Stranica 6 od 10 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 471

Tema: kako postati i ostati mama kod kuće

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ja molim Boga da DOBIJEM posao, imam završen fakultet društvenog smjera, to sam stizala uz obitelj i svakako, ne želim se sjećati. bila sam kući dok sam učila, sad više ne bi ni u ludilu! ako me ovo iskustvo nečemu poučilo to je onda spoznaja da ja nisam za biti kod kuće, definitivno. kad je dijete bilo manje znalo mi je dobro doći, proveli smo lijepe trenutke u nekom svom svijetu, bez radnog vremena, ranojutarnjeg ustajanja,itd.itd. ali sad kad me dijete sve manje treba, kad muž ode za svojim poslom a ti ostaješ u 4 zida obavljajući zatupljujuće poslove, koje ja obavim brat bratu u 2 ure, to je za mene osobno strašno.

mislim da je jako bitno imati komadić svog života koji je odijeljen od kuće i obitelji, mislim da je lijep osjećaj ustati ujutro iz kreveta, oprati kosu, popiti kavu, našminkati se i izaći raditi! meni se iz ove moje današnje pozicije ta slika ljeska pred očima poput nekog divnog sna!
    Posljednje uređivanje od flopica : 03.01.2011. at 16:37

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Hmmm,pa da ustanem ujutro iz kreveta,nasminkam se i izadjem nemoram ici na posao!Kome je stalo do izgleda to ce raditi isao on na posao ili ne!Barem u ovoj drzavi ima nenormalno sredjenih zena koje takve idu na pjacu i na kavu! Ko da nemozes imat hobi koji zahtjeva ustajanje i odlazak nekud iz kuce,poanta je imati obaveze koje ne moraju biti 8h rada dnevno za poslodavca...naravno,pod uvjetom da ti o tome ne ovisi egzistencija!Ja cu si s viskom vremena radije naci neki hobi,tecaj jezika pa eto i humanitarni rad,volontiranje...ima toliko toga cime si covjek moze kvalitetno ispunit dan i iskrojit si dan po svome a ne da mi ga kroji netko drugi (poslodavac)!

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

SikaPika, ako ti je srce na mjestu, i ako si sretna - to je valjda to - u ovom trenu. Teško je ikome reći - je, to je prava stvar ili nije; ali ja mogu reći - razumijem te, donijela sam istu odluku kao ti, i nije mi žao ni trena. eto.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Mene ne brine što ne zarađujem svoju lovu, ne gledam to tako.
    MM plaća račune kako stižu, namirnice kupujemo kako nam trebaju. Ostavimo lovu sa strane ako trebamo za nešto veće, a ostalo trošimo kako kome treba. Lova je uvijek na istom mjestu, kada kome treba, uzme s tim da drugome kaže. I oduvijek je bilo tako. Kada smo bili studenti, plaćao je onaj tko je imao. Nikada nije bilo pitanja i prigovora ja više, ti manje. Uvijek je sve bilo zajedničko, pa jedno vrijeme čak i roba (dok sam imala približno kila kao MM).
    Mene više živcira vrijeme koje MM ne provodi s djetetom. Odnosno, obaveze koje propušta jer, on radi. Nije meni teško sve to napraviti, ali nekada jednostavno vremenski ne stignem. No, on se lijepo naviknuo na to i sada kada je na praznicima, opet mi ne pomaže. Odnosno, nikada ne vidi sam. Znam da mu trebam reći, ali uvijek ga štedim pa na kraju poludim.
    Na sreću, voli se igrati s Mašom i učiti je koješta, no počelo se događati da mu ona ne dopusti da ju hrani, presvlači, a to mi je bed. Ne želim da u tome pravi razliku između njega i mene. I on je skužio dokle je dovelo to njegovo nesudjelovanje pa se počeo malo više truditi.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

sika pika, najvažnije da si ti mirna sa svojom odlukom da ti je srce na mjestu! mene nikada također nije patila raspodjela financija, sve je zajedničko i sve je dostupno meni jednako kao i mm koji te novce i zarađuje! ja sam osobno u fazi kad želim ustati, urediti se i otići ne van, ne na kavu nego baš na svoj posao. nije bit u šminkanju i uređivanju, nisam ni mislila da moraš imati posao da bi se našminkao i obukao. to je metafora za maknuti se iz 4 zida za ustati i otići raditi, živjeti, biti. pišem ovo iz jedne faze maltene očaja i depresije, no to je zaista druga tema! bitno da čovjek donese odluku kod koje će kad se na vagu stave svi plusevi i minusi, ona strana s plusevima debelo prevagnuti!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

flopice, kužim, ja imam takvih dana, sada stvarno rijetko i onda se volim ovdje javit kao i onda kad mi je super doma. Ovo ne bi trebao biti topic hvalospjeva ostajanju doma,naravno da imamo dilema, sumnji, loših dana- hej, pa nije stereotip o depresivnoj kućanici koja jede bombonjere baš nastao ni iz čega
    Enivej, ako želiš ići raditi jer je to je tvoj život,ti nisi ti bez toga, reći ću ti nešto što možda ne želiš čuti, ali nadam se da te neće naljutiti. Super je da želiš ići raditi, želim ti da nađeš posao kakav želiš i kad želiš, ali mislim da je korisno dok si doma naći načina da istražiš druge strane svojeg idnetiteta, da skupiš lijepih i ispunjavajućih doživljaja, pa i savladanih poteškoća koje će rastegnuti tvoje sposobnosti na što ćeš biti ponosna. apsolutno te ne nagovaram da ne tražiš posao,dapače, ali spomenula si očaj i depresiju i podsjetila si me na neke moje trenutke kad nisam molga raditi, a htjela sam, jako. Mnogo sam toga propustila držeći se zubima za neke prošle "vlakove", kad sam počela učiti nove vještine preživljavanja, pa i uživanja, gradit neke nove odnose, interese, otvorio mi se puno bogatiji i intenzivniji život, ja sam postala puno više ja. Često vežemo idnetitet za nešto jako usko i ponašamo se kao da će nam nebo pasti na glavu ako se izmaknemo s te uske stazice, ali nije tako, ko što Pervan kaže, "vani život buja". Eto, sori , ako sam ti solila pamet, nemam loše namjere, stvarno
    Posljednje uređivanje od pikula : 04.01.2011. at 15:31

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

pikula, ma nisam doživjela tvoj post docirajući, dapače i sama sam na tragu takvom razmišljanju. najgore je kad vežeš sebe za nešto i misliš da te samo to i ništa drugo ne može ispuniti, inače kad si baziran na usko područje nije dobro. samo što se meni sada stvarno čini da se svemir urotio protiv mene, ima tu puno toga za reći a ipak ne želim u detalje o svojem životu ovako javno. uglavnom, nisam ja baš tipična očajna kućanica koja u daljinu zuri čekajući neke bolje dane, iumam dosta interesa, bavim se raznim stvarima, puno čitam, svašta nešto. samo kako da ti kažem, sve to ja bih mogla i uz pravi posao, da se tako izrazim, ne mislim nipošto da posao domaćice nije pravi, o je, ali za mene je toliko nepoticajan i neinspirirajući i nedovoljan za ispunjenost sobom. eto to sam ja. dopuštam da je neko drugi ispunjen i zadovoljan i ovakav i onakav, al ja nisam i gotovo. mislim, potrošila sam dosta godina i novaca, o zdravlju neću niti govoriti, da se školujem, da dobijem mogućnost raditi ono što ja želim, a sada to nikako ne mogu realizirati i zato sam frustrirana, jelte! a bogami mi i novci stvarno trebaju!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kužim, naravno. Sretno traženje posla i to je posao

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

e ja već 3g tražim neki posao koji bi mogla raditi doma da bar do škole ostanem s malom,ali ništa....ok ja još studiram izvanredno...ali htjela bi si zaraditi...loša strana;MM misli da ne mora ništa, sve u kući i oko male je na meni...on ima svojih hobija a ja ne stignem ni učit....tipa ti si doma,24h s malom,kuhaj,peri čisti svaki dan.i ja plaćam račune jer dobivam s burze neku siću i dobila sam otpremninu,ali on se pravi kao da on sve plaća....ok većinom da,kredit račune...ali ja svaki tjedan idem u dućan,ostavim po 500kn,kupujem sve što treba maloj o odjeće i obuće,isto tako i sebi i isto tako i sve poklone za njegovu rodbinu i sva vjenčanja itd......mrzim kad ljudi misle a i moj muž onako u sebi, da živim na njegov račun...od14g ni dana nisam bila bez svog novca...i onda si pomislim, šta bi bilo da sam ja kućanica (i da si to možemo priuštit,jer sad ne možemo) mislim da bi MM opet prigovarao....svi njegovi prijatelji stalno govore;šalji ju radit,od kad moja radi normalna je.....kao da ja sjedim doma,kao da se kuća sama čisti,ručak sam sprema....da ja bi voljela raditi i ići na posao,ali onda se sjetim da će me uz moju posao još sve ovo čekat kad dođem doma a njega ne...........i zato bi htjela raditi od kuće, da si sama mogu organizirati vrijeme, za kućne poslove,ono od čeg bi zarađivala i za djete, da još par godina budem s njom dok ne krene u školu,a onda joj i tako više neću trebat........

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ma kaj te ne bi trebali kad krenu u školu, uvijek te trebaju, samo na drugi način, ali naravno ako ti se ide raditi i računica vam drži vodu, i tebi sretno s traženjem posla

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Uh, ja imam puno više posla sa sinom od kad je u školi. Prije sam radila i on je bio u vrtiću. Sad sam kod kuće , ispraćam ga i dočekujem sa ručkom (nije u boravku), kasnije mu pomažem oko zadaće, nakon toga još vožnja na treninge ( to tata najčešće odrađuje, ako nije na putu). U svakom slučaju bilo bi jako , jako nezgodno da nisam kod kuće sa mlađom kćeri. MM je vozač, često službeno odsutan, a vrlo često sazna samo -dan ili dva ranije da mora na put.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ah koja divna tema... ja sam trenutno na porodiljnom s drugim i UZIVAM... kao nikad do sad, bas razmisljam kako bi bilo divno ostati doma do njegove 3. godine, a kako je moj stariji princ krenuo u skolu ove godine, ispalo je odlicno.. No bajke su jedno, zivot je drugo... da nema ove recesije mozda bih se jos odlucila biti doma, plus sto imam profesiju da mogu raditi do doma, ali jednostavno u danasnje vrijeme posla je sve manje i manje, a sretnici su oni koji uopce i imaju stalni posao, i tako sto odlucih?! uzivati u trenutku ... a mozda tko zna kad vremena budu bolja... no do tad ce moji odrasti. No sto sam htjela ja podijeliti s vama je, osjecate li grizu savjesti sto ste doma, tipa zavrsila sam magisterij doktorat a evo me radim sarmu?! kod nas u drustvu je vjecno prepucavanje ( a ja bih rekla i zavist) kucanice vs. busy mums. I vec me ove moje plase, uzivaj sad jer kad se vratis na posao bit ces hrcak do penzije.. ajme. Grozno bas razmisaljam o svim tim mojim prijateljicama, educiranim, pametnim, ljepoticama kako su u biti nesretne jer umjesto fency sastanaka i vecera s raznim disama dale bi sve da su s djecom.. kako tuzno a znam da to i mene za par mjeseci ceka. No sad pocinjem filozfirati: hocu reci kako se covijek mijenja, s prvim sam jedva cekala doci na posao "među ljude", a sad najradje ne bih ni sisla sa svog brda nego bih vjecno ostala sa svojim malisanima kuhala, peglala, prala i tako.... a sad laku noc zelim svima... divna tema

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Pepeljuga, fora nick Sarmu sam radila i dok sam radila, i dok nisam. Okej, manje sam je kuhala, imala sam i dadilju (makar sam očito home-freak jer joj nisam dala da kuha, osim iznimno, kad je bila frka na poslu), ali sam je kuhala na brzinu. A trenutno me šora kriza - jer sam izolirana. Ovaj naš izbor ima nezgodnu manu da povremeno budemo u teškoj izolaciji - mm uzeo godišnji, nabrijali se na bogat društveni život i puno lijepih stvari, i na koncu se svi razboljeli, na rate...tri tjedna izolacije jer je prvo mm njegovao mene, onda svi skupa djecu, i na koncu ja njega - nisam mogla izać iz kuće nikako... sad smo zdravi, ali mi se auto pokvario i nije mi da s djecom idem uokolo busom jer mi nije na ruku... iz svoje bih kože iskočila. Ali to je kriza. Par kavica, izlazaka, neki lijepi susret, malo vremena za moje hobije - i bit će veselije i bolje... I kad radiš imaš povremeno krize da bi iz kože iskočila - možda su drugog tipa (bude ti dosta jurnjave i svega) - ali isto su mučne... koliko se sjećam

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

glede toga do kad nas djeca trebaju meni su neke od najinspirativnijih priča roditelja koji su ostali doma one kad su odlučili uloviti zadnji vlak prije odlaska djece na fax i te priče o tome kako su gradili dan po dan od temelja odnos sa svojom skoro odraslom djecom, divno. Nikad nije prekasno za imati topli dom u koji si uvijek dobrodošao, nekog tko je tamo i može sve stati taj tren kadj se dogodilo nešto zbog čega ama baš nitko drugi neće ni trepnuti, bilo da si mali pa si se nečeg uplašio, malo veći pa su te stariji dečki gurnuli u blato, još malo veći pa te prvi put dečko pozvao u kino, pa si skupljao novac za majcu i sad ti ju je frendica kupila zadnju pred nosom ili si saznao da nisi upao u ljetni kamp.
    PA čak i mi odrasli toliko puta želimo nešto nekome ispričati taj dan, odamh podjelit is nekim nešto što nas je razveslilo, rastužilo, i to ne usput, nabrzinu, nego baš onako da te čuje, da se razveseli s tobom, ponekad je samo to ono što nam promjeni loš dan u dobar dan, a tek djeci...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pepeljuga, drago mi je da ti se sviđa tema piši nam

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ponekad se osjetim tako, gle na što sam spala, perem istu stvar stoti put, ja sam nekad radila to i to, a ovo je radila bedinerica i sažalijevam se ko koza, a onda došeta klinac i pita te nešto na što nikad ne bih znala odgovor da nisam studirala i radila što sam radila il idođe muž i kaže da mu je dan bio koma i da je bila frka i znam daj esuper damsam radila jer mogu reći znam kako ti je i ako ti se nepriča o tome nemoj i ne durim se kad ode šetat pesa, jer sam i ja radila i znam kako su mi išli na jetra oni koji bi me usred neke frke tupili da im objašnjvam što se dogodilo. I tako puno toga što drugi plaćaju ja odradim s klincima jer imam to obrazovanje i iskustvo da mogu i znam da ništa od mog znanja ne odlazi u vjetar, štrecne me ego ponekad, ali to je dobri stari tašti ego i samo odmahnem rukom na njega, već ga znam.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

pikula, kako je točno to što si napisala. I meni tako poznato.
    I Ifigenijino iskakanje iz kože, ponekad, isto i meni dođe. I mi kurimo poslije skijanja. Ja najgore.

Ali i dalje sam zadovoljna doma.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ozdravite brzo

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

ivana zg nadajmo se poslu, uzdajmo se , tražimo, pa nešto će iskrsnuti valjda!
    meni niko ne prigovara za financije, nikada i nije i iskreno, nemam taj osjećaj da sam na teretu al sam svjesna koliko bi nam jedna plaća olakšala neke stvari i planove. što se tiče zaposlenost u kući, nije meni uopće dosadno, i moje dijete nije u boravku pa je ručak već u pol 1 skuhan, pa treninzi dva puta tjedno, pa zadaće i nakupi se toga. i ja treniram jedanput na tjedan a i društvena sam pa bar jednom tjedno idem na kavu.
    samo što meni to nije satisfakcija, ne čini me potpunom, meni fali taj jedan dio mene koji jednostavno hoće ići na svoj posao! kad čitam pikulu i ifigeniju npr., točno razumijem o čemu one govore i mogu ući u njihovu kožu. i meni je drago i super da su one sretne sa svojom životnom slagalicom i da se vide u toj ulozi , i baš vas volim čitati djevojke! al ja vidim da za mene to nikako nije opcija a mogu to sa sigurnošću tvrditi jer sam već dugo godina kod kuće.ja se osjećam kao da propuštam nešto jako važno u svom životu i mislim da bih sve svoje sadašnje poslove obavljala i uz redovan posao, i to još temeljitije i revnije nego sad...
    Posljednje uređivanje od flopica : 11.01.2011. at 22:44

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

to je sreća velika, ako to možeš i želiš.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Nikad nije prekasno za imati topli dom u koji si uvijek dobrodošao, nekog tko je tamo i može sve stati taj tren kadj se dogodilo nešto zbog čega ama baš nitko drugi neće ni trepnuti, bilo da si mali pa si se nečeg uplašio, malo veći pa su te stariji dečki gurnuli u blato, još malo veći pa te prvi put dečko pozvao u kino, pa si skupljao novac za majcu i sad ti ju je frendica kupila zadnju pred nosom ili si saznao da nisi upao u ljetni kamp.
    .

E to je ono o čemu ja sanjam. Biti tu uvijek za svoje dijete.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja sam se prije nepuna 2 mjeseca vratila na posao nakon 2,5-godišnjeg izbivanja....
    još čekam da se kockice slože, jer, zasad je, grozno.
    da se, razumijemo, ja imam finu plaću (meni se čini), ok posao, malo nekad šizoidnu okolinu na poslu, ali s par ok, pa, skoro mogu reći, frendica, jedini veći minus je šefica sklona podvalama, krađi zasluga i blagom iživljavanju, ali na to sam oguglala.
    dakle, ja smatram da mi na poslu nije loše i nije mi teško biti ovdje, samo po sebi.
    ali, ubije me i kida mi dušu napola kako naš obiteljski život izgleda sada:
    jutro - vriska, plač, nezadovoljstvo, večer - isto.
    Ili su umorni, ili su ljuti, ili mi nešto zamjeraju, a ja im se naprosto ne mogu posvetiti taj tren jer se oblačim i trčim na bus i šaljem poljupce kroz zrak.
    Ne znam.
    Kći je ujutro koma, do večeri mi oprosti, ali ju je ulovila faza priljepka kao nikada u životu, toga sam se i bojala... (inače, krenula je na adaptaciju u 9. mjesecu i tako je fino odlazila u vrtić, mahala mužu na rastanku, a sad, koma, plače k'o ljuta godina)
    Sin ujutro još bude ok volje, ali se njemu nakupi valjda frustracija preko dana, pa je navečer mrgudast dok ja ne pogodim što njega muči i udobrovoljim ga.
    Dok zbrojim minimum kućanskih poslova nužnih za funkcioniranje, vikend druženja/ručkove s babama i didovima, kronični umor i latentna nezadovoljstva, ne ostaje mi ništa.
    Muž je nezadovoljan, njegove su se zadaće sad povećale, ja sam poprilično nedostupna, kako njemu, tako i sebi samoj.
    Mi se uvijek volimo i pričamo, brak nam je dobar, ali ga sad baš i ne njegujemo kako smo navikli...
    Svima je neopisivo gore.
    Voljela bih reći da držim stvari pod kontrolom, ali sam izgubljena u vremenu i prostoru i sanjam godišnji i slobodne dane...
    E, sad, da vi ne pomislite, pa normalno da ti je loše kad kukaš, a ne, ja sam navukla 'happy face' i hrabro se držim da svi ne potonemo..

Naprosto, nedostaje vremena...
    A meni bome i hrabrosti za neke poveće financijske rezove
    koji bi mi možda omogućili da budem kod kuće...
    Jer sanjam i promjenu stana i još neke sitne pogodnosti...

Ma, ne trebate mi ništa savjetovati, samo me potapšajte po glavi jadnu i nesposobnu

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Tapš,tapš

i meni je tako kad radim, samo zaboravim nakon nekog vremena kod kuće i onda ponovno pokušam. Ko onaj majmun koji digne kamen pa vidi zmiju pa se onesvijesti pa dođe k sebi pa "gle, kamen" i opet sve ispočetka...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Često razmišljam o tome kako su neke Europske zemlje naklonjene
    majkama u smislu prilagođavanja radnog vremena individualnim potrebama.
    Npr. zašto nebi majka mogla izabrati da radi polovicu ili 75% radnog vremena?
    Ili da može izabrati da koristi više slobodnih dana u godini?
    Poslodavcu bi trebalo biti svejedno jer bi je toliko manje i platio.
    Ili da se više koristi rad od kućE?
    Nikad mi nije bilo jasno, ako tako nešto funkcionira u NL, Britaniji ili Austriji
    zašto ne može kod nas?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Krojačice, bojim se da u Hrvatskoj ljudi imaju sreće ako dobiju BILO KAKAV posao, i na žalost pod bilo kojim uvjetima, i za bilo kakvu plaću Tužno je u kojoj smo mi teškoj ekonomskoj situaciji! Da je prosperiteta, ja vjerujem da bi se lakše i mamama izašlo u susret. Em bi muževa plaća mogla pokriti troškove obitelji, pa bii žena bila u poziciji da bira kako će raditi, bilo bi više žena s tim radnim vremenom, pa bi ispunile praznine jedna drugoj... a ovako, ostaje nam samo da se nadamo i u okvirima svojih mogućnosti potičemo i molimo za oporavak naše zemlje.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj cherry prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam se prije nepuna 2 mjeseca vratila na posao nakon 2,5-godišnjeg izbivanja....
    da se, razumijemo, ja imam finu plaću (meni se čini), ok posao, malo nekad šizoidnu okolinu na poslu, ali s par ok, pa, skoro mogu reći, frendica, jedini veći minus je šefica sklona podvalama, krađi zasluga i blagom iživljavanju, ali na to sam oguglala.
    dakle, ja smatram da mi na poslu nije loše i nije mi teško biti ovdje, samo po sebi.
    Ili su umorni, ili su ljuti, ili mi nešto zamjeraju, a ja im se naprosto ne mogu posvetiti taj tren jer se oblačim i trčim na bus i šaljem poljupce kroz zrak.
    Ne znam.
    Kći je ujutro koma, do večeri mi oprosti, ali ju je ulovila faza priljepka kao nikada u životu, toga sam se i bojala... (inače, krenula je na adaptaciju u 9. mjesecu i tako je fino odlazila u vrtić, mahala mužu na rastanku, a sad, koma, plače k'o ljuta godina)
    Sin ujutro još bude ok volje, ali se njemu nakupi valjda frustracija preko dana, pa je navečer mrgudast dok ja ne pogodim što njega muči i udobrovoljim ga.
    Dok zbrojim minimum kućanskih poslova nužnih za funkcioniranje, vikend druženja/ručkove s babama i didovima, kronični umor i latentna nezadovoljstva, ne ostaje mi ništa.
    Muž je nezadovoljan, njegove su se zadaće sad povećale, ja sam poprilično nedostupna, kako njemu, tako i sebi samoj.
    Mi se uvijek volimo i pričamo, brak nam je dobar, ali ga sad baš i ne njegujemo kako smo navikli...
    Svima je neopisivo gore.
    Voljela bih reći da držim stvari pod kontrolom, ali sam izgubljena u vremenu i prostoru i sanjam godišnji i slobodne dane...
    E, sad, da vi ne pomislite, pa normalno da ti je loše kad kukaš, a ne, ja sam navukla 'happy face' i hrabro se držim da svi ne potonemo..

Ma, ne trebate mi ništa savjetovati, samo me potapšajte po glavi jadnu i nesposobnu

Draga Cherry, suosjećam s tobom, točno znam kako ti izgleda Ali, ima to i dobru stranu, i stvarno te želim potapšati po ramenu i ohrabriti te.
    Zbroji svoju situaciju, čisto ljudski, i pokušaj svima pružiti maksimalno, a i sebi, i nekako u cijeloj toj zbrci, ja sam sigurna, svi će pronaći nešto za sebe. Snagu, veću prilagodljivost, sposobnost, i isto tako onu dragocjenu svijest da ovaj svijet nije samo za to da našoj guzici bude ugodno, nego da i drugima budemo dobri, da se nečeg odreknemo i tako to.
    I doći će sve na svoje tapš tapš tapš

MariolaST avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ne znam.
    Svima je neopisivo gore.

Draga Cherry, mislim da točno znam kako ti je. Već sam tri puta imala duge pauze kod kuće (od otprilike po dvije godine) i ne da mi je i samoj trebala prilagodba, nego i svima mojima doma. Osjećala sam kao da je sav teret ovoga svijeta na meni. Nakon nekog vremena 'odrađivala' sam sve automatski i sve manje mislila na sebe jer su obaveze preuzele svoje, a ukućani su se naravno privikli, jer ili tako, ili nikako. Radit moram, nažalost, a san mi je biti 'mama kod kuće'. Kad to možda i jednog dana budem mogla ostvariti, oni će narasti, pa ću im samo smetati. Zato, iako je jako teško sve uskladiti, ipak bolje da radim, samo kod nas nema ono - četiri sata - što bi za svaku mamu bilo najbolje.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

pikula

Ifigenija

MariolaST

hvala vam

ma, znam ja da će sve biti ok, nije meni ni sad tako loše, nisam luda pa da ne znam da ljudi imaju puno gore probleme, ali eto...
    morala sam malo samu sebe sažalijevati...
    najgore je što znam kako mi je bilo lijepo doma, baš sam uživala

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj MariolaST prvotno napisa Vidi poruku
    . Radit moram, nažalost, a san mi je biti 'mama kod kuće'. Kad to možda i jednog dana budem mogla ostvariti, oni će narasti, pa ću im samo smetati.
    Moje skromno mišljenje da mama može početi smetati tek kad djeca zasnuju svoju obitelj i to ako se ne može pomiriti s time da je to nova, druga obitelj, a za to često nije dovoljno samo da radi ili da je u drugoj kući. A moje osobno iskustvo je da mame koje su cijeli život bile šefice na poslu i te kako vole šefovati i dugo u mirovinu tako da to koliko ćeš ugnjaviti svoju djecu u konačnici ne mora nužno biti vezano za status zaposlenosti, više za satus u glavi

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Pikula, točno.
    I isto tako mama smeta ako je dosadna, ako gnjavi djecu.
    Nisam dosad vidjela da je dobra, nježna mama nekome na smetnji. tj, ako se zna maknuti, baviti nečim svojim i ne zabadati nos
    A to se stigne, baš kako si rekla, i nakon posla, i vikendom.

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Joj, bas mi ide na zivce cinjenica da nas finansije drze u saci Toliko zena se zali na isto. Zele se posevetiti obitelji, ali je ne mogu zakidati ni za finansijsku stranu. Evo, ja radim od kuce i ne mogu se dovoljno zahvaliti Bogu sto mi je poslao takvu priliku u ovom trenutku u zivotu, da kolicinu i vrijeme posla sama rasporedjujem. Toliko je lakse...

MariolaST avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Moje skromno mišljenje da mama može početi smetati tek kad djeca zasnuju svoju obitelj i to ako se ne može pomiriti s time da je to nova, druga obitelj, a za to često nije dovoljno samo da radi ili da je u drugoj kući. A moje osobno iskustvo je da mame koje su cijeli život bile šefice na poslu i te kako vole šefovati i dugo u mirovinu tako da to koliko ćeš ugnjaviti svoju djecu u konačnici ne mora nužno biti vezano za status zaposlenosti, više za satus u glavi
    Totalno neprilična primjedba, a i promašena, jer sam mislila na situaciju kad su djeca već veća, počnu izlaziti itd..., dovedu neko društvance i sigurno vole neku svoju intimu, ali pošto nije bila riječ o tome, nije sad više ni bitno!!!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

MariolaST ajme oprosti, ja sam mislila da sam šaljiva, nisam te htjela uvrijediti, ono kao čavrljamo. Sori

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Često razmišljam o tome kako su neke Europske zemlje naklonjene
    majkama u smislu prilagođavanja radnog vremena individualnim potrebama.
    Npr. zašto nebi majka mogla izabrati da radi polovicu ili 75% radnog vremena?
    Ili da može izabrati da koristi više slobodnih dana u godini?
    Poslodavcu bi trebalo biti svejedno jer bi je toliko manje i platio.
    Ili da se više koristi rad od kućE?
    Nikad mi nije bilo jasno, ako tako nešto funkcionira u NL, Britaniji ili Austriji
    zašto ne može kod nas?
    krojachica, ne znam jel znas cijelu pricu u NL. Naime istina je da njihove mame imaju 1 dan tjedno za ne radit do djetetove mislim 3 . god neke cak mogu i uzey jedan dan za radit od doma, medjutim tu se krije i druga strana prica.

Njihove mame imaju nehumanih samo 40 dana porodiljnog, i tad se vracaju na posao. Kad sam bila na sastanku u Hagu prije mjesec dana, sjedi s nama jedna kolegica koja mi govori kako njena curica ima 7 mj, ja onako zgranuto ne znajuci pitam pa di je sad dijete a ona meni govori kako je u nekoj child care institution (kao jaslice za jako male bebe) i da ona nazalost radi vec 6 mj. ja sam ostala paf, u sebi mi se plakalo, nisma mogla ni zamisliti to malo klupko u tamo necijim rukama, kako place i trazi mamu, tatu,...dojenje bolje da ne spominjem, skoro pa da uopce ne doje ...

tako da hvala lijepa ne bih ja njihove regule, radije nek sam ja sa svojim djetetom cijelo vrijeme do njenih fodinu dana,a poslije jaslice ili baka servis nego ovako kao kod njih, uzas zivi, sva se najezim kad se sjetim.

s tim da sam ja stvarno uzivala na porodiljnom (i opet uskoro planiram) i nisma jedva cekala povratak na posao,al moj izbor ne bi bio biti doma s djetetom do 3. ili 6 godine jer mislim da to nije dobro za dijete (a nije ni za mene), moje misljenje je da dijete treba ici u jaslice, vrtic.

Rado bih radila na pola radnog vremena ono vrijeme kad je L. jos bila mala,al mislim da mi nismo svjesni koliko je kod nas jos relativno dobra situacija veyano uz porodiljni kad pogledam sto se dogadja u Francuskoj, USA,Belgiji, i mnogim drugim zemljama. Ja sma presretna s mogucnoscu sto sam bila s malenom godinu dana i sad opet ponavljam istu pricu s drugim djetetom.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    [
    s tim da sam ja stvarno uzivala na porodiljnom (i opet uskoro planiram) i nisma jedva cekala povratak na posao,al moj izbor ne bi bio biti doma s djetetom do 3. ili 6 godine jer mislim da to nije dobro za dijete (a nije ni za mene), moje misljenje je da dijete treba ici u jaslice, vrtic.

.
    Pretpostavljam da misliš da nije dobro za tvoje dijete. ima druge djece kojima je to najbolja ili jedina prihvatljiva opcija.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

da sirius govorila sam za nas jer moja L. obozava ici u jaslice.

istina Bog opcenito govoreci mislim da nije dobro ako se moza birati da je dijete bas cijelo vrijeme doma sve do skole, ...al to je sad neka druga tema pa da ne skrecemo..

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo, ja sam jedna mama koja ima karijeru i sad sam doma na porodiljnom. Uglavnom ako usporedim te dvije uloge, zaposlene mame i domacice, mogu samo reci da su neusporedive. Biti domacica je milion puta lakse, slobodnog vremena je puno vise. Ah, moram uplatiti loto.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    da sirius govorila sam za nas jer moja L. obozava ici u jaslice.

istina Bog opcenito govoreci mislim da nije dobro ako se moza birati da je dijete bas cijelo vrijeme doma sve do skole, ...al to je sad neka druga tema pa da ne skrecemo..
    Čuj, meni se ponekad čini da nije niti za mene najbolja opcija da budem 24 sata u kući i djeci na raspolaganju. Istina i meni dođe da mogu barem nekoliko sati prepustiti svoju djecu drugima na brigu, pa makar morala i na posao. Ali eto postoje djeca za koje kolektiv iz raznoraznih razloga nije najbolji izbor ili uopće nije izbor. To opet ne znaći da dijete nije socijalizirano, postoje mogućnost socijalizacije i izvan jasličko-vrtičkog sistema.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ne znam kako ćete komentirati, ali ja mislim da ni za potpuno zdravo dijete nisu jaslice niti vrtić do barem 4. godine.
    Lili, tvoje je dijete vjerojatno od rijetkih koje bez beda prihvaća takvu sredinu. No, sa zdravstvenog stajališta, dječji imunitet do 3., 4. godine nije toliko jak da bi podnio sve one viruse i bakterije koje vladaju u jaslicama (oprostite na ovom totalno laičkom izražavanju). Meni bude strašno žao djece koja moraju u jaslice ili vrtić, a koja su stalno bolesna. TAkvih znam jako puno.
    Osim toga, djeci do tih godina uopće nije potrebno društvo druge djece na način da se zajedno igraju i slično jer se oni jednostavno ne znaju zajedno igrati. Možda će se igrati jedno pored drugog, ali zajedno ne tako da je ta famozna socijalizacija totalno napuhana.
    Gledam svoje dijete. Odemo kod frendice, ona i njezin mali se igra svako u svojem kutu ili se pogurkaju oko autića. Na ulici prilazi drugoj djeci da bi im tutnula cvjetić i to je to. Stvarno ne znam kako bi se ponašala u vrtiću.
    Osim toga, kao su se djeca na selu socijalizirala? Gdje su bili vrtići i jaslice? Bili su uz baku, a onda na klupici ispred kuće s drugom djecom.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moje jasličko dijete nije bolesno i obožava igranje sa drugima (možda zato jer je drugo dijete i doma se igra sa starijom, ne kraj nje). Tako da isto kao i Lili, procjenjuj samo za svoje dijete.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, ja sam jedna mama koja ima karijeru i sad sam doma na porodiljnom. Uglavnom ako usporedim te dvije uloge, zaposlene mame i domacice, mogu samo reci da su neusporedive. Biti domacica je milion puta lakse, slobodnog vremena je puno vise. Ah, moram uplatiti loto.
    Svaka tebi čast, ali nije isto biti na porodiljnom godinu dana i odreći se karijere, prihoda i mnogo toga što ide uz to na duže vrijeme sa ili bez obitelji blizu, sa ili bez više djece, zdrave djece ili djece s zdravstvenim ili nekim drugim posebnim potrebama, tako da vjerujem da i ti uspoređuješ samo svoj porodiljni sa svojim periodom rada na poslu, osim ako nemaš neki drugi uvid, na osnovu nečeg drugog? Što bi rekla moj prof iz eng sve ima svoje advantages and disadvantages, a u društvu u kojem 90 posto radno aktivnih žena radi (uz svu nezaposlenost) vidjela bih te da godinama pričaš sam os ljudima iznad 65 i ispod 5.
    Posljednje uređivanje od pikula : 17.02.2011. at 08:55

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mudro zboriš , pikula.
    Mene je ta spoznaja potpune društvene izoloranosti puknula negdje u trenutku kada je E. imala oko godinu i pol. Obzirom da je ona dijete koje ne smije u kolektive , zatvorene klimatizirane prostore... moj izlazak iz kuće sveo se na odlazak kod liječnika, u lokalni dućan po kruh i odlazak na plac jednom u tjednu.

MariolaST avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

MariolaST ajme oprosti, ja sam mislila da sam šaljiva, nisam te htjela uvrijediti, ono kao čavrljamo. Sori
    Ma sve O.K.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I da svi su puni priče o socijalizaciji djece, a mame? Hoću i ja svoju igraonicu ! Ma kad se sjetim svih kavica, ručkića, ispunjavajućih rasprava i druženja koja idu uz posao- biti doma danas kod nas je kao odlučiti se biti karmelićanka... LOL
    Je tu i tamo uspijemo preko 7 brda i 7dolina (jer mama doma ima taman jedna na 20 km2) dojahati jedna do druge i između dućana, apoteke... (juz jedan prihod rijetko tko može imati dva auta (ako uopće) ili benzina da se razvaža, dakle kad se dočepam auta, slažem rutu ko camel trophy SVE mora biti usput, a i već sam pričala o otme kako se spretno uvaljuju sitnice za obaviti jer ti jedina u široj obitelji imaš vremena za sve od bauhausa do podizanja nalaza) i uz ciku i i viku najmlađih dok jedna kuha ručak popričati malo prije nego druga mora po dijete u školu (koja ako ne ide u boravak traje do 11:25 ili 12:15)
    ma mislim meni je ovako super i ta prijateljstva su to čvršća što su izloženija više prepreka i ne bih se nikad vraćala na staro, ali sve ima svoje... Niš nije all bed ili all good i zapravo čovjek mora biti spreman i odreći se nečeg i biti na miru sa svojom odlukom koja god ona bila, ako znaš da je to najbolje za tvoju obitelj... Evo radim na tome

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja se slažem s pikulom i zato ne bih mogla biti mama kod kuće. a još imam problem da se toliko zalijenim kad sam doma, da mi se skoro pa neda oprat kosa, kao imam cijeli dan vremena za sve pa ću sve kasnije al dobro, to ovisi o tipu osobe.

a kad je riječ o socijalizaciji djece, ja bih dok nisam imala M, odmah potpisala sika piku, al ova mala me skroz demantirala. ona je baš vrtić tip, uživa ići u vrtić, igra se s djecom od kad je krenula s dvije i pol godine, sve joj paše. i jedenje i spavanje i igranje - sve.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

meni je taj boravak kod kuće teško padao iz banalnog razloga - ne volim kućanske poslove ! ni spremanje, ni kuhanje, ništa što je vezano za kuću i njeno održavanje. i da je po meni, cijeli bi se dan igrala s klincima na podu, šetala ih po vani a da nam netko drugi fino kuha i sprema kuću

inače mi je na porodiljnima bilo kao i cvijeti - ulijenila sam se i nisam ništa stizala. otkad radim, bolje se organiziram i većinu toga stižem.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ej curke, ne znam sto vam reci iz mog iskustva nije lako biti ni domacica a ni poslvona zena sve ima svoje tako da ne bih bila iskljuciva. Istina bog kad sam bila doma manje stvari sa mstizala napravit nego kad sam sva u djiru,al opet izmori istodobno i posao, kuca, dijete,...al ja se ne zalim, zadovoljna sam stvarima onakvima kakve jesu. Dok sam na Porod. pronalazim dobre strane istoga,a kad radim onda isto tako, nastojim bit na suncanoj strani kako da kazem.

sto se tice jaslica, ja sam apsolutno ZA nakon naseg iskustva, tocno je da je jako puno djece cesto bolesno ali moja L. nije, stavrno je zdravo dijete (dojila sam je 15 mj) s povremenim prehladama ali nnikad iakd u zivotu nije pila antibiotik kuc/kuc imamo preko 21 mj i u jaslicama smo vec 6 mj.

SikaPika, vjerujem mi da nije istina da se igraju jedno kraj drugoga, djeca u jaslicama se stvarno igraju jedni s drugima, mozda bas zbog toga sto su navikli biti u grupi. Milina ih je bila gledati, bas smo neki dan u vrticu gledali snimku kako se igraju, jedu, spavaju, vjeruj mi i ja sa mbila skepticna prema ranom odslaku u jaslice ali sad iz ove perspektive znam da sam napravila pravu stvar (imala sam cak i baku na raspolaganju), bar za moje dijete, ona tamo jednostavno uziva i ako ne ide bar dana tako joj nedostaje i veseli se svojim tetama i djeci. Lutkicama daje imena prema svojim prijateljicama iz vrtica.

neki dan sam bila na jednom rockasu i na prvu se vidjelo koja djeca ne idu u jaslice, ne bih htjela da se netko uvrijedi, ne zelim generalizirat al razlike se primjete. Inace ja postujem svaciji izbor,al moj nikad ne bi bio da dijete bude vecinu vremena s odraslim osobama,naravno ako nam to zdravlje i mogucnosti dozvoljavaju.

ova temz mi je jako zanimljiva i potpuno razumijem cure kad kazu da im nekad nedostaje razgovora s drugim mamama, prijateljicama,...a opet razumijem i Daedi, jer kad pretsanes radit imas osjecaj da imas stvarno puno vremena i onda krenes rjesavat nedostatke.

pozdrav iz Ljubljane (evo sluzbeno putujem i jedva cekam veceras zagrlit L.) sorry na tipfelerima cudna im je tipkovnica.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

krenus rjesavat zaostatke, sam htjela reci

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ma super Lili da curka uživa u jaslicama
    samo nemojte se ljutiti, ali zna se u kojoj razvojnoj fazi se djeca igraju paralelno, a u kojoj zajedno i koliko dugo. Mislim pedagogija nije baš znanost od prošle godine, i ama baš nitko ozbiljan vam neće reći da dijete do tri godine treba svakodnevnu 8satnu igru sa 15 vršnjaka, kao što vam neće reći niti da dijete privežete za sebe i ne puštate djecu blizu do škole, tako da, čast iznimkama, ali sve ovisi kakve jaslice, tete, klinci, situacija doma... Nije to baš sam tak- pitajte tete koje rad u jaslicama
    Posljednje uređivanje od pikula : 17.02.2011. at 10:49

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

sve 5, pitala tete,i kazu da se neka djeca stvarno igraju zajedno, a imam i tete frendice ...zato i ne govorim bezveze iz glave.ja sma puno puta svjedocila kako se moje dijete igra sa sestricnom i djecom iz kvarta u parkicu sa njima ne pokraj njih za sebe.mi kreativne mame nosimo krede i svakakva cuda...

al oni ti se zapravo u jaslicama igraju od 9 do 12h to je samo tri sata,jer je prije dorucak, a iza 12h idu spavat a vecinu njih se kupi nakon 15h direktno nakon spavanja tako da je to daleko od 8 sati igre ...

Stranica 6 od 10 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •