Stranica 36 od 69 PrviPrvi ... 26343536373846 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,751 do 1,800 od 3421

Tema: Homeschooling?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam vec spominjala unschooling ko prihvatljivu opciju, ali se izgleda izgubilo u moru postova.

svida mi se kako cokolina pise, i znam da se ono "prije kolektivnog skolovanja" moze shvatiti na razne nacine, sigurno, ali mislim da je u danasnje doba taj selektivan pristup sasvim ok stvar, vremena su se promijenila, nije vise takav klasni sustav kao nekad

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja se zalažem za nekontrolirani HS. A nisam baš nigdje jasno rekla kako bi moj plan učenja sa djetetom izgledao, samo sam spomenula da ne bi pratila kurikulum i da ne bi išla u po meni besmislene detalje.
    Negdje along the way bi uključila knjige bilježnice kompjuter...vidjet ćemo, nemam pojma još kakvi su kapaciteti moga Š. Za sad voli plastični čekić i gitaru...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ovo ide za Pinks

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čokolina, aha, znači nisu uopće kroz detinjstvo išli u školu?
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 24.05.2011. at 12:51

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    ja bi da se sustav unaprijedi i da bude puno kvalitetniji i suvremeniji nego je sad.
    i da je šareniji.
    pluralizam u obrazovanju mi se čini kao dobra podloga za napredak društva općenito
    jer znamo što se dogodi kad svi moraju misliti isto.
    u potpunosti se slažem s ovim. i ja sam za to da dođe HS: zapravo kad čitam o ovom konroliranom hs, mislim kad bi se malo promijenio dale bi se napraviti ok stvari. meni bi recimo odgovarlo nešto između redovnog školovanja i hs, mislim da sam to već spomenula, da djeca nisu kao u zatvoru pa moraju baš stalno ići u školu i tamo se školovati, osim kad su teško bolesna. Nekakav vrsta protočnosti i fleksibilnosti.
    I iznad sve ga bih izbacila one deformirajuće stolove i stolice koje su onako poredane u red. To uopće nije child-friendly.
    Kao što mi je ok to da doće hs mislim da se pridlozi za njega ne moraju u potpunosti temeljiti na onom slovenskom ili na britinskom, može se naći nešto potpuno novo, "hrvatsko". Iako znam da oni koji to odobravaju gore u instucijama vole da im se servira neki primjer koji će oni slijediti jer ih je strah eksperimentaranja. Zato mislim da je problem hs da nema dovoljno studija ili istraživanja o postignućima i rezltatima tog obrazovanja (jer djeca nisu u sustavuu pa se to ne mjeri). Kad bi takve stvari više postojale, onda bi i institucije reagirale drugačije. Na neki način ih razumijem, svi se oni boje pogriješiti i nitko ne želi biti kriv ako se djeci našteti.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja bih pitala nešto pobornike i simpatizere nekontroliranog hs-a. Evo, da ne pričamo više o nekim apstraktnim zanemarivačima, sarmama, kravama i ostalo, da malo pričamo o konkretnim primjerima, eno bila sam spomenula Rome, ali nitko baš ne trza.

Mislite li da je obvezno osnovnoškolsko obrazovanje donijelo romskoj djeci išta dobro, ili bi im bilo bolje da su pod izlikom nekontroliranog hs-a bili doma?

Ja sam išla s par Roma u osnovnu školu, za jednu curu znam pouzdano da ne bi ni išla u školu da nije morala, iovako je pol vremena izostajala jer je morala doma čuvati braću i sestre.
    Sustav nije bio prilagođen njima. Bili su loši učenici. Nisu bili najpopularniji u razredu (ali imali su prijatelje). Bi li im bilo bolje da nisu ni morali ići u školu?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

uh, romi su specijalan slucaj, njihov je stil zivota umnogome razlicit od naseg. barem od ovih u beogradu, koje znam osobno. ne znam sta bi ti rekla za njih, meni se iz ove perspektive cini da je za njihovu djecu dobro da idu u skolu, a mozda opet lupetam opterecena predrasudama, jer konkretno ne znam bas puno.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Dakle, za društvo u cjelini, da kontroliranom HS-u. Jer i Romi i alternativci su dio istog društva. Sustava kojeg voljeli neki ili ne postoji.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Htjela sam nešto pojasniti jer mi se čini da je nastao sukob i u različitom shvaćanju riječi "kontrola, kontrolirani HS". Roza spominje ljudska prava, Velikog brata i sl. pa mi se čini potrebnim reći da ja osobno (a vjerujem da ni većina nas koji smo za kontrolirani HS) ne zamišljam niti zagovaram tu kontrolu kao neko povećalo pod kojim bi roditelji koji se odluče za HS trebali biti više nego itko drugi. Kontrola se odnosi na neki oblik provjere da dijete ne zaostaje u obrazovanju, NE na neselektivnu kontrolu roditelja, upade u kuću, ulaženje u ostale sfere odgoja i slično. Samo kontrolu tog obrazovanja koje su roditelji svojevoljno preuzeli na sebe.

Prije par stranica je Cubana linkala ponešto o HS-u u UK i Sloveniji. Ne čini mi se da je u UK zakonom uveden HS bez kontrole, samo da ta kontrola nije stalna i da se ne prati nužno školski kurikulum, ali tamo jasno piše nešto u smislu da država zadržava ovlast zahtjevati da dijete uđe u školski sustav ako po ocijeni državnih kontrolora nije adekvatno obrazovano kod kuće.

I još jedna crtica o "live and let live" filozofiji. Čini mi se da je ona sasvim ok za pojedinca i stavove o nekim pitanjima. Ali kad država zauzme takav stav po pitanju obrazovanja djece, to zapravo znači "We don't give a f*ck". Iako možda našoj djeci ne treba briga države po tom pitanju, nekoj djeci treba i takve će djece uvijek biti, a kako je n.grace lijepo sažela prije par stranica- zakon pa tako i HS okvir se neće donijeti za svaku obitelj posebno, nego tako da svoj djeci pruži barem mogućnost stjecanja određenog minimuma obrazovanja.
    A ja opet pitam- zašto nekome smeta kontrolor u tramvaju, ako se ne šverca?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Jennifer, da ti odgovorim - mislim da od nekontroliranog HS nitko ne bi profitirao.

Po mom mišljenju niti djeca odgovornih i obrazovanih roditelja koji bi bili dobri kandidati za HS ner bi profitirala nekontroliranim HS.

Ne zbog uskraćivanja šetnje do škole, druženja u školi i sl., nego zbog toga jer smatram da pojedinac ne može imati dovoljno široko znanje za kvalitetno obrazovanje djeteta.

Uz to, mislim da roditelji ne mogu biti dovoljno objektivni, kako pri prenošenju znanja tako ni u provjeri znanja.

Ako se ovdje računa na pomoć susjeda, baka i tetaka, mislim da dosta roditelja takvu vrstu pomoći traži i uz redovan program školovanja.
    Ali obvezati npr. susjeda na podučavanje kompletnog gradiva iz određenog područja mi se čini malo previše (ja recimo nikad ne bi na takvo nešto pristala da me susjedi zamole ).
    Uz to, kako bi provjerili kompetentnost tog susjeda? Pa može nam dijete naučiti da je dupin riba, jer susjed tako misli.
    Znači, opet bi roditelj trebao sve kontrolirati.

I na kraju, što s tim djetetom/osobom nakon završenog 4-godišnjeg, 8-godišnjeg ili 12-godišnjeg HS?
    Da poslodavac vjeruje roditeljima na riječ (ja ne bi, da sam poslodavac).
    Što ako osoba nakon HS poželi nastavak obrazovanja na nekom fakultetu?
    Smije li se barem tada pristupiti provjeri znanja, ili kako ste vi neki to zamislili?

I molila bi da mi netko navede samo jednu dobrobit nekontroliranog HS. Ja se pokušavam sjetiti, ali ne ide i ne ide...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    I molila bi da mi netko navede samo jednu dobrobit nekontroliranog HS. Ja se pokušavam sjetiti, ali ne ide i ne ide...
    pa eto ti Roza nabraja na već... tridesetak stranica!

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pardon, molila bi da mi netko navede jednu dobrobit nekontroliranog HS-a, a koja ne uključuje teorije zavjere, prezir prema konzumerizmu, BB, Torcidu i sl.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ok mi je kontrola ako ne ukljucuje skolske testove, to sam vec napisala, tako mi se cini zasad. mislim nemam pojma kako izgleda ta provjera, ako je neki kao razgovor s roditeljima i djetetom onda ok, ali ovo s testom mi se cini nekak bzvz.

zv, u ovakvoj drzavi da netko zauzme stav "we don't give a f", hahahaha, ne smijem se tebi ali stvarno zvuci kao neka parodija. gdje se troskovi kresu na aromatiziranoj vodi i spajalicama

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pcelica jesi ti uopce citala koji post, na skoro sva pitanja smo vec odgovorili, o angaziranju strucnjaka, o daljnjem skolovanju po zelji...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja bi eto i Romima dopustila (kako se glupo osjećam kad pišem da bih ja nekome nešto dopustila) HS. Oni su građani republike Hrvatske, i dok god je dijete zbrinuto, zna čitat i pisat i nije fizički ni psihički zlostavljano, obrazovanje njihove djece je njihova stvar.
    To što neka majka zloupotrijebi svoje majčinstvo pa "HSa" dijete da prosi na Heinzlovoj nije problem zakona o HS.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    i dok god je dijete zbrinuto, zna čitat i pisat i nije fizički ni psihički zlostavljano
    Roza, pa o tome se radi.
    Kako bi ti znala čita li i piše njihovo dijete, ako ne postoji sustav provjere.
    A ne može valjda ta provjera stati na tom minimumu, razlikovanju slova i njihovom spajanju u riječi.

Osim toga, da bi djeca to naučila, netko ih treba i PODučiti.
    To znači da treba i inicijalna provjera.
    To je ono što ti se govori na već puno stranica.
    Rijetko tko ovdje je protiv HS-a, ali ih je većina protiv "daj šta daš" HS-a.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Jesam, čitala sam, ali i dalje ne razumijem kako bi npr. netko, nakon 12 godina školovanja po izboru roditelja i bez ikakve kontrole, upisao fakultet.
    Znači, kad tad bi morao proći neku provjeru znanja, ako želi nastavak školovanja.

Ti stvarno vjeruješ da bi takvo nešto moglo funkcionirati?
    I da ne bi bilo zlouporaba na sve strane?

Tko bi tu profitirao?
    Možda par pojedinaca s dovoljno bogatim roditeljima (angažiranje stručnjaka košta), naspram puno više djece kojima bi nekontrolirani HS uskratio i onu osnovu obrazovanja koje ovako ipak dobiju.
    Misliš da uz opciju nekontroliranog HS ne bi narastao broj nepismenih?

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Odgovarala sam mikki (koju nikako ne želim razljutiti :ječmenac: )

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    zv, u ovakvoj drzavi da netko zauzme stav "we don't give a f", hahahaha, ne smijem se tebi ali stvarno zvuci kao neka parodija. gdje se troskovi kresu na aromatiziranoj vodi i spajalicama
    Pa i to malo što ova država daje, je nekima jako puno. Možda ti zvuči kao parodija, ali hrvatsko školovanje, sa svim svojim manama, još uvijek jeftino, zapravo besplatno za socijalne kategorije nudi jako puno. A u smislu zakonodavnog okvira sve počinje od nekakvih konvencija o pravima djeteta čija smo potpisnica i obveznog osnovnog obrazovanja koje nije baš utopija i mrtvo slovo na papiru. U našoj državi još uvijek možeš gotovo besplatno svojim trudom i znanjem prokrčiti put od sirotinje do visokog obrazovanja koje ipak otvara mnoga vrata. (Ima svakakvih priča i iznimaka koje potvrđuju pravilo, pogotovo kod nas, ali većina ljudi koja iza sebe ima dobro obrazovanje ipak zarađuje barem prosječnu plaću.) Probaj u Americi bez dolara u džepu postati sudac ili kirurg.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

i dok god je dijete zbrinuto, zna čitat i pisat i nije fizički ni psihički zlostavljano
    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Roza, pa o tome se radi.
    ovo je bio kec na desetku

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    Roza, pa o tome se radi.
    A ne može valjda ta provjera stati na tom minimumu, razlikovanju slova i njihovom spajanju u riječi.

Osim toga, da bi djeca to naučila, netko ih treba i PODučiti.
    To znači da treba i inicijalna provjera.
    To je ono što ti se govori na već puno stranica.
    Rijetko tko ovdje je protiv HS-a, ali ih je većina protiv "daj šta daš" HS-a.
    Pa brijem da sam napisala u par navrata da mi je OK provjera do te granice da se vidi da je dijete zbrinuto, da nije zlostavljano i da je pismeno. Protiv takve provjere nemam ništa. Čak i ovo što Mikka govori, nek dođu svako 5-6 mjeseci, provjere kako je dijete, nek popriča nekakav psiholog sa njim da vide da je socijalizirano da zna komunicirati, nek ga spontano provaju ispitati čak da vide kakav je nivo njegove obrazovanosti čisto da imaju u papirima svoj osvrt na njegovo znanje, al ispiti i takve kontrole koje bi, ukoliko je roditelj propustio neki dio gradiva, mogle dovest do toga da se tim roditeljima zabrani HS su mi apsurd.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je bio kec na desetku
    Bome

I potpis na zubić vilu.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

dok god je dijete zbrinuto, zna čitat i pisat i nije fizički ni psihički zlostavljano, obrazovanje njihove djece je njihova stvar.
    Ovo ti ne stoji. Jer je osnovno obrazovanje obvezno. Dakle, i dijete čija mama je poduku odlučila provesti sama, ima pravo dobiti svjedodžbu o tom obrazovanju, a to neće dobiti tako što će njegova mama reći ljudima iz Ministarstva "Časna pionirska, mali sve zna za pet".

To što neka majka zloupotrijebi svoje majčinstvo pa "HSa" dijete da prosi na Heinzlovoj nije problem zakona o HS.
    Nije problem zakona o HS-u, niti će ikakav zakon o HS-u stati na kraj takvim roditeljima. Ali valjda ti je jasno da HS zakon ne može okvir postaviti tako široko da se takvo ponašanje legalizira jer je to eto ono što je neka majka mislila da je najbolje za njeno dijete. Svako roditeljsko pravo ima naličje koje se zove roditeljska dužnost.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

al ispiti i takve kontrole koje bi, ukoliko je roditelj propustio neki dio gradiva, mogle dovest do toga da se tim roditeljima zabrani HS su mi apsurd.
    A što ako roditelj propusti dio gradiva s učenjem brojeva, jer smatra da to nije bitno.
    Pa dijete s 10 godina ne zna zbrojiti 2 i 2.

Ustvari, što bi po tebi moglo dovesti do zabrane HS-a pojedinim roditeljima?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja bi eto i Romima dopustila (kako se glupo osjećam kad pišem da bih ja nekome nešto dopustila) HS. Oni su građani republike Hrvatske, i dok god je dijete zbrinuto, zna čitat i pisat i nije fizički ni psihički zlostavljano, obrazovanje njihove djece je njihova stvar.
    a kako bi ti provjerila hs li mama romkinja ili prosi po heinzlovoj ako ne postoji nikakva kontrola maminog hs-a? čiji je problem što ona ne obrazuje dijete već dijete prosi? bi li to pustila ili bi reagirala? tko bi trebao reagirati?
    potpisujem zubićku u postu o kontroli, nije to kontrola kakvu ti očito zamišljaš.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vidim da je roza već u međuvremenu odgovorila..

cvjetkica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

pa da. svaki odgovoran roditelj će raditi na sebi, a onda naravno i na djetetu. ako su ljudi neodgovorni i školu i učenje ne shvaćaju ozbiljno tu niti redovna škola ne pomaže puno

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Prvo neće mene nitko pitat jel mi dijete zna čitat i pisat već će komunicirat direktno sa djetetom i sami se uvjeriti.
    Drugo mama Romkinja i danas kad ne postoji zakon o HS uči dijete da prosi na Heinzlovoj - ROMSKO PROŠENJE NEMA VEZE SA HOMESCHOOLINGom oni prose oduvijek i vjerujem da ćemo ih još duuuuuuuugo duuuuuuuuugo gledati na raskrščima.

Pcelice ti to mene zezaš jelda? Eto ako će ti duša bit na mjestu, da primjenjena matematika je extra važna i ja je nekako automatski smatram pod pismenost iako znam znam sa pismom nema veze sorry, nisam znala da se moram tako objašnjavat, mislila sam da to ima veze sa zdravim razumom.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

..
    Posljednje uređivanje od AdioMare : 24.05.2011. at 14:44

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne, naprotiv, u sad-u je s vremenskim odmakom bilo puno vise nepismenih nakon uvodenja obaveznog skolovanja, bar su takvi podaci u nekim knjigama koje sam citala, mogu rec da sam se iznenadila

upisao bi fakultet onaj koji bi bio zeljan dodatnog znanja, sto se (vani) radi po principu intervjua, ne ocjena iz srednje skole, znaci faks upisuje onaj tko nesto zna i tko je motiviran. u engleskoj sistem funkcionira sasvim dobro kolko znam, taj bez kontrole.

sumnjam da sloboda sama po sebi donosi zloupotrebu, ali ja sam naivna pa nisam mjerodavna, naravno.

a nekako ne mislim da bi kod nas bilo puno djece koja se obrazuju doma, ne ide mi to uz nas mentalitet zasad.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nešto sam zbucala prethodno..

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Ustvari, što bi po tebi moglo dovesti do zabrane HS-a pojedinim roditeljima?
    i mene ovo zanima

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa brijem da sam napisala u par navrata da mi je OK provjera do te granice da se vidi da je dijete zbrinuto, da nije zlostavljano i da je pismeno. Protiv takve provjere nemam ništa. Čak i ovo što Mikka govori, nek dođu svako 5-6 mjeseci, provjere kako je dijete, nek popriča nekakav psiholog sa njim da vide da je socijalizirano da zna komunicirati, nek ga spontano provaju ispitati čak da vide kakav je nivo njegove obrazovanosti čisto da imaju u papirima svoj osvrt na njegovo znanje, al ispiti i takve kontrole koje bi, ukoliko je roditelj propustio neki dio gradiva, mogle dovest do toga da se tim roditeljima zabrani HS su mi apsurd.
    Roza, misliš li da je "nekakav psiholog" kompetentan za provjeravanje razine obrazovanosti djeteta? I na koji način (osim razgovorom) bi utvrdio da dijete jest/nije obrazovano dovoljno dobro (a onda pretpostavimo da bi ipak sustav morao zadati okvire)?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

isuse

ovo je bilo za pcelicu :jecmenac:

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sis prvotno napisa Vidi poruku
    Roza, misliš li da je "nekakav psiholog" kompetentan za provjeravanje razine obrazovanosti djeteta? I na koji način (osim razgovorom) bi utvrdio da dijete jest/nije obrazovano dovoljno dobro (a onda pretpostavimo da bi ipak sustav morao zadati okvire)?
    Pa ne hvatajte me za riječ, ipak ne branim diplomski nego tipkam uz kaficu dok dizajniram letak o vjenčanicama. To je ono što bi recimo meni bila neka prihvatljiva kontrola, da porazgovaraju svako nekoliko sa mojim djetetom i vide koliko i kako napreduje kroz godine. Može to bit sociolog koji je uz sociologiju završio dječju psihologiju i pedagoški faks, a? To dobro zvuči, pokrila sam skoro pa sve.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i na kraju će ispasti da svi podržavamo isto.
    samo što to još (svi) ne znamo.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Roza, ne zezam te

Ako bi roditelj birao potrebno znanje, možda postoji netko tko matematiku smatra potpuno nepotrebnom.

Ili povijest (evo, ja je ne smatram nimalo važnom u svom životu i nikad je nisam voljela).

Ili glazbeni...

Itd itd.

Ponavljam opet, koja bi to razina neznanja bila potrebna da se roditeljima uskrati pravo na HS?

Mikka, i ja sam bome iznenađena ovim podacima koje spominješ.
    I slažem se, nismo mi mentalitet za HS, zato smo i uzeli Rome za primjer. Vjerujem da bi oni dosta prakticirali nekontrolirani HS.
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 24.05.2011. at 14:57

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih pitala nešto pobornike i simpatizere nekontroliranog hs-a. Evo, da ne pričamo više o nekim apstraktnim zanemarivačima, sarmama, kravama i ostalo, da malo pričamo o konkretnim primjerima, eno bila sam spomenula Rome, ali nitko baš ne trza.

Mislite li da je obvezno osnovnoškolsko obrazovanje donijelo romskoj djeci išta dobro, ili bi im bilo bolje da su pod izlikom nekontroliranog hs-a bili doma?
    Ovo o Romima, imala sam neke male veze s njima. Evo ja ću reći da sam 100% sigurna da bi oni imali, odnosno da imaju dobrobiti od obaveznog školovanja. Sad, koliko oni te dobrobiti koriste to je upitno. Kriv je i sustav jer im obrazovanje uopće nije prilagođeno. Oni su druga kultura, drugi narod, a učitelji tako ne misle pa ih tretiraju kao odmetnike. Smatraju da su lopvi. Vjerojatno su u pravu jer stvarno kradu. Znala sam jednog malog roma koji je znao nešto ukrasti i učiteljici iz torbe, ali sam shvatila da je to dio njegove kulture, on ne zna da to nije u redu, jer njegov narod preživljava na takav način. Za njih HS uopće nema smisla jer nema nitko poučavati, roditelji su im neobrazovani (bar ti s kojima sam ja imala neke veze). Taj mali Rom je stalno govorio da želi postati automehaničar, ali u školi je bio tako loš da se radilo o tome da će potpuno ispasti iz sustava (škole jer je ponavljao par puta). Nisam primijetila da mu je drago zbog toga, da je situacija bila drugačije mislim da bi on rado ostao. Romi su specifični jer oni šalju svoju djecu u školu kad im se prohtije, tako da nekad u 3-ćem osnovne možeš naći Roma učenika kojem maltene rastu dlake na bradi, ali ga ne možeš izbaciti jer mu u papirima jasno piše da je istih godina kao druga djeca. Zato jer su roditelji malo preglancali rodni list a to ne možeš dokazati. I normalno je da to jadno dijete kad dođe u prvi osnovne kad je praktički pred pubertetom ni nema motivacije za učenje. Dakle, sistem školovanja uopće nije za njih (i to bi trebalo mijenjati), ali oni koji završe školu i ipak uspiju postati automehaničari sigurno se izvuku iz začaranog kruga siromaštva i izoliranosti i više ne moraju preživljavati od skupljanja boca po smeću i krađe.

Meni je zapravo ovo najbolji dio školskog obrazovanja - mogućnost izgradnje boljeg i kvalitetnijeg života (za neke) i zato baš i ne volim kad se pljuje po tome. Ne dolaze svi od obrazovanih roditelj i solidnih domova i tu ne mislim samo na rome. IObrazovanje djece je jedno od ljudskih prava - kad je već netko ranije spomenuo ljudska prava.. Mislim da se na internetu može skinuti potpuna povelja (ili tako nešto ) o dječjim pravima pa se tamo može vidjeti ima li što što bi se moglo odnositi na hs. Mislim da se u hs radi više o pravima roditelja, jer bih to stavila pod pravo slobodnog izbora, a to se ne odnosi na djecu jer kad su mali uglavnom se smatra da nisu u stanju odlučiti, nego se kaže da imaju pravo na zaštitu itd.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Drugo mama Romkinja i danas kad ne postoji zakon o HS uči dijete da prosi na Heinzlovoj - ROMSKO PROŠENJE NEMA VEZE SA HOMESCHOOLINGom oni prose oduvijek i vjerujem da ćemo ih još duuuuuuuugo duuuuuuuuugo gledati na raskrščima.
    Uči ga prositi po križanjima (ilegalno), i ja se slažem da ćemo to još dugo gledati, ali ju zakon tjera da ga I upiše u školu. Mali korak za čovječanstvo, velik za to dijete.

Molim te odgovori mi na koji način ti zamišljaš da tvoje dijete dobije svjedodžbu o završenoj osnovnoj školi? S kojom može dalje ravnopravno nastaviti školovanje? Ne zamišljaš to valjda kroz razgovor sa psihologom dvaput godišnje?

Meni osobno bi čak za prva četiri razreda osnovne škole HS-a i upisivanje u školu u npr. 5. razredu nakon 4 godine HS-a bio sasvim ok neki neformalniji test znanja, kako bi se provjerilo da će se HS-ano dijete moći uključiti u nastavu 5. razreda, nije bitna svjedodžba, ona ionako nigdje poslije ne treba. Ali ni za dijete od 11 godina koje bi se recimo upisivalo u 5. razred nije dovoljno da zna čitati, pisati i zbrajati.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pa tu je razlika između mene i nekog tko misli da dijete sa 10 godina mora dobiti svjedodžbu, ja mislim da je to skroz nepotrebno. Ja mislim da bi prva službena provjera znanja u obliku pisanog i usmenog ispita trebala biti državna matura. I sva ona HS djeca koja imaju želju studirati bi morali tu maturu položiti jer je ona uvjet da im bude omogučen psitup prijemnom ispitu na željeni fakultet.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nisam se htjela hvatati za pojedinu tvrdnju, nego mi se navedena učinila dobra ilustracija. A pitanje (ne)kontrole je za mene ključno.
    Ne bih ulazila u pojedinačne kompetencije, ali mislim da npr. sociolog nije prava osoba za provjeravanje znanja iz npr. biologije ili fizike. I nisam sigurna da se razgovorom može provjeravati znanje iz npr. matematike.

Imam pitanje (iako mi se čini da je davno netko postavio isto, ali nisam pročitala odgovor). O kojoj razini obrazovanja govorimo? I imaju li prirodni predmeti pravo biti proučavani na bar sličnoj razini kao npr. umjetnost?

Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

ne, naprotiv, u sad-u je s vremenskim odmakom bilo puno vise nepismenih nakon uvodenja obaveznog skolovanja, bar su takvi podaci u nekim knjigama koje sam citala, mogu rec da sam se iznenadila

upisao bi fakultet onaj koji bi bio zeljan dodatnog znanja, sto se (vani) radi po principu intervjua, ne ocjena iz srednje skole, znaci faks upisuje onaj tko nesto zna i tko je motiviran. u engleskoj sistem funkcionira sasvim dobro kolko znam, taj bez kontrole.

.
    Mikka, koliko mi je poznato razina pismenosti se u svakom društvu povećava, baš zato jer ima više školovanih ljudi. A ako oni gledaju na pravilnost pisanja, ne bi me čudilo da to više ništa ne valja uz ovu naviku sms-anja i pisanja na kompjuteruu kao mi ovdje, gdje brzo pišeš pa nikog nije briga kako pišeš.

Joj, fakulet u americi ili i uk, pogotovo u americi - ne bi me čudilo da te baš ne melatretiraju prijemnim ko koda nas jer za studij tamo trebaš dati veliku lovu, pa u americi se ljudi zadužuju na cijeli život kako bi mogli studirati. A razine fakulteta su razne, na one slabije kvalitete valjda možeš lako upasti, ali na one bolje, konkurencija je bolesna.. pa svaki faks u americi, ako ideš čitati informacije ima uze sebe napisan postotak uspješnih upisa - to je na nekim samo 20% od onih prijavljenih.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Evo malo da se nabrijete nekako mi baš paše u ovu raspravu i ova pjesma
    http://www.youtube.com/watch?v=o7zBYWz0uH4

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pa tu je razlika između mene i nekog tko misli da dijete sa 10 godina mora dobiti svjedodžbu, ja mislim da je to skroz nepotrebno. Ja mislim da bi prva službena provjera znanja u obliku pisanog i usmenog ispita trebala biti državna matura. I sva ona HS djeca koja imaju želju studirati bi morali tu maturu položiti jer je ona uvjet da im bude omogučen psitup prijemnom ispitu na željeni fakultet.
    I što onda s djecom koja nisu naučila ništa jer su njihovi roditelji zlouportijebili nekontrolirani HS (slažemo se da takvih, nažalost, ima), a nitko ih sve te godine nije kontrolirao i vratio u redovnu školu.

Znači, ta djeca su u startu osuđena na neuspjeh.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uf, kasnim...

Što se tiče provjere na kraju srednjeg obrazovanja (u dobi od 18-19 godina) - pa kasno je to da se nečije eventualno upropašteno obrazovanje spasi. Da ne govorim o osobnoj, najblaže rečeno, skepsi o HS-u do te dobi.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

PM, vazda me pretekneš.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj sis prvotno napisa Vidi poruku
    Uf, kasnim...

Što se tiče provjere na kraju srednjeg obrazovanja (u dobi od 18-19 godina) - pa kasno je to da se nečije eventualno upropašteno obrazovanje spasi. Da ne govorim o osobnoj, najblaže rečeno, skepsi o HS-u do te dobi.
    Ja u životu ne polazim od stajališta da je zakon loš jer će ga sigurno neko zloupotrijebiti. Neodgovornih roditelja uvijek ima, i kako je neko rekao ni odlazak u školu ne garantiru nikakvo obrazovanje ako roditelji ne daju djetetu vjetar u leđai ne potiču ga.
    Ako je moguče nekog ubiti sa knjigom, nećemo spaliti sve knjige jer tamo negdje postoji manijak koji će ljude ubijat atlasom.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I meni je iznenađujuće. Statistika svašta čini mogućim, ali ne vjerujem da je bilo puno više nepismenih BAŠ ZATO što je uvedeno obavezno školovanje. Školovali su se, ali su ostali nepismeni? Ili je to obvezno školovanje ostalo mrtvo slovo na papiru?
    Općenito, mislim da je školski sustav u SAD-u, kurikulum i mentalitet toliko različit da se ništa od toga ne može samo preslikati na hrvatsku realnost. Iako iz svega možemo nešto naučiti, ali ako znamo kako pročitati te informacije. Svi moji frendovi koji su išli na "exchange student" program u SAD su ondje zujali godinu dana, dobili sve petice na "advanced classes", gledali su ih ko najveće lumene. Govorim o srednjoj školi. Imali smo i mi "exchange students from USA and Canada", to su isto bili njihovi odlikaši. I nisu bili glupi, ali su bili u šoku koliko mi svi znamo, čitamo i učimo u školi. Morali su im prilagoditi program da se ne vrate doma bez svjedodžbe pa da tamo moraju ponavljati razred. To je recimo nešto što treba znati kada se američke statistike vade kao argument.

Meni se čini da se tamo jedan značajan eliminacijski faktor pri upisu na faks osim motivacije i intervjua zove- tko to može platiti.
    Kako rješavaju situaciju kad se na faks sa 100 mjesta prijavi 1000 potencijalnih studenata?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da, isto ko što će u hr posao dobiti onaj tko je imao najbolje ocjene na fakultetu, kao što fino funkcionira u norveškoj.

sad ide onaj dio: i onda je svizac...

na žalost, ni tvoje ni moje neće doživjeti ni naši unuci. bilo bi divno, ali nema šanse.
    tako da bi bilo fino pričati o nečem realnijem u ovoj ukakanoj državi.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pa ni zakon o obveznom osnovnom obrazovanju nije apriori loš...a neodgovorni roditelji koji moraju slati dijete u školu neće ga spriječiti u stjecanju znanja ako ga ono želi stjecati.
    Koliko se razumijem u svijet u kojem živim, puno je više onih koji bi zloupotrijebili HS od onih koji bi ga rado i odgovorno provodili. Samo kad pomislim na popunjavanje spoznaja iz pojedinih područja...pa inovacije u poučavanju, pripreme dan bi morao trajati puno duže nego što traje...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

znaci faks upisuje onaj tko nesto zna i tko je motiviran. .
    i onaj tko dobro igra košarku

čokolina X

meni je zanimljivo kako mikka i roza imaju dijametralno suprotan razlog za HS, a slažu se
    jedna da dijete što bolje uklopi u društvo i sustav, a druga da što bolje i u što većoj mjeri utekne od sustava

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •