Stranica 22 od 69 PrviPrvi ... 12202122232432 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,051 do 1,100 od 3421

Tema: Homeschooling?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    Svimbalo, nas skolski sustav je jako daleko od idealnog,
    cast izuzecima i dobrim uciteljima koji se trude plivati u njemu, ali sustav kao takav je zastarjeo. Debelo.
    potpisujem...dijete mi je u vrtiću možda ne idealnom- ali nekako mislim da si smijem dopustiti usporedbu i konstataciju- naprednijem nego će škola činimi se bit za još ohhoho godina
    - je li lakše u vrtiću biti inovantan i kreativan- ne bih baš rekla ali osjetim znatniji napredak (bez obzira na razne loše tete, velik broj djece i njihovu dob- u stvari usprkos svemu tome) i volju za novim nego u školi

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I cemu toliki strah da su HE djeca nesocijalizirana?
    Ako su HE nisu stalno u kuci.
    Ovi koje ja znam imaju i siri krug prijatelja od ostalih.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Svimbalo, nas skolski sustav je jako daleko od idealnog,
    cast izuzecima i dobrim uciteljima koji se trude plivati u njemu, ali sustav kao takav je zastarjeo. Debelo.
    OK, ali si ti rekla da nije ni blizu PROSJEČNOM.
    A to, oprostit ćeš, ipak nije istina.

Zapravo, ina je sažela moja razmišljanja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. mislim da se tako neće mijenjat sustav, nego će se povećavat postojanje raznih paralelnih realnosti. Ali, živi bili pa vidjeli, bolje da homeskuling uđe u neki sustav, nego da visi kao neki paralelni svijet, relativno nepriznat. Iako, sumnjam da će to poslodavci priznavat. Tj. mislim da se tako jače žigoše vl. potomak nego da je prošao školski sustav.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I cemu toliki strah da su HE djeca nesocijalizirana?
    Ako su HE nisu stalno u kuci.
    Ovi koje ja znam imaju i siri krug prijatelja od ostalih.
    Koliko im je širok krug prijatelja, tj. je li to jedna te ista niša, ili "šaraju" po nišama i druže se, primjerice, s nekim tko je u odijelu i ide na posao u neku korporaciju? Ako je - predrasuda s moje strane.

I.. kako ih gledaju ti.. .većinski?
    Posljednje uređivanje od ina33 : 05.05.2011. at 11:27

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ja mislim da u previse toga ne zadovoljava kako treba ni prosjecno potrebe djeteta prije sveha, obitelji a ni drustva.
    Valjda nemamo sasvim jednake kriterije.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Tj. mislim da se tako neće mijenjat sustav, nego će se povećavat postojanje raznih paralelnih realnosti. Ali, živi bili pa vidjeli, bolje da homeskuling uđe u neki sustav, nego da visi kao neki paralelni svijet, relativno nepriznat. Iako, sumnjam da će to poslodavci priznavat. Tj. mislim da se tako jače žigoše vl. potomak nego da je prošao školski sustav.
    Ali, ako osoba ima završen, npr MIOC i nakon toga FER, koga briga gdje je bio prvih 8 godina?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ina, moji klinci su ful u sustavu a ne druze se s korporarivnom ekipom
    u odijelima .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ali, ako osoba ima završen, npr MIOC i nakon toga FER, koga briga gdje je bio prvih 8 godina?
    Nikoga, ako su mu roditelji u stanju pružit dovoljno klasik znanja koje će tražit na upisu u MIOC, a ne ovog off znanja, koje se na prijemnom u MIOC-u ne traži?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ina, moji klinci su ful u sustavu a ne druze se s korporarivnom ekipom
    u odijelima .
    Naginju rubnim nišama? Zafrkancija, of kors da nije crno-bijelo, ali u ovakvim raspravama morala bi pisat ko muški nik s uskličnikom (toliko kilometraže) da bude ful politikli korekt.

Konkretno, znam da većina u ST-u misli da takvi egzistiraju samo u reklamama za mobaće, ali sad je tu drugi par postola.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 05.05.2011. at 11:30

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nikoga, ako su mu roditelji u stanju pružit dovoljno klasik znanja koje će tražit na upisu u MIOC, a ne ovog off znanja, koje se na prijemnom u MIOC-u ne traži?
    Ma da, to smo već na prvih 20 stranica utvrdili: Da HS, ali s kontrolom

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zene odoh malo radit dok su djeca jos u skoli

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A ako homeskulani kurikulum kojeg misle ponudit bude isti ovome koji sprema za MIOC - čemu homeskulanje? Čini mi se da želja za time dolazi iz jedne pootrebe odmaka i off-a.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma da, to smo već na prvih 20 stranica utvrdili: Da HS, ali s kontrolom
    Kontrola - another brick in the Wall .

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Zene odoh malo radit dok su djeca jos u skoli
    Eto, a ti bi houmskulala .

Ok, ajmo sad još malo ispočetka, a nastavno na inine argumente (koji su mi svi vrlo realni)- čemu onda?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a to može 1%roditelja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    a to može 1%roditelja.
    Po meni - da.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Po meni - da.
    pa i po meni.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ne bi ih puno više niti školovalo djecu kod kuće.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ne bi ih puno više niti školovalo djecu kod kuće.
    a baš da se te dvije skupine poklapaju-ona koja može djecu pripremit za teže škole i ona koja bi školovala kod kuće? vrlo teško, možda se u postotku preklapaju.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam prilično sigurna da bi se u Hrvatskoj poklapale, tj. da bi djecu kod kuće školovali oni koji bi za to bili jako motivirani i imali dobre razloge.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    a baš da se te dvije skupine poklapaju-ona koja može djecu pripremit za teže škole i ona koja bi školovala kod kuće? vrlo teško, možda se u postotku preklapaju.
    Nemam pojma, sigurno bi bilo i neškolovanih u tom slučaju i to ne mali broj njih, koji bi na kraju zaključili ne mogu ja to pa bi uskakali nazad u sustav itd. Za 1% njih - fine by me, nadam se da to nešto ne poskupljiuje državu - ta nostrificiranja "sustav-hoppinga".

BTW, jel' se kod nas priznaje akupunktura - jel' se konačno uspijeva nostrificirati ili ne...

Ono, ako ne, o čemu mi tu pričamo... o nekom vrlom novom svijetu još više razina iznad naših mogućnosti (love i sustava).

Mislim OK - ako je fizlozofski kutak, i rubrika "iz kraljevskih dvora", toliko je to udaljeno, po meni, od naše reale.

U stvari - kako je zamišljeno financiranje uključivanja homeskulinga u sustav ili... u stvari... koji je cilj, samo da to bude dozvoljeno, o vlastitom trošku ili? Ako je to cilj, to mi je korektno, a ne mogu tvrditi to bi bili ovakvi ili onakvi ljudi... i iz ove rasprave ne vidim nikog tko bi se na to usudio, a da ima ono "fakat super znanje i da će mu se mali/mala moć upisat u MIOC".
    Posljednje uređivanje od ina33 : 05.05.2011. at 12:03

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pliz pogledajte vi koje mozete link na youtube
    jer je tamo predstavnica udruge lijepo objasnila kakav model oni traze
    i mogu reci da je vrlo kontroliran, toliko da se neki pitaju cemu uopce onda HE
    ( na sto najkrace mogu reci-pa barem zbog toga sto mozete birati TKO i na KOJI NACIN
    ce poduciti vase dijete tom gradivu, u kakvom ce okruzenju uciti isl.).
    U takvom modelu nema sanse da dijete ne dobije odgovarajuci nivo obrazovanja,
    zato sto se godisnje testira i ako padne na testu - mora u skolu.
    Slovenci, koji vec niz godina imaju taj sistem, nisu do sad imali takvih slucajeva.
    Nije dobro razmisljati samo iz straha i nagadjanja nego i iz tudjih iskustava.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

to sam i ja rekla kakav je to HS s kontrolom a opet ne mogu ga zamisliti bez kontrole....

s druge strane ovaj s kontrolom iz onog linka- ne pruža ništa drugačije školovanje od ovog klasičnog jer djeca uče po školskom programu i roditelji im doma pomažu oko učenje kao i ovima koji idu u školu-znači razlika je samo u tome što dijete nije fizčki u školi

- a besplatne knjige za HS s kontrolom- kako to ide?

-u svakom sluaju treba mjenjati školstvo što prije i mislim da smo se sve složile oko toga

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svimb, ne bih ni ja mogla sada provoditi HE
    jer mi nije tako poslozen zivot, ali podupirem .

Ivana, razlika jw velika kad biras tko i kako.

A sad kidam nalijevo
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 05.05.2011. at 12:16

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja ne bih rekla da to nije drugačije, jer u ovakvom slučaju roditelj sam bira učitelja, tempo, način pristupa - dakle to je jedan vrlo, vrlo individualiziran pristup školovanju (nije li to ono što bismo svi željeli za djecu?)

Meni osobno takav strogo kontrolirani model i jest jedini prihvatljiv, i jedini na koji bih se odlučila, dakle model kao slovenski, gdje je ako se dobro sjećam dijete čak upisano u neku školu i sa školom se tijesno surađuje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pogledam doma link na youtubeu. A propos pitanja želimo li svi individualizirani pristup - moja primarna želja je da mi se dijete uklopi i da bude sretno, a ne toliko naglasak na individualiziranome nečemu.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

gdje je ako se dobro sjećam dijete čak upisano u neku školu i sa školom se tijesno surađuje.
    ja to upravo i ne kužim, dijet uči po knjigama i programu te škole, samo mu roditelj pomaže- pa ne pomažu li svi roditelji i nače svojoj djeci oko učenja?(razlika je samo što ovo dijete nije fizički u školi, nema svoje društvo generaciju)...rekli su da bi dijete moglo ići na izlete...moš mislit kako bi ga prihvatili njih 30 na izletu ili maturalcu a ovaj novi-???!!!

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Čupam ti samo ovu rečenicu iz posta i ne obraćam se samo tebi, nego generalno. I bojim se da idem u offtopic.
    Zašto bi sve u životu trebalo biti idealno i prilagođeno svakome pojedincu?
    Osim što ti nije moguće praktično izvesti, je li fakat potrebno?
    Već sam to puno puta pisala na ovom forumu, čini mi se da je skroz fulano tražiti u svemu da bude prilagođeno baš nama, baš našem djetetu.
    Jer to nije stvarni život.

Ne živimo svatko u svom mikrokozmosu u kojem nema interakcije s drugima, upravo suprotno, većina nas živi u društvu koje ipak traži da se bar do određene mjere
    prilagodimo, jer se društvo rijetko prilagođava NAMA.
    Imaš pravo , idealno zvuči kao utopija. Realnije bi bilo reći optimalno, a sada je vrlo često minimalno ako gledamo cjelokupnu populaciju.
    Minimalno u odnosu kako naučiti sam proces učenja, minimalno u odnosu na znanja i vještine koje se traže kasnije na radnom mjestu ( a ispod svakog prosjeka prema znanju i metodama koje će se tražiti za 20 godina kada današnji prvoškolci završe školovanje). Nisam mislila samo na osobne potrebe i različitosti u usvajanju gradiva od učenika do učenika.
    Javi se obavezno za koju godinu kad budeš majka školarca, baš me zanima kako ćeš onda doživjeti sustav.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kad dijete uči, a roditelj mu pomaže to je jedno, a drugo je kad učitelj djetetu prezentira gradivo, objasni, nauči ga.
    U HS roditelj bi imao drugačiju ulogu nego onu koju ima kad djetetu pomaže da shvati već prezentirano.
    Nemojmo se zavaravati pa misliti da je djetetu dosta knjiga. Da je to tako ne bi postojali ni učitelji ni škole.
    Evo, ja sad učim i rado bih da netko kraj mene glumi atome (kao jedna krasna profesorica s PMF-a na pripremama za faks na otvorenom sveučilištu ).
    Edit: pišem IvaniZg
    Posljednje uređivanje od Cubana : 05.05.2011. at 12:33

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Da li je uopce moguce u HR djecu uciti kod kuce?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mislim da samo u iznimnim situacijama bolesti, i kad je bio rat...ali to i je teme HS ...jedna udruga ga želi "ozakoniti" i sprovesti, pa malo raspravljamo- gotovo da smo se sve složile oko toga da je to OK dok je pod nekom kontrolom (uglavnom pedagoškim metodama u našim školama itekako treba alternativa)

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kad dijete uči, a roditelj mu pomaže to je jedno, a drugo je kad učitelj djetetu prezentira gradivo, objasni, nauči ga.
    U HS roditelj bi imao drugačiju ulogu nego onu koju ima kad djetetu pomaže da shvati već prezentirano.
    Nemojmo se zavaravati pa misliti da je djetetu dosta knjiga. Da je to tako ne bi postojali ni učitelji ni škole.
    Evo, ja sad učim i rado bih da netko kraj mene glumi atome (kao jedna krasna profesorica s PMF-a na pripremama za faks na otvorenom sveučilištu ).
    Edit: pišem IvaniZg
    ali ne bi djeca imala "školovane" učitelje, prvotna misao je bila da bi ih isključivo roditelji poučavali....

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ivana, ne nuzno (samo) roditelji. HE pruza sirok spektar mogucnosti
    jer ako bi se to ozakonilo, tko bi sprecavao roditelje da za one stvari za koje se ili
    ne smatraju kompetentnima ili ne mogu, ne stignu, stogod,
    unajme nekog drugog da iz tog podrucja poducava dijete?
    Ako si gledala jutrosnji prilog, bilo je receno da se recimo u VB
    roditelji udruzuju i razmjenjuju kompetencije
    tako da organiziraju radionice ili poduku
    iz onoga sto pojedinacno dobro poznavaju.
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 06.05.2011. at 00:30

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ivana, ne nuzno (samo) roditelji. HE pruza sirok spektar mogucnosti
    jer ako bi se to ozakonilo, tko bi sprecavao roditelje da za one stvari za koje se ili
    ne smatraju kompetentnima ili ne mogu, ne stignu, stogod,
    unajme nekog drugog da iz tog podrucja poducava dijete?
    Ako si gledala jutrosnji prilog, bilo je receno da se recimo u VB
    roditelji udruzuju i razmjenjuju kompetencije
    tako da organiziraju radionice ili poduku
    iz onoga sto pojedinacno dobro poznavaju.
    pa da to i kažem roditelji s različitim znanjima bi se imjenjivali ali ne i nužno "školovani" učitelji tj. prof. iz pojedinih predmeta, osim ako koji roditelj nije učitelj ili profesor- nitko u prilogu nije spomenu "prave" profesore koji bi im doma podučavali djecu, već su inzistirali na roditeljima
    - jer mnogi bogataši, sportaši,glumci,pjevači, zvijezde itd. kroz povjest ali i danas imaju privatne učitelje (školovane) ali ovdje nije riječ o tome- bar ja nisam to shvatila kao temelj onoga na ćemu ta udruga inzitira-shvatila sam da inzistiraju na poduci roditelja koji se izmjenjuju, (besplatno) a ne privatnih učitelja koji se plaćaju (to bi bile ko mplaćene instrukcije)

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    pa da to i kažem roditelji s različitim znanjima bi se imjenjivali ali ne i nužno "školovani" učitelji tj. prof. iz pojedinih predmeta, osim ako koji roditelj nije učitelj ili profesor- nitko u prilogu nije spomenu "prave" profesore koji bi im doma podučavali djecu, već su inzistirali na roditeljima
    - jer mnogi bogataši, sportaši,glumci,pjevači, zvijezde itd. kroz povjest ali i danas imaju privatne učitelje (školovane) ali ovdje nije riječ o tome- bar ja nisam to shvatila kao temelj onoga na ćemu ta udruga inzitira-shvatila sam da inzistiraju na poduci roditelja koji se izmjenjuju, (besplatno) a ne privatnih učitelja koji se plaćaju (to bi bile ko mplaćene instrukcije)
    Osnovu poučavanja izvan ustanove najčešće bi provodi roditelj ili uz druge roditelje, ali naravno da (ako je HE ozakonjen )nitko ne brani roditelju da plati školovanog profesora npr. francuskog jezika ili fizike da poučava dijete.
    Posljednje uređivanje od sirius : 06.05.2011. at 07:29

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Da ja svoje dijete doma školujem sigurno ne bi manje znalo.
    Al bi bilo psihički oštećenih. I s jedne i s druge strane
    potpis

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    ali ovdje nije riječ o tome- bar ja nisam to shvatila kao temelj onoga na ćemu ta udruga inzitira-shvatila sam da inzistiraju na poduci roditelja koji se izmjenjuju, (besplatno) a ne privatnih učitelja koji se plaćaju (to bi bile ko mplaćene instrukcije)

udruga ne inzistira na tome. udruga inzistira na necem drugom. a to cak nije ni obrazovanje izvan institucije osnovnog skolstva, jer bi dijete bilo upisano u osn.skolu i provodila bi se kontrola znanja u okviru nacionalnog kurikuluma u toj istoj osnovnoj skoli. malo pojednostavnjeno, jedina razlika bi bila da dijete nije obavezno pohadati nastavu, nista drugo. a kako ce roditelj osigurati djetetu poduku, to je vrlo individualno. niti to moraju biti samo roditelji, niti privatna poduka tipa instrukcije, niti specijalizirane skole tipa stranih jezika, glazbene, niti samo dijete i razna pomagala, a moze biti sve odjednom. kombinacija ima koliko ima djece i roditelja, i vise od nabrojanog, ovisno o nacinu zivota, okolini, financijma... cak je moguce (u ovom slovenskom modelu koji predlaze udruga) da dijete pohada odredeni predmet u skoli u koju je upisano.

mislim da u cijeloj prici veliku pometnju izazova sam naziv koji sadrži rijec HOME, jer takav pristup obrazovanju uopce ne mora biti vezan za dom, barem ne na toliko iskljuciv nacin na koji ga vecina interpretira.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo i najfriškijeg priloga iz "DJH"
    http://www.youtube.com/watch?v=SQSw_...re=uploademail

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

predavanje u knjižnici Ogrizović
    http://www.dvijemame.com/vi-ste-rekl...-kod-kuce.html

intervju u Školskim novinama, broj 19
    http://www.skolskenovine.hr/tjednik.aspx

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Ne znam je li ova tema još aktivna, a ni ja baš nisam aktivna na forumima. Čitala sam i slušala nešto o obrazovanju kod kuće i mislim da je sve to zanimljivo, ali uglavnom za roditelje koji su kod kuće, dakle ne rade i žive u uvjetima gdje se mogu naći razne aktivnosti za djecu. Da žive u jednom selu u Lici, recimo, sigurno bi djeci bilo zanimljivije u školi nego da su stalno kod kuće. Ono što sam htjela napisati svim onima koji žele da se uvede obrazovanje kod kuće u hrvatskoj (protiv čega nemam ništa protiv) htjela bih reći da se tu ne radi samo o obrazovanju kod kuće nego će se onda trebati promijeniti mnoge stvari u svim razinama obrazovanja kod nas, pogotovo uvjeti pri upisivanju učenika u srednje škole pa i na fakultete. Dakle, treba uzeti u obzor da obrazovanje kod kuće nije jedan odvojen segmet obrazovanja nego je povezan sa svim, a ta povezanost i treba postojati ako žele da im djeca poslije mogu normalno nastaviti život i odabrati zanimanja (jer gle, obrazovanje je put prema nekom zanimanju i onda poslu, a ne samo ukras) ili otići na neki fakultet.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pa sustav je tu radi nas (bar tako kažu) i radi nas se i treba mjenjati (pod nas mislim nas ljudi opčenito, ne nas koji podupiremo HS).

Ja želim da mi dijete normalno živi, al da sam preopterečena sa tim dal će diplomirati i doktorirati il bit običan farmer, nisam. Što se mene tiče, bolje mu je da se ne opterečuje sa svim tim, želim ga naučiti da visoko obrazovanje može a i ne mora donjeti uspijeh i sreću. Ako bude želio na faks pomoći ću mu, al ako bude želio bit drvosječa jednako ću bit ponosna i sretna radi njega.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Ja želim da mi dijete normalno živi, al da sam preopterečena sa tim dal će diplomirati i doktorirati il bit običan farmer, nisam.
    Ovako mislim i ja. Ali bila bih opterećena ako bih unaprijed bila svjesna da moje dijete ne može diplomirati ni doktorirati čak ni ako to poželi, nego da joj je izbor zanimanja sužen na zanimanja od farmera do frizerke.

Tako da ne bih homskulala prije nego znam da su stvoreni uvjeti da dijete nastavi školovanje prema svojim željama. (A i dalje bi mi to bio izlaz jedino u slučaju nasilja u školi i sličnih ozbiljnijih problema)
    Ali podržavam promjene u sustavu koje bi to omogućile.

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

nadovezujem se na pomikakicu
    i ja podupirem promjene u sustavu koje će omogućiti još jednu mogućnost izbora.
    mislim da nisam u stanju pružiti sve ono što škola nudi, a još manje se usuđujem da moja djeca budu pokusni kunići
    ali ako će mi kćer imati želju da homskula,rado bih da pripomognem društvu da da mogunost kavalitetnog homskulanja, ne samo entuzijastične ideje

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kakvi pokusni kunići? HS nije ništa novo, ljudi su se tako školovali oduvijek, samo što je odnedavno škola mandatory, a prije nije bila. Ma sad se ne želim opet ponavljat i navoidt tisuće genijalaca i poznatih osoba kroz povijest koji su bili HSani. Nisu bili nikakvi pokusni kunići. Pokusni kunić je netko na kome se vježba nešto do sad nikad isprobano, HS je na ovaj ili onaj način tu od kad je čovjeka.

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

RozaGroza, mislim da se kod homeskulinga ne može reću u tom stilu - "ljudi se tako školovali oduvijek, a odnedavno škola obavezna". priča od prošlosti je drugačija. oni koji su se školovali kod kuće su bili imućniji, i mogli su si priuštiti privatne učitelje. danas se nešto slično događa - roditelji koji si mogu priušitit da ostanu kod kuće i brinu se za svoju djecu su čini mi se također obrazovaniji roditelji (i financijski stabilniji jer majka ne mora raditi, a nekad valjda ne radi zbog nečeg drugog). za mnoge koji dolaze iz neobrazovanih obitelji mislim da je redovna škola jedna od opcija da si izgrade život. Ne govorim ovdje o nekoj silnoj karijeri ili odlasku na fakultet, nego jednostavno o većem izboru i mogućnosti. Na drugoj strani, obrazovaniji roditelji koji se odluče na homeskuling misle da ne slanjem svoje djece u školi daju im više opcija i mogućnosti. Mislim da i jedna i druga strana ima dobre i loše stvari i svaki roditelj koji se odluči na to treba dobro izvagati. Moje dijete je još malo da bih mislila na to, ali s ozbirom da znam da ću nastaviti svoj posao do kojeg mi je stalo, znam da homeskuling nije za mene. A i nekako mi je drage da moja djeca kad malo porastu znaju da mama radi i druge stvari i ima druge interese, osim da je stalno s njima. Škole također nisu idealne, to svi znamo. Da se ja sada borim za nešto u vezi obrazovanja, radije bih se borila za kvalitetnije škole, odnosno da budu otvorenije, da djeca ne sjede u onim bolesnim i deformirajućim klupama nego se mogu valjati po podu, sjediti gdje i kako žele, da ne postoje ocjene sve do recimo kad je potrebno napraviti neku raaspodjelu za odlazak na fakultet i slično. ne vidim trenutne alternativne škole kao odgovarajuću opciju (pogotovo ne waldorfsku) jer nisu dovoljno kvalitetne, a iznad svega, nemaju kvalitetan nastavnički kadar. sviđa mi se ona ideja o protočnosti između redovnog školovanja i slobodnog izbora da se ne bude uvijek prisutan u školi, ali to je nešto što sustav treba srediti jer to zadire u rad s djecom koja nisu homeskuled.. itd. potičem da homeskuling dođe u hrvatsku jer mislim da je to samo jedan napredak u našoj otvorenosti, ali ne vidim homeskuling kao nužno neki napredak u obrazovanju djece. redovno školovanje - kad već spominješ povijest - ima tu zaslugu da su se mnogi siromašni izvukli iz siromaštva preko škole, a iznad svega, školovanje je važno za prava žena. uvijek me nekako strah da ponovno ograničavanje žena na to da budu uglavnom majke i odgajateljice vraća nas u povijest kad smo uglavnom samo to i bile (plus seksualne služavke muževima).

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Roza, je istina je. Kroz povijest su se homeskulali. Ali jel se pitaš zašto? zato jer nije bilo adekvatnih škola, imali su para ko blata i lijepo su imali stopedeset učitelja izsvegaisvačega.. Imali su školu, bolju nego ikakvu doma. I ja bih bila ALeksandar Veliki da me je Aristotel homekulao A uostalom svi su oni kasnijei kroz tu bajnu povijest morali završiti neke škole, imati neku diplomu, papir da bi bili BOškovići ,de Dominisi, Klovići

Fućkaj ga sa svim argumetima bjelosvjetskim, meni je to ipak neisprobano i friško. I to je samo osobno mišljenje...podržavam tvoju i svačiju volju, i to iskreno.vjerujem kako ima mama koje će odraditi to savršeno i mislim da im društvo treba dati priliku..ali ja sebe jednostavno smatram nekompetentnom za takvo nešto... čak se smatram nekompetetntnom za biti teta u vrtiću, iako nitko drugi nije naučio slova moju djecu..
    ja sam samo mama ...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A nije se HSao samo Aleksandar Veliki. Svi su se HSali, doma su se obrazovali ljudi od šegrta u postolara do lječnika i bankara, često je bio slučaj da roditelji nauče djecu i ono ćime se i sami bave, tako su sinovi lječnika bili lječnici, kčeri primalja su bile primalje itd.

To što je danas "drugo doba" mene ni 5 % ne tangira. Obrazovat ću svoju djecu, pružit ću im (uz pomoć uže obitelji) znanje od solfeđa do fizike, nek se pronađu, al iskreno, ne bih imala ništa protiv da moja djeca odluče bit farmeri i furaju samoodrživ život, jer na kraju krajeva i ja sama vjerujem da je to najispravniji način življenja, i nikako ne bih voljela da se izgube na "pokretnoj traci".

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma roza, siromašni slojevi su bili nepismeni, a to što su učili od roditelja je šegrtovanje - kovač bi naučio svog sina kovati, kožar bi svoga naučio svoj dio, a nitko od njih nije dobar dan znao napisati ili pročitati. nemoj romantizirati ta vremena.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Slažem se sa Pinky.
    A danas mnogi i pored škole i pored toga što doma moramo učiti ( i to puno učiti) svoju djecu da usvoje sva znanja predviđena školskim programom, ne znaju pravilno upotrebljavati ni vlastiti jezik, a kamoli nešto teže.

Pričati godinama unaprijed kako će dijete htjeti ili moći učiti nije baš korisno. Kad doraste do škole, vidjet će se.

Ali, kako paše odmor dok su na nastavi! Blaženstvo mira i tišine.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •