Stranica 29 od 45 PrviPrvi ... 19272829303139 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,401 do 1,450 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    da li svi transferi PKK završe carskim?
    jel neko zna?

reko bi mujica, ne može biti tako jednostavna matematika - il carski il prirodni. a sa zadnjim postom od anchie, odnosno onim prije nego što se počelo o g**nima, načelno se slažem.
    iako konstatacija da

je lagano pretjerana

ne ulazeći u opravdanost klistira, u mom slučaju trudovi su se odmah nakon njega osjetno pojačali. oba puta.
    koliko ja znam ne. već se puno puta ponovilo da je za prirodan tijek poroda važno što manje adrenalina. pa to vrijedi i za porod kod kuće.
    ako ti i jesi ok s idejom poroda kod kuće, a ekipa oko tebe nije...nije dobra situacija. stvara se pritisak...sve više straha...da će sve poći krivo...
    pa nek si još k tome prvorotka...i nek to traje dulje od nekog zamišljenog prosjeka...

ne znam...mislim da se puno uvjeta treba ispuniti za neometani pkk. ja recimo živim sa roditeljima od mm. i da oni nisu bili ok sa planiranim...ne znam bi li podnosila njihov stres....
    ako već bježim od bolničkog...

u većini slučajeva mislim da je strah i pritisak okoline ključan...tako se nekako meni čini...
    i sigurno ima izuzetaka...kad porod jednostavno ne napreduje iz xy razloga...ali mislim da su to rijetki slučajevi...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ko nije osjetio razliku između prirodnog i umjetnog oksitocina može samo pričati bajke za malu djecu
    isto tako mi je suvišno raspravljati o tome da se ne može pokenjat dijete nakon klistira
    a smješno mi je i tvrditi da će dijete umrijet od toga što materi mu izađe iz crijeva, pogotovo jer će ga se nakon 20stotinjki oprat. Da ne pričam da će za 8mj kupit pseća govna po parku u kanticu s pijeskom.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma jasno, zato je praksa sa klistirom na porodu (pogotovo rutinskim) gotovo potpuno napuštena na trulom zapadu, kao i ležanje na leđima. Da, da sve iz razloga da bi majkama bilo ugodnije iako su djeca zaista ugrožena.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Ići ćeš na WC nakon klistira. Tome služi, ali nećeš roditi za vrijeme obavljanja nužde. Uopće ne kužim što je tu tako smiješno?
    crijeva se očiste davno prije izgona, u prvim fazama trudova
    iskreno, divim se ženi koja može svjesno ići na WC u prijelaznom dobu

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ići ćeš na WC nakon klistira. Tome služi, ali nećeš roditi za vrijeme obavljanja nužde. Uopće ne kužim što je tu tako smiješno?
    Smješno je to što većinom sereš (da prostiš) puno prije nego dođe vrijeme za izgon.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Zato što se brijanjem mogu dogoditi manje ranice koje omogućavaju razvoj infekcije, ako zanemarimo da je nekim ženama neugodno.
    Pa barem to nije problem, ili se ode na vrijeme kod kozmetičarke na epilaciju (za one kojima nije neugodno) ili to muž obavi doma (za one kojima je neugodno, valjda se ne srame muža).
    Ja sam oba puta bez ikakvih problema preskočila ovu uslugu u bolnici.
    I da se kojim slučajem osvijestim i odlučim rodit treće i to doma, svejedno bi se depilirala

A što se klistira tiče, nije me uopće ometao.
    Tj. više me ometalo što ga drugi put nisam dobila pa me bilo strah da ne ukakim bebu.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mislim da su transferi (ili prije bi rekla odustajanja) od kucnih poroda kod nas iskljucivo bila kod prvorotki, a mislim da sam cula od babice da je i u Austriji slicna situacija...
    prvi put je, ocito, najteze, ocekivanja su razna, mozda nestrpljenje, mozda strah, nepoznavanje tijeka poroda...

po Odentovom iskustvu pak, vani se transferi s kucnih (u slucaju viserotki) javljaju uglavnom kada je posrijedi nepremostiva komplikacija (nedijagnosticirana placenta previa, poprecni polozaj, neki cudan zadak) ali kaze da se to prepoznaje na vrijeme. Tj kada zeni koja se osjeca uistinu sigurno i neometano, dovoljno joj je toplo itd porod neobjasnjivo stane onda je u pitanju u njihovom iskustvu najcesce nepremostiva prepreka i tada se odmah ide na carski... ali tamo postoji ta suradnja babica i doktora, pa oni ako babica dodje s zenom i kaze to neide treba carski, naprave carski...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ajmo sad logično, koliki je postotak korištenja umjetnog oksitocina naspram žena sa stvarnom insuficijencijom hipofize?

A o insinuaciji da je roditi jednako lako kao i defecirati neću

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    a smješno mi je i tvrditi da će dijete umrijet od toga što materi mu izađe iz crijeva, pogotovo jer će ga se nakon 20stotinjki oprat
    Pa otprilike jednako smiješno koliko i tvrdnja da majčino zdravlje može biti ugroženo mogućom infekcijom od moguće ranice nastale brijanjem.

Uz to, u nekim rodilištima se djeca ne peru odmah nakon poroda, ja sam oboje dobila neoprane.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Pa barem to nije problem, ili se ode na vrijeme kod kozmetičarke na epilaciju (za one kojima nije neugodno) ili to muž obavi doma (za one kojima je neugodno, valjda se ne srame muža).
    I da se kojim slučajem osvijestim i odlučim rodit treće i to doma, svejedno bi se depilirala

Tj. više me ometalo što ga drugi put nisam dobila pa me bilo strah da ne ukakim bebu.
    Pa meni je problem jer ne zelim uklanjati dlacice. Ni kod kozmeticarke, a niti u rodilistu.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Rutinski drip je nepotreban (da ne kažem zlo) i točka.
    U slučaju kad je potreban i indiciran , tada je pomagalo i lijek.
    Postoji razlika između rutine i stvarnih indikacija (i svega onoga što bi trebalo poduzeti prije toga).
    Pa to vrijedi za sve lijekove, ne samo za umjetni oksitocin.

Što se tiče klistiranja, nama su rekli u rodilištu da se više ne radi rutinski i da ako želite ili ste se sami očistili, možete ga odbit. (jel to stvarno tako ili ne, neznam). Meni su se isto trudovi pojačali nakon klistiranja. Istina je i da je to na neki način ubrzavanje poroda. Meni su rekli da mi je klistir obavezan zbog kade.
    A što se tiče brijanja, ne koriste se više britve ni žileti, nego jednokratni "šišači" (bar u Zd). Svejedno, ne bih hvala, radije ću to sama doma obavit, ali hoću reći da mislim da nema opasnosti ni od kakvih ranica.
    I rekli su nam više puta da bebe više ne peru nakon poroda nego ih samo obrišu.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ali zašto brijanje?
    ja sam prvi put obrijana stigla na porod jel...drugi put rodila neobrijana...
    zašto se treba izdepilirati skroz?

a taj strah da ćeš ukakati bebu...baš razumijem...i mene je toga bilo strah...
    misim da nam je i to nekako lagano nametnuto kao nešto ultra grozno...
    baš sam o tome puno razmišljala prije pkk...
    ali tijelo je zaista odradilo sve ko sat....čišćenje je bilo zaista puno prije izgona....time mi je i započeo porod...
    to čišćenje mi je bilo nešto najmormalnije...
    a klistir u bolnici i čišćenje nakon njega...u trudovima...ne znam...meni nije u lijepom sjećanju...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pa otprilike jednako smiješno koliko i tvrdnja da majčino zdravlje može biti ugroženo mogućom infekcijom od moguće ranice nastale brijanjem.

Uz to, u nekim rodilištima se djeca ne peru odmah nakon poroda, ja sam oboje dobila neoprane.
    e sad se već mogu složiti i s tobom
    ajmo reći da su ovo detalji koji čine ukupnu sliku, ali i da ima većih i vjerojatnijih opasnosti pri porodu, bilo doma bilo u bolnici.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

inače moje se tijelo također "samo očistilo" prije dolaska u bolnicu, i kad su utvrdili koliko sam otvorena rekli su da nema potrebe (ili vremena) za klistir, ali bili bi me brijali da nisam to obavila doma

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam trece dijete rodila u kadi i nisam dobila klistir, a nisu me ni brijali ako se dobro sjecam.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Ivanna prvotno napisa Vidi poruku
    Pa to vrijedi za sve lijekove, ne samo za umjetni oksitocin.

.
    Da, ali ostale lijekove ne nude ako nisi bolestan, a sam porod svakako nije bolest da bi bez pogovora ulaskom u rađaonu većina rodilja dobila drip.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kako ne nude, a što je sa tolikim nepotrebnim propisivanjem antibiotika, pa naširoko propisivanje hipolipemika kad je kolesterol tek blizu gornje granice, itd itd? Ali to je već sad toliko oftopic pa mi je bolje da stanem....

Zapravo sam htjela prvotnim komentarom potvrditi da se slažem s tim i ne mislim unaprijed da je korištenje ovog ili onog nepotrebno, kako za drip tako i za ostalo.

Što se tiče klistira, mislim da bi mene više mučilo to hoću li se ili neću pokakat u boxu (koliko god to bilo prirodno, fiziološki itd) nego samo klistiranje. Pa iako i uz klistir postoji šansa za to.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Kad sam bila na tečaju babica nam je rekla da nije ništa strašno ako se pokakiš, niti je štetno za bebu. Rekla je da se događa i osim smrada nema nikakvih posljedica. Mislim da nema smisla se opterećivati s time, jer i ta briga može kočiti porod.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Tek sam sada otkrila još pune dvije strane za pročitati. Ali ovo moram komentirati. Ako je mama na leđima neće zasrati bebu dok joj glavica izlazi na cm od anusa. Zbog sile teže past će feces dalje od bebe.

Ako je mama na sve četiri, anus je tik iznad očica, nosića, ustašca ( jer glavica izlazi okrenuta prema leđima mame) i da izađe i najmanji dio fecesa pada ravno na lišce. Ja to ne mogu prihvatiti. Bebino zdravlje je važnije od maminih bolova.
    Zbog čega misliš da se to ne bi dogodilo ako je mama klistirana? kao što rekoh, crijeva rade, ne staju ona s radom samo zato što je klistir obavljen prije xy sati. Kada je klistir stavljen, po mom mišljenju je to još gore jer šprica kod izgona (krasno sam eksplicitna ) - rekla bih rekla da je još gore nego da stolica izađe kompaktna van i da se može kontrolirati kuda ide.

A da ne govorimo o tome da će se većina žena isčistiti prirodno puno prije izgona.

I drip ne daju 12 sati bez prekida. Inače to je hormon koji imamo u tijelu, nikakva strana tvar. Kao npr.inzulin koji se dodaje kad ga nema dosta, hormon štitnjače, progesteron, estrogen i da ne nabrajam što sve nam pomaže da duže i kvalitetnije živimo.
    Krivo. To je hormon koji imamo u tijelu, ali ovaj nije prirodan, to je umjetan oksitocin. Kod nekih žena umjetan oksitocin uzrokuje potpuni zastoj poroda. A da ne spominjemo činjenicu da tijelo ne kontrolira taj umjetni oksitocin nego vanjski faktori, pa se dešava da je namješten na prejako (tko je isprobao lijepo može posvjedočiti kako do zraka ne možeš doći jer nema pauze između trudova), a to sve što se nagađa koliko će jako biti može biti prejako za dijete i da dovede u konačnici do pada otkucaja srca (te onda i potreba za HITNIM carskim rezom da bi se spasilo dijete).

Pogledaj dokumentarac, ne bih ti ja morala pojašnjavati sve. Al lakše je da se ja ubijem od pisanja i laičkog objašnjavanja nego da ti pogledaš 90 min filma jel da?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ne uspijem sve iskomentirati kojom se brzinom sve ovo odvija

ali razočarana sam šarlatanstvom koje ovdje vlada

prije par godina pokarala sam se s polovicom forumašica pokušavajući objasniti svu štetnost sekcija koje nemaju medicinsku indikaciju

a sad je stav bolje i car nego drip

pa izjave da je brijanje opasno jer može izazvati infekciju ( opet isti provlače neke svoje medicinske doktrine);
    naravno,pogledajte svoje muževe, oni su svaki drugi dan u infektu

moram, nažalost reći koliko god se hvalile svojim znanjem fiziologije, to je u pitanju jedno veliko neznanje iz kojeg ste vi izvukle neke činjenice i izvrćete ih u svoju korist

jer kada vam nešto odgovara onda kažate " meni je moj doktor rekao tako..",
    a ako nije u skladu s vašim mišljenjem onda su doktori debili, glupani, needucirani itd.

stvarno sam razočarana, ne forumašicama
    nego osobljem foruma
    za koje sam smatrala da je roditeljski i edukativan

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pp, ajd ti bolje nego što si razočarana, potrudi se malo, i daj neke argumente.

nema veze što si prije par godina učinila isto, svi smo

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pp, ajd ti bolje nego što si razočarana, potrudi se malo, i daj neke argumente.

nema veze što si prije par godina učinila isto, svi smo
    za što bi ti draga cvijeto argumente?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa Vidi poruku
    za što bi ti draga cvijeto argumente?
    uvik zaboravim prikeljiti smajliće

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ako nije u skladu s vašim mišljenjem onda su doktori debili, glupani, needucirani itd.
    Pa nisu svi doktori niti loši niti needucirani (druge izraze neću koristiti jer su meni osobno neprihvatljivi). A i to što "mi" promoviramo o porodu, pa nismo mi to izmislili.. to su isto dokazali doktori. Dakle struka. Stoga nikako nisu moguća generaliziranja. U svakom poslu ima ljudi koji ga loše ili izvrsno odrađuju pa tako i u ovom.

I vezano za brijanje... ništa se katastrofalno neće dogoditi, možda neugodan svrbež poslije dok dlačice izrastaju. No pitanje je zašto uopće se briju žene prije poroda? Može ometati tijek poroda (i ometa ga zasigurno), a radi se zbog čega? da se olakša šivanje nakon epiziotomije koja se ionako ne bi smjela rutinski raditi?

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ne uspijem sve iskomentirati kojom se brzinom sve ovo odvija

ali razočarana sam šarlatanstvom koje ovdje vlada

prije par godina pokarala sam se s polovicom forumašica pokušavajući objasniti svu štetnost sekcija koje nemaju medicinsku indikaciju

a sad je stav bolje i car nego drip

pa izjave da je brijanje opasno jer može izazvati infekciju ( opet isti provlače neke svoje medicinske doktrine);
    naravno,pogledajte svoje muževe, oni su svaki drugi dan u infektu

moram, nažalost reći koliko god se hvalile svojim znanjem fiziologije, to je u pitanju jedno veliko neznanje iz kojeg ste vi izvukle neke činjenice i izvrćete ih u svoju korist

stvarno sam razočarana, ne forumašicama
    nego osobljem foruma
    za koje sam smatrala da je roditeljski i edukativan
    a kad se slože s mojim mišljenjem npr...onda su vjerovatno za tebe glupi, ili? ako su mišljenja toliko oprečna.
    pa baš to što se pojedini liječnici slažu s nekakvim uvjerenjima koja kod nas još nisu u praksi raspline plamičak nade u meni.

ja bih voljela argumente za klistiranje i brijanje...npr...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pp, kad je nešto nepotrebno raditi rutinski, kad je neugodnost koju osjećaju neke nije dovoljna, tada bi možda mogućnost (iako minaijaturna) medicinarima bila dovoljno zanimljiva.
    Što se tiće CR, ne govorimo o onom bez indikacija i na zahtjev, nego o CR kod poroda koji ne napreduje (pod uvjetom da se odvija u dobrim uvjetima).

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Pa, ja bih rekla da briju radi ljepote! Nekako je rađaona puno prozračnija kada su p... neobrasle.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nema šanse da vam ja sad dovlačim znanstvene, objavljenje na PubMedu, članke

to sam radila prije par godina, na odjeljku za sekcije,

koštalo me je vremena, a vidim rezultata nije bilo

trenutno sam na godišnjem i jako je vruće i zato idem u more sada sa svojim djetetom

draga anchie , kada dođem nakon dežurstva doma, vjeruj mi, ono što mi je najprimarnije, osim tuširanja, jest oprati kosu; jer baje, specijalno bolničke, jako vole dlaku

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

draga anchie , kada dođem nakon dežurstva doma, vjeruj mi, ono što mi je najprimarnije, osim tuširanja, jest oprati kosu; jer baje, specijalno bolničke, jako vole dlaku
    zato bih ja rado da mogu roditi doma, pa da ne moram razmišljati o bolničkim bajama

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Pa, ja bih rekla da briju radi ljepote! Nekako je rađaona puno prozračnija kada su p... neobrasle.
    ovo bi trebalo uvrstit u evidence based medicine jer je najbitnije da rodilje budu lijepe

zadnji vodič za hospitalne infekcije navodi da je infekcija:
    - najučestalija kod brijanja op. površine (mikro i makro oštećenja kože)
    - prilično rijetka kod šišanja dlačica
    - najrjeđa ako se dlačice uopće ne uklanjaju (ako znate da je netko imao op. mozga možda ste primjetili da na neurokirurgijama više ne briju glave pacijentima)

rasprava o brijanju i klistiru je smiješna sa svjetskog gledišta, oni koji usklađuju praksu sa zadnjim istraživanjima potpuno su odbacili oba postupka prije 30 godina!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

svaka čast, to se traži !!!

tako je užitak raspravljati, a ne na nivou Glorije, Mile i rekla mi je od prijateljičinog šogora ujne strina, pa njena teta

čini mi se da ginekolozi to i znaju i primjenjuju, te da to više nije rutina
    ja sam to prije 4.god.izbjegla, a nisam imala prohtjeva, osim jednog ( izbjeći sekciju )

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vrlo zanimljivo štivo Promoting Normal Birth - Research, Reflections and Guidelines

Str 8 piše o brijanju i klistiranju (među ostalim i o drugim rutinskim procedurama). Šteta što ne mogu kopirati tu

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

str 10 sjajno piše o (nepotrebnom) korištenju dripa

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne budi mi lijeno, prepisat ću početak zaključka iz te knjige, str 15:

Research clearly shows that interfering with the normal physiological processes of labour and birth increases risk factors and complications for both mother and babay. This review of the literature has aimed to provide a research based answer to questions raised about many interventions which are performed routinely during many normal labours and births. While this review cannot clam to be complete, it certainly does lead us to conclude dthat interventions should only be used cautioulsy, when benefits clearly outweigh the risks. .....

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

drip = brzi vlak
    prirodni trud= bicikl
    poslje prvog nisam mogla hodat 8 dana
    poslje drugog sam hodala sutradan

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    postoje žene koje se osjećaju ok u bolnici i taj porod IZABIRU jer im je to najbolja opcija za njih. No isto tako, velika većina žena u hr smatra bolnicu najboljom jer ne zna za drugačije, ne zna ništa o prednostima i rizicima u bolnici, možda ih niti ne zanima.
    X

Sa mnom su u bolnici bile dvije koje se nisu mogle odlučiti hoće li drip ili ne. Kad sam ih pitala koji im je kriterij za odluku, rekle su da su brojale koliko im je prijateljica reklo da uzmu, a koliko da ne. Prevladale su ove za da. Na kraju su i jedna i druga završile na indukciji u 38. tjednu... Doktor im na viziti predložio, a one pristale, jer ako doktor kaže...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je smješno jednoj ženi koja je preživjela porod s hrpom (kod mene se radi o apsolutno nepotrebnima, ne pričam o situacijama kad su potrebne) medicinskih intervencija i onaj bez ijedne pričat o tome kakve su posljedice intervencija
    to se uopće ni u kojem slučaju ne može usporediti

inače, ni moje dijete nisu prali, drugo, al da je bilo pokakano po licu, bilo bi oprano i niš joj ne bi bilo
    btw. ja zaista ne vjerujem da se točno u trenutku izlaska djetetove face (najšireg dijela) može kakat, da crijeva nisu zgnječena-al toliko nisam upućena

princess, mislim da je poanta promašena-CR nije lakši ni zdraviji od dripa-nego je CR u određenom postotku slučajeva neophodan, a pitanje je koliki postotak sadašnjih dripiranja i sličnih intervencija ima smisla.U RH se sigurno puuuuno igra s dripom, i malo s CR.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    ako ti i jesi ok s idejom poroda kod kuće, a ekipa oko tebe nije...nije dobra situacija. .
    bb, i kako ćeš sad, i uz najbolju volju imati povjerenja da će tvoje tijelo dobro odraditi porod, i nije ni čudo da su doktori ustrašeni, kad je to tako delikatan proces, može ga poremetiti (i to ne malo, nego suštinski) svekrva u drugoj sobi, il nervozan muž, il buka iz susjednog dvorišta...i eto ti belaja, od normalnog prirodnog poroda, završiš na carskom. šalim se malo, kužim što si htjela reći. valjda

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cvijeto, rekla bih da je i blackberry rekla upravo to isto. ponekad ni porod doma ne ide, jer ga netko ometa, pa je onda odlazak u bolnicu rjesenje tog problema.nista nije jednoznacno.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Sve ovo što pišemo me je zaintrigiralo i provela sam malo istraživanje na temelju usmenih iskaza mojih susjeda. Mi smo mali gradić. a oko nas još manja sela. I sve do polovice 60tih prošlog stoljeća, dakle 1965. gotovo svi iz sela su rađani doma, i puno iz gradića. Dovoljno puno da je Dom zdravlja (ili kako se to onda zvalo, moram istražiti) imao zaposlenu babicu. HA!

Ja promptno mijenjam svoja uvjerenja. Ako su mogle tada, mogu i sada.

Sektorski doktor je dolazio pomoći babici kad je trebalo. I moja svekrva je rodila muževog brata doma u svom krevetu. Sve normalno i po zakonu. Prije manje od 50 godina je to bilo normalno! Događale su se loše stvari, događaju se uvijek, ali kažu mi da je u većini slučajeva bilo sve u redu.

I odoh ja tražiti nešto o povijesti poroda u Rijeci kao velikom gradu. Evo:
    http://www.kbc-rijeka.hr/pages/48_4-povijest.html
    Moram napisati da se i 1946. jako malo žena odlučuje na porod u rodilištu. 1967. prva transfuzija zbog Rh senzibilizacije je izvedena.

I još iz pera zagrebačkog ginekologa par riječi o porodu kod kuće ( spominje i Rode)
    http://www.ordinacija-fistonic.hr/in...&id=2&Itemid=1

Treba čekati novog ministra zdravstva (dočekat ćemo, zar ne?) i nastojati, po svim pravilima, promijeniti zakon o mogućnosti poroda kod kuće. Da bude siguran i po cijeni dostupan. I da im se uklapa u budžet.
    Da nije bitno želi li to jedna žena ili većina, ali neka mogućnost postoji. Uz sigurna i prijateljski nastrojena rodilišta.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Beti Bravissimo! Svaka čast

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Baš lijepo.
    Dakle, kistiranje ne utječe na učestalost infekcija kod djeteta niti kod majke. A tko je ikada ovdje tvrdio da utječe?
    Što se tiče efikasnosti trudova uz puna ili prazna crijeva, što su se neki ovdje usudili reći da klistiru daje smisla, to se očituje u skraćivanju vremena poroda. Oba istraživanja koja su tražila odgovor na pitanje skraćuje li klistir trajanje poroda su pronašla da je trajanje poroda kraće kod klistiranih žena, s time da je kod jednog istraživanja ta razlika statistički značajna, a kod drugog (na manjem broju ispitanica) ta razlika nije bila statistički značajna.
    Hvala na potvrdi toga što se nas nekoliko usudilo napisati.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da nije bitno želi li to jedna žena ili većina, ali neka mogućnost postoji. Uz sigurna i prijateljski nastrojena rodilišta.
    Mislim da smo se s tim dosad svi složili, iako se rasprava rastegla na 29 stranica.

A slažem se i s ovim; Dakle, sve je moguće i izvedivo i u Hrvatskoj, ali bez opreme i organizacije u slučaju hitnih situacija uz dobru pravnu zaštitu medicinskih djelatnika, cijela priča nosi atribut avanture.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Vrlo zanimljivo štivo Promoting Normal Birth - Research, Reflections and Guidelines

Str 8 piše o brijanju i klistiranju (među ostalim i o drugim rutinskim procedurama). Šteta što ne mogu kopirati tu
    Tu je samo prepričan isti pregledni članak koji je sirius linkala i na kojem sam joj zahvalan.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ajme, Beti3, nemoj ovako pisati, jer sam vizualni tip. Urlam od smijeha.

Ipak, šalu na stranu. Pro et contra drip - jednostavno pitanje: čemu, kad se priroda potrudila urediti tijek kontrakcija koji vode finalu tj. izgonu?!
    Imam iskustva s prvog poroda, kad su mi kao dobra večer, samo šibnuli iglu s tom kemijom i na drugom porodu kad to nisu učinili, jer sam rekla da ne želim, a primalja plus doktori su i sami vidjeli da imam jake (luđački jake) trudove i da je pitanje minuta odnosno sekunda za završetak utakmice zvane porođaj.

Ok, bilo je puno pozitivnih faktora.
    Sretna sam, jer sam ekspresno rodila oba puta.
    Istu sreću želim i drugim mamama koje su u sretnom iščekivanju.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Baš lijepo.
    Dakle, kistiranje ne utječe na učestalost infekcija kod djeteta niti kod majke. A tko je ikada ovdje tvrdio da utječe?
    Što se tiče efikasnosti trudova uz puna ili prazna crijeva, što su se neki ovdje usudili reći da klistiru daje smisla, to se očituje u skraćivanju vremena poroda. Oba istraživanja koja su tražila odgovor na pitanje skraćuje li klistir trajanje poroda su pronašla da je trajanje poroda kraće kod klistiranih žena, s time da je kod jednog istraživanja ta razlika statistički značajna, a kod drugog (na manjem broju ispitanica) ta razlika nije bila statistički značajna.
    Hvala na potvrdi toga što se nas nekoliko usudilo napisati.
    Ali iz kojeg je razloga važno ubrzati, skratiti porod?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Uopće ne mislim da je važno ubrzati porod.
    Samo mislim da ti njihovi rezultati ukazuju na to da su trudovi pri izgonu efikasniji uz prazno debelo crijevo.

(osim u rijetkim slučajevima fetalne patnje (se to tako zove?) gdje doista je važno ubrzati porod)
    Posljednje uređivanje od mujica : 23.08.2011. at 22:59

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ali iz kojeg je razloga važno ubrzati, skratiti porod?
    Mogla bi nam to postati praksa, ono ujutro kasniš, nije ti došlo na wc, tutneš si tuš u dupe i voila, odjednom ne treba više jutarnja kafica niti cigar prije odlaska na poso, rješeno po brzom postupku.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Mogla bi nam to postati praksa, ono ujutro kasniš, nije ti došlo na wc, tutneš si tuš u dupe i voila, odjednom ne treba više jutarnja kafica niti cigar prije odlaska na poso, rješeno po brzom postupku.
    Pa neki to rade i u kozmetičkim salonima, a mi se tu zgražamo
    Meni je to onako baš bljak i ponižavajuće. Na porodu, mislim. U kozmetičkom salonu mi je neshvatljivo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •