Stranica 31 od 45 PrviPrvi ... 21293031323341 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,501 do 1,550 od 2214

Tema: Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pisalo se i o nepotrebnom nalijeganju na trbuh i rezanju međice, kao da to nikada nije potrebno.
    Pa eto nekada to spašava život.

Od moja tri posjeta rađaonama ('92., '94. i '01.g.) ni jedamput nisam dobila drip, a treći porod je bio inducirani (prokidanjem vodenjaka). Na moje pitanje hoću li dobiti drip, dr. je odgovorila - vidjet ćemo.
    Od "kaskada intervencija" ni k. ni prije 10, a ni prije 19 god.

Prilično sam sigurna da su rodine statistike malkice pretjerane.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    anchie, anchi, što ti ne bi trebala kao osoblje malo paziti što pišeš?
    mi si možemo dopustiti gluposti, ali ipak si ti predstavnica udruge i admin
    Isprike ako je ispalo grubo. Čini da ništa drugo ne funkcionira, pa zaključujem da to ostaje kao glavni motiv. I ako to i je motiv, ja ga mogu razumjeti (pogotovo u nekim bolnicama), al onda se nemojmo praviti da pomažemo ženama nego nazovimo stvari svojim imenom - bolnica nema kapaciteta i to je to.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma nije grubo nego ne možeš napisati SAMO
    vjerujem da se koristi više nego što bi trebalo
    ali nekad se stvarno ne može čekati prirodni porod
    ima slučajeva da su čekali prirodni porod kod prenešene trudnoće
    pa je dijete umrlo
    dozvoli da su liječnici samo ljudi
    ako se nekom u smjeni tako nešto dogodilo taj, vjerujem, drugi put neće dozvoliti da žena u 43. tjednu čeka svoj prirodni porod
    drip i te kako ima svoje mjesto
    ali bi ga trebalo racionalizirati njegovu upotrebu
    kao i s antibioticima, kao što je netko već povukao paralelu

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa Vidi poruku
    Prilično sam sigurna da su rodine statistike malkice pretjerane.
    Statistike o porodima prikuplja Zavod za javno zdravstvo, a Roda je poslala prošle godine anketu svim rodilištima (negdje sam gore napisala nešto o tome), 93% su vratili ispunjenu anketu, podaci će se uskoro tiskati.

Dakle, Roda nema tu šta. Brojevi i prakse su tu crno na bijelo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim, kad bi bilo istina da nema apsolutno nikakve indikacije za drip, pretpostavljam da bi to porodničari znali i ukinuli ga???
    dobrodosao na planetu.

moguce je da drip ima smisla u porodu, ako nakon rodjenja djeteta dodje do krvarenja (a to je vrlo rijetka pojava kod prirodnog poroda gdje se ne reze pupkovina niti se poteljica cupa van nakon 15 minuta), ne znam.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma nije grubo nego ne možeš napisati SAMO
    vjerujem da se koristi više nego što bi trebalo
    ali nekad se stvarno ne može čekati prirodni porod
    ima slučajeva da su čekali prirodni porod kod prenešene trudnoće
    pa je dijete umrlo
    dozvoli da su liječnici samo ljudi
    ako se nekom u smjeni tako nešto dogodilo taj, vjerujem, drugi put neće dozvoliti da žena u 43. tjednu čeka svoj prirodni porod
    drip i te kako ima svoje mjesto
    ali bi ga trebalo racionalizirati njegovu upotrebu
    kao i s antibioticima, kao što je netko već povukao paralelu
    Prihvaćam, nisam trebala napisati "samo". Trebala sam napisati "većinom"

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

anchie, anchi, što ti ne bi trebala kao osoblje malo paziti što pišeš?
    mi si možemo dopustiti gluposti, ali ipak si ti predstavnica udruge i admin
    ma ne, nego da zločesti doktori stignu na gablec

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

djeluje kao cjepidlačenje
    ali ovo je bilo stvarno u dobroj namjeri
    ti tu stojiš ispred udruge

kolko god se meni zamjerilo naljeganje na trbuh i ono ima nekada svoje mjesto
    nekada i jako rijetko, a ne tako često kako ga kod nas koriste
    kod mene je bilo apsolutno i totalno bespotrebno
    odgovorno tvrdim
    i vjerujem da puno cura koje su dobile drip i koje imaju s njim loše iskustvo, imaju pravo kada kažu da je bio bespotreban
    ali ne može se reći da je on apsolutno i uvijek bespotreban

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

pa niš na svijetu nije apsolutno i uvijek, kaj ne?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ne bi ga ukinuli, jer im koristi da što više žena mogu poroditi u što kraćem vremenu. Većinom se zato i koristi..
    Ovdje kažu da inducirani porod smanjuje fetalnu smrtnost kod prenesenih trudnoća
    http://www2.cochrane.org/reviews/en/ab004945.html
    A ovdje kažu da oxitocin dolazi u obzir u prvoj (uz prokidanje amnijskih ovoja, u slučaju produženje prve faze) i trećoj fazi porođaja (rezinirana placenta). Pa čak i na početku druge faze poroda kod prvorotki ako su preslabe kontrakcije.
    http://www.nice.org.uk/nicemedia/liv...6273/36273.pdf
    Tako da se ne bih složio da ne postoje indikacije za parenteralnu primjenu oksitocina

_Candy Candy_ avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Koliko se sjećam Odent je u 1% poroda koristio drip i to vrlo male količine tek da potakne ono što je u jednom trenutku zbog nekog razloga stalo ili usporilo se u porodu. Nemojte me uzeti za sigurno, trebam provjeriti.

Koliko često se u našim rodilištima koristi? Zar je moguće da je potreban baš svakoj drugoj ženi?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Eto, čak i Odent kaže da su anchie i marta u krivu kada tvrde da nema razloga davati ga

(a ovdje se čak i spominju indikacije za epiziotomiju http://www.nice.org.uk/nicemedia/liv...6273/36273.pdf )
    Posljednje uređivanje od mujica : 24.08.2011. at 13:20

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

edit: greška...
    Posljednje uređivanje od mujica : 24.08.2011. at 13:23

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mujice, svašta se može pročitati na tvom zadnjem linku, osim onog što si izdvojio mnoge preporuke koje su osnova u dokumentu krše se u stratu u većini rodilišta.

Što se tiće dripa, meni je legendarna bila Odenova rečenica na jednom predavanju, da obzirom na stanje u rodilištima nije ni čudno da se toliko koristi, pri tome je mislio da većina rodilišta nema (tj. ne zna, ne želi) stvoriti osnovne uvijete koji su potrebni da bi fiziološki porod najčeće prošao bez ikakovog problema i intervencije.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

e je to istina što si tu napisala, sirius, ali je isto tako istina da postoje indikacije za drip i da to nije uvijek nepotrebna (kao što je marta napisala na prethodnoj stranici) i štetna intervencija.
    Posljednje uređivanje od mujica : 24.08.2011. at 13:30

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Statistike o porodima prikuplja Zavod za javno zdravstvo, a Roda je poslala prošle godine anketu svim rodilištima (negdje sam gore napisala nešto o tome), 93% su vratili ispunjenu anketu, podaci će se uskoro tiskati.

Dakle, Roda nema tu šta. Brojevi i prakse su tu crno na bijelo.
    Danci, da svi pišu kao ti, ja se uopće ne bih javila. Postotci koji daju bolnice su relevantniji od pojedinačnih iskustava i statistika koje dobijemo iz razgovora s prijateljicama i susjedama. Po mojoj osobnoj procjeni neke članice udruge na ovoj temi pretjeruju, pa sam zato napisala "rodina", a ne "forumska" statistika.

Prema statistikama za CR koje si ranije navela:
    Bila sam u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo koji prikuplja statistike o porodima i spremila naše statistike za jednu EU bazu.

2000 - 10,8% CR
    2008 (zadnja godina za koje imamo podatke) - 17%

Za usporedbu: Grčka (2008) 50%, Italija (2008) 40%, Austrija (2009) 28,8%, Nizozemska (2008) 15,4%

Dakle, komparativno smo niži ali postotak vrtoglavo raste
    Meni se HR čini sasvim solidna.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sve je to istina što si tu napisala, sirius, ali je isto tako istina da postoje indikacije za drip i da to nije uvijek neporebna i štetna intervencija.
    Po meni postoji tri razloga za drip

1. rutinski,a) porod ne napreduje po željama porodičara ( npr. otvaranje 1cm po satu) ili je b)gužva (bez da se vidjelo napredovanje, odmah sa vrata) ,c) ili im je palo na pamet uprzati nešto bez puke potrebe (ovo zadnje iskusila na vlastitoj koži, obzirom da tada nisam bila obrazovana nisam se bunila jer nisam znala što me čeka).

2. je vezan uz pojam 1a) ne napreduje dovoljnom brzinom ili čak staje zbog neadekvatnih uvjeta- rješenje strpljenje i stvaranje adekvatnih uvjeta, a tek onda drip. Obzirom da se ne mogu/ne znaju/ ne žele stvoriti takvi uvjeti, tada preostaje drip

3. stvarna potreba- nakon što se isključe pojmovi pod 1a,1b i 1c

Maksimalno sam pojednostavnila, možda previše, ali pišem na brzinu
    Posljednje uređivanje od sirius : 24.08.2011. at 13:37

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

vjerujem ti da postoje ta tri razloga.
    Ali zbog ovog trećeg, čije postojanje marta negira, ne bih ju se nikada usudio angažirati da mi bude paramana doula.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

vjerujem ti da postoje ta tri razloga.
    Ali zbog ovog trećeg, čije postojanje marta negira, ne bih ju se nikada usudio angažirati da mi bude paramana doula.
    U stvari Marta je u pravu kad misli na potrebu dipa u idelanim uvjetima, ako postoje idelani uvjeti oko rodilje i u rodilji tada drip nije potreban.
    Što se tiče bolničkih poroda , u uvjetima kakvima jesu , tada je drip sigurno potrebniji nego u idelanim uvjetima (ali sigurno ne u tolikom mjeri, ili u svakom porođajnom dobu kao sad)

Čak je M.O. to rekao, zapravo ispravio onu svoju tvrdnju od 1%, on vjeruje da bi i taj mali postotak mogao roditi uz maksimalno idelane uvjete.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Danci, da svi pišu kao ti, ja se uopće ne bih javila. Postotci koji daju bolnice su relevantniji od pojedinačnih iskustava i statistika koje dobijemo iz razgovora s prijateljicama i susjedama. Po mojoj osobnoj procjeni neke članice udruge na ovoj temi pretjeruju, pa sam zato napisala "rodina", a ne "forumska" statistika.
    Sve će biti jasnije kad izađu statistike pojedinih rodilišta, ali ovo što cure govore na forumu nije daleko od istine samo nije kvantativno odnosno u formi postotka; kad se budu tiskale statistike vidjet će se sve u točnom postotku kako je to odgovorilo određeno rodilište.

Prema statistikama za CR koje si ranije navela:
    Meni se HR čini sasvim solidna.
    Slažem se, u odnosu na druge zemlje Hrvatska je na ok poziciji. Nove statistike za 2009 su izašle i kaže da je % CR-a sada 17.7% (2009), dakle raste, ako nastavi ovako rasti onda ćemo kroz samo par godina biti na istoj (nezavidno) razini kao i druge zemlje koje za sada imaj izuzetno visok % CR-a. Isto tako moramo imati na umu da se nešto desilo između 2000 i 2009 što bi nam odgovorilo na pitanje o tome zašto je % CR-a narastao za skoro 8%, Hrvatice se nisu toliko mijenjale u to vrijeme ali nešto u rodilištima očito je (ne vjerujem da je to jedna stvar, nego splet okolnosti koji nažalost završava sa većim % CR-a).

Podatak o % CR-a je vrlo lako dostupan za skoro sve zemlje, trebali bismo gledati i uspoređivati druge % (tipo intervencija, drip, gel, vakum ekstrakcija) i kako one međusobno utječu jedna na drugu i na statistike vezane za porode općenito. Nadam se da ćemo se i ubuduće imati priliku uspoređivati statistike sa ovima koje trenutno imamo da dobijemo kompletnu sliku kamo idemo i zašto.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pisalo se i o nepotrebnom nalijeganju na trbuh i rezanju međice, kao da to nikada nije potrebno.
    Pa eto nekada to spašava život.
    ali u principu do toga ne bi ni trebalo doći in the 1st place

Pročitala sam priče sa valjda 150 prirodnih poroda (najčešće kućnim) i nijednom nije bilo nalijeganja na trbuh jer su prije toga stvoreni svi uvjeti da se ne mora pošto-poto beba gurati ili izvlačiti van

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

To mi se čini bottom line ove podugačke rasprave: jednostavnim stvaranjem prirodnijih uvjeta za porođaj (intimnija atmosfera, minimalno ometanje, puštanje da tijelo samo odrađuje porođaj ukoliko majka i dijete nisu ugroženi) smanjila bi se potreba (?) za intervencijama.

A neke žene će to htjeti napraviti u svojem domu i ne postoji baš nikakav razlog da im se to ne omogući na legalan i siguran način.

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

amen

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Majuška prvotno napisa Vidi poruku
    ali u principu do toga ne bi ni trebalo doći in the 1st place

Pročitala sam priče sa valjda 150 prirodnih poroda (najčešće kućnim) i nijednom nije bilo nalijeganja na trbuh jer su prije toga stvoreni svi uvjeti da se ne mora pošto-poto beba gurati ili izvlačiti van
    Je. Moja posteljica se ne bi odljuštila prerano da sam imala intimnu atmosferu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jamačno
    Posljednje uređivanje od mujica : 24.08.2011. at 14:20

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nekom se posteljica mora odvojiti prijevremeno isto kao što netko mora roditi dijete sa kompleksnom srčanom greškom. statistika je neumoljiva i netko mora biti njezin negativan dio.
    ali kakve to veze ima sa tim što na statistiku (i druge probleme koji mogu nastati) pozitivno utjeću idealni uvjeti??

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Je. Moja posteljica se ne bi odljuštila prerano da sam imala intimnu atmosferu.
    meni se nije dogodilo ništa slično pa me zadesilo nalijeganje.
    ako misliš da bi se opet trebali zavrtit u krug jer je jedna intervencija zaista i bila potrebna...
    srećom, imamo doktore koji to primjete, i reagiraju. i tako bi to trebalo biti.
    zato je i potrebno rađati uz stručnu osobu, koja će primjetiti trenutak u kojem treba intervenirati.
    a da svakoj rodilji radi toga treba nalijegati na trbuh...iz straha ne bi li se desilo nešto....mislim da ne treba.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    evo Beti možda ti ova tema bude zanimljiva
    http://forum.roda.hr/threads/44068-D...ška-i-ženska
    ajme...ovo je savršeno Imala sam skoro pa savršen treći porod - u bolnici, priželjkivala sam si porod kod kuće, ali sve šanse za to su otpale s prvim trudom kad me oblijala krv i otišla sam u bolnicu, ali zahvaljujući super ekipi uspjela sam se izboriti za prirodan porod, odbila sam sve i sve je bilo po mojoj želji osim što sam stalno bila na ctg-u...voljela bi da mogu roditi još jednom, kod kuće u sigurnosti i toplini doma, uz prisustvo primalje koja zna sve što treba znati da ja mogu imati sigurnost da je s bebom sve ok. Iskreno se nadam da će to biti moguće kroz par godina

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

nikako da shvatim zašto je teško doktorima pustit porod da ide svojim tokom....pa kad ih zatrebamo....tu su...
    zašto su oni ti koji moraju vodit porod...imat sve konce u svojim rukama....
    a ne ide...
    ne vidim druge...zaista...osim kapaciteta...jer sve to skupa dosta traje....

većina doktora gleda na porod sasvim objektivno...i ja to vidim kao ključan problem...
    jer porod to nije...
    porod je po meni skup subjektivnih događaja....na koje je lako utjecati...potaknuti ih i poremetiti ih...
    naše je tijelo programirano za porod...sa nekim izuzecima ...
    ne rađa samo naše tijelo...i to je to...i naša glava...i sve emocije...sudjeluju u procesu rađanja...
    ne vidim razloga zanemarivanja svih ostalih komponenti osim fizičke...
    niti zašto bi to bilo u redu...i manje bitno...
    moje tijelo nije stroj i ne volim kad ga takvim tretiraju...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

"Obstetricians are taught to view birth in a medical framework rather than to understand it as a natural process. In a medical model, pregnancy and birth are an illness that requires diagnosis and treatment. It is an OB's job to figure out what's wrong (diagnosis) and do something about it (treatment)-- even though, with childbirth, the right thing in most cases to do is nothing. To put it another way, having an obstetrical surgeon manage a normal birth is like having a pediatric surgeon babysit a normal two year old. Both will find medical solutions to normal situations- drugs to stimulate normal labor and narcotics for a fussy toddler. It's a paradigm that doesn't work."-Marsden Wagner, M.D.,Born in the USA

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

x

doživjela sam da mi određuju kad se smijem kretati, da mi primalja prognozira kad ću roditi (potpuni promašaj), da dođem otvorena 9cm i ponude mi nekoliko intervencija i najgore od svega, da pokušavam roditi u atmosferi "zg špica subotom u podne".

da nešto nije bilo u redu, da su liječnici trebali spašavati moje dijete, podrazumijeva se da mi ne bi smetao sat na zidu ili šesteročlana ekipa oko mene.

ali realno, meni je trebala samo iskusna primalja i mir.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ms. Ivy je potpisala BB ne mene, pisale smo istovremeno

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ali sam u međuvremenu shvatila da mogu potpisati i tebe

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

djeluje kao cjepidlačenje
    ali ovo je bilo stvarno u dobroj namjeri
    ti tu stojiš ispred udruge

kolko god se meni zamjerilo naljeganje na trbuh i ono ima nekada svoje mjesto
    nekada i jako rijetko, a ne tako često kako ga kod nas koriste
    kod mene je bilo apsolutno i totalno bespotrebno
    odgovorno tvrdim
    i vjerujem da puno cura koje su dobile drip i koje imaju s njim loše iskustvo, imaju pravo kada kažu da je bio bespotreban
    ali ne može se reći da je on apsolutno i uvijek bespotreban
    Nisam to niti tako shvatila komentar je zaista na mjestu i odmah sam editirala svoj post jer zaista zvuči too much kad se pročita.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    nikako da shvatim zašto je teško doktorima pustit porod da ide svojim tokom....pa kad ih zatrebamo....tu su...
    Mislim da je problem i u tome što su tako educirani. Nitko ih nije učio "sjedite na rukama dok porod ide ok i ne radite ništa", nego je njihov proces edukacije bilo sudjelovanje baš na ovakvim porodima o kakvim pričamo, i naravno da onda oni nastavljaju tako dalje.

Masu puta se može čuti od ovih doktora i primalja koji su promijenili praksu da su svi odreda u početku radili tako i uvjeravali rodilje da im baš to treba i da će im olakšati, da bi nakon xy godina uvidjeli da to baš nije bilo tako i promijenili praksu. Radili su tako jer su ih tako naučili da trebaju.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    "Obstetricians are taught to view birth in a medical framework rather than to understand it as a natural process. In a medical model, pregnancy and birth are an illness that requires diagnosis and treatment. It is an OB's job to figure out what's wrong (diagnosis) and do something about it (treatment)-- even though, with childbirth, the right thing in most cases to do is nothing. To put it another way, having an obstetrical surgeon manage a normal birth is like having a pediatric surgeon babysit a normal two year old. Both will find medical solutions to normal situations- drugs to stimulate normal labor and narcotics for a fussy toddler. It's a paradigm that doesn't work."-Marsden Wagner, M.D.,Born in the USA
    ne znam, niti me zanima tko je gđa autor

ali napisane su budalaštine

apsolutno u niti jednoj knjizi ( Dražančić npr. ovdje toliko ispljucan ili Pschyrembel) se ne tretira trudnoća i rođenje kao bolesti, već potpuno opozitno, kao fiziološko stanje

a ova usporedba s dječjim kirurgom je groteskna, u najmanju ruku,

možda kod njih, gdje je svaka doktorska intervencija masno plaćena to ima i smisla ( financijskog),
    a kod nas čačkati mečku dok vrijeme za gablec curi...

eto kako se rađaju zablude

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Mislim da je problem i u tome što su tako educirani. Nitko ih nije učio "sjedite na rukama dok porod ide ok i ne radite ništa", nego je njihov proces edukacije bilo sudjelovanje baš na ovakvim porodima o kakvim pričamo, i naravno da onda oni nastavljaju tako dalje.

Masu puta se može čuti od ovih doktora i primalja koji su promijenili praksu da su svi odreda u početku radili tako i uvjeravali rodilje da im baš to treba i da će im olakšati, da bi nakon xy godina uvidjeli da to baš nije bilo tako i promijenili praksu. Radili su tako jer su ih tako naučili da trebaju.
    jasno mi je to...donekle...kad objektivno sagledam situaciju
    tako su ih učili...
    nego mene zanima kome je to palo napamet...gdje mogu pročitati nešto o tome?
    čitala sam jednom...mislim i na rodinom portalu, kako i zašto je došlo do ležećeg položaja...
    mislim, porod je imao svoj tijek....
    u jednom trenutku su otkrili kako smanjiti smrtnost....i nakon toga smo sve postale pacijenticama?

zaista mi je čudesno da je u tako malo godina porod poprimio karakteristike bolesti. to mi je baš žalosno. a sve mi nekako vuče baš na tu subjektivnu komponentu samog poroda.
    nije lako roditi. i sve se mi plašimo za život naših beba..i tu nastaje ogroman prostor za manipulaciju nama samima.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

vjerojatno u prilog tome ide i da je teško gledati nekog tko odrađuje trudove (vjerojatno i kod prirodnog poroda, a kamoli kad rodilja leži na leđima i zaista umire od bolova), a i shvatiti da više vrijedi tiha podrška nego intervencija koja će to sve ubrzati.
    Kao kad gledate nekog tko pokušava otpetljati neki zamršeni čvor pa vam dođe da mu to uzmete iz ruku jer ste uvjereni da bi vi to znali bolje.
    Nadam se da prisutni medicinari nisu uvrijeđeni

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa Vidi poruku

ali napisane su budalaštine

apsolutno u niti jednoj knjizi ( Dražančić npr. ovdje toliko ispljucan ili Pschyrembel) se ne tretira trudnoća i rođenje kao bolesti, već potpuno opozitno, kao fiziološko stanje

a ova usporedba s dječjim kirurgom je groteskna, u najmanju ruku,

možda kod njih, gdje je svaka doktorska intervencija masno plaćena to ima i smisla ( financijskog),
    a kod nas čačkati mečku dok vrijeme za gablec curi...

eto kako se rađaju zablude
    gospodin autor http://www.natural-pregnancy-mentor....en-wagner.html
    Prilično uvažen. :/

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    gospodin autor http://www.natural-pregnancy-mentor....en-wagner.html
    Prilično uvažen. :/
    da, vidim, prepun kliničkog iskustva

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ćuj, ovaj je (bio) i dugogodišnji kliničar pa opet nije dovoljno http://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Odent

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

perinatalni epidemiolog

ima i ta specijalizacija?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je muški autor, inače ima takav šokantan i teško probavljiv stil koje mnoge udaljava, ali i mnogi ga (valjda zbog toga) i vole. Meni je osobno koma - on je autor tih nekih citata na temu carskog i na portalu, žvalake smo to sve milijun puta i ostale na "I respectfully disagree" na temu "vagnerijanstva".

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

držmo se Odenta onda, on je fakat fini čikica

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je muški autor, inače ima takav šokantan i teško probavljiv stil koje mnoge udaljava, ali i mnogi ga (valjda zbog toga) i vole. Meni je osobno koma - on je autor tih nekih citata na temu carskog i na portalu, žvalake smo to sve milijun puta i ostale na "I respectfully disagree" na temu "vagnerijanstva".
    nisam bila na tim temama, a i bolje da nisam sudeći po ovim njegovim pametnim izričajima

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

držmo se Odenta onda, on je fakat fini čikica
    I ja njega (puno više) volim
    ali neki bi rekli da je preromatičan...:D

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, bilo bi najbolje ovog Wagnera niti ne potezat, niti ga ni ne gledat, nemam pojma zašto tamo uopće i stoji, ali opet ono da sad i ja ne čačkam stare mečke jer je najbolja Wagner-apstinencija . Ovo je bilo samo kratko objašnjenje za princess puffy kad se pita tko je taj kad je već izvučen i i citiran, samo da je uopzorim na kontekst u kojem je on "zvijezda" i forumskih rasprava, sa svojim originalnim tvorbama riječi i opisima i viđenjima.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovdje kažu da inducirani porod smanjuje fetalnu smrtnost kod prenesenih trudnoća
    http://www2.cochrane.org/reviews/en/ab004945.html
    A ovdje kažu da oxitocin dolazi u obzir u prvoj (uz prokidanje amnijskih ovoja, u slučaju produženje prve faze) i trećoj fazi porođaja (rezinirana placenta). Pa čak i na početku druge faze poroda kod prvorotki ako su preslabe kontrakcije.
    http://www.nice.org.uk/nicemedia/liv...6273/36273.pdf
    Tako da se ne bih složio da ne postoje indikacije za parenteralnu primjenu oksitocina
    Zašto bi netko uopće prokidao vodenjak? Čemu?
    Nije mi uopće sporno to sa krvarenjem i zaostalom posteljicom, već kad se ne koristi kao lijek, nego nako usput, svima isto da se ne bi tko osjetio zakinut...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    a ne ide...
    ne vidim druge...zaista...osim kapaciteta...jer sve to skupa dosta traje....

moje tijelo nije stroj i ne volim kad ga takvim tretiraju...

Ne mogu vjerovati da sam imala baš takvu sreću da sam naletila na doktore koji su baš takvi kakve ti opisuješ. Da li zato imam pozitivna iskustva?

Oni znaju kad žena može sama, a kad ne. Morate i na to misliti. Nismo sve iste.

Mene to ne boli previše i znam što kada raditi. Puno ih ne zna i bolovi ih preneraze, izgube se i tada treba spašavati živote. Oba života. I to je jedna od indikacija za drip. Takva prestrašena žena bila bi to možda i u najprijateljskijem obiteljskom okruženju.

I još par riječi o tijelu kao stroj. Ne stroj da ga takvim tretiraju, nego takav koji točno zna koliko boli vlasnica može izdržati, kolikom brzinom dotična može podnijeti otvaranje maternice, kako beba treba proći savršenom putanjom među maminim kostima i lagano rastegnuti međicu da ne pukne i da se vrati na staro, kada odljuštiti posteljicu i stisnuti velike žile maternice, i još to tijelo kao stroj zna kada, kako i koliko proizvesti mlijeka.

Ma, zar nismo savršene.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 24.08.2011. at 15:49

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •