu neko vrijeme, nema u tome ništa loše.